2017. március 23., csütörtök

Bukkanók
„…a ti megpróbált hitetek… sokkal értékesebb…” (1Péter 1:7)
Lehetetlen egy emberről ránézésre megállapítani, hogy mekkora hite van. Hasonlítsuk a hitet egy vödör vízhez: akkor derül ki, hogy mennyi is volt benne, ha valaki kiborítja. Hasonlóképp, ha az élet bukkanói kiborítanak, az ömlik ki belőled, ami benned volt. Mondjuk az utóbbi években egész jól álltál anyagilag, de hirtelen jön egy bukkanó. Mi ömlik ki belőled, félelem vagy hit? Talán rossz hírt kapsz az orvosnál, vagy valamelyik szeretteddel történik ez, és további kivizsgálásokra van szükség – újabb döccenés! Mi fröccsen ki? A legrosszabbtól való rettegés, vagy az Istenbe vetett bizalom? Ránézésből nem tudják megmondani rólad az emberek, hogy mennyi hit van benned, de könnyen megállapíthatják, ha meghallgatnak.
Az életben mindig jönnek bukkanók. Próbára leszel téve. A teszt célja pedig nem csupán az, hogy felfedezze hitedet, hanem, hogy finomítsa. Isten nem azért teszi próbára a hitünket, hogy meglássa, mennyi van, hiszen azt már tudja. Azért próbálja meg, hogy mi megtudjuk – és elkezdjük erősíteni. Állj meg, és gondold végig a legnehezebb dolgot, amin most keresztülmégy, és kérdezd meg magadtól: „Ez a helyzet gyengíti a hitemet, vagy erősíti?” A Biblia azt mondja: „Ezek a próbák mutatják meg, hogy hited valódi. Tűz próbálja meg, mint ahogy az aranyat is tűzben tisztítják – bár hited sokkal értékesebb még a színaranynál is. Tehát, ha hited sok megpróbáltatás közepette is erős marad, akkor Jézus Krisztus megjelenésekor méltónak bizonyul majd a dicséretre, dicsőségre és tisztességre.” (1Péter 1:7 NLT).


ISTEN ISMERI GYENGESÉGÜNKET


„Hiszen tudja, hogyan formált, emlékszik rá, hogy porból lettünk..." (Zsoltárok 103:14)

Bármilyen gyengeség, melynek kezelését visszautasítod, rossz irányba terel, és a vereség felé visz. Ahhoz, hogy győzelmes életet tudj élni, fel kell ismerned néhány dolgot. Először, hogy gyengeséged bármikor felbukkanhat. Aminek engeded, hogy gyökeret verjen, növekedni fog benned. Amin most nem tudsz úrrá lenni, később az lesz úrrá rajtad. A zsoltáríró így imádkozott: „Öregkoromban se vess el engem, ha elfogy az erőm, ne hagyj el!" (Zsoltárok 71:9). Másodszor, hogy Isten Lelke újra és újra figyelmeztet­ni fog. Jézus azt mondta Péternek:... íme, a Sátán kikért titeket, hogy megrostáljon, mint a búzát, de én könyörögtem érted, hogy el ne fogyatkozzék a hited: azért, ha majd megtérsz, erősítsd atyádfiait" (Lukács 22:31-32). Képzeld el, az Úr imádkozik érted! „...ha pedig vétkezik valaki, van pártfogónk az Atyánál: az igaz Jézus Krisztus" (1János 2:1). Jézus közbenjár érted, az Ő igazságába öltöztet, és visszavonz magához. Harmad­szor, hogy Isten továbbra is használni fog, még akkor is, ha valamilyen gyengeség növek­szik benned. Ő lehetőségeket fog adni arra, hogy segítségét kérd. Jézus így figyelmez­tette Jeruzsálemet: „...hányszor akartam összegyűjteni gyermekeidet, ahogyan a tyúk szárnya alá gyűjti a csibéit, de ti nem akartátok! íme, elhagyottá lesz a ti házatok." (Máté 23:37-38). Ha semmibe veszed Isten kegyelmét, mi marad? A következmények. Azt kér­dezed: „Mit tehetek?" Fordulj Istenhez! Ót nem fogja meglepetésként érni gyengeséged, és nem fogja megvonni segítségét. Ismerd el gyengeséged! Válj az ellenségévé! Engedd, hogy Isten Lelke megerősítsen! Ő nem csak hogy meg tud szabadítani, de képes leg­nagyobb gyengeségedet legerősebb fegyvereddé kovácsolni.


Veszekedés és imádság


„…hogy a ti imádkozásotok ne ütközzék akadályba.” (1Péter 3:7)
Az imameghallgatáshoz a megfelelő környezet az, ahol nincs „…harag és viszály” (1Timóteus 2:8 NIV). Isten akkor adja áldását, ha egységben vagyunk. Ezért van az, hogy a sátán mindent megtesz azért, hogy a házastársakat felpiszkálja egymás ellen, és haragban tartsa őket. Így aztán nem tudnak együtt imádkozni, és még kevésbé számíthatnak arra, hogy Isten örömét leli imádságaikban. Péter így szembesít ezzel: „És ugyanígy, ti férfiak is, megértően éljetek együtt feleségetekkel, mint a gyengébb féllel, adjátok meg nekik a tiszteletet mint örököstársaitoknak is az élet kegyelmében, hogy a ti imádkozásotok ne ütközzék akadályba” (1Péter 3:7). Ha egy házaspár imái akadályba ütköznek, az ördög megszerezte a kulcsot az otthonukhoz, és akkor jön-megy, amikor akar.

Jakab egy másik szemszögből mutatja meg, micsoda ostobaság veszekedni és imádkozni próbálni egy időben. Nem csupán veszekszünk a dolgok miatt, hanem hiába is veszekszünk, mert a veszekedés után sem kapjuk meg, amit szeretnénk. Miért? Sok esetben azért, mert inkább imádkoznunk kellett volna érte a veszekedés helyett. Máskor azért nem kapjuk meg, mert Isten nem akarja megadni nekünk, mert csak visszaélnénk vele, önző érdekeink szerint használnánk. Jakab azt írja: „Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a tagjaitokban dúló önző kívánságok okozzák-e ezeket? Kívántok valamit, és nem kapjátok meg, öltök és irigykedtek, de nem tudtok célt érni, harcoltok és viszálykodtok. Mégsem kapjátok meg azért, mert nem kéritek. Vagy ha kéritek is, nem kapjátok meg, mert rosszul kéritek: csupán élvezeteitekre akarjátok azt eltékozolni.” (Jakab 4:1-3) Nem lehet egyszerre veszekedni és imádkozni – tehát döntsd el, melyiket választod!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése