2017. augusztus 7., hétfő

A kérdés nem az, hogy meg lehet Istenben bízni


“Mert az Úr igéje igaz, mindent hűségesen cselekszik. Szereti az igaz ítéletet, az Úr szeretetével tele van a föld.”(Zsoltárok 33:4,5)

Ha kételkedünk Istenben, a kérdés nem az, hogy tud Isten segíteni. Nyilvánvalóan tud. Isten a világmindenség szuverén, legfőbb Ura, akinek hatalmában áll bármilyen problémát megoldani, vagy bármilyen ellenséget legyőzni: "Minden Tőle jön, minden általa történik, és érte van minden” (Róm. 11:36, Message fordítás).

Isten szeretet (1. Ján. 4:16), és innen tudhatjuk, hogy Ő türelmes és jóságos. Ő sosem bántó, vagy önző, nem gerjed könnyen haragra, és nem rója fel a rosszat. Nem leli kedvét a gonoszságban, de együtt örül az igazsággal. Ő mindig megvéd, mindig bízik, mindig remél, és mindig kitart. Ő soha nem vall kudarcot (1 Kor. 13:4-8).

Isten mindig igazságos (5. Móz. 32:4), mindig tiszta es őszinte (Zsid. 6:18). Nem szegi meg az ígéretét (4. Móz. 23:19), mindig beteljesíti ígéretét (Józsué 21,45) és bizalomra méltó mindenben, amit tesz (Zsolt. 33:4).

A kérdés akkor nem az, hogy Istenben meg lehet-e bízni, hanem az, hogy mi képesek vagyunk-e megbízni benne.

Beszéljünk róla!

* Milyen melléknév írná le legjobban magatartásodat, amikor Istenre figyelsz?
* És milyen/melyik melléknév, amikor saját magadra figyelsz?
* Isten az Ő békéjét adja mindazoknak, akik bíznak benne (Ézs. 26:3). Imádkozzatok egymásért, hogy tanuljatok meg jobban bízni Istenben és hogy megtapasztaljátok Isten békességét.




Bízz Istenben és maradj becsületes!

„Jobb a feddhetetlenül élő szegény annál, aki gazdag, de görbe utakon jár.” (Péld. 28,6)

„Néha annak a nyomása, hogy lépést tartsunk a többiekkel, olyan erőteljes, hogy még minket, hívőket is megkísért, hogy engedjünk az elveinkből, erkölcsi normáinkból.”

Isten nem adja áldását a becstelenségre. Példabeszédek 16:11 azt mondja: „Az ÚRé az igaz mérleg és mérőserpenyő, az ő művei a zacskóban tartott súlyok.” „Az ÚR becsületességet követel minden üzleti ügyben.” (LB – fordítás) Ebben benne vannak a bérek, az eladások, az adók is. Ha Isten áldását akarod az üzleti ügyeidre, akkor becsületesnek kell lenned. Nem verheted át az embereket.

Miért? Mert Jézus azt mondta: „Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall?” (Máté 16:26)

„Az ÚR áldása gazdagít meg, a gyarapodást nem lehet erőltetni.” (Példabeszédek 10:22) Ismertél olyan embert, aki gazdagságot halmozott fel, de épp ez sodorta bajba? A tisztességtelenül szerzett jövedelem mindig bajt hoz. Mindig.

Ha tisztességtelen vagy másokkal, az mindig ellened fog fordulni. Ha azt gondolod, hogy nem kapnak rajta, tudd, az óra még ketyeg, a játék még tart, az ítélet még el fog jönni. Nem csúfolhatod meg Istent büntetlenül. Amit vetsz, szükségszerűen azt fogod aratni.

Néha az előbbre jutás kényszere – vagy éppen annak a nyomása, hogy másokkal lépést tartsunk – olyan erőteljes, hogy még minket, hívőket is megkísért, hogy engedjünk az elveinkből, erkölcsi normáinkból. Lehet, hogy csak egy kicsit ferdítjük az igazságot azért, hogy több pénzhez jussunk. Lehet, hogy túlértékelünk valamit, vagy lehet, hogy nem mondjuk el a vevőnek, hogy hibás az áru, amit eladunk neki.

Lehet, hogy beírunk olyan adókedvezményt, ami valójában nem illet meg. Vagy éppen nem mondjuk el az igazat egy helyzetben. Miért? Mert a pénz utáni vágy olyan erős az életünkben, hogy sokszor meg is feledkezünk róla.

A döntés arról, hogy azt teszed, ami helyes és Istenben bízol, nem egyszer és mindenkorra szóló döntés, hanem olyan, amit napról napra, pillanatról pillanatra meg kell hoznod. Isten azonban azt ígérte, hogy betölti a szükségeid, ha becsületes maradsz.





Hiányzik valami az életedből?


„Letérnek útjukról a karavánok, de kietlen helyre jutnak, és elpusztulnak.” (Jób 6:18.)


Volt valaha olyan érzésed, hogy hiányzik valami az életedből, de nem tudtad mi az? Talán van vágy a szívedben, de úgy érzed el vagy választva Istentől.

A válasz egyszerű: „hanem a ti bűneitek választottak el titeket Istenetektől, a ti vétkeitek miatt rejtette el orcáját előletek, és nem hallgatott meg” (Ézsaiás 59:2.)

Ha úgy érzed, hogy Isten egy millió mérföldre van tőled, vajon ki távolodott el? Isten nem, te tetted.

Amíg a földön élsz olyan érzésed lesz, hogy szétválasztottak Istentől és messze van tőled. Ez az elválasztás ürességet hagy a szívedben, amit semmi más nem tud betölteni. Sok ember keresi a módját, hogy tölthetné be, de rossz helyeken keresik. Miért? Mert nem tudják, hogy Istent kellene keresniük. A mai igeversben Jób azt írja, ez olyan, mint mikor valaki eltéved a sivatagban vizet keresve.

Szeretnél valamit, hogy betöltse az űrt, kielégítse ezt az ismeretlen vágyat. Megpróbálod csillapítani ezt a csillapíthatatlan szomjúságot. De minél tovább keresgélsz rossz helyen, annál nagyobb lesz a sötétség életedben, amíg eljutsz arra a helyre, amit a Biblia így ír le: „Az ő elméjükre sötétség borult, és elidegenedtek az Istennek tetsző élettől, mert megmaradtak tévelygésükben, és megkeményedett a szívük.” (Efézus 4:18.)

Ezt a sötétséget könnyű látni arra felé, ahol keresgélsz: az iskolában, az üzletekben, a kormányban, Hollywoodban – a társadalom bármely részén vannak olyan emberek, akik nem csak Istennel, de a valósággal is elvesztették a kapcsolatot.

Ahelyett, hogy azonosítaná a bűnt és utálná, ahogy Isten teszi, a társadalom csak nevet rajta. Nagyon népszerű poént csinálni a bűnből. Hallgass csak meg egy komikust és biztosan lesz egy vicce, ami a bűnt nevetés tárgyának állítja be. Ez nem nagy dolog valakinek, aki megcsalja a feleségét, vagy drogozik, vagy valami illegálisat tesz. Ennek tetejébe pedig viccet csinálnak azokból az emberekből, akik megpróbálnak a jó úton maradni. Az emberek azt hiszik ez az egész egy jó komédia, igaz?

De amikor közelebb kerülsz Istenhez, az ő fénye megvilágítja, milyen is a bűn valójában; természeti katasztrófákat, deformációkat, mentális romlást és halált, érzelmi katasztrófákat és csalódást, anyagi bonyodalmakat okoz. Ez nem nevetség tárgya.

Kérd Istent, hogy mutassa meg ha vannak olyan dolgok az életedben, amiket arra használsz, hogy betöltsd azt az űrt, amit csak ő tud.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése