2017. január 19., csütörtök

A bölcs ember tudja, hogy Isten mindig vele van

Isten mindig éber, folyamatosan őrködik azok felett, akik teljesen elkötelezettek felé. (2 Krónikák 16:9 MSG fordítás)


Amikor Isten ad neked egy feladatot, akkor biztos lehetsz benne, hogy belefutsz majd késésekbe, nehézségekbe, kerülőutakba vagy zsákutcákba. Ezek az élet természetes részei. De ezekre fel lehet készülni.

Például, ha valakinek igazán volt oka az elbizonytalanodásra, akkor az Noé volt. Tudod mennyi időbe telt Noénak a bárka megépítése? 120 évbe. Te tudnál dolgozni egy feladaton 120 évig anélkül, hogy bárkitől is kapnál egy bátorító szót?

Noé bízott Istenben. És amikor hallotta Isten figyelmeztetését a jövővel kapcsolatban, akkor Noé hitt neki még akkor is, amikor semmi jele nem volt árvíznek. Fogadni mernék, hogy több olyan nap is volt, amikor Noénak nem volt kedve dolgozni menni, de 43800 napon keresztül mindig kiment ugyanoda, és dolgozott.

Te se add fel az álmod! Ne add fel a házasságod! Ne az fel az egészséged! Ne, ne és ne add fel! Isten irányítja a dolgokat! Életed hátralévő fejezetét még nem olvastad. Isten már megírta azt, de te még nem olvastad.

A Biblia azt mondja: "Isten mindig éber, folyamatosan őrködik azok felett, akik teljesen elkötelezettek felé" (2 Krónikák 16:9 MSG ford.). Isten keresi azokat az embereket, akiket megáldhat.

Beszéljünk róla:

* Milyen nagy álmodat akartál már feladni nehézségek vagy késedelmek miatt?
* Milyen módon szeretnéd, ha Isten megáldana, amikor teljesen odaszánod az életed Neki?



Az értékelés elve: határozd meg jelenlegi helyzetedet

„Ne gondolja magát többnek, mint amennyinek gondolnia kell, hanem arra igyekezzék mindenki, hogy józanul gondolkozzék az Istentől kapott hit mértéke szerint.” Róma 12:3

Sosem jutsz el oda, ahol lenned kell, amíg nem tudod, hogy most hol vagy. Ezért, ahogy a Róma 12-ben olvassuk, ha bármit is változtatni akarsz az életedben, alázatosan meg kell határoznod, ki kell értékelned a jelenlegi helyzetedet.
Azért mondom azt, hogy alázatosan, mert általában nem akarjuk beismerni, hogy mi az, ami nem működik az életünkben. Nem akarjuk belátni, hogy mélypontra kerültünk, hogy nem jönnek össze a dolgaink. Nem akarjuk észrevenni, hogy változtatnunk kell. Úgy teszünk, mintha minden a legjobban működne. A saját büszkeségünk szabta határok ezek.
Az alázat a változásnak az az eleme, amely legyőzi a büszkeségünket. Úgy kell kezdenünk, hogy beismerjük, nem halad minden a legjobb úton.
Mi a helyzet nálad? Vannak nehézségeid, amiket takargatsz? Probléma van a házasságodban? Valamilyen szenvedéllyel küszködsz? Az egészségeddel van baj? Bármiről is legyen szó, a kezdő lépés az őszinte önértékelés.
A változáshoz hit is szükséges. Hiszel abban, hogy képes vagy változni? Elhiszed, hogy az életed máshogy is folyhatna? Tedd fel magadnak a kérdést, mennyi hitre lenne szükséged ahhoz, hogy végrehajtsd azokat a változásokat az életedben, amiket szeretnél. Többre, mint amennyi most van? Ez sokat elárul a hited mértékéről.
Szeretném, ha növekednél a hitedben, hiszen hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni. Szeretném, ha növekedne a hited mértéke, és szeretném, ha annyira nagy célokat tűznél ki magad elé, hogy muszáj legyen hitben fejlődnöd.
Honnan fog kihajtani ez a hit? A Róma 10:17-ben olvashatod: „Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által.” Vagyis, ha többet olvasod a Bibliát, akkor növekedni fog a hited, az Istenbe vetett bizalmad elmélyül, és ezáltal fogsz megváltozni.


Az ütőkártyák: a döntéseid

"Hiszen őket Isten már a világ teremtése előtt ismerte. Sőt, külön is választotta őket, hogy a Fiához hasonlóvá váljanak. Igen, azt akarta, hogy Fia legyen az elsőszülött a sok testvér között Isten nagy családjában. Azt tervezte, hogy ezek a testvérek a Fiához hasonlítsanak" (Róma 8:29-30a - egyszerű fordítás).

Csodálatosan összetett vagy (Zsoltárok 139:14). Hogy betöltsd Isten célját az életedre, minden dimenzióját át kell nézned az életednek, és meg kell értened öt olyan tényezőt, ami befolyásolja a személyiségedet. Ezen a héten már beszéltünk arról, hogyan befolyásolja a kémiánk, a kapcsolataink, a körülményeink és a lelkiismeretünk azt, ahogyan formáltattunk.

Ha ezek a tényezők olyanok, mint az az öt kártya, amit a pókerben osztasz, akkor az ötödik tényező lenne az ütőkártyád. Miért? Mert ezek a te döntéseid és hatással lesznek az összes többi kártyádra. Talán nem vagy képes arra, hogy irányítsd a kezet, ami osztott neked, de az ütőkártyádat használhatod arra, hogy döntéseiddel megváltoztasd azt, ahogyan élsz.

A Biblia azt mondja, hogy Isten képmására teremtettünk. Semelyik más élőlény nem teremtetett az Ő képmására. A kutyáknak vannak megérzéseik, de nem tudják a különbséget rossz és jó között. Az elefántoknak nincs erkölcsi érzékük. De neked megadatott, hogy választhatsz jó és rossz között. A választás szabadsága az ember legnagyobb áldása és átka egyben, mert ostoba döntéseket hozunk állandóan, melyek bennünk és másokban is kárt okoznak.

Az ütőkártya megváltoztathatja a többi osztott kártya színét és számát. Nem te választottad a kémiádat, de megválaszthatod mit teszel a testeddel. Nem te választottad az összeköttetéseidet, de lehetnek új kapcsolataid, és megjavíthatod vagy gondozhatod azokat, amelyek már megvannak. Megválaszthatod hogyan reagálsz a körülményeidre és választhatod azt, hogy nem hiszed el többé azokat a káros dolgokat, amiket az emberek mondanak neked.

A személyiséged a döntéseid alapján alakul ki. Ma milyen döntéseket fogsz hozni, melyek pozitív irányba befolyásolják az életed hátra lévő részét?

Beszéljünk róla:

* Ma milyen segítségre van szükséged Istentől ahhoz, hogy felülkerekedj az életedben lévő nehéz körülményeken, amelyek megakadályozzák, hogy jó döntéseket hozz?
* Imádkozz és kérd Istentől a segítséget, amire szükséged van!







Isten Igéje: Nem tudsz élni nélküle

"Szenteld meg őket az igazsággal: a te igéd igazság." (János 17:17)

Isten Lelke Isten Igéjét használja, hogy olyanná tegyen minket, mint Isten Fia. Ha Jézushoz hasonlóvá akarunk válni, akkor meg kell töltenünk az életünket az Ő Igéjével. A Biblia azt írja: "A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített." (2 Tim. 3:16-17)

Isten Igéje nem hasonlítható semmilyen másikhoz. Mert ez élő Ige. Jézus mondta: "azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: lélek és élet."(Jn. 6:63)

Mikor Isten beszél, a dolgok megváltoznak. Körülötted minden - minden teremtmény - azért létezik, mert Isten azt mondta: "Legyen!". Valósággá lettek a szavai.

Isten Igéje életet teremt, hitet teremt, változást hoz, elijeszti a Sátánt, csodákat okoz, szíveket gyógyít, jellemet épít, körülményeket változtat meg, örömöt hoz, túljuttat a nehéz helyzeteken, legyőzi a kísértést, reményt táplál, kitisztítja az elménk, dolgokat kelt életre és örök garanciát biztosít a jövőnkre! Nem tudunk élni Isten Igéje nélkül! Sose veheted biztosra a dolgokat körülötted. Úgy kéne gondolnod az Igére mint életed olyan alapvető hozzávalóját, mint az étel.

Jób mondta: "Jobban becsülöm a szája mondásait mint a naponkénti kenyerem." (Jób 23:12 - angolból ford.) Isten Igéje a lelki táplálék, amire szükséged van, hogy betöltsd a célod.

Beszélj róla

Hogy változtatta meg az életed, hogy ismered Istent?
Kérdezz meg másokat, mit tesznek, hogy meg tudják tartani az Igét. Hasonlóképp te is oszd meg másokkal, te mit teszel ezért. Tanuljatok egymástól!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése