2017. április 6., csütörtök

ISTEN AKARATA SZERINT CSELEKEDNI


„…igéd vidámságot szerzett nekem szívbéli örömöt…” (Jeremiás 15:16)
Együtt építettek fel és pásztoroltak egy nagy gyülekezetet. A férj tehetséges igehirdető volt, és tehetséges zenész is, aki énekeket írt és vezette a dicsőítést. A felesége bibliatanító volt, aki jól ismerte és jól tanította az Isten Igéjét. Amikor azonban férje meghalt, depresszióba esett, és hónapokig tartott, mire újból talpra tudott állni. Ha valaki ezt mondja: „Ha igazán szereted Istent, és az ő Igéje szerint élsz, akkor sosem leszel depressziós”, nyilvánvaló, hogy ez az ember sohasem olvasta a Szentírást, és sohasem volt depressziós. Illés tüzet hívott le a mennyből, és látványos győzelmet aratott, később mégis búskomorságba esett, és meg akart halni. „…Elég most már, Uram! Vedd el életemet…!” (1Királyok 19:4). Ez nem kispályás depresszió! Ha megpróbálsz szuper-lelki módon viselkedni, és hagyod, hogy az emberek azt higgyék, te sosem küzdöttél félelemmel, kudarccal, anyagi nehézséggel, családi vagy érzelmi problémákkal, csak azt éred el, hogy a körülötted élőknek tévképzeteik lesznek, és emiatt elmennek, mert azt hiszik, nem elég lelkiek, és nem elég érettek arra, hogy Isten használni tudja őket. Jézus levette ruháját, és lehajolt, hogy megmossa tanítványai lábát. Aztán azt mondta, tegyenek ők is így. A legnagyobb hatást akkor tudod elérni, ha az életed nyílt, átlátszó. A bevezetőben említett lelkipásztor felesége tudta, hogy vezetőként döntéseket kell hoznia a gyülekezete jövőjére vonatkozóan, de úgy érezte, ez meghaladja erejét. Így imádkozott: „Uram, nem tudom, hogyan döntsek mindebben.” Isten ezt mondta neki: „Én már minden döntést meghoztam a te életedre és a gyülekezetre vonatkozóan. Akaratom az örökkévalóság óta fennáll. Neked csak annyit kell tenned, hogy ma úgy döntesz, ahogy én már tegnap döntöttem, így holnap áldásaiban járhatsz.”





Ne légy képmutató!

„…ne legyetek olyanok, mint a képmutatók…” (Máté 6:5)


Jézus az egyetlen személy az Újszövetségben, aki ezt a szót használta: „hipokrita”. Talán megvan a magyarázat rá, hogy miért. A régészek felfedeztek egy Sepphoris nevű várost, amelyet Nagy Heródes építtetett, amikor Jézus még kisfiú volt. Ez a város látható volt arról a domboldalról, ahol Jézus szülőfaluja, Názáret feküdt. Sepphorisban egy hatalmas színház is volt. A görög színházak színészeit hívták hipokritáknak, képmutatóknak. Az akkori színészek maszkokat viseltek, hogy a közönség be tudja azonosítani a különböző szereplők karaktereit, akiket alakítaniuk kellett. Az előadás végén levették az álarcokat, a közönség pedig lelkesen tapsolt nekik. Tehát hipokritának lenni azt jelenti, hogy álarcot viselsz azért, hogy másokra jó benyomást tégy, vagy hogy másokat félrevezess. Jaj! Ezután Jézus három sajátos területről beszél, ahol hajlamosak vagyunk képmutatóskodni. 1) Adakozás. „Amikor tehát adományt adsz, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek.” (Máté 6:2) 2) Imádság. „Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz titokban; Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked.” (Máté 6:6) 3) Ítélkezés. „Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek… hogyan mondhatod akkor atyádfiának: Hadd vegyem ki szemedből a szálkát! - mikor a magad szemében ott a gerenda. Képmutató, vedd ki előbb saját szemedből a gerendát, és akkor majd jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd atyádfia szeméből a szálkát.” (Máté 7:2-5) A mai ige tehát számodra ez: ne légy képmutató!
Stressz-mentesítés

„Békés hajlékban lakik majd népem, biztonságos lakóhelyeken, gondtalan nyugalomban.” (Ézsaiás 32:18)
Régebben a stresszt tipikusan a férfiak problémájának tartották, de ma már nem. A nőket éppúgy éri stressz a tökéletességre törekvés miatt, a külsejük miatt, a munkahelyi versengések miatt, mert mindenben helyt akarnak állni, mert nem tudnak nemet mondani, és nincs idejük saját magukra. Isten nem akarja, hogy így éljünk! „Az igazság békét teremt, és az igazság a békét és a biztonságot szolgálja örökké. Békés hajlékban lakik majd népem, biztonságos lakóhelyeken, gondtalan nyugalomban.” (Ézsaiás 32:17-18). Akár férfi vagy tehát, akár nő, íme, néhány gyakorlati javaslat a stressz-mentesítésre: 1) Engedj magadnak több időt! Mindenre több idő kell, mint gondolod, tehát ha több időt hagysz magadnak a munka elvégzésére, az nagyban csökkenti szorongásodat. Bármikor nyomás alatt érzed magad, jó gyakorlati szabály, ha 20%-kal több időráfordítással számolsz, mint amit elsőre szükségesnek ítéltél. 2) Elégedj meg kevesebbel! Nemrégiben felmérést végeztek több ezer háztartás bevonásával, és az derült ki, hogy akik magasabb életszínvonalon élnek, mint amit anyagi lehetőségeik megengednének, azok sokkal jobban ki vannak téve a stresszhez köthető betegségeknek, mint például a szívroham és a depresszió. „Kárt okoz saját házának a telhetetlen…” (Példabeszédek 15:27 KJV). Azt kérded: „Azt jelenti ez, hogy Isten nem akarja, hogy előbbre jussak az életben?” Dehogy! Csak azt szeretné, hogy helyes fontossági sorrendet állíts fel, és tanuld meg élvezni azt, ahol éppen vagy, miközben célod felé tartasz. Ha ma úgy érzed, nagy rajtad a nyomás, imádkozz így: „Uram, megújulásra, felfrissülésre van szükségem. Ez az életmód teljesen elszívta az életerőmet. Köszönöm, hogy csendes időket és nyugodt helyeket rendeltél, ahol megpihenhetek zsúfolt programjaim között. Segíts, hogy mindig téged tudjalak az első helyre tenni, és benned találjak nyugalmat!”





Van még egy lehetőséged!


„…menjetek el, mondjátok meg a tanítványainak és Péternek…” (Márk 16:7)
Max Lucado írja: „Elolvastam már ezt a szakaszt vagy százszor, de még sohasem figyeltem fel rá. Talán átsiklottam felette a feltámadás mámoros örömében… látva az asszonyok meglepetését, amint a követ elhengerítve találták… hallva az angyal gyönyörű szavait: »Nincs itt, feltámadt«. Menjünk azonban egy kicsit tovább… és gyönyörködjünk ebben a drágakőben… »menjetek el, mondjátok meg a tanítványainak és Péternek, hogy előttetek megy Galileába«… az egész menny látta, hogy Péter elbukik, és segíteni akartak neki felállni. »Mondjátok meg Péternek, hogy nem mondunk le róla… egyetlen kudarc nem jelenti azt, hogy ő maga teljes csődtömeg« … Manapság nem adatik túl sok második esély a világon… kérdezd csak meg a kissrácot, aki nem jutott be a csapatba… vagy azt az embert, akinek épp most adták oda a leszámolási papírokat… a háromgyermekes anyát, aki kiborult valami „apróság” miatt… Manapság az járja, hogy »Itt nem tűrjük az alkalmatlanságot« vagy »nincs mód a feljebb jutásra« vagy »Ha harmadszor is megtörténik, kirúgnak« vagy »Ebben a világban farkastörvények uralkodnak«. Jézus válasza egyszerű… »Mondjátok meg Péternek, hogy van még lehetősége«. Nem minden nap kapsz második lehetőséget. Péter biztosan tisztában volt ezzel. Amikor legközelebb találkozott Jézussal, annyira örült, hogy kiugrott a csónakból, bele a tóba! Ez az öröm arra is elég volt ennek a vidéki galileainak, hogy elvigye a második lehetőség örömhírét (evangéliumát) Rómába, ahol megölték őt. Ha valaha is eltöprengtél azon, mi vihet rá egy embert arra, hogy még a fejjel lefelé való keresztre feszítést is hajlandó legyen vállalni, most már talán érted, hogy mi. Nem minden nap találsz valakit, aki második lehetőséget ajándékoz neked – még kevésbé olyan valakit, aki minden nap ad még egy lehetőséget. Jézusban Péter mindezt megtalálta.” És te is meg fogod!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése