2017. március 1., szerda

A meggyőződések segítenek a hitünk szerint élni
"A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés." Zsidók 11:1 (NRSV)


A szótárak általában úgy definiálják a meggyőződést, mint egy biztos vagy erős hitet. A meggyőződés ettől sokkal több. A meggyőződéseid magukban foglalják az értékrendedet, az elkötelezettségeidet és a motivációidat.

Én a meggyőződésnek azt a definícióját szeretem, amit egyszer a nagyszerű tanítótól Howard Hendricks-től hallottam: "A hit valami, amiről vitatkozni fogsz. A meggyőződés valami, amiért képes vagy meghalni."

A meggyőződéseink meghatározzák a magatartásunkat. Arra motiválnak minket, hogy álljunk ki és viselkedjünk az értékrendünknek megfelelően.

Amikor keresztény leszel, sokszor egyszerűen azért csinálsz dolgokat, mert más keresztények körülötted ezt javasolják, vagy ezt mutatják neked. Imádkozol, olvasod a Bibliát és elmész alkalmakra mert ezt a példát látod másoktól.

Ez egy új kereszténynél rendben van, a kicsi gyermekek hasonló módon tanulnak. Ugyanakkor, ahogyan növekszel, végül ki kell fejlesztened a saját okaidat, amiért azt teszed, amit. Ezek az okok válnak a meggyőződéseiddé.

A Bibliai meggyőződések fontosak a lelki életben való növekedéshez és az érettség eléréséhez. Ironikus, hogy a mai világban az emberek gyakran erős meggyőződéssel rendelkeznek nem fontos dolgokról (foci, divat...stb.), míg gyenge meggyőződéssel rendelkeznek a lényegi dolgokról (mi a jó és mi a rossz).

A Zsidók 11:1 azt mondja: "A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés." (NRSV)

Milyen meggyőződések határozzák meg a te hitedet?

Beszéljünk róla:

* Gondold végig a Jézussal való eddigi utadat, és készíts egy listát a meggyőződéseidről, amiknek már a birtokában vagy. A meggyőződéseid lényegtelen vagy fontos dolgokkal kapcsolatosak?
* Mit gondolsz, hogyan befolyásolták a meggyőződéseid a döntéseidet, amiket hoztál? Volt olyan, hogy egy döntés meghozatalánál nem a meggyőződéseidre alapoztál?
* Milyen dolgokban kell állást foglalnod a meggyőződéseidre alapozva?

Egyezkedni a megbocsátásról


Ha megbocsátjátok az embereknek az ő vétkeiket, megbocsát néktek is a ti mennyei Atyátok.

Máté 6:14-15 (Károli fordítás, Szent Biblia)

Amikor a megbocsátásról van szó, keményen tudunk egyezkedni. Egy olyan ajánlattal indítunk, miszerint "Megbocsátok neked, ha...". Ezután érdekes fordulattal folytatjuk, ami vallomásként hat: "Nem tudok megbocsátani neki addig, amíg meg nem tanulja a leckét."

Amikor úgy gondoljuk, hogy a másik fél húzza az időt, azt mondjuk: "Ha megbocsátok neki, azt gondolja, hogy megúszhatja"

Úgy gondoljuk, hogy mi Isten miatt tárgyalunk, azt gondoljuk, hogy az ő lelkükért egyezkedünk, hogy az igazságért küzdünk, valójában azonban szeretnénk irányítani a helyzetet.

Az igazság az, hogy nem mehetünk bele az ilyen egyezkedésekbe. A Király nagykövetei vagyunk, és nem saját magunkat képviseljük, a Király szándékát, és az Ő jellemét. A Király szerint bocsássunk meg, ami azt jelenti, hogy mi megbocsátunk. Ugye észrevetted az előző mondat végét? Mi megbocsátunk.

A Király utasításai tiszták és félreérthetetlenek: ha megbocsátassz annak, aki vétkezett ellened, akkor a Király megbocsátja neked a bűnöket, amiket ellene tettél. Itt semmi helye a tárgyalásnak és az egyezkedésnek.

Minden más olyan, mint "Megbocsátok neki, ha..." nem igazi megbocsátás, csupán egyezkedés, és Isten ítélőszéke nem fog elismerni semmilyen olyan egyezményt, ami királyi hatalom vagy engedély nélkül köttetett.

A kérdés nem az, hogy meg kéne -e, meg tudunk -e bocsátani valakinek; az igazi kérdés az, hogy milyen döntést hozol ezzel kapcsolatban, megbocsátasz?




Isten kalandra teremtett bennünket


"[Isten akarta] hogy ismertté legyen most az egyház által [...] az Isten sokféle bölcsessége" Efézus 3:10


Te és én egy nagyszerű kalandra lettünk teremtve - ezért szeretjük a filmeket. A filmeknek története van, egy kaland amit végigkövethetünk. Ezért szeretjük az olyan sorozatokat, mint a Star Trek. Mi is szeretnénk „Eljutni oda, ahová még senki nem merészkedett”

Ez nem véletlen. Isten úgy alkotott bennünket, hogy vágyjunk a kalandra - az ő kalandjára. Isten minden hívőt hív, hogy csatlakozzon hozzá egy mentő akcióban, "hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet" (Lukács 19:10) és teljesítse a Nagy Küldetést.

Isten nem csak megteremtett erre a küldetésre, de veled együtt akarja végigcsinálni ezt a kalandot. Isten képviselője ebben a feladatban a Gyülekezet. A gyülekezetek gyülekezeteket plántálnak. A Biblia azt mondja: "[Isten akarta] hogy ismertté legyen most az egyház által a mennyei fejedelemségek és hatalmasságok előtt az Isten sokféle bölcsessége" (Efézus 3:10). Isten a Gyülekezetet választotta - nem kormányokat, vagy vállalkozásokat - hogy képviselje őt, beteljesítve a küldetést.

Nagyszerű ezekben a napokban élni. Ahhoz a generációhoz tartozunk, akinek még életében beteljesedhet a Nagy Küldetés. Amikor Jézus elhívta az embereket erre a küldetésre, az akkori tanítványainak ezt fizikai képtelenség volt beteljesíteni. Azokban a napokban, amikor Jézus elküldte őket szerte a világba, csak két módja volt a közlekedésnek: gyalog vagy szamáron.

Ma sokféleképpen utazhatunk. Emellett ott az internet is. Akár egy messzi törzsbeli emberrek is beszélgethetsz, miközben otthon ülsz a pizsamádban. Még soha nem volt ilyen valószínű, hogy a Nagy Küldetést beteljesedni lássuk, mint ma.

A világon élő összes ember közül, te olvasod ezt az áhítatot. Miért? Mert Isten használni akar. Úgy gondolod túl hétköznapi vagy? Te vagy az, akit Isten használni akar!

Minden gyülekezet olyan átlagos, mindennapi emberek által jött létre, mint te vagy én. A mi generációnk befejezheti azt, amit Isten 2000 éve kezdett, amikor elhívott a Nagy Küldetésre. Életünk legnagyobb kiváltsága lenne ebben részt venni.

Beszéljünk róla:

* Ha Isten egy küldetés betöltésére teremtett téged, miért gondolod, hogy túl átlagos vagy, hogy betöltsd?

* Mennyire fontos a Nagy Küldetés az életedben?




Tedd személyre szólóvá Isten Igéjét, hogy megváltoztassa az életed


"Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára." (Filippi 1:6)


Isten Igéje soha nem fogja megváltoztatni az életed, amíg nem hagyod, hogy személyessé váljon számodra. Nem a szomszédodnak szól, vagy a barátodnak, a házastársadnak, vagy annak az idegennek az utcán... Alkalmaznod kell Isten Szavát a saját életedre. A Biblia nem válik élővé, amíg nem válik a sajátoddá.

Hogyan teszed személyessé Isten Igéjét? Próbáld ki a "Tedd személyessé!" bibliatanulmányozó módszert. Bárki megteheti. Nincs szükséged semmilyen különleges eszközre vagy teológiai képzésre.

Csak egyszerűen tedd a neved a névmások vagy főnevek helyére a Szentírásban. Például, ha a János 3:16-ot szeretném személyessé tenni, valami hasonlót írnék: "Mert úgy szerette Isten Rick-et, hogy egyszülött Fiát adta, hogy ha Rick hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen."

Vagy a Filippi 1:6 : "Aki elkezdte Rick Warren-ben a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára." Helyezd a neved a szövegbe, és ezáltal megerősítheted a hitedet és bátoríthatod magad.

Úgy is átírhatod az igeverset, mintha Isten közvetlenül hozzád szólna. Például így hangzik a Filippi 1:6 : "Én, aki elkezdtem egy jó munkát benned, Rick, el fogom azt végezni."

Tedd ezt, és a Szentírás sok-sok szakasza szó szerint könnyeket fog csalni a szemedbe. Elkezded majd úgy olvasni a Bibliát, mint Isten számodra írt szerelmeslevelét. Isten ajándékává válik számodra! A bibliaolvasás nem csak arról szól, hogy tudomást szerezz az Ige tartalmáról; hanem arról, hogy megismerd az Ige szerzőjét - személyesen!

Beszéljünk róla:

Tekintettél-e már valaha úgy a Bibliára, mintha az Isten szerelmeslevele lenne számodra?
Elhiszed, hogy Isten a Bibliát kifejezetten neked írta? Úgy kezeled a Bibliát és az Istennel töltött csendességedet, mint egy személyes beszélgetést és egy leckét az életre?
Hogyan fogod személyessé tenni, amit ma olvasol?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése