2017. július 18., kedd

A TELJES KÉPET LÁTNI

„Bizony, beteljesíti, amit kiszabott rám..." (Jób 23:14)

Időnként Isten megenged dolgokat, máskor éppen ő tervezi el őket. így vagy úgy, határozott terve van. Kimondhatatlan fájdalmai között Jób ezt mondta: „Bizony, beteljesíti, amit kiszabott rám". Amikor megérted, hogy Isten valamit „kiszabott" rád, ez megváltoztatja, hogyan látod azt. Olyan ez, mint a repülés. A talajon állva látásod korlátozott, de 3000 méter magasan minden egészen másként néz ki. Most azt látod, amit Isten is lát: „a teljes képet"! A Biblia azt mondja, hogy miután Jób végigélte meg­próbáltatásait, Isten kétszer annyira megáldotta, mint azelőtt (Id. Jób 42:10). Ez talán azt jelenti, hogy ha elveszíted a havi jövedelmedet, olyan állást kapsz, ahol a dupláját fogod keresni? Vagy azt, hogy a számládon sosem lesz mínusz? Vagy, hogy az autód sosem fog elromlani, és sosem leszel beteg? Nem. Van, hogy Isten olyan dolgokkal áld meg, amit nem lehet anyagiakkal mérni - kapcsolatokkal, örömmel, jellemmel, olyan békességgel, amilyet azelőtt sohasem éreztél, a céltudatosság friss érzésével, a veszélyektől megóvó gondviseléssel, mások jóindulatával, tisztánlátással, nagyobb együttérzéssel és a Vele való bensőséges kapcsolattal. Milyen érték tudná helyettesíte­ni ezeket? íme, három dolog, amit minden időben szem előtt kell tartanod. Először: Isten azt akarja, hogy bízz benne, bármin is mégy most keresztül (Id. Zsoltárok 138:8). Másodszor: ha valami a te feladatod, Isten elvárja tőled, hogy teljesítsd (Prédikátor 9:10). Harmadszor: ahhoz, hogy megáldhasson, néha olyan utakon kell végigvinnie, amiket nehéz megérteni vagy megmagyarázni (Id. Zsoltárok 25:4). Miért? Azért, hogy amikor a válasz megérkezik, ne legyen kétség afelől, hogy Kié az érdem.




Fogantatás, formálódás, szülés

„…amíg kiformálódik bennetek a Krisztus.” (Galata 4:19)

A lelki növekedésnek három fokozata van: 1) Fogantatás: Ez két személy bensőséges kapcsolatának eredménye. Isten irántad való szeretete nyilvánvaló és sürgető; a kérdés csak az, te mennyire szereted Őt? (János 21:15) 2) Formálódás: Pál azt írja: „gyermekeim, akiket újra meg újra fájdalmak között szülök meg, amíg kiformálódik bennetek a Krisztus” (Galata 4:19). Isten tudja, hogy milyen tapasztalatokra van szükségünk ahhoz, hogy kiformálódjon bennünk Krisztus jelleme, és Ő megtesz mindent, bármire legyen is szükség ahhoz, hogy ezt elvégezze. 3) Szülés: Amikor világra akarsz hozni valamit, amit Isten beléd helyezett, akkor „nyomnod” kell, minden erőddel törekedni mindennel szemben, amit mások valaha is tettek veled, vagy mondtak rólad. Isten pedig segíteni fog, hogy világra hozd, de neked kell vajúdni és megszülni. Sőt, ha te nem teszed, lehet, hogy nem fog megtörténni. Nyomnod kell, küzdened kell minden sátáni támadás ellen, jöjjenek azok bármilyen elerőtlenítő formában, mint rossz emlékek, alacsony önértékelés vagy értéktelenség érzése. Lehet, hogy az ördög éveket töltött azzal, hogy félretoljon, visszahúzzon vagy lenyomjon, de Isten ma azt mondja neked: „Ki akarlak nyitni, erőt akarok adni neked ahhoz, hogy meg tudd szülni azt, amit beléd helyeztem”. Amikor egy gyermek megszületik, minden megváltozik a családban. Ugyanez igaz rád is. Ha életet adsz annak, amit Isten beléd helyezett, az mindenre hatással lesz az életedben. Isten túláradó áldásai életed minden területét érintik. Egy anya tudatában van annak, ha gyermeket vár; ugyanez igaz a szellemi valóságban is. Nehogy kudarcot vallj annak világra hozásában, amit Isten beléd ültetett! Itt az ideje, hogy megszüld!





Ne üss vissza!


„…annak, aki arcul üt jobb felől, tartsd oda másik arcodat is.” (Máté 5:39)
Úgy érzed, nagyon is készpénznek vesznek? Azt gondoltad, hogy törődnek veled, de csak kihasználtak. Ez történik, amikor az életünket emberek kezébe tesszük. Nem emberek, férfiak vagy nők teremtettek minket, ezért nem tudnak kihozni belőlünk semmit, csak kihasználni tudnak. Lekevertél egyet a gyerekednek. Kiabáltál a munkatársaddal. Ordítoztál azzal a sofőrrel, aki bevágott eléd. Megint veszekedtél a házastársaddal, most pedig kiöntöd a csalódottságodat bárkire, aki kész végighallgatni. Gondoltál már valaha arra, hogy a haragod csupán a megbántottságod mellékterméke, melynek megengedted, hogy teljesen megszállja a lelkedet? Nehéz ezt beismerni, de amíg ezt meg nem teszed, nem fogsz tudni felülkerekedni a helyzeten. Nem az a megoldás, hogy másokon vezeted le a feszültséget, hanem hogy mindezt az Úrhoz viszed imádságban, és engeded, hogy Ő segítsen. A folyamatnak benned kell elkezdődnie, mielőtt kívülről is meglátszana. Ez azt jelenti, hogy időt kell töltened Istennel. Meg kell engedned Neki, hogy megbocsássa sértődöttségedet, elmulassza fájdalmadat, begyógyítsa az emlékeket, és képessé tegyen arra, hogy úgy tudj szeretni, ahogyan Ő szeret. Ez Isten dolga. Ne próbálj hozzáfogni nélküle! Mondd el például ezt az imádságot: „Atyám, szeretnék szeretetben cselekedni és nem haragból reagálni. Ahelyett, hogy hirtelen haragú lennék, és visszaütnék, segíts, hogy türelmes legyek, és odatartsam a másik arcomat is. Engedd, hogy ma a Te szereteted irányítsa az életemet, Krisztus nevéért, ámen.” Ez olyan imádság, amelyre Isten válaszolni fog, mert az Ő Igéje ezt mondja: „Mindenekelőtt az egymás iránti szeretet legyen kitartó bennetek, mert a szeretet sok bűnt elfedez” (1Péter 4:8).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése