2017. december 31., vasárnap

Jézusra célozz, ne csak a hit peremére

…míg eljutunk mindnyájan a hitnek és az Isten Fia megismerésének egységére, a felnőttkorra, a Krisztus teljességét elérő nagykorúságra… Efezus 4:13


Amikor golfoztam, azt hittem, hogy már akkor elég jó leszek, ha a labdát valahova a lyuk köré ütöm.

Hogy őszinte legyek, az igazi célom az volt, hogy a zöldet elérjem anélkül, hogy kínos helyzetbe hoznám magam, így annak nagyon tudtam örülni, ha a labdám lyuk közelébe ért.

Egyszer a helyi golf profi azt mondta nekem, hogy a különbség az átlagos és a nagyszerű játékos között a következő: az igazán jó játékosok a lyukra célozva ütnek, nem a lyuk köré vagy máshova a zöldre. A cél közvetlenül a lyuk.

Azt mondta nekem, hogy "A lyukat kellene a céloddá tenned." Erre az én intelligens, meggondolt válaszom az volt, hogy: "Na ja, arra kiváncsi leszek."

Nem gondoltam, hogy valaha is képes leszek a lyukba ütni a labdám, így meg se próbáltam. Sokan azért rekedünk meg az Istennel való kapcsolat elmélyítésében, mert nem hisszük, hogy az egyáltalán lehetséges, legalábbis számunkra. Ezért nem is próbálkozunk.

Pedig igenis lehetséges a fejlődés, el lehet jutni a "Krisztus teljességét elérő nagykorúságra". Gyakorolnunk kell, és ezt a gyakorlatot tanítványságnak hívják. Segítenünk kell egymást a növekedésben, ezért vannak a kis csoportok.

Azonban a jó hír az, hogy az Úr maga munkálkodik bennünk, Ő hoz minket Jézus igazi képével egy szintre. Ebben az évben, célozz Jézusra ne csak a hit peremére.







Tanítsd és prédikáld azt, amiről a Biblia alapján meggyőződtél

"Továbbra is a Krisztusról prédikálunk mindenkinek, teljes bölcsességgel intve és tanítva minden embert, azért hogy Krisztusban érett emberként állíthassuk Isten jelenléte elé." (Kol 1:28 NCV)


A lelki fejlődés harmadik mércéje a meggyőződés. A szótárak általában úgy definiálják a meggyőződést, mint szilárd, erős hitet. A meggyőződés azonban ennél sokkal több. A meggyőződésed magában hordozza az értékeidet, elkötelezettségedet és motivációidat. Nekem az a definíció tetszik, amit Howard Henricks-től hallottam: "A hit egy olyan dolog, amiért vitába szállnál. A meggyőződés egy olyan valami, amiért meghalnál!" A meggyőződéseink meghatározzák a magatartásunkat, ezek miatt tesszük amit teszünk az életben.

Amikor valaki keresztény lesz, először gyakran azért csinál dolgokat, mert más keresztények azt tanácsolták, vagy azokat látja tőlük. Lehet hogy azért imádkoztál, olvastad a Bibliát, jártál gyülekezetbe, mert láttad mások példáját. Ez teljesen rendben van egy új keresztény esetében. A kisgyerekek is ugyanígy tanulnak. Azonban, ahogy növekedsz, ki kell hogy fejlődjenek a saját indokaid, hogy mit miért csinálsz. Ezek az indokok válnak meggyőződésekké. A Bibliából következő meggyőződések elengedhetetlenek a lelki fejlődéshez és érettséghez.

Egy meggyőződések nélküli embert a körülményei sodornak. Ha nem határozod meg, hogy mi a fontos és hogy hogyan akarsz élni, a körülötted levők megteszik majd helyetted. Egy meggyőződések nélküli ember gyenge, medúzaszerű egyén, aki gondolkodás nélkül követi a tömeget. Úgy hiszem Pál a meggyőződésről beszélt, amikor a Róma 12:2-ben azt mondta: "ne engedjétek hogy a világ a maga módján formáljon benneteket, de hagyjátok, hogy Isten átalakítsa a gondolkodásmódotokat" (LB)

A gyülekezetnek muszáj bibliai meggyőződéseket tanítania, hogy ellensúlyozza a világi értékrendet aminek a hívők egyfolytában ki vannak téve. Ahogy a régi közhely is mondja, ha nem tudod merre mész, akkor mindenfele vinni fognak. Elég ironikus, hogy manapság az embereknek erős meggyőződésük van kevésbé lényeges dolgokról (foci, divat, stb) miközben ingatag meggyőződéseik vannak a fontos dolgokat illetően (mi jó és mi rossz).

Tudni hogy mit tegyél (tudás), miért tegyél úgy (látásmód), és hogyan tedd (készség) mind hiábavaló, ha nincs meggyőződésed ami késztet arra hogy meg is tedd azt. Jézus életét az a meggyőződés irányította, hogy az Atya akaratát tenni jött a földre. Emiatt a meggyőződés miatt volt mélyen tudatos életének célja felől, emiatt nem tántorodott el mások hatására. Tanulmányozzuk a részeket, amikor Jézus azt a kifejezést használta, hogy "kell" (amikor belső késztetés miatt cselekszik) hogy betekintést nyerjünk a meggyőződéseibe amik vezették. Amikor az emberek krisztusi meggyőződésekre jutnak, akkor értik meg az élet értelmét is.

A meggyőződésnek van egyfajta vonzó ereje. Ez megmagyarázza sok kultusz népszerűségét. A hitük téves, gyakran logikátlan, de mégis intenzív meggyőződéssel hiszik azt. Ellentétben ezzel, tiszta és erős meggyőződés nélkül a gyülekezetek soha nem fogna olyan elkötelezettséget kiváltani, mint amit Krisztus érdemel. Meggyőződéssel kell tanítanunk és prédikálnunk.

Beszéljünk róla:

* Mik azok a dolgok, amikről meggyőződéssel beszélsz?

* Hogyan változna az evangélizáció és a szolgálatod hatékonysága, ha meggyőződéssel beszélnél róluk?



Túl elfoglalt vagy Jézushoz?

"Az Úr azonban így felelt neki: "Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle." Lk. 10:41-42

Ezt a napi áhítatot Jon Walker írta, a Daily Hope Devotionals (Napi Remény Áhítatok) és a Costly Grace: A Contemporary View of Bonhoeffer's The Cost of Discipleship (Áron szerzett kegyelem: Bonhoeffer A tanítványság ára c. művének kortárs vizsgálata) szerzője.

"Könnyű annyira elfoglaltnak lenni Jézusért, hogy közben nincs időd Jézusra."

A Jézusért való szolgálat annyira lefoglalta Mártát, hogy nem maradt ideje Jézussal együtt lenni.

Jézus Márta nappalijában ült, de ő csak a konyhában főzte a zöldségeket Istennek. Ne értsd félre; nem kétség, hogy Jézusnak áldás volt egy tál meleg étel Betánia legjobb szakácsától.

De mivel Jézus mindig többre értékelte az emberekkel való kapcsolatot mindennél, valószínűleg jobban értékelt volna egy darabka sajtot olívás kenyérrel, csak cserébe időt tölthessen Mártával.

El tudod, képzelni, hogy Jézus csak egyszerűen pihen a batátai között, és ez áldást jelent számára?

Ahogy Rick pásztor (Saddleback Church - Lake Forest, California) tanította nekünk a héten, könnyű annyira elfoglaltnak lenni Jézusért, hogy közben nem marad időnk Jézusra, és könnyű annyira lefoglalni magunkat a gyülekezeti szolgálattal, hogy nincs időnk az emberekre.

Nem az a célom, hogy okot adjak az embereknek, hogy ne szolgáljanak; sokkal inkább az, hogy figyelmeztesselek téged és magamat is, hogy állítsunk fel fontossági sorrendet. Először keressük Istent (töltsünk időt Jézussal), és aztán tegyük, amit ő akar, hogy tegyünk.

A cél az, hogy szeretetben szolgáljunk másokat anélkül, hogy bármi elvonná a figyelmünket, teljes odaadással és rájuk összpontosítva. Néha csak a jelenlétünkkel szolgálunk embereket.

Lehet, hogy olyan dolgokkal vagy elfoglalva, amelyek nem szerepelnek Isten rád vonatkozó tervében. Talán azért teszed, mert bűntudatod van, vagy mert úgy gondolod, hogy ezt kell tenned, de az is lehet, hogy azért, mert mindenki más ezt csinálja.

Telepedj le te is Mária mellé Jézus lábaihoz, és tudd meg, mi Jézus terve. Ő egy személyre szóló listát fog adni neked a tennivalókról, mert Ő tudja, hogy az Atya milyen célra formált téged.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése