2017. augusztus 5., szombat

A LEGJOBB MÉG HÁTRA VAN!


„Ne hívjatok engem Naominak, hívjatok inkább Marának..." (Ruth 1:20)
Tanuld meg életedet személyed, nem pedig a szereped köré felépíteni, különben amikor a szereped megváltozik, nem érzed többé értékesnek magad. Jó anyának lenni nemes hivatás. Ugyanakkor önfeláldozást igénylő feladat. Ám amikor a gyermekek elhagyják az otthont, és többé senki nem várja el tőled, hogy törődj velük, könnyű úgy érezni, ahogyan Naomi érzett. Neve azt jelenti „gyönyörűségem, örömem", ám miután két fia meghalt, Marára változtatta nevét, aminek a jelentése „keserűség". Ne engedd, hogy a változó idők megváltoztassák, ki vagy, vagy elérjék, hogy feladd álmaidat és reményeidet! Isten még sok feladatot szánt Naominak. A jövőben ő lett Ruth mentora, Ruthé, aki életet adott egy fiúnak, aki arra volt rendelve, hogy felnövekedve Dávid király családfájának része, sőt a mi áldott Urunk őseinek egyike legyen. Micsoda megtiszteltetés! Amikor szereped meg­változik, emlékezz arra, hogy az életed nem ért véget! Az értéked személyedben rejlik, fedezd fel új megbízatásodat, gyűjtsd össze eszközeidet, folytasd az életet, és továbbra is adj magadból másoknak! Ne engedd, hogy „Mára lelkület" fejlődjön ki benned! Ő meg­engedte magának, hogy megkeseredetté váljon, amikor a körülmények megváltoztak -ne engedd, hogy ez veled is megtörténjen! A csüggedés gyakran akkor jön, amikor úgy érezzük, már eleget láttunk, eleget hallottunk, mindent megtettünk már, és mindezek legtöbbje rossz volt. Nem számít hány éves vagy, soha nem mondhatod, hogy már eleget láttál. Isten „...mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gon­doljuk..." (Efezus 3:20). Nem tudhatod, Isten mihez akar kezdeni életeddel, mielőtt az véget ér, de megvan rá a módszere, hogy a jó dolgokat a végére tartogassa.





Amikor nincs logikus magyarázat

„Az égen át száguld segítségedre, a fellegeken fenségesen.” (5Mózes 33:26)

Amikor Steve Anderson anyósánál rákot diagnosztizáltak, a felesége elrepült, hogy meglátogassa. Steve is szeretett volna menni, de nem volt elég pénzük rá. Imádkozott, és egy barátjuk, Joe, felajánlotta neki, hogy elviszi kétüléses Cessna gépén. Úticéljukhoz közeledve sűrű ködbe jutottak, és miután felvették a kapcsolatot a toronnyal, megtudták, hogy a repülőteret lezárták. Az irányító azt ajánlotta nekik, hogy forduljanak vissza, de kevés volt az üzemanyag, így Steve ismét imádkozott. Végül megszólalt egy hang: „Rendben van, előkészítjük a reptéri személyzetet a kényszerleszálláshoz.” Aztán, ahogy ereszkedni kezdtek, az irányító felkiáltott: „Húzza fel! Húzza fel!” Éppen felszakadozott kicsit a köd, és meglátták, hogy a repülőtér helyett egy forgalmas autópálya felett vannak, és éppen csak el tudtak kerülni egy felüljárót! Az irányító így folytatta: „Figyeljenek rám, és baj nélkül földet érnek!”, majd nyugodt hangon adta az utasításokat, míg biztonságban földet nem értek. Joe kézbe vette a mikrofont, és így szólt a toronynak: „Maga nélkül sohasem sikerült volna. Köszönjük, hogy megmentette az életünket.” Az irányító így felelt: „Miről beszél? Elvesztettük a kapcsolatot rögtön azután, hogy azt mondtuk, forduljanak vissza. Teljesen megdöbbentünk, amikor előbukkantak a felhők közül a leszállópálya fölött, és tökéletes leszállást hajtottak végre!”

Nos, ha nem az irányító vezette őket, akkor ki? Nincs rá természetes magyarázat, de van természetfeletti! „[Isten] az égen át száguld segítségedre… örökkévaló karjai tartanak!” A zsoltáros azt írta: „Megparancsolja angyalainak, hogy vigyázzanak rád minden utadon” (Zsoltárok 91:11). Steve Anderson egyetért ezzel: „Hiszem, hogy Isten egy angyalt küldött, hogy biztonságban megérkezhessünk.” Ő érted is megteszi ugyanezt!


Hidd el, Isten nagy dolgokra képes!

„Istennél minden lehetséges.” (Máté 19:26)


A költő így írt: „Óvakodj azoktól, akik kívül állnak, és minden próbálkozást gáncsoskodva irigyelnek. A világ megállna, ha azok irányítanának, akik ezt hajtogatják: »ezt lehetetlen megtenni«.” Ne engedd, hogy a „lehetetlen” szó megállítson! Jézus azt mondta: „Istennel minden lehetséges”. Ha azok, akik megváltoztatták a világot, minden „lehetetlen” feladatot elvégezetlenül hagytak volna, még mindig a sötét középkorban élnénk. Íme négy példa: 1) Német szakértők azt jósolták, hogy a 25 mérföldes (?40 km/h) sebességgel haladó vonatok súlyos orrvérzést fognak okozni, és az utasok megfulladnak az alagutakon való áthaladáskor. Amerikai szakértők hozzátették, hogy több elmegyógyintézetre lesz szükség, mert az emberek meg fognak őrülni, amikor meglátják az első vonatokat. 2) Amikor az első gépírás tanfolyamot meghirdették nők számára, dühödt ellentámadások érték őket azon az alapon, hogy „a nők szervezete ekkora megterhelés alatt súlyosan károsodna”. 3) Szakértők ragaszkodtak azon álláspontjukhoz, hogy a vasból készült hajók sosem fognak úszni, és hogy a vas meg fogja zavarni az iránytűket. 4) 1797-ben New Jersey-i farmerek elutasították az öntöttvas eke használatát, határozottan állítva, hogy az megmérgezné a földet, és serkentené a gyomok növekedését. Ennyit a „szakértőkről”! A legtöbbünk inkább túl kicsi dolgokban mer hinni, mint túl nagyokban. A látás, a jövőkép elengedhetetlen az életben maradáshoz. Az Istentől kapott látás hit által fogan, az imádság tartja fenn, és Isten igéje az üzemanyaga. Nem az a lényege, hogy mire vagy képes, hanem az, hogy mit tehet Isten az életeddel, ha teljesen alárendeled magad Neki. Felöleli az előrelátható, a biztonságos és a várható dolgok világán kívül eső dolgokat. „Mikor nincs mennyei látás, a nép elvadul” (Példabeszédek 29:18 Károli). Ha Isten látást adott neked, menj utána, keresd, és higgy Benne a nagy dolgokért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése