2017. április 11., kedd

Isten álmot ad, hogy fejlessze hitedet

"Dicsőség Istennek, Aki bennünk működo ereje által sokkal többre képes, mint amire kérjük, vagy amit el tudunk képzelni - mérhetetlenül többre képes legmagasztosabb imáinknál, vágyainknál, gondolatainknál vagy reménységünknél." (Ef. 3:20)

A hit olyan, mint az izom: meg tud erősödni. Attól függően gyenge vagy erős, hogy mennyire használjuk.

Hogyan építi fel Isten a hitedet? Előre megjósolható sablont használ. Ha megérted, együttműködhetsz vele a nagyobb hit kimunkálása érdekében. Ez olyan, mint amikor az apa segítséget kért Jézustól a fia részére: "Ha tudsz valamit tenni, kérlek, könyörülj meg rajtunk, és segíts!” (Márk 9:22)

Jézus ezt válaszolta: "Hogy érted azt, hogy "ha tudok valamit tenni?"... minden lehetséges annak, aki hisz." (Márk 9:23, NLT fordítás)

Az első dolog, amit Isten tenni akar a hited érdekében az, hogy ad egy álmot. Amikor Isten dolgozni akar az életedben, mindig ad egy álmot - magadról, arról, hogy mit akar, hogy tegyél, arról, hogy hogyan fog téged használni abban, hogy hatással legyél a világra.

Sok példa van erről a Bibliában:

* Isten Nóénak adta a bárkaépítés álmát.
* Isten Ábrahámnak adta azt az álmot, hogy ő egy nagy nemzet atyja lesz.
* Isten Józsefnek azt az álmot adta, hogy majd vezető lesz, aki megmenti a népét.
* Isten Nehémiásnak azt az álmot adta, hogy ő építi meg Jeruzsálem köré a falakat.

Honnan tudod, hogy egy álom vajon Istentől van, vagy csak te magad találtad ki? A Biblia azt mondja, hogy Isten "bennünk működo ereje által sokkal többre képes, mint amire kérjük, vagy amit el tudunk képzelni - mérhetetlenül többre képes legmagasztosabb imáinknál, vágyainknál, gondolatainknál vagy reménységünknél." (Ef. 3:20)

Más szavakkal, ha egy álom Istentől jön, az olyan nagy lesz, hogy nem tudod saját magad, egyedül megcsinálni. Ha megtudnád csinálni egyedül, nem lenne szükséged hitre. És ha nincs hited, nem nyered meg Isten tetszését, mert a Biblia azt mondja, hogy minden, amit nem hitből van, az bűn (Róma 14:23).

Isten azzal kezdi hited felépítését, hogy ad egy álmot. Lehet, hogy most is szól hozzád, csak nem ismered fel, hogy miről van szó. Az álmod, az ötleted, elképzelésed, amiről azt gondolod, hogy igazán a többi ember hasznára válna - mint gondolsz, honnan jön az az ötlet?

Isten soha nem fog olyasmit mondani neked, ami ellentmond az ő igazságának. Más szóval, nem fog olyan álmot adni, hogy hagyd el a családodat és gyermekeidet és költözz Hollywood-ba, hogy filmsztár legyél. Ha ilyen álmaid vannak, akkor most már tudhatod, hogy ez nem Istentől van.

Isten álmot fog adni, miközben életedben munkálkodik, hogy felépítse hitedet.

Beszéljetek róla

* Mi az a dolog, amiről azt gondolod, hogy meg kellene tenni?
* Ha úgy hiszed, hogy ez az álom Istentől van, mit kellene vele tenned?

Számítasz Istennek

"Amikor Jézus odaért, felnézett, és így szólt hozzá: "Zákeus, szállj le hamar, mert ma a te házadban kell megszállnom." Ekkor sietve leszállt, és örömmel befogadta. Akik ezt látták, mindnyájan zúgolódtak, és így szóltak: "Bűnös embernél szállt meg."" (Lk. 19:5-7)

Feltűnt már, hogy mindig az keverte bajba Jézust, hogy bűnösökkel evett? Mindig összeakadt a bajsza a vallásos emberekkel, mert mindig rossz társasággal látták.

El tudod képzelni, hogy a bloggerek mit össze nem írkálnának ma Jézusról, ha Zákeussal, egy korrupt politikussal vacsorázna? A társasággal elkövetett botlások a legfelkapottabb kritizálható témák manapság.

Gyakran kapok vádló szemrehányásokat amiatt, hogy kikkel töltöm az időmet. Azért vagyok ezekkel az emberekkel, mert evangélista vagyok. Az a célom, hogy hidat építsek a saját szívem és a hitetlenek szíve közé, a szeretet hídját, amit Jézus tud használni, hogy elérje őket.

Jézus a betegekért, a megtörtekért és a bizonytalanságban élőkért jött a földre, akiket a hívők figyelmen kívül akarnak hagyni. Azért jött, hogy betöltse az ő legnagyobb szükségüket a szeretetével.

Az egyik legnagyobb szükségünk az életben, hogy biztonságban érezzük magunkat, hogy értékesnek érezzük magunkat, hogy érezzük, hogy elfogadnak. Emiatt két dolgot teszünk folyton: értékelünk és hasonlítunk. Állandóan ezt csináljuk tudatosan és tudatalatt is. Megítéljük önmagunkat négy világi szempont szerint, amik nem is számítanak:

-Megjelenés. Hogy nézek ki? Az általános felfogás szerint minél szebb vagy, annál fontosabb és értékesebb vagy.
-Gazdagság. Ha sok mindenem van, akkor biztosan többet is érek.
-Siker. A díjaid, hírneved és kinevezéseid alapján méred, mennyit érsz?
-Elfogadottság. Hányan kedvelnek? Mennyire vagyok népszerű?

Az a probléma ezzel az értékrenddel, hogy nem stabil. A szépség múlik a korral; a vagyon elértéktelenedik; valaki felülmúlja a sikereidet; és soha nem fog mindenki kedvelni.

Kutatások kimutatták, hogy hajlamosak vagyunk arra alapozni az önbecsülésünket, hogy mit gondolunk, az életünkben a legfontosabb ember mit gondol rólunk. Tehát javaslom, hogy legyen Jézus Krisztus a legfontosabb ember az életedben, mert ő mindig megmondja neked az igazat.

Az egyetlen szilárd alapja az lehet az önértékelésednek, hogy felfogod, mennyit érsz Istennek. Mikor úgy látod önmagad, ahogy Isten lát téged, az átformál.







Van erőd, hogy nemet mondj!


„Ti azonban nem test szerint éltek, hanem Lélek szerint, ha Isten Lelke lakik bennetek.” (Róma 8:9)


Korunkban néhány ember ragaszkodik hozzá, hogy azonnal ki kell elégítenünk minden kívánságot, ami az utunkban jön. Ez romboló gondolkodásmód. Csak azért, mert kedved van megenni egy egész csokoládétortát, nem jelenti azt, hogy ez jót is tesz.

Róma 8:9 azt mondja: „Ti azonban nem test szerint éltek, hanem Lélek szerint, ha Isten Lelke lakik bennetek.”

Mielőtt hívővé lettél, csak az akaraterőddel küzdöttél a kísértések ellen, de ez sosem volt elég. A téged hajtó hatalmas vággyal szemben erőtlen voltál.

Hívőként azonban most veled van a Szent Lélek – és egy új képesség, hogy nemet tudj mondani.

Galata 5:16 azt mondja: „Intelek titeket: a Lélek szerint éljetek, és a test kívánságát ne teljesítsétek!” A Biblia nem állítja, hogy nem lesznek bűnös kívánságaid, miután kereszténnyé lettél, azt azonban mondja, hogy a Szent Szellem segít neked úgy dönteni, hogy nem teljesíted ezeket.

Ha valaha is hallottál valakit, aki azt mondta, „Keresztény vagyok, de nem tudom megállni hogy...”, az az ember hazudott. Egyszerűen sosem hívta segítségül a Szent Lélek erejét a kísértés pillanatában.

Van erőd nemet mondani! Használd!

Beszéljétek meg:

* Milyen dolog húzza le a szellemi életedet, amelyre nemet kell mondanod?
* Milyen tényezők, (mint pl. barátok, család, munka vagy más külső stressz) teszik nehézzé számodra, hogy nemet mondj, mikor kísértésekkel nézel szembe? Hogyan tudnád csökkenteni ezeket a hatásokat?
* Ki tud bátorítani téged, ki tud segíteni neked, hogy nemet mondj a kísértésekre?

Voltál valaha "szomjas" más javára?

„Jézus ezek után tudva, hogy már minden elvégeztetett, hogy beteljesedjék az Írás, így szólt: „Szomjazom”. Volt ott egy ecettel tele edény.Egy szivacsot ecettel megtöltve izsópra tűztek és odatartották a szájához.” (János 19:28-29)


A Biblia azt mondja, hogy ahogyan Jézus ott függött a kereszten, tudta: „hogy már minden elvégeztetett , hogy beteljesedjék az Írás, így szólt: „Szomjazom”. Volt ott egy ecettel tele edény.Egy szivacsot ecettel megtöltve izsópra tűztek és odatartották a szájához.” (János 19:28-29)

Amikor Jézus azt mondta „Szomjazom”, pontosan azt mutatta mennyire szeretett téged és engem.

Jézus hajlandó volt szenvedni és szomjazni érted, hogy Te a Mennybe mehess. Ezt megváltó szenvedésnek nevezik – amikor nem a saját bűneid miatt szenvedsz, hanem más emberéért. Jézus semmi rosszat nem tett. Tökéletes volt, mégis megölték Őt. Miért? Mások megváltásáért halt meg. Szomjas volt a mi javunkra.

Voltál Te már valaha szomjas bárki más javára? A Római levél 5:8 azt mondja: „Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk.”

1987-ben Jim testvérem egy repülőgépen ült a detroiti reptéren, várva a felszállást. Kinézett az ablakon és az előttük álló gépet figyelte, amelynek Northwest 225 volt a neve. A testvérem végignézte, ahogyan a repülőgép felszáll és 20 másodperccel később felrobbant és 155 ember meghalt.

Mindössze egyetlen ember élte túl a robbanást – egy négy éves Cecília nevű kislány Tempe-ből, Arizona államból. Képtelenek voltak rájönni, hogyan élte túl az esetet, miközben mindenki más meghalt, egészen addig, amíg meg nem kérdezték, hogy mi történt. Amikor a repülőgép elkezdett zuhanni és mindenki megértette, hogy ütközni fognak, Cecília édesanyja kikapcsolta a biztonsági övet, megfordult és a saját gyermeke elé állt. Körbevette őt a saját karjaival, a lábaival, a testével, megfojtotta szinte a szeretetével, védte az ő kicsi lányát. Az anya odaadta az életét a másikért.

Ezt jelenti pontosan a megváltás. Pontosan ez az, amit Jézus érted tett. A pokol kínjait élte át a kereszten, hogy neked ne kelljen a pokolba menned, hanem az örök életre juss. Betakart és megvédelmezett téged a büntetéstől, a tűztől és a fájdalomtól.

Isten bemutatta az Ő szeretetét a szomjazás és a kereszthalál által.

Beszéljünk róla:

* Miért gondolod, hogy Jézusnak be kellett tölteni az Írásokat azáltal, hogy azt mondja: „Szomjas vagyok.”?
* Mit gondolsz, manapság mit jelent szomjasnak lenni a másik emberért?
* Amikor a megváltó szenvedésre gondolsz akkor milyen jelzők jutnak eszedbe Istenről?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése