2017. december 22., péntek

Eljöttünk, hogy imádjuk Őt

"Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát, amikor feltűnt, és eljöttünk, hogy imádjuk őt." Máté 2:2

A legjobb jele, hogy bölcsek valóban bölcsek voltak az, hogy Jézus elé helyes indíttatással jöttek. Az igazságot keresték. Akármilyen messzire elmentek volna, hogy megtalálják Jézust, azonban azért jöttek, hogy imádják Őt. Vannak emberek, akik nem szeretik Jézust, csak kihasználják őt. A politikusok arra használják Jézust, hogy szavazatokat szerezzenek, az üzletemberek arra, hogy áldás legyen az üzletükön, a kereskedők arra, hogy el tudják adni a termékeiket. Az emberek Jézust a saját önző céljaikra használják.

Gyakran feltesszük a kérdést, „Mit tehet értem Jézus?” – mintha egy automatáról lenne szó. Úgy teszünk, mintha Isten egy hatalmas dzsinn lenne – csak dörzsöld meg a lámpást, bármit kívánsz, az számára parancs. Azonban Isten nem a dzsinned. Ő az Istened. Őrá van bízva minden, neki van joga megmondani, hogy mit tegyél, nem pedig fordítva.

Tehát, a bölcsek megfelelő indíttatással jöttek. Nem azért, hogy kapjanak valamit Jézustól, hanem hogy kifejezzék felé a hálájukat, a szeretetüket, a megbecsülésüket, a tiszteletüket.

A legjobbat adták, amijük volt. Nem a feleslegükből adtak, nem csak mézesmázos szavakat hoztak, sem pedig üdvözlőkártyákat. Alaposan végiggondolták, hogy mit kellene Jézusnak hozni. A bölcsek három ajándékának nagyon fontos jelentése van:

Az arany királyok számára adott ajándék. A régi időkben a hódolatukat úgy fejezték ki az emberek, hogy aranyat vittek a király elé. Abban az időben az volt a legértékesebb fém, így a bölcsek is királyi ajándékként hozták.

A tömjén egyfajta füstölőszer volt, amit a templomban Isten imádatára használtak. Tehát a bölcsek szerint ez a kisgyermek nem csak király, hanem Isten is. Méltó arra, hogy imádják.

A mirha a halottak bebalzsamozásához szükséges illatszer volt. Mindenképp szokatlan ajándék egy kisbabának az a szer, amit a holttestre öntenek, mielőtt gyolcsokba tekerik. Tehát a bölcsek az ő ajándékaikkal elismerték, hogy Jézus a testet öltött Isten, hogy ő király és hogy meg fog halni. Jézus a világ megváltója, és azért jött, hogy meghaljon a bűneinkért.

Még mielőtt Jézus kimondhatta volna az első szavakat, már nyilvánvaló volt: „Ő a Megváltó, aki meg fog halni a világ bűneiért.”


Térj haza Isten szeretetéhez és megbocsátásához ezen a karácsonyon


"Sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban." (Róm 8,39)

Tudtad, hogy mennyei Atyánk azt kívánja, hogy térj haza hozzá karácsonykor? Nem számít, ki vagy, mit tettél vagy mióta teszed. Isten így szól: "Azt akarom, hogy hazatérjetek szeretetemhez és megbocsátásomhoz." Erről szól a karácsony.

Mi tarthat vissza attól, hogy hazatérj Istenhez, szeretetéhez, a megbocsátáshoz? Az elutasítástól való félelem.

Talán azt gondolod: "Isten nem akarhat most. Túl messze vagyok Istentől. Túl régóta vagyok távol. Túl sok olyan dolgot tettem, amit valószínűleg nem helyesel."

Ha így gondolod, nagyon tévedsz! A rómaiakhoz írt levélben olvassuk: "Sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban." Isten nem törődik azzal, hogy ki vagy, mit tettél, vagy mióta teszed. Még mindig szeret, és meg akar bocsátani neked.

De honnan tudjuk, hogy Isten szeret? A karácsony a bizonyíték. Isten eljött a földre emberi alakban - Jézus Krisztus alakjában - hogy megmutassa, szeret és meg akar bocsátani neked. "Abban nyilvánul meg Isten hozzánk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk őáltala. Ez a szeretet, ... hogy ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért." (1Jn 4,9-10)

Innen tudhatjuk, hogy az Írás igaz: Jézus nem maradt a bölcsőben, a jászolban, hanem felnőtt. A bölcsőből a keresztre jutott. A kereszten, karjait kifeszítve, lényegében azt mondta: "Inkább meghalok, mintsem nélkületek éljek." Ennyire szeret Téged Isten. Krisztus elhagyta mennyei otthonát, hogy e földre jöjjön, hogy megmutassa szeretetét irántad és megfizessen bűneidért, hogy ezáltal bocsánatot nyerj és Te is hazatérhess hozzá. Ez az igazi szeretet. Ez a karácsony.

Beszéljünk róla!

* Inkább a bölcsőről vagy a keresztről szól számodra és családod számára a karácsony? Hogy teheted a karácsonyt tartalmassá a bölcső és a kereszt fényében?
* Az általad ismert emberek közül kinek van szüksége arra, hogy hallja, a karácsony arról szól, Isten mennyire szereti őt?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése