2017. szeptember 10., vasárnap

Felhatalmazva az életen át tartó szolgálatra

"Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk."(Ef 2,10)



Három dolog van, amit tehetsz az életeddel: eltékozolhatod, eltöltheted vagy befektetheted. A legjobb módja életed kihasználásának, ha valami olyasmibe fekteted bele, ami a földön való életednél tovább tart.

A legrosszabb dolog, amit tehetsz, a mának élni és magadnak élni. Isten nem azért helyezett a földre, hogy magadnak élj. Ő azért alkotott, hogy Krisztushoz hasonló legyél.

A Márk 10,45 szerint tudjuk, hogy Jézus két dologért jött a földre:"Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért."

Amikor Jézust kezdjük követni, ő felhatalmaz az egy életen át tartó szolgálatra. Minél inkább Krisztushoz hasonlóvá válunk, annál inkább fogjuk szolgálni egymást.

Ma azt szeretném, ha elmélkednénk a következő igeverseken, melyek Isten szolgálatra való hívásai az életünkben. Imádkozd át őket és kérd Istent, tárjon fel új utakat, hogy miként tudod szolgálni a körülötted élőket.

"Adjátok magatokat Isten szolgálatára, tagjaitokat meg az igazság eszközéül szenteljétek az Istennek. (Róm 6,13b - SZIT)

"De én mindezekkel nem gondolok, sőt még az életem sem drága, csakhogy elvégezhessem futásomat és azt a szolgálatot, amelyet az Úr Jézustól azért kaptam, hogy bizonyságot tegyek az Isten kegyelmének evangéliumáról."(Apcsel 20,24)

"Mert aki meg akarja menteni az életét, az elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem és az evangéliumért, megmenti azt."(Mk 8,35)

Isten gondoskodó Apa

"Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok." (1Pt. 5,7)

Biztos voltál már valamikor olyan helyzetben, hogy megkérdezted: "Isten nem törődik velem?". A tanítványok kérdezték ezt Márk evangéliumának 4. részében. Egy hajón voltak a tavon, amikor feltámadt a szél és nagy vihar lett. A víz időnként átcsapott a hajó felett, ami kezdett megtelni vízzel. Jézus aludt. A tanítványok felkeltették és feltették neki a lehető legfontosabb kérdést: "Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?". (Mk. 4,38)

Mi a helyzet veled? Vajon Istent érdekli a kifizetendő rezsid, az egészséged, hogy sikeres, vagy sikertelen vagy az életben? Érdeklik a gyerekeid és az oktatásuk, vagy hogy valaha is megházasodsz-e, vagy sem? Érdekli a vita a barátoddal, vagy, hogy hogy érzed magad ma reggel? Isten azt mondja: "Naná, hogy érdekel! Én gondoskodó Apa vagyok."

A Máté 6,31-32 írja: "Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? - vagy: Mit igyunk? - vagy: Mit öltsünk magunkra? Mindezt a pogányok kérdezgetik; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre." A következő vers így folytatja: "De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek."

Az Írás azt mondja, Istent érdekli az életed minden egyes kis részlete. Ez annyira hihetetlen, hogy fel sem bírom fogni. Isten gondoskodó Isten. Ő törődik az életed minden egyes részletével.

Nemrég bejött egy férfi az irodámba, és azt mondta: "Én keresztény vagyok, de nem érzem, hogy bárhová is jutnék a keresztény életemben. Mintha üresjáratban ragadtam volna." Azt kérdeztem: "Mit gondolsz, mi lehet a probléma?" Azt mondta: "Szerintem az a baj, hogy nem szeretem Istent eléggé." Mire azt feleltem: "Nem ez a te problémád. Nem az a problémád, hogy nem szereted Istent eléggé. Az a problémád, hogy nem érted, Ő mennyire szeret téged."

A szeretet mindig válasz a szeretetre. A Biblia azt mondja: "Mi tehát azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket." (1 Jn. 4,19) Mikor így beszélsz: "Nem szeretem Istent", az azért van, mert nem fogtad fel, hogy ő valójában mennyire szeret téged. Ő az életed minden apró részletével törődik. Ő irgalmas és gondoskodó Apa.

Mi az, amit Isten elé kell vinned?

"Jézus ekkor így szólt hozzá: 'Menj el, a hited megtartott téged.' És azonnal újra látott..." (Mk 10,52)

Először, megragadod és felismered a pillanatot, amikor Isten lehetőséget ad. Másodszor, leküzdöd félelmeidet. Harmadszor, megvallod hitedet és azt, amit meg akarsz változtatni az életedben. Azután elnyered Isten kegyelmét.

Márk evangélista ezt írja: "Jézus ekkor így szólt hozzá: 'Menj el, a hited megtartott téged.' És azonnal újra látott..." (Mk 10,52) Bartimeus megragadta a lehetőséget, Jézushoz kiáltott mikor Isten fia az ő gyékénye mellett haladt el. Nyilvánosan megvallotta hitét arról, hogy kicsoda Jézus és mit tehet érte. Aztán elnyerte Isten kegyelmét és újra láthatott.

Vannak néhányan olyanok köztetek is, mint a vak koldus, Bartimeus - nagy konfliktusokat hordoztok vállaitokon, csalódást vagy szomorúságot. Magányosak vagytok és úgy érzitek, a boldogság elhagyott titeket. Fájdalmaitok vannak.

Jézus Krisztus friss, új kezdést kínál. Ez nem olyasmi, amiért megdolgozhatunk vagy amit kiérdemelhetünk. Semmiképpen nem jár nekünk. Nem vásároljuk meg. Nem végzünk el egy adag vallásos rituálét. Csupán kapjuk Isten kegyelmét, mint ingyen ajándékot és a képességet egy új kezdetre - függetlenül a múltunktól vagy attól, hogy mit tettünk korábban.

De néhányan így szóltok: "Szeretnék megváltozni. Szeretném újra kezdeni. Szeretnék más lenni, de egyszerűen nem tudok." És igazatok van. Nem tudtok megváltozni. Ha tudnátok, már megtettétek volna. Nagyobb erőre van szükségetek, mint ti magatok, hogy olyan változás történjen, ami tényleg átformálja az életeteket. Isten erejére van szükségetek. "Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem." (Fil 4,13)

Próbáltál már Istentől segítséget kérni? Próbáltad már elfogadni Isten kegyelmét és hagyni, hogy adjon erőt, ami nincs meg benned?

Bartimeus vak volt, de elég éleslátó ahhoz, hogy meglássa, Jézus Krisztus ki tudja segíteni. Volt elég látása ahhoz, hogy meglássa, szüksége van kegyelemre. És Te? Te felismered, hogy milyen nagy kegyelemre van szükséged az életben, vagy azt hiszed, végig élheted az életed egymagad?

A kegyelem nem csak a megváltáshoz szükséges, az élet mindennapos hibáihoz is szükség van rá. Ha nincs a kegyelem jelen az életedben, akkor telve leszel sajnálkozással. Ha tele vagy sajnálkozással, akkor a múltban ragadsz. És ha a múltban élsz, nem kezdhetsz újat.

Nem tudhatom, milyen sajnálkozást hordozol magadban, de tudom, hogy Isten kegyelme és bocsánata mindenki számára elérhető, és Te is frissen, újra kezdheted. Ha megragadod a pillanatot, ha leküzdöd félelmeidet, ha megvallod hitedet: "Szükségem van rád, Istenem", akkor Isten kegyelme számodra is elérhető lesz és olyan dolgokat tudsz véghezvinni, ami felülmúlja képzeletedet.

Beszéljünk róla:

Néha azt gondolhatod, hogy könnyebb valamit magad megtenned, mint segítséget kérni. Milyen hatással lehet ez fizikai és érzelmi szempontból az egészségedre?

Mi az, amit sajnálsz, és mik azok a hibák, amiket Isten elé kell vinned?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése