2017. április 19., szerda

A változásokhoz őszinte közösség kell

“Mivel hallottatok Jézusról és az igazságról, ami rajta keresztül jött el, vessétek el a régi bűnös természeteteket és a korábbi életformátokat, amely kényelemmel és megtévesztéssel van megfertőzve. Helyette hagyjátok, hogy a Szentlélek megújítsa a gondolkozásotokat és hozzáállásotokat. Vegyétek fel az új természetet magatokra, amellyel hasonlóvá lehettek Istenhez - őszinte, igazságos és szent. Ne hazudjatok többé, hanem hagyjátok, hogy a körülöttünk lévőknek igazat mondhassunk, hiszen ugyanannak a testnek vagyunk a részei. “(Efézusi levél 4: 21-25 NLT)

Ahhoz, hogy az életedben jelenlévő hibákat kijavítsd, kell, hogy legyenek az életedben olyan emberek, akik igazat mondanak. Magadtól nem fogsz javulni, mások is kellenek hozzá. Támogatásra van szükséged. Egy kis csoportra, egy őszinte közösségre van szükséged.

Van pár dolog az életben, amin nem fogsz tudni változtatni egyedül, általában ezek a legbonyolultabb élethelyzeteid és nem akarod, hogy más is tudjon róla.

Ezek azok a dolgok, amelyeken nem fogsz túljutni, amíg el nem mondod valakinek. Nem kell mindenkinek elmondanod, csak találnod kell egy embert aki megbízik benned és akiben megbízol - valaki, aki bizalmasod lesz, aki feltétel nélkül szeret, nem ítélget, és imádkozik érted. Az érzéseid felfedése az első lépés a gyógyulás útján.

Ez nem egy olyan kis csoportot jelent, ahol az emberek felületesek és mindenki “jól van” és “ragyogóan”. Olyan érettségű kiscsoportra van szükséged ahol azt mondhatod: “Ez a hét nagyon nehéz volt. Az élet fájdalmas. Hát ez történt velem.”

“Tehát ne hazudjatok többé, hanem hagyjátok, hogy a körülöttünk lévőknek igazat mondhassunk, hiszen ugyanannak a testnek vagyunk a részei.” (Efézusi levél 4:25 NLT)

Ha hívő vagy, akkor tartozol is valahova. Az Isten családjába tartozol, és minden más hívő is hozzád tartozik. Nem változhatsz, amíg nem tartozol. Nem válhatsz azzá, akivé Isten akar formálni, amíg nem tartozol egy olyan megfelelő szintű kis csoportba, ahol őszinte lehetsz. Tedd félre a hazugságokat. Beszélj a körülötted lévőkkel. Mondd el a barátodnak az igazságot, mert egymáshoz tartoztok.

Ha komolyan gondolod azt, hogy a szíved legmélyebb dolgaiban akarsz változni, az életed legnagyobb hibáit szeretnéd kijavítani, akkor szembe kell nézned az őszinteségtől való félelmeddel. Nem szabad megjátszanod magadat. Tedd félre a hamisságot. Légy igazi.

Leélheted az életedet úgy is, hogy tetteted, hogy minden rendben. De addig nem lesz minden rendben, amíg azt megjátszod. És soha nem leszel jobban, nem gyógyulsz meg és törsz ki abból a helyzetből, ami lehúz, amíg nem beszélsz róla valakinek.



Beszéljünk róla:
Hogyan írnád le a kicsoportod átláthatóságát? Igazak vagytok egymással?

Mi volt annak az eredménye, amikor tetteted, hogy minden rendben? Most hogy érzel?


Amikor másokat irigyelsz, megtagadod a saját egyediséged


"Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. ...csodálatosak alkotásaid, ...Csontjaim nem voltak rejtve előtted, amikor titkon formálódtam, mintha a föld mélyén képződtem volna. Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük." (Zsolt.139:13-16)

Isten elkészített neked egy személyre szóló életet, ami azt jelenti, hogy nem kell mások életstílusát utánoznod! Ha Isten a te életedre vonatkozó tervére összpontosítasz és arra, hogy életed neki tetsszen, akkor nem kell foglalkoznod az irigységgel.

A Biblia azt írja, az a megoldás, ha úgy nézel magadra, ahogy Isten tekint rád. A Zsoltárok 139:13-ban ezt látjuk: "Te formáltál anyám méhében." Egyedi vagy, különbözöl a többiektől, nincs senki olyan, mint te az egész világon. Akkor miért hasonlítanád magad másokhoz?

Pozitív irányba változtatni dolgokon és segíteni másoknak mindig jó, de mikor elkezdesz arra törekedni, hogy az az ember legyél, akinek Isten teremtett, akkor találod meg az életed igazi jelentését, célját, beteljesülést és elégedettséget.

Természetesen lehet, hogy olyan körülmények között élsz, hogy nehéz értékelni az egyediséged, és nehéz megérteni, hogy ez kulcsfontosságú, hogy az irigyésge el tudd engedni. Légy bátor! Bárcsak láthatnád mindazt, amit Isten érted tesz és bár tudnád, mennyire fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy gondot viseljen a szükségeidről. Megígérte, hogy jót fog kihozni minden körülményből, hibából, tragédiából.

Ismerd fel egyediségedet! Nem kell senkire irigykedned. Csak azzá kell lenned, akinek Isten eleve teremtett.

Mikor én arra összpontosítok, hogy Isten legyen az első az életemben, emlékezve arra, hogy ő engem is egyedinek teremtett és külön terve van az életemre, akkor a versengés elveszíti a jelentőségét. Ez azért van, mert nem akarok versenyezni senkivel. Egyedi vagyok, akárcsak te!

Beszéljetek róla

Szentelj rá időt, hogy felfedezd az ajándékaidat, tálentumaidat és jellegzetességeidet, amelyektől egyedivé válsz. Dicsőítetted már Istent azért a kivitelezésért, amit rajtad végzett?
Milyen nehéz körülménnyel szembesülsz ma? Kérd Istent, hogy segítsen neked bízni az ő előrelátásában és tervében a nehézségek közepette is.


Jézus megfizetett minden bűnért, amit valaha is elkövettél


"Őbenne van - az ő vére által - a mi megváltásunk, bűneink bocsánata is; kegyelme gazdagságából." (Efézus 1:7, GWT fordítás)


A történelem során sok vallási tanító volt, akik nagyon sok jó dolgot mondtak, de ami megkülönbözteti őket és Jézust az az, hogy Jézus meghalt és feltámadt.

És ez döntő jelentőségű, mert nem Jézus élete az, amely megment téged. És nem is Jézus tanításai. Az Ő halála és feltámadása által nyílik meg számodra az üdvösség kapuja.

A Biblia azt mondja, mindnyájan bűnösök vagyunk, mindannyian követünk el hibát és egyikünk sem tökéletes. És ez eléggé nyilvánvaló is! Nem felelünk meg a saját mércénknek sem, még kevésbé az Isten által felállított mércének. Mindnyájan vétkesek vagyunk.

A Biblia még azt is mondja, hogy az igazság megköveteli, hogy büntetést kapjon az, aki bűnt követ el. Ha valaki áthágja a törvényt, vállalnia kell annak a következményeit is. Ha Isten törvényét megszegi valaki, akkor annak Isten büntetését kell elszenvednie. A Biblia a következőt mondja: "a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban." (Róm 6:35, NLT ford.)

Más szavakkal megfogalmazva, valakinek fizetnie kell azokért a dolgokért, amiket az életedben helytelenül tettél. És ez az a pont, ahol Isten azt mondja, "én megteszem", és vállalja mindenért a felelősséget. Jézus Krisztus - vagyis Isten emberi alakban - eljön a földre, és azt mondja, "én fogok fizetni a bűneidért."

A jó hír tehát a következő: minden bűnért vagy rossz dologért, amit valaha is tettél vagy a jövőben tenni fogsz, Jézus Krisztus már megfizette az árat a kereszthalálával: "Őbenne van - az ő vére által - a mi megváltásunk, bűneink bocsánata is; kegyelme gazdagságából." (Efézus 1:7, GWT ford.)

Két dologra mutat rá az, hogy Jézus meghalt érted a kereszten:

1. Megmutatja, hogy milyen árat kell fizetni azért, hogy te bűnbocsánatot nyerj. A legmagasabb ár, amit valaki fizethet az, hogy az életét adja valamiért. És ez az, amit Jézus tett. A kegyelem számunkra ingyen van, de nem kaptuk olcsón.

2. Megmutatja azt is, hogy Isten mennyire értékesnek tart, mennyire becsül téged. Megmutatja, mennyit számítasz Istennek. Jézus érted halt meg a kereszten.

Mennyire vagy értékes? Jézus kinyújtott karral a kereszten azt mondta, "hajlandó vagyok meghalni érted, mert ennyire sokat jelentesz nekem". Talán azt gondolod, értéktelen vagy a rossz cselekedeteid miatt. De Jézus azt mondja, "felbecsülhetetlenül értékes vagy, és én hajlandó vagyok az életemet adni azért, hogy megfizessem az árat a bűneidért.

Beszéljetek róla:

* Milyen módon próbálsz meg még mindig te magad megfizetni a bűneidért, jóllehet Jézus az Ő halála és feltámadása által már elfedezte azokat?



Jézus megszabadít, hogy láss


"Ezért mondd meg Izráel fiainak: Én vagyok az Úr, és megszabadítalak benneteket az egyiptomi kényszermunkától, megmentelek benneteket a szolgai munkától, és megváltalak benneteket, kinyújtott karral és súlyos ítéletekkel. Népemmé fogadlak titeket, és a ti Istenetek leszek, és megtudjátok, hogy én az Úr vagyok a ti Istenetek, aki megszabadítalak benneteket az egyiptomi kényszermunkától." (2 Mózes 6:6-7)


A Pászka ünnepe arról szól, hogy Isten hogyan teszi szabaddá az embereket. A Pászka vacsorában 4 ígéretet láthatunk arra nézve, hogy Isten megszabadítja az ő népét. A Húsvét Isten ígéreteinek ünnepe, hogy Ő Jézuson keresztül szabaddá tesz minket: "Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek." (János 8:36)

A Pászka vacsora az első kehellyel kezdődik, amit úgy nevezünk, hogy a megszentelődés kelyhe. Ekkor elmondasz egy áldást: "Áldott legyen az Isten, a világmindenség alkotója és a szőlőtő gyümölcsének teremtője." És ezután iszol a kehelyből.

Ez az imádság, a Kadays, és ez a kehely az embereket arra emlékezteti, hogy megtisztultak. Ez nem mást jelent, mint hogy el lettek különítve Isten szeretete számára, elkülönítve mindarra, amit Ő tenni akar az életükben.

Isten megszabadítja Izrael népét. Elkülöníti őket és megszabadítja őket a szolgaságból. Jézus meg akar téged szabadítani; Ő el is akar téged különíteni: “Ki foglak hozni az egyiptomiak igája alól. Maga pedig a békesség Istene szenteljen meg titeket teljesen, és őrizze meg a ti lelketeket, elméteket és testeteket teljes épségben, feddhetetlenül..." (1Thessz. 5:23a)

A szent azt jelenti, hogy elkülönített. Isten szentté akar téged tenni, és egésszé is. Ha megnézed az életedet a múlt héten, a múlt hónapban, az elmúlt évben és azt gondolod, hogy nincs bennem semmi sem, ami összekapcsol Istennel, akkor Isten ezt mondja neked: "Nem, én szeretnélek téged elkülöníteni, hogy azzá az emberré válj, akivé én szeretném, hogy legyél. Szeretnélek felszabadítani azokra a célokra, amiket elkészítettem számodra."

Most felfogtam. Értem. Rátekintesz az életedre és csalódottnak érzed magad. Én is. "Miért nem tudom azt tenni, amit szeretnék, amikor szeretném?" "Miért kapom magam azon, hogy olyat teszek, amit nem akarok, amikor nem is akarom azt tenni?" Ezért akar Jézus szabaddá tenni téged – nem csak azért, hogy új életet kezdj, hanem azért is, hogy megszabadítson a hibáid és tévedéseid okozta bűntudattól.

Jézus azt mondja, hogyha hozzá jövünk, akkor ő szabaddá tesz minket. A megszentelődésnek ez a kelyhe egy képe a mi megszentelődésünknek, az út, ahogy Jézus elkülönít minket, és megszabadít, hogy azzá lehessünk, akivé lennünk kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése