2017. április 26., szerda

A hívő emberek másokat szolgálnak

„Isten közületek mindenkinek adott ajándékot az Ő sokféle szellemi ajándékaiból. Használjátok ezeket jól, egymást szolgálva.” (1Péter 4:10, NLT fordítás)

Isten a tálentumainkkal próbára teszi az önzetlenségünket. El kell döntened az életben, miért vagy kiért élsz. Élhetsz önközpontú, szűkmarkú életet, vagy élhetsz valami nálad nagyobbért, Isten országáért.

Azok az emberek, akik hisznek és hűségesek, nem önmagukért élnek. Felismerik, hogy az ajándékaikat nem saját hasznukra kapták Istentől, hanem hogy a világot egy jobb hellyé tegyék.

Mikor Isten megalkotott téged, adott neked mindenféle ajándékot, talentumot és képességet. Mi úgy hívjuk, ez a te ALKATod: A szíved, a Lelki (vagy szellemi) ajándékaid, a Karaktered (vagy jellemed), az Adottságaid (vagy képességeid) és a Tapasztalataid. Ez az öt dolog határoz meg téged. És Isten olyannak teremtett, amilyen vagy. Az egész világon nincs még egy olyan ember, mint te, és Isten azt várja tőled, hogy az legyél, akinek Ő teremtett az ő dicsőségére.

Isten azért formált téged ilyenre, hogy Őt szolgáld, ezt pedig csak egyetlen módon teheted: úgy, ha másokat szolgálsz.

Azok az emberek, akik hisznek és hűségesek, felismerik, hogy ajándékaikat nem saját hasznukra kapták. Lehet, hogy a művészetekhez van tehetséged, és azt mondod, hogy csak azért csinálod, mert szereted. Ez jó, de ez nem elég jó motiváció. Isten nem azért ad művészi képességeket, hogy te azt nagyon szeresd csinálni. Azért adja neked, hogy valamilyen módon arra használd a művészetedet, hogy más embereknek segíts.

Van, akinek olyan képességei vannak, hogy meg tud javítani dolgokat, van, aki matematikából jó, van, aki jó üzleteket tud kötni, van, aki tehetséges a zenében, mások a szervezésben, van, akinek jó érzéke van a díszítéshez, mások meg ügyes kertészek…

Isten mindannyiunkat különbözővé teremtett, így a világon mindent el tudunk végezni. Ha mindannyian ugyanazt a dolgot szeretnénk csinálni, akkor nagyon sok feladat elvégezetlenül maradna.

Ajándékaidnak te vagy a sáfára, te gazdálkodsz azokkal, és Isten figyeli, hogy hatékonyan használod-e a Földön azt, amit neked adott. Ha a Földön hatékonyan használod, a Mennyben még nagyobb felelősséget fog rád bízni.

Elgondolkoztál már azon, hogy Isten miért nem vitt minket rögtön a Mennybe a teremtésünk után? Miért helyez minket ide, erre a tönkretett bolygóra 80 vagy 90 évre? Azért, mert az élet nem más, mint próba, felelősség és ideiglenes megbízatás. Isten figyeli, hogy vajon hűségesen, mások áldására használod-e a Földön, amit kaptál Tőle.

A Biblia azt mondja az 1Péter 4:10-ben: „Isten közületek mindenkinek adott ajándékot az Ő sokféle szellemi ajándékaiból. Használjátok ezeket jól, egymást szolgálva” (NLT fordítás). Isten adta neked az ajándékaidat, és Ő figyeli, hogy hűséges vagy-e azokban.

Beszélgessetek róla:

* Hogyan használod az ajándékaidat mások szolgálatában?
* Vizsgáld meg a motivációidat mindenben, amit teszel. Például ha valahol szolgálsz, azért teszed, hogy másoknak segíts és ezzel Istent dicsőítsd, vagy azért, hogy magadra hívd fel a figyelmet, és magadnak szerezz dicsőséget?


A mennyország 24 órán át hívható segélyvonala


"Hívj segítségül engem a nyomorúság idején!
Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem." (Zsolt. 50:15)


Isten azt várja, hogy Tőle kérj segítséget, ha bajban vagy. Azt mondja: "Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem." (Zsolt. 50:15)

Az ilyet én "mikrózható" imádságnak hívom, mert gyors és lényegre törő: "Segítség!", "S.O.S.".
Például, amikor hirtelen lecsap ránk egy kísértés, akkor nincs idő hosszasan beszélgetni Istennel, csak felkiáltunk egy nagyot. Dávid, Dániel, Péter, Pál, és még sok millióan hívták már ilyen "instant" imával segítségül az Urat.

A Biblia biztosít minket arról, hogy segélykiáltásunk válaszra talál, hiszen Jézus együtt érez velünk a bajban. Saját maga is éppen ilyen kísértéseken esett át.

"Mert nem olyan főpapunk van, aki ne tudna megindulni erőtlenségeinken, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan kísértést szenvedett mindenben, kivéve a bűnt." (Zsid. 4:15)


Ha Isten vár arra, hogy segíthessen nekünk, miért nem fordulunk Hozzá gyakrabban? Őszintén szólva, néha éppen mi nem akarjuk, hogy segítsen. Adott pillanatban úgy érezzük, mi Istennél is jobban tudjuk, mi a jó nekünk. Máskor pedig zavarban vagyunk ahhoz, hogy Istentől segítséget kérjünk.
De a Bibliában ezt olvashatjuk:

"Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk." (Zsid.4:16)


Isten szeretete örök, türelme végtelen.
Tőle kérjünk segítséget, és figyeljük meg, hogy meg is adja.

Ha egészséges ételekről van szó - használd a fejedet!

„Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne eszetlenül, hanem bölcsen.” (Efézus 5:15)


A Biblia azt mondja: „Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne eszetlenül, hanem bölcsen” (Efézus 5:15).

Az egyik dolog, melyet Erős Dániellé válásod során megtanulsz az, hogy a valódi változás megköveteli, hogy szembenézz az igazsággal.

Minden önromboló magatartás mögött egy hazugság áll, melyet elhiszunk, mint például az, hogy "Bízhatok bármilyen ételben, ami „egészségesnek”, „természetesnek”, „diétásnak” vagy „zsírmentesnek” van címkézve".

Az étkezési szokások megváltoztatása az érett gondolkodással kezdődik. Ha egy étel „egészségesnek” van címkézve, de 20 összetevőt tartalmaz, amelyből 19-et ki sem tudsz mondani, akkor ez a címke hazudik. Képezd magad azzal kapcsolatban, hogy mik a valódi egészséges ételek, mint például a friss zöldségek, a sovány húsok, a diófélék és a gyümölcsök.

Bár ez elsőre bonyolultnak tűnhet, valójában teljesen egyszerű egészségesen táplálkozni. Ha egyszer megtanulod, hogy hogyan ismerd fel a hazug címkéket, erősnek fogod magad érezni ahhoz, hogy a legjobb döntéseket hozd testeddel kapcsolatban.

Isten azt szeretné, hogy „használd a fejedet – és a szívedet – hogy meg tudd különböztetni mi a jó, hogy megvizsgálhatsd a valódi igazságot” (János 17:24, szabad fordítás).

Beszéljetek róla

* Milyen változásokat kell véghezvinned neked és családodnak ahhoz, hogy a címkeolvasást el tudjátok sajátítani és, hogy Isten bölcsességét tudjátok kérni az egészséges táplálkozás döntéseivel kapcsolatban?

* Milyen meglepő dolgokat tanultál eddig a hazug címkékről?

* Gondoljátok át és beszélgessetek erről a megállapításról a kiscsoportotokban: „Ejutottam oda, hogy ezt a folyamatot nem úgy tekintem, mellyel megtagadok dolgokat magamtól, hanem úgy, hogy egészséges döntésekkel veszem magam körül". (Lysa TerKeurst)



Isten azokat használja, akik leegyszerűsítették az életüket


"... Tegyünk le minden ránk nehezedő terhet, és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát." (Zsidók 12:1b)



Hogyha Isten fel fog használni minket az Ő céljaira, összpontosítanunk kell az életünket. A Biblia az életet a maratonhoz hasonlítja, és ez azt jelenti, hogy egyszerűsítenünk kell az életünket.

A Biblia mondja, "... Tegyünk le minden ránk nehezedő terhet, és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát." (Zsidók 12:1b)

Ez azt jelenti, hogy minden olyan dolgot el kell távolítanunk az életünkből, ami az utunkba állhat és visszatarthat. Ha az ördög nem tudja elérni, hogy rossz légy, elfoglalttá tesz. Olyan elfoglalttá tud tenni jó dolgokkal, hogy nem lesz időd a legjobb dolgokra.

Ezért mondja neked a Biblia, hogy egyszerűsítsd az életed. Meg kell szabadulnod az életedet terhelő szükségtelen csomagoktól. Ne próbáld mindet fenntartani. Tedd azt, ami a legfontosabb. Egy komoly futó a versenyre összpontosít.

Hallottam már másoktól, hogy "Úgy szeretném Isten célja alapján élni az életem, de egyszerűen nincs időm." Annak, hogy nincs idejük, az az oka, hogy nem szántak időt arra, hogy egyszerűsítsék az életüket.

Beszéljünk róla

Mindenféle dolog van, ami megakadályoz minket abban, hogy egyszerűsítsük az életünket. Az alábbi dolgok hogyan térítenek el téged és akadályozzák meg, hogy egyszerűsítsd az életed?


* Próbálsz olyan lenni, mint mások, ahelyett, hogy az lennél, akivé Isten alkotott
* Próbálsz mindenkit boldoggá tenni
* Próbálsz megfelelni mások önkényes elvárásainak
* Túl sok hobbi vagy túl sok időt felemésztő hobbi
* Tömegmédia, filmek vagy televízió
* Rossz fajta kapcsolatok
* A múltad botlásai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése