2017. március 23., csütörtök

Isten erősebb, mint gondolnánk


"Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem." (Filippi 4:13)

Mi nem vagyunk olyan erősek, mint képzeljük, viszont Isten sokkal erősebb, mint gondolnánk.

Isten erején keresztül válhatsz erőssé. Az ő ereje megjelenik az életben, ezt a Szentlélek hozza el a számodra Jézus által. Minél inkább elkezdesz Istenre támaszkodni, annál erősebbé válasz Őbenne. "...mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős." (2 Korinthus 12:10).

Az, hogy "mindenre van erőm", nem azt jelenti, hogy "mivel hívő lettem, most már elég erős vagyok ahhoz, hogy bármit, sőt mindent megtegyek Istenért." Saját tapasztalataiddal is megerősítheted, hogy mennyi félelem és kudarc kapcsolódik az ilyen fajta gondolkodáshoz.

A "mindenre van erőm" erőssége Istenen keresztül érkezik, aki megadja a számodra minden napra a szükséges erőt. Az a képességed, hogy bármit megtegyél, teljes mértékben Istenen alapul, mert az erőd is tőle függ. Ez nem olyan erősség, amelyet kifejleszthetsz magadban azzal, hogy érzelmi vagy szellemi "súlyzókkal" gyúrod ki magad.

Az erősség az alávetettségből származik. Talán ahhoz kell a legnagyobb erő, hogy teljes mértékben alárendeld magad Istennek. De "Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően." (Filippi 2:13)

Az erő a hithez kötődik. Hitben elfogadod, hogy Isten adja az ő erejét a számodra, és így hit által képes leszel bizalommal cselekedni, tudván, hogy az erőt is megkapod hozzá: "De az Úr mellém állt, és megerősített." (Timóteus 4:17)


Jöjj, amint vagy

"Isten abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk." (Róm 5,8)

Mindent, amit Jézus érted tett, szeretetből tette. A Biblia azt mondja, hogy Isten azért termetett téged, hogy szeressen. Az egyetlen ok, amiért élsz, arra teremtettél, hogy Isten szeressen.

Ha Isten nem akarná, hogy élj, a szíved azonnal megállna, már nem is lélegeznél. Isten teremtett, és azt akarja, hogy élj, hogy szerethessen téged, és te viszont szeresd.

Isten nem csupán mondta, hogy szeret, hanem ki is mutatta. A Bibliában áll: "Isten abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk." (Róm 5,8) Azt olvassuk, hogy már akkor, amikor bűnösök voltunk. Még mielőtt ismerhettem volna Istent, vagy tudtam volna, hogy szükségem lesz rá, Jézus már meghalt érettem.

Létezik egy tévhit, miszerint helyes útra kell terelnem cselekedeteimet, mielőtt Isten elé járulok. "Mindent helyre kell hoznom, van egy pár dolog, amit először rendbe kell tennem az életemben, és azután Isten elé állok." Nem! Jöjj Isten elé a problémáiddal együtt - a jóval, a rosszal, a csúnyával.

Olyan mint amikor fogat mosunk mielőtt fogorvoshoz megyünk fogtisztításra. Vagy elmossuk az edényeket mielőtt a mosogatógépbe tesszük, vagy rendbe tesszük a házat mielőtt jön a bejárónő. Miért tennénk ilyet?

Isten azt mondja: "Nem, nem! Nem kell rendbe tenned az életedet. Hozd csak elém úgy, ahogy van. Hozd magaddal az összes problémádat. Nálam van a válasz mindenre. Jöjj, amint vagy."

A Biblia azt írja: "Segítséget küld nekem a mennyből, hogy megmentsen, mert szeret." (Zsolt 57,3 LB fordítás) Ezt tette Jézus húsvétkor. Lejött a mennyből, hogy megváltson minket, mert szeret. Isten elé viheted a problémáidat, mert nála van a válasz.

Ha ez a hír nem sarkall cselekedetre, akkor Jézus Krisztus halála és feltámadása számodra hiábavaló volt. Életedben nem hoz változást. Felismerheted az ajándékot, de el is kell fogadnod azt.

"Üdvözülsz, ha őszintén vallod "Jézus az Úr", és ha teljes szívedből hiszed, hogy Isten feltámasztotta őt a halálból. Isten elfogad és megment, ha igazán hiszed ezt, és másoknak elmondod." (Róm 10, 9-10 CEV fordítás)

Isten nem kéri tőled, hogy olyat ígérj, amit nem tudsz betartani. Isten azt kéri, hogy higgy abban az ígéretben, amit csak Ő tud megtartani.

Beszéljetek róla:

* Mi az, amit hagynod kell, pedig rendbe akartad tenni az életedben, hogy Isten elé járulhass?
* Neked személy szerint mit jelent a húsvét? A húsvét megünneplése hogyan visz közelebb Istenhez?
* Életed hogyan tükrözi Isten nagylelkű szeretetét irántad, és hogy elfogadtad azt?


Láthatatlan hadsereg áll melletted


"Majd Elizeus így imádkozott: URam, nyisd meg a szemét, hadd lásson! És az ÚR megnyitotta a szolgának a szemét, és az meglátta, hogy tele van a hegy Elizeus körül tüzes lovakkal és harci kocsikkal." (2. Kir. 6:17)

Időről időre mindannyian csatában érezzük magunkat. Lehet, hogy éppen most is harcban vagy. Lehet, hogy a gazdaság miatt. Lehet, hogy elvesztetted a munkádat, a fizetésedet vagy a nyugdíjadat. Vagy lehet, hogy a barátaiddal vagy a családoddal küzdesz - vagy még az is lehet, hogy saját magaddal.

Azt hiszed, teljesen egyedül vagy ebben a harcban, és el sem tudom képzelni, hogyan fog Isten segíteni.

Pedig nem vagy egyedül, és Isten tud segíteni. Csak egyszerűen arra van szükséged, hogy megmutassa, minden a rendelkezésedre áll a védelem érdekében.

Ez történt a 2. Királyok 6-ban is. Az arámi nép mindig háborúban állt Izráellel. Mégis, minden alkalommal, amikor meg akarták támadni Izráelt, Isten elmondta Elizeusnak, Izráel prófétájának, hogy mi az arámi királynak a terve. Így hát Izráel újra meg újra győzött. Amikor Arám királya rájött, hogy Elizeus volt az, aki elárulta a terveit, hadsereget küldött, hogy elfogja őt. Elizeus szolgája felkelt és kiment egyik reggel, és azt látta, hogy őt és Elizeust az ellenséges csapat körbezárta.

Megijedt, visszafutott és megkérdezte Elizeustól: "Most mit fogunk csinálni?" Aztán Elizeus mondott valamit, ami nagyon furcsán hangozhatott szolgájának: "Ne aggódj, mert többen vannak velünk, mint ellenünk." Biztos vagyok benne, hogy ez a mondat nagyon meglephette Elizeus szolgáját. Ő úgy tudta, hogy csak ketten (Elizeus és ő) vannak az ő oldalukon!

Úgyhogy Elizeus imádkozni kezdett: "Uram, nyisd meg a szemét, hogy lásson!" (2 Kir. 2:17). És Isten megtette. Elizeus szolgája hirtelen meglátott egy seregnyi angyalt a hegyoldalon, készen állva, hogy megvédjék őket az arámi seregtől.

A szolga már többé nem félt, Isten pedig elmondta Elizeusnak a megfelelő taktikát, amivel legyőzheti az arámi ellenséget (egyébként anélkül, hogy egyet is tüzelt volna rájuk).

Akárcsak Elizeus és a szolgája, neked is lehetnek támadó körülmények az életedben, éppen most. Nagy a kísértés, hogy pánikba ess. Az igazság az, hogy sokkal sokkal több dolog áll melletted, mint ellened. Amikor azonban a csata közepén állsz, nem láthatod ezt.

Istennek kell megnyitnia a szemedet, hogy lásd mindazt, ami a te oldaladon áll. Elizeushoz hasonlóan neked is csak arra kell kérned őt, hogy segítsen.

Még akkor is, ha nem látod, Isten felszabadította erejét, hogy védelmezzen téged. Meg fogod kérni őt arra, hogy megnyissa szemeidet, hogy meglásd?

Beszéljétek meg

* Milyen küzdelemben érzed magad ma? Kérted Istent, hogy adjon neked bátorságot szembenézni vele?
* Elcsodálkoztál már azon, hogy néha azok a dolgok amelyek lehetetlennek tűnnek egyszerűen megoldódtak, vagy hogy sikerült túljutnod az akadályokon? Felismerted Isten láthatatlan erejét, amint érted dolgozott?
* Mit gondolsz, Isten mit szeretne, hogyan reagálj ezekre a nehéz helyzetekre?


Nyisd ki a Bibliád és fedezd fel a benned rejlő lehetőségeket


“Akkor vagytok igazán a tanítványaim ha hűségesek maradtok a tanításaimhoz. Akkor tudni fogjátok, hogy mi az igazság és az igazság szabadokká tesz titeket.” (Jn 8:31-32 NLT fordítás)

Az az igazság, hogy az ember nincs is tisztában a saját képességeivel. Csak a Teremtő tudja igazán kifürkészni. Csakis Isten, aki megalkotott, tudja, hogy mire vagy képes. A szüleid, a párod, a barátaid, a főnököd - ők mind csak a lehetőségeid felszinét látják. Csak Isten tudja, hogy mire vagy igazán képes.

Az agyunknak csak egy kis részét használjuk. Nincs is szükségünk nagyobb intelligenciára. Csak a meglévő intelligenciádnak kell nagyobb részét kihasználnod!

A legtöbb ember mások elismeréséért él. Az idejük nagyrészét azzal töltik, hogy amiatt izgulnak, hogy mások mit gondolnak róluk. Az életed pedig szép lassan csak abból áll, hogy újra és újra lejátszod a fejedben, hogy mások mit is hazudtak neked. Lehet, hogy nem is akartak hazudni, de mégis csak hazudnak. Azt mondják, hogy nem tudsz megtenni valamit, és, hogy ne is fáradj vele, mert úgy sem érsz semmit.

Újra és újra lejátszod ezt a fejedben. De csak hazugságok. Azok az emberek akik ezeket állítják nem is tudják, hogy mire vagy képes. Inkább beszélj a Teremtőddel!

Csak Ő tudja, hogy miket tud tenni az életedben. És csak Ő tudja megnyitni a tárházad lehetőségeit. Na de miként?

Az Úr az Igéjén keresztül szabadít fel és tesz képessé. János 8:31-32 verseiben így szól Jézus: “Akkor vagytok igazán a tanítványaim ha hűségesek maradtok a tanításaimhoz. Akkor tudni fogjátok, hogy mi az igazság és az igazság szabadokká tesz titeket.” (NLT fordítás) Isten Igéje tesz képessé arra amire teremtve lettél. Általa olyan dolgokra leszel képes, amikről korábban álmodni sem mertél.
Hogyan lehetséges ez?

Tanuld meg Isten Igéjét! Isten addig nem tesz képessé a benned rejlő lehetőségek feltárására amíg ki nem nyitod a Bibliát és nem tanulsz belőle. Ezt nem lehet ozmózissal elérni! Úgy lehet elkezdeni csinálni, hogy megtanulod, hogy mit is mond a Biblia.

Fogadd el Isten Igéjét! Legyen a Biblia az életed egyedüli tekintélye. Lehet, hogy nem tetszik amit olvasol, de ha azt akarod, hogy az életedben Isten legjobb szándéka valósuljon meg akkor fogadd el amit mond.

Engedelmeskedj Isten Igéjének! Nem lehet csak megtanulni és elfogadni Isten Igéjét. Meg is kell tenni amire tanít! Nem kapsz áldást csak azért mert tudod, hogy mit mond a Biblia. Áldást akkor kapsz ha azt teszed amire a Biblia tanít.

Sokkal többre lettél teremtve mint amit el tudsz képzelni! A Biblia azt mondja az 1Kor 2:9-be, hogy "Amit Isten azok számára tervezett akik szeretik Őt, az több mint amit szem valaha látott vagy fül valaha hallott. Még csak nem is gondolt rá soha senki! (CEV fordítás)

Nyisd ki Isten Igéjét és tedd azt amit csak Isten gondolt rólad!

Beszéljetek róla:
- Mennyire vagy következetes Isten Igéjének megnyitásában? Mit teszel ma ezért?
- Az életed milyen részéért imádkozol Isten áldásáért? Hűséges vagy ezen a területen hozzá?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése