2011. február 16., szerda

2011. február 15. A év, évközi idő, 6. hét, kedd A nap liturgikus színe: zöld

Ter 6, 5-8;7, 1-5.10
Noé kegyelmet talált az Istennél.
Jak 1,12-18
Mk 8, 14-21
Még mindig érzéketlen a szívetek?

Az első ember bűne kollektív vétséggé vált és elárasztotta a földet. Egy ember engedetlensége, bűne másokat is elvetetté tett az Isten előtt, de Isten, szeretetében a bűnbe esett ember megsegítésére sietett szent Fia által.

Hívek könyörgése:


    Segíts ma Lelkedből imádkoznunk, hogy imádságunk vigasz legyen számodra a gonoszság, az erőszak mai burjánzása közepette is! Hallgass meg, Urunk!
    Amikor összegyűlünk az egyház bárkájában, mutasd meg vigasztaló jelenlétedet pápánknak, püspökeinknek, papjainknak, a szerzeteseknek, a házasságban egymást támogató szövetségeseknek, a gyermekeknek és az időseknek, és segíts, hogy senkit ki ne felejtsünk a bárkából! Hallgass meg, Urunk!
    Hogy hűséged megtapasztalása növelje bennünk a bizalmat! Hallgass meg, Urunk!
    Taníts ma is, hogy bizalommal imádkozzuk a Miatyánk minden szavát és segíts, hogy mi is megfeleljünk a te bizalmadnak! Hallgass meg, Urunk!
    Formálj minket a te szentséged mértéke szerint hozzád hasonlóvá, és mindenkor legyen meg a te akaratod! Hallgass meg, Urunk!
    Elhunyt testvéreink, mint annak idején a szívednek kedves Noé, találjanak kegyelmet előtted! Hallgass meg, Urunk!

           
Ter 6,5-8; 7,1-5.10

Amikor azonban az Úr látta, hogy nagy az ember gonoszsága a földön, és hogy szíve minden gondolata folyton gonoszra irányul, megbánta az Úr, hogy embert alkotott a földön, és mélyen bánkódva szívében így szólt: ,,Eltörlöm a föld színéről az embert, akit teremtettem, az embert és a jószágot, a csúszómászót és az égi madarat, mert bánom, hogy alkottam őket!'' Noé azonban kegyelmet talált az Úr előtt. Az Úr így szólt Noéhoz: "Szállj be egész családoddal a bárkába, mert csak téged találtalak igaznak színem előtt az egész nemzedékben. Minden tiszta állatból vigyél hetet-hetet, hímet és nőstényt, a tisztátalanokból pedig kettőt, hímet és nőstényt. (A madarakból is hetet-hetet, hímet és nőstényt), hogy ivadékuk az egész földön életben maradjon. Mert még hét nap, és akkor negyven nap és negyven éjjel esőt bocsátok a földre, s eltörlök a föld színéről minden lényt, amit alkottam." Noé úgy tett, ahogy az Úr megparancsolta neki. Hét nap elteltével a vízözön rátört a földre.
Mk 8,14-21

Közben elfelejtettek kenyeret vinni, és egy kenyérnél több nem volt náluk a hajóban. Ekkor így intette őket: ,,Vigyázzatok, óvakodjatok a farizeusok kovászától és Heródes kovászától.'' Azok pedig tanakodtak egymás közt, arra gondolva, hogy: ,,Nincsen kenyerünk.'' Jézus észrevette ezt, és azt mondta nekik: ,,Miért tanakodtok azon, hogy nincsen kenyeretek? Még mindig nem tudjátok és nem értitek a dolgot? Még mindig el van vakulva a szívetek? Van szemetek, és nem láttok? Van fületek, és nem hallotok? [Jer 5,21] Nem emlékeztek arra, hogy amikor az öt kenyeret ötezernek megtörtem, hány tele kosár hulladékot szedtetek fel?'' Azt felelték neki: ,,Tizenkettőt.'' ,,És amikor a hét kenyeret négyezernek, hány kosár maradékot szedtetek össze?'' Azt felelték neki: ,,Hetet.'' Erre így szólt hozzájuk: ,,Miért van tehát az, hogy mégsem értitek?''

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése