2017. április 3., hétfő

A 'nem' szó lelki utazásod része


"Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek akkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet, és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát." (Zsidók 12:1)

Talán meglepő, de ez lelki utazásod legfontosabb szava, amire emlékezned kell: "nem".

A hitbeli utazásod hosszú. Nagyon sok ember jól indul neki a lelki útnak, de aztán a vége előtt kiesnek. Isten azt akarja, hogy végigmenj az úton.

Egy maratoni táv áll előtted és súllyal a kezeidben nem futhatsz maratont. Az emberek gyakran azért adják fel korán a hitbeli utazást, mert kifárasztja őket az, amit magukkal cipelnek. Szükségünk van arra, hogy rendbe tegyük ezeket.

A cirkáló nagyon felgyorsulhat a víz közepén. Ha ráteszel 100 mentőcsónakot, akkor lelassul. Köss az akkumulátorra egy villanykörtét - sokáig fogja bírni. Köss rá 15-öt és hamarabb lemerül. Köss rá 100-at és még hamarabb le fog merülni.

Ez történik velünk is, amikor túl sokat próbálunk magunkra vállalni. Néha az, hogy a jót tesszük, eltávolít minket attól, hogy a legjobbat tegyük.

A Zsidók 12:1 azt mondja: "tegyünk le minden terhet, ami lelassít bennünket" (NLT fordítás)

A terhek nem rosszak; nem bűnösek. Csak szükségtelenek. Ez lehet egy munka, egy kapcsolat vagy egy hobbi. Valami, ami lelassít attól, amit Isten akar az életedre nézve. Ez nem éri meg.

Beszéljünk róla:

* Milyen terhek lassítanak le téged? Mit fogsz velük kezdeni?
* Mik azok a jó dolgok, amiket teszel és távol tarthatnak téged attól, hogy a legjobbat tedd, amit Isten tervezett neked?


Csendben táplál, miközben imádkozol


„Zarándokének. Dávidé. URam, nem fuvalkodik fel a szívem, nem kevély a tekintetem. Nem törekszem arra, ami túl nagy és elérhetetlen nekem. Inkább csitítottam, csendesítettem lelkemet, mint anya a gyermekét. Mint a gyermek, olyan most a lelkem. Bízzál, Izráel, az ÚRban most és mindörökké!” (Zsolt. 131: 1-3.)

A Zsoltárok 131. része arra tanít minket, hogy:

Legyünk alázatos szívűek. Az alázatos szív azt jelenti, hogy tudjuk hol a helyünk Krisztusban. Ezért nem kell többé olyan dolgokért felelősséget éreznünk, amelyekért Isten nem nekünk szánta a felelősséget. Ez felszabadít minket, hogy úgy éljünk, ahogy Isten megtervezte, és engedi, hogy zavartalanul hozzunk meg olyan döntéseket, amelyek közelebb visznek minket Istenhez.

Legyünk érettek. Csendesen helyezzük Istent a középpontba, békésen, nyugtalanság és aggodalom nélkül, bízva Isten támogatásában. Bízzunk Istenben, még akkor is, ha hosszú időbe telik, hogy megkapjuk a választ imáinkra. A szoptatós kisbaba mindig azonnali figyelmet igényel, míg az anyjától már elválasztott gyermek bízik, és képes várni.

Reménykedjünk az Úrban bizakodó várakozással. Isten Igéje azt mondja, hogy Isten válaszol imáinkra, reagál a szükségeinkre, kikövezi az ösvényt, amelyen járnunk kell most és mindörökké. (Zsoltárok 18:36.)


Győzni a benned lévő harcban


"Mert nem hús és vér ellen harcolunk, hanem uralkodók, hatalmasságok, e sötét világ erői ellen, és a gonosz lelkének ereje ellen, melyek a magasságban vannak. " (Efézusbeliekhez írt levél 6:12)

Talán nem is tudod, hogy harcban állsz. Nincs rajtad a harci fáradtság. Nem egy kantinban szoktál enni. Nem kell elkerülnöd igazi lövedékeket. De azért harcban állsz- egy láthatatlan harcban. Ezt szellemi hadviselésnek nevezik. A születésed pillanatától a halálodig hadban állsz.

A Biblia azt írja, hogy három halálos ellenséged van, amelyek megrontják az életedet és mindazt, amit Isten tervezett az életeddel:

* A világ - jelentős értéket képvisel körülöttünk
* A test - a régi természet bennünk
* A Sátán -egy valóságos lény azzal a szándékkal, hogy "öljön, lopjon, pusztítson" démonjaival együtt.

A győzelem, amiért harcolsz, nem golyók és taktikák által jön el. Arra tanít minket a Biblia, hogy "Nem hús és vér ellen harcolunk, hanem uralkodók, hatalmasságok, e világ sötét erői ellen, és a gonosz lelkének ereje ellen, melyek a magasságban vannak." (Efézusi levél 6:12)

Ebben a csatában Jézus számít egyedül. Neki kell életed hadvezérének lennie, annak, aki a haditervért felel. Lehetsz hívő, de ebben a csatában ez nem elég. Jézusnak kell lennie az Úrnak is.

Sok ember hisz Jézusban, de ahhoz, hogy győzzünk a harcban a világ, a test és a Sátán ellen Jézusnak többet kell jelentenie, mint valaki, akiben hiszel.

A Római levél 7:24-25 így írja: "Milyen nyomorult ember vagyok én! Ki fog megszabadítani ebből a halálra ítélt testből?"

A válasz a mindent felemésztő csatára, amiben benne vagy, nem egy önsegítő szeminárium, egy új könyv, egy konferencia, pszichológus vagy valamilyen terápia. Jézus a válasz. Hadd legyen ő a főnököd. Pál, aki a Római levelet írta, világossá tette, hogy az ereje határán van. Tudta, hogy nem győzhet egyedül. Egyetlen reménye "Jézus Krisztus a mi Urunk."

A Biblia azt írja, hogy Jézus az, aki téged is hordozni fog. Itt az ideje, hogy egy új nevet adj az életednek: "Új irányítás alatt."



Beszéljünk róla:

* Melyik az az időszaka az életednek, amikor azt érzed, hogy most a szokásosnál erősebb a lelki háború?
* Szerinted miért van az, hogy a legtöbb ember könnyen megy el egy terápiára, hogy helyrehozzák a problémáikat, de hezitálnak, amikor arról van szó, hogy alárendeltessenek Jézusnak?
Valld be magadnak az igazságot!

“Isten adott nekünk értelmet és lelkiismeretet, amelyeket nem tudunk figyelmen kívül hagyni." Példabeszédek 20,27 (GN fordítás)


Az a legjobb módja annak, hogy megszabadulj a bűntudatodtól, hogy először is megvallod őket. Ne cipeld, ne tagadd le és ne is hagyd őket figyelmen kívül! Csak valld be őket!

Habár tudjuk, hogy ez lenne a módja, sokszor mégis megpróbálunk elfutni bűneink elől, aminek előbb-utóbb az lesz az eredménye, hogy utolérnek minket. Az állandó meneküléssel az a gond, hogy önmagunk elől nem tudunk elfutni. A probléma a gondolatainkban van! Nem számít, hogy mennyire vagy elfoglalt, vagy hová szaladsz: ugyanannyi gondot fog okozni a feszültség, hogyha bánatból, szégyenérzetből és a bűnök következményeiből fakad. Mihelyt lelassítasz, újra utol fognak érni ezek az érzések. Isten nem akarja, hogy így élj!

A Biblia azt mondja, hogy hiába szaladsz el a lelkiismereted elől: "Isten adott nekünk értelmet és lelkiismeretet, amelyeket nem tudunk figyelmen kívül hagyni." Példabeszédek 20,27 (GN fordítás). Ha sikerülne is mindenki más elől eltitkolni a bűneidet, a saját magad elől nem fogod tudni.

Mi, emberek rendkívüli tehetséggel rendelkezünk arra, hogy hazudjunk magunknak. Azzal nyugtatjuk magunkat, hogy nincs semmi gond, miközben igazán nagy gondjaink vannak; vagy hogy kezd javulni a helyzet, miközben erről szó sincs. Elhitetjük magunkkal, hogy előrébb tartunk és jobban vagyunk, mint valójában.

Az állandó kudarcnak az a megoldása, hogy abbahagyod önmagad becsapását! Be kell vallanod magadnak az igazságot!

Mi az, amitől kudarcba fullad az életünk? Rengeteg minden: aggodalom, irigység, keserűség, féltékenység, félelem, szorongás, bizonytalanság – ezek mind tönkretesznek minket.

Azt javaslom, tarts egy kis lelki takarítást! Ahogy elérkezik a tavasz, sok ember szétnéz a ház körül, hogy mi az, amit rendbe kellene tenni, ami elhanyagoltan néz ki a ház körül. Évente legalább egyszer tarts te is egy alapos leltárt a lelki állapotodról!

Hogy valósíthatod meg ezt?



Beszéljetek róla:

Először is vonulj félre néhány órára, vegyél magadhoz tollat és papírt, és légy egyedül. Ülj le és mondd: "Istenem, szeretném a felszínre hozni minden bűnömet. Kérlek, mutasd meg, mi az, amit elrontottam, milyen hibákat vétettem. Milyen tudatos vagy nem tudatos dolgok miatt van bűntudatom?" Ha hiteles bűnbánatot tartasz Isten előtt és önmagaddal is őszinte vagy, Isten Szent Lelke felszínre fogja hozni ezeket a dolgokat. Ekkor pedig kezdd el őket leírni!

Miért kell leírnod? Azért, hogy konkrétabb légy. Bűneidet egyenként követted el, ugyanígy egyenként kell megvallanod őket: mutasd meg Istennek, hogy ez fontos neked annyira, hogy átgondold és konkrétan megnevezd őket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése