2017. május 7., vasárnap

A hit pajzsa védelmet nyújt


"Minden körülmények között hordozzátok a hit pajzsát, amellyel kivédhetitek a Gonosz minden tüzes nyilát!" (Ef. 6:16, EFO)


Jézus követőjeként folyamatosan tüzes nyilak kereszttüzében állsz. Mik is lehetnek ezek a tüzes nyilak, amelyekkel találkozhatsz? Sátán a következő gondolatokat próbálja meg elültetni a fejedben:

* Kételkedés. Elkezded kérdezgetni magadtól: "Valóban Isten mondta ezt? Tényleg megbízhatok Istenben? Ez nem csak a te magyarázatod?"
* Elcsüggedés. Ezt mondja a Sátán: "Soha nem leszel jobb. Az életed nem fog megváltozni. Meg se próbáld.
* Késedelem. Megkérdezed magadtól: "Miért tart ez ilyen sokáig?" Valami, amit nagyon szeretnél, hogy megtörténjen, még eddig nem történt meg.
* Nehézség. Megkérdezed magadtól: "Miért olyan nehéz ez? Miért olyan nehéz működőképessé tenni a házasságomat? Miért olyan nehéz álláshoz jutni?"
* Depresszió. Ezt mondod magadnak: "Nem éri meg." Még csak meg sem akarod próbálni.

A nyilak rendszeresen jönnek feléd. Bizonytalanságot okoznak az életedben. A nagy bizonytalanságok időszakában - például amikor nincs állásod, vagy éppen nagy családi állapotváltozáson mégy keresztül - ezek a tüzes nyilak még gyorsabban röpködnek feléd. Jobb, ha felkészülsz rá.

Pál elmondja nekünk, hogy mi az egyetlen ellenszer ezekkel a tüzes nyilakkal szemben: a hit pajzsa! A Biblia ezt mondja: "Minden körülmények között hordozzátok a hit pajzsát, amellyel kivédhetitek a Gonosz minden tüzes nyilát!" (Ef. 6:16, EFO)

Hogyan kezeled ezeket a nyilakat? Vedd fel a hit pajzsát. Ez az egyetlen védelmi lehetőség a kételkedés, megfélelmítés, késedelem, nehézség és depresszió ellen. Bízz Istenben, nem számít, mit látsz, mit hallasz, vagy mit érzel a körülötted lévő világból. Szükséged van Isten biztonságára, amikor szembesülsz a Sátán bizonytalanságainak tüzes nyilaival.

Röviden, kétségbe kell vonnod kétségeidet és hinned kell a hitedben. A legtöbb ember pont az ellenkezőjét csinálja. Kétségbe vonják a hitüket és hisznek a kétségeikben. Ez óriási butaság. Higgyél abban, amit Isten mond neked az Ő Igéjében.

Láttam egyszer egy matricát egy lökhárítón sok évvel ezelőtt: "Isten mondta, én elhiszem, nekem ennyi elég ". Nos, ez lehet, hogy egy aranyos vélemény, de rossz a teológiája. Az igazság ez: "Isten mondta, és ez nekem elég - akár elhiszem, akár nem." Isten igazságai nem attól függnek, hogy elhiszed őket vagy sem. Akkor is igazak, ha nem hiszed el őket, mert Isten nem hazudik.

Erre a biztonságra van szükséged a nehéz napokban. A hit pajzsának segítségével biztos lehetsz abban, hogy Isten ígéretei igazak, még akkor is, amikor a te életedben éppen nem tűnnek igaznak.

Amikor csak elkezdesz hinni a kétségeidben, és megkérdőjelezed a hitedet, Sátán próbál betörni az életed ajtaján, és ezt az ajtót ő arra fogja használni, hogy támadjon téged, minél több oldalról.

Le sem szabad venned magadról a hit pajzsát. Pál azt mondja, hogy "minden körülmények között" viseljük. Sátán soha nem fogja abbahagyni a tüzes nyilak dobálását feléd. Légy résen. Bízz Istenben és az Ő Szavában, bármi is történjék az életedben.
Isten ad neked képességeket, mások segítésére

"Most már hozzá tartoztok, aki feltámadt a halálból, azért, hogy hasznosak legyünk Isten szolgálatában." (Róma 7:4b - Angolból szabadon fordítva)


Isten azért teremtett, hogy másoknak segíts. Tekintet nélkül a munkádra, vagy a karrieredre, az az elhívásod, hogy teljes idős keresztény szolgáló legyél. A "nem szolgáló keresztény" egy önellentmondás.

A Biblia azt mondja: "Megmentett minket és elhívott arra, hogy az Ő népe legyünk, nem a tetteink miatt, hanem a saját céljára" (2.Tim.1:9a - Angolból szabadon fordítva).

Péter még azzal egészíti ezt ki, hogy: "Azért választott ki benneteket, hogy mindenkinek hirdessétek Isten nagy tetteit, és nyilvánvalóvá tegyétek az ő kiválóságát" (1.Pét.2:9b - Egyszerű fordítás).

Amikor felnőttél talán azt gondoltad, hogy Isten elhívása olyan dolog, amit csak misszionáriusok, pásztorok, apácák, és más teljes idős gyülekezeti munkások tapasztaltak meg, de a Biblia azt mondja, hogy minden keresztény szolgálatra van elhívva.

Amikor használod az Istentől kapott képességeidet, hogy segíts másoknak, betöltöd az elhívásodat. A Biblia azt mondja: "Most már hozzá tartoztok, aki feltámadt a halálból, azért, hogy hasznosak legyünk Isten szolgálatában" (Róma 7:4b - Angolból szabadon fordítva).

Beszéljetek róla:

* Hogyan használod az Istentől kapott képességeidet, hogy segíts másoknak?
* Milyen dologra hív Isten, amiről eddig azt gondoltad, hogy nem vagy rá alkalmas?
* Hogyan tudsz bátorítani másokat a házi csoportodban, gyülekezetedben, vagy egy hívő közösségben, a szolgálat végzésére?


Ítélkezés nélkül fenyítsd meg gyermekedet

"Fenyítsd meg fiadat, míg van remény, de ne vigyen odáig indulatod, hogy halálát okozd!"

(Példabeszédek 19:18.)



Mindannyiunknak szüksége van fenyítésre időnként, mivel senki sem tökéletes. Ha nem fegyelmezem a gyermekemet, az két dolgot jelent:

Részt akarok venni a pusztulásukban. A Példabeszédek 19:18 ezt mondja, "Fenyítsd meg fiadat, míg van remény, de ne vigyen odáig indulatod, hogy halálát okozd!" Ha nem veszem a fáradtságot, hogy megfenyítsem a gyermekemet és megtanítsam neki a helyes viselkedést és gondolkodásmódot, gyakorlatilag annak teszem ki, hogy elbukjon és teljesen elpusztuljon. Ennél rosszabb, ha visszautasítjuk, hogy időt töltsünk gyermekeink fegyelmezésével, ami azt bizonyítja, hogy hiányzik a szeretet a szívünkből. Nem szoktunk ilyen módon gondolni erre. Néha egyszerűen túl fáradtak vagyunk ahhoz, hogy még egy csatát megharcoljunk. Ez viszont azt mutatja, hogy a saját szükségeinket a gyermekeink szükségletei elé helyezzük. Időt kell szakítanunk a gyermekeink fenyítésére.

Hogy fegyelmezhetjük őket ítélkezés nélkül?

Dühből ne fegyelmezz! Az Efézus 6:4 azt mondja, "Ti apák pedig ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek az Úr tanítása szerint fegyelemmel és intéssel." Amikor ideges és mérges vagyok a gyermekemre, jó érzés kiengedni a dühöt; ez pillanatnyi megoldást eredményez. Ennek viszont semmi köze a hosszútávú problémához és megfertőzi a gyermekemmel való kapcsolatomat. Ahelyett, hogy dühből fenyítenénk, menjünk arrébb, nyugodjunk le, vegyük vissza magunk fölött az irányítást, utána menjünk vissza és foglalkozzunk a problémával.

Figyelj a szavaidra! Az Efézus 4:29. azt mondja, "Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják." Az ártalmas szavak bántó emlékeket hoznak létre. A szavak, amiket dühösen és ócsárolva mondunk, azok a gyengeségeink, hibáink, bukásaink, olyanok mint kések a szívben. Nem akarsz ártó szavakat hagyni a családod emlékeiben. Inkább óvatosan válogasd meg a szavaidat és beszélj szeretettel.

A szülő imája

Mondd el ezt az imát ma és minden nap: "Ügyelni akarok a tökéletes útra. Mikor jössz hozzám? Tökéletes szívvel akarok élni házamon belül." (Zsoltárok 101:2.)

Nevelés az Úrtól tanult imádsággal: Válaszd a helyes utat!

"És ne vígy minket a kísértésbe..." /Máté 6:13A/


Isten azt kívánja, hogy szeressük a világi embereket, tekintet nélkül arra, hogy kik ők, hogyan élnek és miben hisznek. De azt nem akarja, hogy a világ értékrendszerét is szeressük!

Úgy tűnik, hogy elég gyakran gondoljuk, hogy Isten csak elvárásokat támaszt velünk szemben anélkül, hogy képessé tenne arra, hogy azokat meg is tegyük. De a Bibliai nem ezt mondja!

A Bibliában az áll, hogy Isten mindig ad lehetőséget a helyes útra amikor kísértve vagyunk, hogy a rossz irányt válasszuk. Fontos, hogy a gyermekeink is megtanulják, hogyan hagyatkozzanak Isten erejére, és ne saját erőből próbálják megváltoztatni a dolgokat az életükben. A saját erőnk csak rövid távon működik, Istené viszont hosszú távon is!

"És ne vígy minket a kísértésbe..." /Máté 6:13A/ Gyermekeid ugyanazokon a kísértéseken mennek majd át, amin Te is átmentél vagy még át fogsz menni. A Biblia szerint a kísértések ugyanazok minden ember esetében: a test kívánságai (élvezetek), a szem kívánságai (vagyon) és az élettel való kérkedés.

Tanítanunk kell a gyermekeinket a kísértésnek erről a három fő fajtájáról, mert mindennek, amin világi társadalmunk nyugszik, ez az alapja. Bátorítanálak Téged és a gyerekeidet, hogy kívülről tanuljátok meg ezt a verset:
"Ne szeressétek a világot, se azt, ami a világban van. Ha valaki szereti a világot, abban nincs meg az Atya szeretete." /1 János 2:15/

Isten nem azt mondja, hogy "ne szeresd az embereket." Ő azt kívánja, hogy szeressük a világban az embereket, bárkik legyenek, bármit tegyenek vagy bármiben higgyenek is. De nem akarja, hogy a világ értékrendszerét szeressük! És a világ értékrendszere ez: "Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, a szem kívánsága, és az élettel való kérkedés, nem az Atyától, hanem a világtól van. (angolból fordítva: mert a világ csak a következőket nyújtja: vágyakozást a testi örömök után, vágyakozást minden után, amit látunk, és a büszkeséget amiatt, amit elértünk vagy amit birtoklunk. /1 János 2:16/

Hogyan tanítsuk tehát meg a gyermekeinknek, hogy ellenálljanak a kísértésnek, miután felismerték azt? Isten tanácsa a következő: "Emberi erőt meghaladó kísértés még nem ért titeket. Isten pedig hűséges, és nem hagy titeket erőtökön felül kísérteni; sőt a kísértéssel együtt el fogja készíteni a szabadulás útját is, hogy el bírjátok azt viselni." /1Korintus 10:13/

Tehát amikor a gyerekeid ezt mondják: "Anya, Apa, nem tehettem róla, hogy ez történt," emlékeztethetjük őket, hogy Isten segíteni fog a helyes utat választani, ha bíznak Benne!


Beszéljetek róla

* Melyik tüzes nyíl okozza benned a legnagyobb bizonytalanságot - a kételkedés, megfélemlítés, késedelem, nehézség vagy a depresszió?
* Mit tanultál Isten Igéjéből, ami biztonságot adhat a Sátán tüzes nyilainak támadásaival szemben?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése