2017. május 13., szombat

A KÖVETKEZMÉNYEK TÖRVÉNYE


„Ne tévelyegjetek… Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is” (Galata 6:7)
Gyermeked azt mondja: „Nem akartam betörni az ablakot.” Te viszont ezt feleled: „De te dobtad a követ, ami betörte, igaz? Tehát te fogod kifizetni.” Aztán amikor a gyerek kifizeti a kárt, megtanulja, azt az alapelvet, ami megmentheti olyan következményektől, amikért jóval nagyobb árat kellene fizetni az életben. Isten szerető Atya, és ő a te javadra találta fel az ok-okozat törvényét. Vedd fontolóra ezt: 1) Döntéseid meghatározzák, hogy milyen lesz az aratásod. Ádámnak és Évának választania kellett, hogy engedelmeskednek-e Istennek vagy nem. és mivel nem engedelmeskedtek, nem menekülhettek döntésük következményétől. „…amit vet az ember, azt fogja aratni is.” Nem bábu vagy egy bosszúálló isten, egy rosszindulatú kozmikus hatalom, az ördög vagy a szerencse kezében. Hatalmadban áll dönteni a jó és rossz között. 2) Döntéseid másokra is kihatnak. Lehet, hogy nem akartad őket megbántani, de gyakran előfordul, hogy a járulékos károkat nem kerülheted el. Jerikó elfoglalásakor Ákán ellopott néhány dolgot a zsákmányból, ezzel Izráel vereségét okozta Aj ostrománál. Később Józsué szembesítette őt tette következményeivel: „Szerencsétlenséget hoztál ránk!” (Józsué 7:25). Mielőtt cselekszel, meg kell gondolnod, kit érhet kár tetted következményeként. A gyermekeidet, a házastársadat, a barátaidat, a gyülekezeted és így tovább? 3) A bocsánat nem biztos, hogy eltörli döntésed következményeit. Isten meghallgatja bűnvallásod, feltétel nélkül megbocsát és eltörli bűnlajstromodat, de a vetés és aratás törvénye még akkor is kihatnak. „..ezt mondta Dávid Nátánnak: Vétkeztem az Úr ellen! Nátán így felelt Dávidnak: Az Úr is elengedte vétkedet, nem halsz meg. Mivel azonban ezzel a tettel okot adtál az Úr ellenségeinek a gyalázkodásra, azért meg kell halnia a fiadnak, aki született neked.” (2Sámuel 12:13-14). Ha nem akarsz ilyen aratást, ne is vess ilyet!


Értékeld a lelkipásztorodat!


„…minden főpap… ember…” (Zsidók 5:1)
A lelkészek megbecsüléséről szólva figyeld meg a Biblia alapelveit!
Először: „Mert minden főpap, akit emberek közül választanak, az emberekért rendeltetett Isten szolgálatára” (Zsidók 5:1). Fogalmazzunk nyíltan: a te lelkipásztorodat is emberek közül választotta Isten, nem angyalok közül.
Másodszor: mivel ő is ember, „együtt tud érezni a tudatlanokkal és a tévelygőkkel, mivel ő maga is körül van véve erőtlenséggel” (Zsidók 5:2). A lelkipásztorod éppen azért tud együtt érző lenni veled, mert sok tekintetben ő is ugyanazokat a csatákat vívja, mint te. Charles Spurgeon mondta: „Egy olyan lelkész, aki még soha nem próbáltatott meg, és nem szerzett sebeket, soha nem lesz teljesen használható Isten kezében”.
Harmadszor: „Így nemcsak a népért, de önmagáért is köteles bűnért való áldozatot bemutatni” (Zsidók 5:3). Lehet, hogy ez most sokkolóan hat, de a lelkészek is hibáznak, vétkeznek, elbuknak; nekik is szükségük van Isten kegyelmére. Ne gondold, hogy azért, mert a lelkipásztorod nagyszerű szónok, nincsenek küzdelmei a családi életében, az anyagiakban, a félelmeivel vagy a testével. Sőt, igazából valószínűleg sokkal több küzdelme van, mert a sátán szívesebben terít le egy tábornokot, mint száz gyalogos katonát. Ha elbuktál, bármikor fordulhatsz a lelkipásztorodhoz, de ő kihez fordulhat?
Negyedszer: „Senki sem szerezheti meg azonban önmagának ezt a tisztességet, csak az, akit az Isten hív el…” (Zsidók 5:4). A lelkész nem önmagát hívta el, Isten hívta el őt. Tehát mielőtt bírálnád, kérdezd meg magadtól: „Imádkoztam érte?” Mielőtt ítéletet hirdetnél, kérdezd meg magadtól: „Lehet, hogy Isten olyan módokon formálja és kezeli őt, melyeket én nem ismerek?” Egy napon neked vagy a gyermekeidnek szükségetek lesz a lelkipásztorod tanácsaira és imáira. Tehát ne rombold le ma, amire szükséged lehet holnap ereje teljében!


Milyen az imaéleted?


„Virrasszatok, és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek…” (Máté 26:41)
Az ellenség tudja, hogy milyen lehetőségeket kaptál Istentől, és az a szándéka, hogy megállítson, mielőtt elérhetnéd őket. Az imádság isteni páncélt és pajzsot von köréd – ne akarj enélkül élni! Vannak olyan kezek, melyek ma ezt az áhítatot a kezükben tartják, de jövő ilyenkor már nem lesznek itt, hacsak nem imádkozik értük valaki (ld. Lukács 22:31). Vannak olyanok ezen oldal olvasói között, akik azt gondolták, hogy ők aztán soha nem fogják elrontani, még ha a világon mindenki más el is szúrja – mégis megesett velük. Ha nem ismered el, hogy megvan benned a bűnre való hajlam, nem is fogsz ellene imádkozni, így mindig sebezhető leszel, ha az ellenség támad.
Élete utolsó óráiban Jézus így figyelmeztette tanítványait: „Virrasszatok, és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek: a lélek ugyan kész, de a test erőtlen.” A The Message [Az Üzenet] című biblia-parafrázisban Eugene Peterson így adja vissza Krisztus szavait: „Legyetek riadókészültségben – imádkozzatok, nehogy a kísértés útjára tévedjetek, anélkül, hogy egyáltalán észrevennétek, hogy veszélyben vagytok!”. Pál azt írja: „…vegyétek fel az Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent leküzdve megállhassatok… imádkozzatok mindenkor a Lélek által… legyetek éberek, teljes állhatatossággal könyörögve…” (Efézus 6:13,18). Az ellenség leghatékonyabb fegyvere ellened te magad vagy! A régi bűnös természetedet naponta meg kell feszítened a kereszten. Ezt pedig akkor teszed, amikor imádkozol. Isten jelenlétében olyannak látod magadat, amilyennek Ő lát téged. Akkor, a bűnbánat pillanatában Ő felfedi magát, eltávolítja a bűnt, és helyreállít téged. Ha az imaéleted rendben van, akkor a védelmed is biztos. Tehát gondold át jól az életedben a fontossági sorrendet – és ha kell, változtass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése