2017. május 21., vasárnap

A nehézségek teszik próbára a hitedet


"Ezek a próbatételek mutatják, hogy hitetek őszinte. Próbára van téve, mint ahogy a tűz teszi próbára és tisztítja meg az aranyat." (1Pt 1,7a NLT fordítás)

Isten megígérte, hogy "be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban." (Fil 4,19) De minden ígéretnek van egy feltétele. Isten azt akarja, hogy tanuljunk meg jobban bízni benne, hogy megadhassa azt, amire szükségünk van, és megáldja életünket.

Jobban megtanulunk bízni Istenben, ha hitünket nehézségek teszik próbára. Minél inkább próbára van téve hited, annál jobban tudja Isten megáldani az életed.

Gyakran tapasztalhatjuk, hogy az első két megpróbáltatás -a nyomás és az emberek próbája- közül az egyik tényleg megpróbál minket. Tegnap ezt a két gyakori próbatételt említettem, amit Isten arra használ, hogy hited fejlődjön, és jobban tudj bízni Istenben. Íme két újabb nehézség:

3. Az állhatatosság próbája

Ez a következő kérdésre adja meg a választ: Tartom-e magam ahhoz, amihez elköteleztem magamat? Az életben gyakran kötelezzük el magunkat valami mellett. A probléma manapság az, hogy a legtöbb ember félig-meddig kötelezi el magát több tucat dolog mellett, ahelyett, hogy egy-két olyan dolog iránt lenne elkötelezett, amik igazán fontosak a jelen és az öröklét szempontjából. Miyen feleslegesen teszik!

A gyenge ember kifogásokat talál. A bölcs ember időt és módot talál arra, hogy megtegye, amiről kimondta, hogy meg fogja tenni. Gyenge vagy bölcs ember akarsz lenni? Ez egy próbája annak, hogy milyen személyiséggé fogsz fejlődni.

4. Az elsőbbség próbája

Ez a legfontosabb próbatétel, ami felteszi a kérdést: "Ki lesz az első az életedben?"

Honnan tudod, hogy Isten tényleg az első helyet foglalja el az életedben? Tégy fel három kérdést: Mire gondolsz a legtöbbet? Hová teszed először a pénzed? Mivel töltöd az idődet? Válaszaid felfedik, hogy mi áll az első helyen az életedben.

Istennek örökké tartó jutalma van számodra, ha kiállod ezeket a próbákat: "Boldog ember az, aki a kísértés idején kitart, mert miután kiállta a próbát, elnyeri az élet koronáját, amelyet az Úr megígért az őt szeretőknek." (Jak 1,12) Az élet koronája a szimbóluma mindannak, amit Isten az életeddel kezdeni akar - minden áldásnak, amit rád kíván árasztani, minden szükségletednek, amit be akar tölteni, minden jutalomnak, amivel meg akar ajándékozni a mennyben. Micsoda üzlet!

Beszéljetek róla:

* Hogyan értékeled magadat, ami az elkötelezettségek betartását illeti? Mely területeken kellene egyszerűsítened az életeden, hogy 100%-ban teljesíthesd, ami mellett elkötelezted magad?
* Mi a válaszod arra a három kérdésre, ami a fontossági sorrendet mutatja az életedben? Hogyan kellene változtatnod a fontossági sorrenden?


A valódi lelki érettség fokozatosan alakul ki

„Eljutunk mindnyájan a hitnek és az Isten Fia megismerésének egységére, a felnőttkorra, a Krisztus teljességét elérő nagykorúságra” (Efézus 4:13)
A tanítványság a Krisztushoz hasonlóvá válás folyamata, ez az utazás élethosszig tart. Isten azt akarja, hogy minden nap egy kicsit jobban hasonlíts hozzá. „Új életet kezdtetek élni, melyben folyamatosan megújultok, és hasonlóvá váltok Ahhoz, aki alkotott titeket.” (Kolossé 3:10 – NCV fordítás)

Ma a sebesség megszállottjai vagyunk, Istent viszont sokkal inkább az erő és stabilitás érdekli, mint a gyorsaság. Mi a gyors, azonnali megoldásokat, és a rövidebb utat akarjuk. Olyan prédikációt, szemináriumot, gyakorlatot akarunk, amely azonnal megold minden problémát, eltávolít minden kísértést, és felszabadít minket minden fájdalomból.

A valódi érettség azonban soha nem egyetlen megtapasztalás eredménye, legyen az akármilyen erőteljes vagy mindent elsöprő. A növekedés folyamatos. A Biblia azt mondja: „Életünk folyamatosan fényesebbé és szebbé válik, amint Isten belép az életünkbe, és hasonlóvá válunk hozzá.” (2Korinthus 3:18b – MSG fordítás)

Az emberek gyakran hiányosságaik köré építik fel az önazonosságukat. Azt mondjuk, „Én egyszerűen ilyen vagyok…” Az az öntudatlan aggodalom, hogy ha szabadjára engedem a szokásaimat, sérüléseimet, halogatásaimat, akkor ki leszek? Ez a félelem határozottan lelassítja a növekedésed.

A szokások kifejlesztéséhez idő kell. Emlékezz, a személyiséged a szokásaid összessége. Nem lehetsz kedves, hacsak a kedvesség nem a szokásod – ez azt jelenti, hogy úgy mutatsz kedvességet, hogy nem is kell gondolkodnod rajta. Nem lehetsz becsületes, hacsak nem szokásod, hogy mindig őszinte vagy. A férj, aki csak többnyire hűséges a feleségéhez, nem hűséges hozzá mindig! A szokásaid határozzák meg azt, hogy ki vagy.

Ez az egyetlen út, hogy Krisztusi jellem szokásait kifejleszd: gyakorolnod kell – ez pedig időt igényel. Nincsenek instant szokások. Pál sürgette Timóteust, „Gyakorold ezeket a dolgokat! Szenteld oda magad ezekre, hogy mindenki láthassa a fejlődésed!” (1Timótheus 4:15 – GW fordítás)

Beszéljetek róla:
  • Mit teszel azért, hogy folyamatosan növekedj, mint Krisztus tanítványa?
  • Ki az az életedben, aki segíteni és bátorítani tud téged, miközben a Krisztusi jellem szokásainak kifejlesztésén dolgozol?
  • Milyen jellemvonásokról szeretnéd, hogy ismerjenek? Hogyan fejlesztheted ki ezeket a jellemvonásokat?



Ima: a védelmi fal

„Azért most elrekesztem az útját tövissel, kerítést húzok elé, nem talál rá ösvényeire. Futkos majd a szeretői után, de nem éri el őket, keresi őket, de nem találja. Ezért azt mondja: Visszamegyek első férjemhez, mert jobb dolgom volt akkor, mint most.” (Hóseás 2:8-9)



Amikor Gómer (Hóseás próféta felesége) továbbra is más szeretők után futkosott, Isten egy tövisfalat húzott köré, hogy ne találhasson rá a házasságtörő kapcsolatokra, és ezzel visszavezesse őt férjéhez.

Jób esetében azonban ez a védelmi fal el lett távolítva, miután a Sátán engedélyt kért rá, hogy megrostálhassa: „Hiszen te oltalmazod őt, a házát és mindenét, amije csak van! Keze munkáját megáldottad, és jószága elszaporodott a földön. De nyújtsd csak ki a kezed, és tedd rá arra, amije van, majd káromol még téged!” (Jób 1:10-11)

Péter életében is hasonló dolgot figyelhetünk meg, itt is eltűnik a védelmi fal: „Simon, Simon, íme, a Sátán kikért titeket, hogy megrostáljon, mint a búzát” (Lukács 22:31)

Imádkozhatunk ezért a védelmi falért a gyermekeink, szeretteink életére nézve. Imádkozhatunk, hogy Isten megvédje őket, hogy rendes barátokra találjanak, ne rossz befolyás alá kerüljenek.

A tékozló gyermekek esetében imádkozhatunk tövisfalért, ami megvédi őket az olyan barátoktól, akik rossz hatással vannak rájuk.

A Biblia azt mondja: „Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének.” (Jakab 5:16b)

Ne engedd, hogy saját magad kényeztetése elgyengítse az életed!


„Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma.” (Péld 25:28)

Peter Drucker könyvében, A hatékony vezetőben azt olvashatjuk, hogy sok ember van, akinek a jelleme nagyon erős, de legalább olyan soknak a jelleme tele van gyengeségekkel. Mindannyian ismerünk hírességeket, sportolókat, még elnököket is, akiknek bár voltak óriási jellembeli erősségeik, mégis valami jellembeli gyengeség végül a bukásukhoz vezetett. Annak ellenére, hogy erősek voltak, hagyták, hogy egy gyengeség lerombolja az életüket.

Saját magad elkényeztetése vagy az önmagad felé való engedékenység, az önuralom és a szabályok nélküli élet legyengítenek téged. Ez különböző területeken jelentkezhet, például a pénzköltés, a szexualitás, az étkezés, az alkoholfogyasztás területén, vagy esetleg jelen lehet az érzelmeidben vagy az időbeosztásodban. Minden, amit nem tudsz irányítani, legyengíti az életed.

Lehet, hogy ez a gyengeség kis dolognak tűnik, de tény, hogy a kis dolgoknak óriási hatása lehet az életedre. Ha valaki odajön hozzád, és azt mondja: „Akarok neked adni egy 50 kilós zsák fűmagot. Csak egy baj van: néhány gaz is van közte." Azt mondanád, hogy „Most rögtön bevetem vele a kertemet?" Valószínűleg nem, mert tudod, hogy a gaz eluralkodna az egész gyepeden, és elfojtaná a szép füvet.

Nem lehetsz elnéző a kis gyengeségekkel szemben, és nem gondolhatod, hogy nem fognak eluralkodni és legyengíteni az egész életed. Nem számít, hogy az életed mely területén - idő, pénz, étkezés, szex, hozzáállás vagy bármely más területen - hiányzik az önuralom vagy a fegyelmezettség, csak idő kérdése, hogy mikor kezdi aláaknázni Istennel való kapcsolatodat.

"Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is: mert aki a testének vet, az a testből arat majd pusztulást."
(angolból fordítva: "Ne legyetek félrevezetve. Emlékezzetek arra, hogy Istent nem lehet semmibe venni, és megúszni ezt. Az ember mindig azt aratja, amilyen magot vetett. Ha azért vet, hogy saját vágyainak kedvezzen, akkor a gonosz magvait veti el, és biztos, hogy szellemi hanyatlást és halált fog aratni.") (Gal 6:7-8)

Hol találsz erőt, hogy újra önuralom és fegyelmezettség legyen az életedben? Add a gyengeségeid Jézusnak, és tedd meg a lépéseket, amiket mond neked. "Végül pedig: erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében." (Ef 6:10)

Beszéljetek róla

* Melyek azok a gyengeségek az életedben, ahol az önuralom hiánya mutatkozik?
* Mit gondolsz, milyen lépéseket mond neked Isten, hogy tegyél meg ma azért, hogy eltávolodj gyengeségeidtől és erősebb legyél?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése