2017. augusztus 10., csütörtök

A szolgák akkor is szolgálnak, amikor a szolgálat kényelmetlen


"Egy harcos sem elegyedik bele a mindennapi élet gondjaiba, hogy megnyerje annak a tetszését, aki harcosává fogadta." (2 Timóteus 2:4)

Az igazi szolgák elérhetővé teszik magukat a szolgálatra. A szolgák nem töltik ki teljesen az idejüket más elfoglaltságokkal, amelyek behatárolhatják elérhetőségüket. Készen akarnak állni, hogy ugrani tudjanak a szolgálatba, amikor hívják őket.

Hasonlóképp egy katonához, a szolgának mindig készen kell állnia szolgálatra: "Egy harcos sem elegyedik bele a mindennapi élet gondjaiba, hogy megnyerje annak a tetszését, aki harcosává fogadta." (2 Timóteus 2:4)

Hogyha csak akkor szolgálsz, amikor az kényelmes a számodra, akkor nem vagy igazi szolga. Az igazi szolgák azt cselekszik, ami szükséges, akkor is, hogyha az kényelmetlen.

Bármikor elérhető vagy Isten számára? Felforgathatja a terveidet anélkül, hogy neheztelnél? Szolgaként nem te választod meg azt, hogy mikor és hol szolgálj.

Szolgának lenni azt jelenti, hogy feladod azt a jogodat, hogy te kontrolláld az időbeosztásodat, és engeded Istennek azt, hogy közbeavatkozzon amikor szükségét látja.

Hogyha minden nap elején emlékezteted magad arra, hogy te Isten szolgája vagy, a közbeavatkozások nem fognak annyira frusztrálni, mert az válik a napi programoddá, amit Isten be akar vinni az életedbe. A szolgák a közbeavatkozásokat isteni találkozóknak tekintik és boldogok a lehetőségtől, hogy szolgálhatnak.


Csak Isten jóváhagyása számít


"Csináld jól a munkád, és akkor lesz mire büszkének lenned. De ne hasonlítsd magad másokhoz" (Gal. 6:4, CEV fordítás)



A Biblia figyelmeztet minket, hogy soha ne hasonlítsuk magunkat másokhoz (Gal. 6:4 CEV magyarul). Két oka is van, amiért a Biblia azt mondja, hogy ezt ne tegyük:

* Találhatsz olyat, aki jobban csinálja a dolgát, mint te, és akkor az elbátortalanít, vagy
* Találhatsz olyat, aki kevésbé tűnik hatékonynak, és akkor pedig eltölthet a büszkeség.

Mindkét hozzáállás kiszakíthat a szolgálatodból és a munkádból.

Pál szerint buta dolog magunkat másokhoz hasonlítgatni. Azt mondja: "Mert nem merjük magunkat azokhoz számítani vagy hasonlítani, akik önmagukat ajánlják. De ezek nem veszik észre, hogy magukhoz mérik, és magukhoz hasonlítják önmagukat"(2. Kor. 10:12).

Ennek az igének ez a magyarázata: "Ezzel az egész hasonlítgatással, osztályozgatással, versengéssel pont a lényegről maradnak le" (2. Kor. 10:12b MSG fordítás). Figyeld meg, hogy azok az emberek, akik nem értik meg a te szolgálatodnak a módját, kritizálni fognak, és azt szeretnék, ha megfelelnél annak, ahogyan ők elvárják, hogy viselkedj. Ne törődj velük!

Pálnak sokszor kellett olyan kritikákkal megbírkóznia, amikor félreértették, vagy rosszalták a szolgálatát. A válasza mindig ugyanaz volt: nem hasonlítgatni, nem túlozni, csak az Isten dicséretét keresni.



Beszéljünk róla:

* Azokat a dolgokat csinálod, amire Isten elhívott? Ha továbbra is másokhoz hasonlítod magad a szolgálatodban vagy a munkahelyeden, akkor mit gondolsz mit árul ez el az elhívásod perspektívájáról?
* John Bunyan, a Zarándok Útja című könyv szerzője azt mondta: "Ha gyümölcstelen az életem, mindegy ki dicsér, és ha gyümölccsel teli, akkor mindegy, ki kritizál. " Értékeld az életed és a gyümölcstermésedet, és azután alkalmazd ezt az idézetet az életedre.


Tisztességességed a hűség jele


„Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az.” (Lukács 16:10)



Manapság gyakran hallani, hogy „a magánéletedhez senkinek semmi köze.” Hát, szerintem ez nem igaz. Hiszen amit a magánéletedben teszel – zárt ajtók mögött, mások számára nem látható módon – az mutatja meg az valódi jellemedet. És Isten ugyanúgy látja ezt, mint amit nyilvánosan viszel véghez.

Igazából az apró dolgok, amelyeket akkor teszel, amikor mások nem látják, az elvetett magok, amiből mindenki számára látható módom kihajt Isten áldása az életedben. Nem oszthatod ketté az életedet azt mondva, hogy „mások előtt tisztességes leszek, de a magánszférámban nem.” Gondolom te is kapásból fel tudnál sorolni olyan ismert embereket, akik hasonló módon próbálták élni az életüket. Csakhogy talán pont a múlt héten derültek ki hatalmas botrányok közepette a kis botlásaik, lerombolva teljes hírnevüket. Mindegy mit szokás erre mondani, aki kis dolgokban nem becsületes, a nagyobbakban sem lesz az.
Jézus mondja erről, „ha a másén nem voltatok hűek, ki adja oda nektek azt, ami a tietek?”. (Lukács 16:12)

Évszázadokon keresztül bárki, aki egy mesterséget vagy szakmát tanult, tanoncnak ment. Ha például szerelő akartál lenni, akkor előbb elszegődtél egy másik szerelőhöz tanoncnak és nála dolgoztál, mielőtt a saját műhelyedet megnyitottad volna.
A tanonckodás gondolata az életed minden területére alkalmazható. Arra, ahogyan mások pénzét vagy tulajdonát kezeled, vagy ahogy mások szolgálatához viszonyulsz, mielőtt Isten a sajátodba helyez. Mielőtt én megkaptam Istentől a saját szolgálati helyemet, ifjúsági pásztorként szolgáltam egy másik pásztor keze alatt. Isten figyelte, hogy tisztességgel végzem-e. Először bizonyítanom kellett, hogy hűséges vagyok abban a szolgálatban mielőtt Isten megengedte, hogy a jelenlegi gyülekezetemben álljak a szolgálat élére.

Ha valaki kölcsön adja neked az autóját, mennyire vigyázol rá? Ha egy ismerős család megengedi, hogy a házukban nyaralj, ugyanúgy viselkedsz, mint ahogy a saját házadban szoktál? Isten figyeli, hogy mennyire vagy tisztességes. És aszerint fog megjutalmazni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése