2017. április 30., vasárnap

"Kedves barátaim, Isten, az Atya már régen kiválasztott benneteket!"



"Kedves barátaim, Isten, az Atya már régen kiválasztott benneteket és tudta, hogy ti az Ő gyermekeivé váltok." (1. Péter 1:2 LB fordítás)

A csüggedés jönni fog, ez mindig így szokott lenni. Talán azért érzed magad elcsüggedve, mert egy kapcsolat miatt szenvedsz, egy halogatott előléptetés miatt, vagy mert az egészséged gyengül.

Amikor csüggedést tapasztalsz, egy dologban nyugalmat találhatsz: Isten családtagnak választott téged. Még melőtt te Istent választottad, és Ő már régen kiválasztott téged.

A Biblia ezt mondja az 1. Péter 1:2-ben: "Kedves barátaim, Isten, az Atya már régen kiválasztott benneteket és tudta, hogy ti az Ő gyermekeivé váltok." (LB fordítás)

Isten nem azért választott téged, mert ezért tettél valamit. Mindez azért van, mert Ő az, Aki. Te nem voltál elég jó, elég okos vagy eléggé lelki számára ahhoz, hogy megmentsen téged. Ő azért mentett meg, mert szeret téged.

És ez jó hír - igazán jó hír! Ez az a jó hír, amire az egész életedet fel kellene építened.

Mert te semmit sem tettél azért, hogy helyet kapj Isten családjában, és semmit sem tehetsz azért, hogy elveszítsd. Az 1. Péter 1:3 azt mondja: "Az Ő határtalan kegyelme által nekünk adja az újjászületés kiváltságát azért, hogy most már Isten saját családjának tagjai legyünk."

Az Isten asztalánál lévő helyed az Ő kegyelmén alapszik, nem a te teljesítményeden. Nem érdemelted meg az első alkalommal és nem érdemled meg most sem. A Világegyetem Alkotója ezt mondja: " Azt akarom, hogy a családom része legyél."

Beszéljétek meg:

* Az a tudat, hogy biztos helyed van Isten családjában, hogyan kellene, hogy megváltoztassa a hozzáállásodat és a nézőpontodat az életre vonatkozóan?
* Mit kell tenned ma azért, hogy megpihenj Isten szeretetének és elfogadásának biztonságában?

Megment téged



"Aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül." Róma 10:13

Olyan szakaszhoz érkezett az életed, amikor szükséged van rá, hogy valaki megmentsen? Kész vagy arra, hogy segítségért kiálts? Nem egy különleges telefonszámot kell tárcsáznod, sem pedig valamelyik képregényhős közbelépésére várnod. Egyetlen dolgod van, kérned kell Jézust, és ő a megmentésedre siet. Az életed bármely területén kérheted a beavatkozását – kapcsolatokban, pénzügyi helyzetedben, egészségügyi probléma esetén, bármiben. Viszont kell, hogy kérd.

A 91. Zsoltárban Isten ezt ígéri: „Ha kiált hozzám, meghallgatom, vele leszek a nyomorúságban, kiragadom onnan, és megdicsőítem őt” (15. vers). Ezek nem csak üres szavak, hiszen Isten nem hazudik. Ez az ő jellemével ellentétes lenne, mivel ő maga a teljes igazság.

Vedd észre, Isten azt mondja, hogy meg kell tenned a saját feladatod, aztán ő megteszi az övét. Te kiáltasz hozzá, ő válaszol. Ennyi. Csak hívd segítségül az Úr nevét. Az Úr neve pedig Jézus.

Fontos megértened, hogy mindenféle mentési akcióban a mentést végző határozza meg, hogy milyen módszerrel és eszközökkel fog dolgozni. Nem te döntöd el, hogy miként mentsenek meg. Nem a te dolgod, a Megmentődtől függ. Jézus mondja "Én vagyok az út... senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam” (János 14:6). Jézus nem mondja, hogy ő a jó, a szép, esetleg a legjobb út. Azt mondja, „Én vagyok az”. Ha lenne „B” terv, Isten nem küldte volna el az „A” tervet a földre hogy meghaljon érted. Tehát, a megváltásod és minden bűnöd bocsánata csupán egyetlen úton történhet, egyetlen személy az, akihez kiálthatsz… Jézus az.

Változtass a gondolkodásodon, hogy változtathass egészségtelen szokásaidon

"Vigyázzatok, hogy gondolkodtok; életeteket a gondolataitok formálják." (Péld 4,23 TEV fordítás)


Ha változtatni akarsz egészségtelen szokásaidon, az hasonló ahhoz, mint tavon motorcsónakot vezetni automata vezérléssel. Az automata be van állítva keleti irányba, s ha meg akarod fordítani az irányt, megpróbálhatod erővel az ellenkező irányba forgatni a kormányt, de valószínűleg kifáradnál. Ha elengeded, akkor a csónak visszafordul az eredeti irányba.

Viszont van egy jobb lehetőség is: cseréld le az automata vezérlést. Ugyanez igaz egészségtelen szokásaidat illetően is. Hogy tartós változást érjünk el, a gondolkodásmódon kell változtatni. Minden mögött, amit teszel - még az egészségtelen szokások mögött is - egy gondolkodásmód húzódik meg, ami megakadályoz abban, hogy egészséges legyél. A Biblia ehelyett azt tanácsolja: "Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt." (Fil 2,5)

Isten azt akarja, tanuljunk meg úgy gondolkodni, mint Jézus. Hogyan tegyük ezt? Gondolkodjunk el Isten Igéjén, és tegyük fel a kérdést: "Uram, mit gondolt volna erről Jézus?" Minél inkább betölti gondolatainkat Isten Igéje, annál könnyebb lesz elérni ezt.

"Vigyázzatok, hogy gondolkodtok; életeteket a gondolataitok formálják." (Péld 4,23 TEV fordítás)

Beszéljetek róla

* Mik azok a hiedelmek, amik miatt kudarcba fulladtak próbálkozásaid, hogy egészségesen élj?
* Isten igéjében mik azok az igazságok, amik segíthetnek lecserélni az automata vezérlést, ami megakadályozott az egészséges életmódban?
* Mit szükséges megváltoztatnod a napirendedben vagy a csendes időszak megszervezésében, hogy jobban betölthesse gondolataidat Isten igéje?




Vigyázz, kész - Várj!

"Jó az ÚR a benne reménykedőkhöz, a hozzá folyamodókhoz. Jó csendben várni az ÚR szabadítására." Jsir 3:25-26

Amikor úgy tűnik, hogy széthullik az életed, a legjobb "szellemi" döntés (bár lehet hogy ez meglep) a következő: légy egyedül Istennel, és várj.

A Biblia azt mondja Jeremiás siralmai 3:28-ban "Amikor az élet nehéz, menj el és légy egyedül. Légy csendben. Hajts fejet imában. Ne kérdezz, csak várj, hogy eljöjjön a remény. Ne menekülj a problémáktól, nézz velük szembe. Van kiút." (LB)

A többség nem tudja, hogyan kell csendességben lenni. Mindig idegeskedünk valami miatt. Nem szeretünk Istenre várni, mert a várakozás nyugtalanná tesz bennünket. Szeretünk mi irányítani.

Mit jelent Istenre várni? Ülj le, csukd be a szád, és figyelj Istenre. Olvashatod a Bibliát. Imádkozhatsz is. De mindenek előtt, légy csendben Isten előtt.

Akkor idegeskedünk, amikor nem "várunk arra, hogy eljöjjön a remény", ahogy az Jeremiás mondja. Isten beszélni akar hozzánk. Meg akarja adni a reményt, ami után annyira sóvárgunk. De túlságosan el vagyunk foglalva. Amikor Ő keres, mi épp másra figyelünk.

Ha Istenre akarunk hallgatni, és meg akarjuk tapasztalni a nekünk tartogatott reményt, akkor egyedül kell vele lennünk. Csendességben kell lennünk és készen állni, hogy meghalljuk őt.

Jézus is ezt mondta Máté 6:6-ban "Találj egy csendes, félreeső helyet, ahol nincs meg a kísértés, hogy megjátszd magad Isten előtt. Csak legyél ott olyan egyszerűen és őszintén, amennyire csak lehet. A figyelem középpontja rólad Istenre kerül, és akkor elkezded érezni az ő kegyelmét" (LB)

Légy őszinte Istennel, és meglátod, a figyelmed átkerül a problémáidról -bármekkorának is tűnjenek- Isten kegyelmére.

Jeremiás siralmai a 3:25-26 helyen azt mondja: "Jó az ÚR a benne reménykedőkhöz, a hozzá folyamodókhoz. Jó csendben várni az ÚR szabadítására."

Mielőtt megpróbálod a problémáidat a magad módján megoldani, hagyd hogy Isten megmentsen. Ez olyan mint a háborús filmekben, amikor az ellenség serege a hős serege felé menetel - ami rendszerint alsóbbrendű, csőcselékből áll. A hős azt mondja az embereinek, hogy várjanak, amíg parancsot nem ad a tüzelésre. Majd a legutolsó pillanatban elkiáltja magát: "Tűz!". A megfelelő pillanatban lőni, ez hozza meg a sikert.

Ugyanez igaz ránk is. Mindegy mekkora akadály áll előtted, várnod kell Isten jóváhagyására. Tökéletes fog időzíteni az életed következő lépését illetően.

Szóval várj, és hallgass.

Beszéljétek át:

* Tudnál olyan példát hozni az életedből, amikor az hogy túl korán cselekedtél végzetes következményekkel járt?
* Miért nehéz a nehézségekkel teli időszakban Istenre várni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése