2017. október 25., szerda

Földi életünk egy letét


"Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, menj be urad ünnepi lakomájára!" Mt 25,21


A céltudatosan eltöltendő következő tíz évre összpontosítunk, hogy minél jobb sáfárok lehessünk mindazon, amit Isten nekünk ad. A sáfárságnak ez a fogalma abból az elismerésből születik, hogy Isten a tulajdonosa mindennek és mindenkinek ezen a földön. A Biblia azt írja: „Az ÚRé a föld és ami betölti, a földkerekség és a rajta lakók." (Zsolt 24,1)

Mi igazán soha nem birtokolunk semmit a Földön való rövid tartózkodásunk alatt. Isten csak kölcsönadta nekünk addig, ameddig itt vagyunk. Isten tulajdonát kaptad meg és miután meghalsz, valaki másnak fogja odaadni. Te csak azért kaptad, hogy élvezd egy ideig.

Az első feladat, amit Isten az embernek adott, az Ő „dolgainak” az igazgatása és gondozása volt. Ez a feladat nem lett soha visszavonva, ma is céljaink részét képezi. Mindent, amit élvezünk, azzal a bizalommal kell kezelnünk, hogy Isten letétként helyezte a kezünkbe.

Évekkel ezelőtt egy házaspár odaadta nekem és a feleségemnek a Hawai-i tengerparti házukat egy vakációra. Ez olyan élmény volt, amit mi soha nem engedhettünk volna meg magunknak és mérhetetlenül ki is élveztük. Azt mondták nekünk: „Érezzétek magatokat otthon!”, és mi ezt is tettük. Úszkáltunk a medencében, étkeztünk a hűtőszekrényből, használtuk a fürdőlepedőket és az edényeket, sőt az ágyon is ugráltunk a móka kedvéért.

Azonban mindvégig tudtuk, hogy igazán semmi nem a miénk, és különleges figyelemmel vigyáztunk mindenre. Élveztük a ház előnyeit anélkül, hogy birtokolnánk azt.

Jézus többször utalt az életre úgy mint egy letétre, és több példázatban illusztrálja Istennel szembeni felelősségünket. A talentumokról szóló történetben egy üzletember a szolgáira bízza vagyonát, amíg ő távol van. Amikor visszatér, kiértékeli minden szolga felelősségét és ahhoz méltón jutalmazza meg őket. A tulajdonos így szólt: „Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, menj be urad ünnepi lakomájára!" (Mt 25,21)

Földi életed végén téged is kiértékelnek és megjutalmaznak aszerint, hogy mennyire kezelted jól mindazt, amivel Isten megbízott.

Ez azt jelenti, hogy bármit teszel, még a mindennapi apró dolgaidnak is örökkévaló hatása van. Ha mindent letétként kezelsz, Isten három jutalmat ígér az örökkévalóságban:

Először is, elnyered Isten jóváhagyását. Ő azt fogja mondani: „Jól van, jó és hű szolgám”. Másodszor előléptetést kapsz és nagyobb felelősséget bíznak rád az örökkévalóságban: „sokat bízok rád ezután”. Harmadszor pedig ünnepléssel becsülnek meg: „menj be urad ünnepi lakomájára!


Isten általad tanít másokat


„A Krisztus békessége lakják bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel, és intsétek egymást zsoltárokkal, dícséretekkel, lelki énekekkel; hálaadással énekeljetek szívetekben az Istennek.” Kolossé 3:16

Isten azt akarja, hogy taníts másokat, hogy majd ők is taníthassanak.

* Taníts másokat a benned elhelyezett lelki kincsről
* Tanítsd meg másoknak is azokat a lépéseket, amelyeket azért teszel, hogy egyre jobban hasonlóvá válj Krisztushoz
* Taníts másokat arról, hogy Isten hogyan növeli a hitedet
* Tanítsd meg másoknak, hogyan találhatják meg Krisztust
* Tanítsd meg másoknak a misszióhoz szükséges képességeket

Isten arra hív bennünket, hogy másokat tanítsunk Jézus Krisztus ismeretére, ezáltal tanítványokká téve őket, hogy majd ők is tanítványokká tehessenek másokat.

Talán kételkedsz afelől, hogy te is képes lennél erre, de Pál apostol ezt mondja: „A Krisztus békessége lakják bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel…” (Kolossé 3:16) Isten az, aki általad tanít másokat; mindeközben bölcsességet és bátorságot is ad ahhoz, hogy bizonyságot tégy Jézusról.

Őszintén szólva sokkal nagyobb tudás, sokkal több képzési lehetőség és forrás áll rendelkezésedre, mint az első században élt hívőknek – és ők mégis képesek voltak bizonyságot tenni a világ előtt. De ami még fontosabb: Isten ugyanúgy velünk van, ahogyan velük is volt.

Bízz abban, hogy a benned lakozó Szentlélek árad majd belőled, és megadja majd a szavakat és a bölcsességet a bizonyságtételhez.


Tanulj meg mindent, amit csak tudsz, és emlékezz arra, amit tanultál


"Tégy szívességet magadnak, és tanulj meg mindent, amit lehet; azután emlékezz arra, amit tanultál, és sikert aratsz." (angolból fordítva, Péld 19:8, TEV fordítás)

Ha sikert akarsz elérni az életben, tanulmányaid nem érhetnek véget, mikor befejezed az iskolát. Minden vezető egyben tanuló is, és a tanulást életed hátralevő részében is folytatnod kell. Mert amint félbehagyod a tanulást, a munkahelyedhez kapcsolódó közreműködésed is félbemarad.

"Ha kicsorbul a vas, és nem köszörülik ki, akkor több erőt kell kifejteni. A helyesen alkalmazott bölcsesség a hasznos!" (Préd 10:10) Fontos, hogy okosan dolgozz, köszörüld ki a vasat! Kevesebb időt fecsérelsz el, ha így teszel.

Hogyan köszörülhetjük ki a vasat? Ha tudással telítődünk. Olvass könyvet, hallgass végig egy előadást, járj iskolába, járj gyülekezetbe. Ha folyamatosan tanulsz, Isten is folyamatosan tudja látóhatárodat szélesíteni.

"Tégy szívességet magadnak, és tanulj meg mindent, amit lehet; azután emlékezz arra, amit tanultál, és sikert aratsz." (Péld. 19:8, TEV fordítás). Az élet legtöbb problémájára a megoldás a tanulás. Tanulj meg tehát mindent, amit lehet.

Ezért bátorítom a gyülekezetet is arra, hogy jegyzeteljen a prédikáció alatt. Tudtad, hogy ha nem teszed, 72 óra múlva 95%-át elfelejted annak, amit hallottál? Szóval lehet, hogy igazán lelki embernek nézel ki, de nem vagy igazán okos.

Tanulj meg mindent, amit lehet, ne felejtsd el, amit tanulsz, és figyeld, Isten mint áldja meg munkád.

Beszéljetek róla

* Milyen lehetőségeid vannak a munkahelyeden arra, hogy tovább fejleszd képességeidet? És az gyülekezetben? Otthon?
* Kijelentheted, hogy vágysz arra, hogy tanulj? Ha nem, hogyan ébresztheted fel ezt a vágyat magadban?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése