2017. január 9., hétfő

A döntéseid erősebbek a körülményeidnél


"Hiszen mindenkinek saját magáért kell felelősséget vállalnia." Galata 6:5 (EFO)

A döntéseid sokkal erősebbek a körülményeidnél. Talán nem tetszik, hogy ilyen bonyolulttá vált az életed... De néhány kivételtől eltekintve, senki nem kényszerít téged arra, hogy bonyolítsd.

Megvan a hatalmad, lehetőséged, hogy egyszerűsítsd az életed. Valójában, Isten azt várja, hogy vállaljuk a felelősséget az életünkért és gondosan válogassuk meg, mivel töltjük az időnket.

Pont elegendő időd van arra, hogy Isten akaratát megtedd, amíg itt, a földön élsz. Pontosan elég időt kaptál, hogy betöltsd a célodat. Ha többet próbálsz tenni attól, amit Isten tervezett számodra, természetes, hogy folyamatos időhiányban fogsz szenvedni vagy feszült leszel az időbeosztásod miatt.

Azért imádkozom, hogy szabadulj fel a stressz alól és éld át az elégedettség új érzését, miközben csupán azokat a dolgokat végzed, amire Isten teremtett téged.

Beszéljünk róla:

* Készíts listát azokról a tevékenységekről és kötelezettségekről, amik stresszt okoznak számodra. Kérd Isten segítségét abban, hogy meglásd, melyek azok a dolgok az időbeosztásodban, amit ő soha nem is szánt neked.
* Isten pont elég időt ad neked arra, hogy megtedd az ő akaratát, amíg itt, a földön élsz. Kérd Istent, hogy mutassa meg, mire kell összpontosítanod és mire fordítsd az energiádat.


Hová jutsz az elkötelezettséged által a következő évtizedben?


"Akik tehát tökéletesek vagyunk, így gondolkozzunk, és ha valamit másképpen gondoltok, azt is kijelenti majd Isten nektek; ellenben amire eljutottunk, aszerint járjunk." (Filippi 3:15-16)

Minden egyes döntésednek következményei vannak az örökkévalóságban, ezért nagyon fontos, hogy bölcsen válassz.

Semmi sem formálja jobban az életedet, mint azok az elkötelezettségek, amelyek saját döntéseddel felvállalsz. Az elkötelezettségeid fejlődést vagy akár rombolást is okozhatnak az életedben, de az egészen biztos, hogy meghatároznak téged. Mondd el, hogy mi iránt vagy elkötelezett, és én megmondom, mi lesz belőled tíz év múlva. Azzá válunk, ami felé elkötelezzük magunkat.

Sokunk számára az elkötelezettség kérdése az, ami miatt nem valósulhat meg Isten terve az életünkben. Van olyan, aki fél attól, hogy bármi mellett is elkötelezze magát, így inkább csak végigsodródik a következő évtizeden. Mások fél szívvel kötelezik el magukat olyan értékek mellett, amelyek ellentmondásban vannak egymással, így a következő évtized csak frusztrációt és középszerűséget tartogat a számukra. Mások teljes szívvel ugyan, de evilági célokat választanak maguknak - mint például a vagyon vagy a hírnév - így aztán csalódottság és keserűség lesz a részük.

Minden egyes döntésednek következményei vannak az örökkévalóságban, ezért nagyon fontos, hogy bölcsen válassz. Péter így figyelmeztet: "Mivel pedig mindezek így felbomlanak, milyen szentül és kegyesen kell nektek élnetek." (2 Péter 3:11)

A szellemi fejlődés nem automatikusan történik, hanem határozott elkötelezettséget igényel. Akarnod kell a növekedést, döntened kell a növekedés mellett, erőfeszítéseket kell tenned az érdekében és végig ki kell tartanod benne. A tanítványság - vagyis az a folyamat, ahogyan Krisztushoz hasonlóvá válunk - azzal az elkötelezettséggel kezdődik, hogy Jézust fogod követni, bárhová is vezet.

Engedd, hogy Jézus formálja az életedet az előtted álló évtizedben. Képzeld el magadban, hogy milyen lesz tíz év múlva, ha teljes és fenntartás nélküli elkötelezettséget vállalsz Krisztus mellett most.


Mérd fel a jelenlegi helyzeted, hogy tudd, merre tartasz!


"Ne gondoljátok magatok többnek, mint amik vagytok, hanem hozzatok józan ítéletet, annak a hitnek a mértéke szerint, amit Isten adott nektek." Róm 12,3 (NIV fordítás)

Az első és legnagyobb akadálya, hogy az életed bármilyen formában is megváltozhasson, a büszkeséged.

Senki sem tökéletes. Én sem vagyok az, és te sem. Még a pápa sem. A Biblia azt írja, hogy semmi és senki nem tökéletes ezen a Földön, kivéve Isten Igéjét. Minden tökéletlen ezen a bolygón a bűn miatt.

De néha úgy éljük az életünket, mintha be akarnánk bizonyítani a környezetünknek, hogy mi bizony tökéletesek vagyunk. De ha mélyreható változásra vágysz az életedben, először alázattal meg kell vizsgálnod a jelenlegi helyzeted, és el kell ismerned, hogy Te sem vagy tökéletes! Be kell ismerned, hogy az életednek vannak olyan területei, ahol problémáid vannak (pl. anyagi, egészségügyi vagy egyéb).

A Római levél 12:3 ezt mondja: "Ne gondoljátok magatok többnek, mint amik vagytok, hanem hozzatok józan ítéletet, annak a hitnek a mértéke szerint, amit Isten adott nektek."

Készen állsz arra, hogy a hozzád legközelebb álló emberektől megkérdezd: Min kellene változtatnom? Elég bátor vagy ahhoz, hogy megkérj embereket, legyenek teljesen őszinték Veled?

Miért olyan fontos ez? Mert csak azon tudsz változtatni, amiről tudsz. Ha nem tudod, mekkora a hited, nem növekedhetsz abban. Ha nem vagy tisztában az egészségi állapotoddal, nem tehetsz azért, hogy jobban légy, meggyógyulj. Ha nem látod tisztán a pénzügyi helyzeted, nem tudsz célokat kitűzni ezen a területen. Ha nem tudod, milyen szinten állsz szellemileg, szakmai téren vagy a kapcsolataidban, akkor nem növekedhetsz ezeken a területeken. Csak akkor tudsz fejlődni, ha felméred, hol állsz most!

Az is fontos, hogy a céljaid felé való előrehaladásod feljegyezd egy naptárban vagy egy naplóban. Ha az egészséged, a pénzügyeid vagy bármi egyéb területen akarsz valami célt elérni, fel kell jegyezned, hogy abban az évben hogyan haladsz előre, hogy le tudd mérni, mennyit fejlődtél.

Mérd fel, hol állsz most, hogy tudd, merre kell menned!

Beszéljünk róla:

* Kivel tudsz nyíltan és őszintén beszélgetni?
* Életed mely területeit kell felmérned, hogy azokban változásokat indíthass el?
* Milyen különböző módon tudod nyomon követni a növekedést és fejlődést az életedben?Nem látod a hogyant? Isten utat fog mutatni


"Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet." (Péld. 3:5-6)Lehet, hogy éppen zsákutcában vagy - pénzügyileg, érzelmileg vagy kapcsolatilag - de ha bízol Istenben és hitben tovább haladsz, még akkor is, ha nem látod az utat, Ő el fogja azt készíteni a számodra.

Ahogy haladsz előre az általa elkészített úton, egyre érthetőbbé fog válni a számodra, de a megértésed nem előfeltétele annak, hogy elindulj az úton. A Példabeszédek 4:18 azt mondja: "Az igazak ösvénye olyan, mint a felragyogó világosság, mely egyre világosabb lesz délig." (Az angol fordításban "a nap teljes világosságáig" ford. megj.) Egy nap ott fogsz állni az örökkévalóság teljes világosságában és látni fogod a teljes képet. Fogod látni Isten célját amögött, hogy miért pontosan azt az utat választotta a számodra.

Azonban addig is tedd azt, amit a Példabeszédek 3. része mond: "Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet." (Péld. 3:5-6)

Légy türelmes. Isten tudja, hogy mit csinál. Ő tudja, hogy mi a legjobb a számodra. Ő látja a végeredményt, te nem. Mindaz a probléma, szívfájdalom, nehézség és késedelem ami ma arra késztet, hogy azt kérdezd: "Miért?" - egy nap tisztán fog ragyogni előtted Isten szeretetének fényében.

De most, tanuljuk, hogy bízzunk Istenben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése