2017. július 18., kedd

Gondolatok, amelyek meghatározzák az életedet



"Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!" -
Vigyázzatok, hogyan gondolkodtok; a gondolkodásotok formálja az életeteket
(Péld. 4:23 – fordítás, GNT)


A Biblia azt mondja, a gondolkodásunk hatással van az életünkre. Például:


Az értelmezésem hatással van a helyzetemre – Nem az a lényeg, hogy mi történik velem, hanem az, hogy, hogyan viszonyulok hozzá. Az, ahogyan reagálok, meghatározza, hogy a körülmények jobbá formálnak, vagy keserűbbé tesznek engem. Tekinthetek mindent úgy, mint akadályt, vagy mint lehetőséget a növekedésre – egy kő, amely elbuktat, vagy egy kő, amit lépcsőként használhatok, hogy feljebb lépjek.


A hitem meghatározza a viselkedésemet – Mindig a hitünknek megfelelően cselekszünk, még akkor is, aha ezek a gondolatok tévesek. Például, gyermekként, ha azt hitted, hogy az ágyad melletti árnyék egy szörny, a tested félelemmel válaszolt (adrenalin, remegés), még akkor is, ha ez nem volt igaz. Ezért olyan fontos, hogy légy bizonyos, helyes információk alapján cselekszel. A magadról, az életedről és Istenről kialakított meggyőződésed meghatározza az életvezetésed.


Ahogyan beszélek magamról, az meghatározza az önbecsülésemet – Folyamatosan beszélünk magunkhoz. A magaddal való beszélgetéseidben leszólod magad? Hagyd ezt abba! „Ahogy gondolkodik a szívében, olyan ő maga” (Péld 23:7 fordítás – NKJV)





Isten szeretetében biztonságban vagy


"Mert meg vagyok győződve, hogy semmi nem választhat el minket az Isten szeretetétől..." Róm. 8:38-39

Előbb vagy utóbb mindenki megtudja, milyen elvetettnek, elutasítottnak lenni. Talán a szüleid, talán egy barát/barátnő, esetleg iskolában más gyerekek miatt tapasztaltad meg ezt. Van azonban egy személy, aki soha nem utasít el: Jézus.

A Biblia azt írja: "Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban." (Róm. 8:38-39)

Az elutasítás érzése miatt úgy érezheted, nem vagy biztonságban. És a bizonytalanság rávehet, hogy ostobaságokat tegyél. Mikor nem érzed magad biztonságban és magabiztosnak próbálsz tűnni, akkor olyan dolgokat mondasz, amiket nagyon nem kellene mondanod, és olyan dolgokat teszel, amiket kifejezetten nem kéne tenned.

De, aki elfogadta Jézus Krisztust Urának és Megváltójának, annak nincs oka rá, hogy bizonytalanságban legyen. Isten soha nem szűnik meg szeretni téged; ő sosem utasít el. Talán elvesztesz e világi dolgokat, de soha nem veszted el az Ő megváltását.

Kis, átgondolt gesztusok nagy változást eredményeznek

"...biztassátok a bátortalanokat, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez."
(1 Thesszalonika 5.14)
Amikor szolgálsz egy haldokló barátod felé, fizikailag legyél ott, de ugyanakkor adj neki gyakorlati segítséget is. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy bármit megteszel, amire a barátodnak szüksége van, és kisebb, de gyakorlati dolgokban is segítségére állsz.
Aki éppen haldoklik, általában nem érzi jól magát. Gyakran vannak fájdalmai. A fájdalmait azzal enyhítheted, ha odafigyelsz a kisebb dolgokra körülötte, azokra a dolgokra, melyek bár kicsik, de sokat jelentenek. Szeretné, hogy a lámpa fel vagy éppen le legyen kapcsolva? Jól esne-e neki egy kis jég? Szüksége van-e egy hátmasszázsra? Szeretetet azon keresztül adsz, hogy gyakorlati segítséged nyújtasz, hogy a fájdalmait és a rossz közérzetét enyhítsd.
Ne félj kérdéseket feltenni. Ne félj dolgokat javasolni. A Bibliában ezt olvassuk: "...biztassátok a bátortalanokat, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez." (1 Thesszalonika 5.14)
Amikor az emberek betegek, nem érzik jól magukat. Amikor az emberek haldokolnak, gyakran házsártosak, mert nem érzik jól magukat. Együtérzésed úgy tudod kinyílvánitani, ha adsz nekik egy kis szabadságot és kedves valamint türelmes vagy velük.
Miért fontos ez? Mert van egy másik félelem. Amikor az ember haldoklik, fél a kontroll elvesztésétől. Először, hogy nem tud autót vezetni. Majd nem lesz képes járni vagy nem tud kikelni az ágyból vagy nem tud egyedül mosdóba elmenni.
Szolgálhatsz a haldoklók felé nemcsak azáltal, hogy odafigyelsz a szükségleteikre, hanem azáltal is, hogy megengeded, hogy ők megválasszák, hogy ezek a szükségletek, hogyan lesznek betöltve. Minden egyes alkalommal, amikor megengeded nekik a választást, viszaadsz nekik egy kicsit a kontrollból. "Szeretnéd a papucsot felvenni vagy inkább jó így nélküle?" "Szeretnél esetleg csatornát váltani? Mit szeretnél nézni?" "Most szeretnél reggelizni vagy később?"
Sokszor a legkisebb gesztus vagy figyelmesség hozza a legnagyobb változást egy haldokló személy életében. A jelenléted önmagában egy szolgálat, ugyanígy szolgálat a gyakorlati segítség is.
Beszéljetek róla
  • Milyen helyzet volt, amit elkerültél, mert nem tudtad, hogy hogyan szolgálj vagy segíts? 
  • Hogyan változik a szemléleted, ha a jelenléted és kis gesztusok hatását figyelembe veszed?
  • Ha halállal kéne szembenézned, hogyan szeretnéd, hogy az emberek szolgáljanak feléd?




Vezető, aki szolgál, vagy szolga, aki vezet


"De én könyörögtem érted (Simon), hogy el ne fogyatkozzék a hited: azért ha majd megtérsz, erősítsd atyádfiait." (Lk 22,32)


Amikor Jézus elmondja Péternek, hogy imádkozott érte, akkor elmagyarázza, hogy ez a bizonyos ima azért volt, mert "a Sátán kikért titeket, hogy megrostáljon, mint a búzát." (Lk 22,31)

Számomra ez felveti a kérdést: "Uram, igen-t kellett erre mondanod?"

Lehet, vannak napok az életedben, amikor te is eltűnődsz, vajon Isten most épp hagyja, hogy a Sátán megrostáljon téged? De ha ez így is van, választhatjuk azt az utat, hogy hisszük, Isten még mindig irányítása alatt tartja a dolgokat, és az Ő jelenléte bennünk nagyobb, mint az, aki a világban van. (1Jn 4,4)

Egy rostálás Istennek dicsőséget is hozhat, mint például Jób esetében, aki még akkor is dicsőítette teremtőjét, amikor minden veszni látszott, és még a felesége is azt mondta, hogy adja fel Istenbe vetett hitét.

Egy rostálás a gyengeségeidet is próbára teszi, mert felfedi, hogy melyik az a terület, ahol még mindig azt gondolod: "Én meg tudom tenni". Egy jó és gyors rostálás elvezet ahhoz, hogy ezt mondd: "Én nem tudom megtenni, de Isten igen."

Azzal, hogy Isten engedi, hogy a Sátán megrostáljon, kisöpri az életedből azokat a zavaró dolgokat, amik meggátolhatnak abban, hogy teljesítsd, amire hivatott vagy.

Az, ahogy Jézus szól Péterhez a rostálásról, mindig is különleges jelentéssel bírt számomra. Jézus nem csupán annyit mond, hogy "Készülj egy forgószél erejű próbára! Tudom, hogy csalódást fogsz okozni."

Ehelyett Jézus a jövőbe mutat: Péter túl fogja élni a rostálást. Amikor visszatér, majd alázatosabb lesz, de erősebb, és az lesz a célja, hogy erősítse a testvéreit. Bizonyos értelemben ezzel azt mondja, hogy "amikor visszatér, szolga lesz, aki vezet."

Beszéljünk róla

Mi a különbség a kettő között: egy vezető, aki szolgál, és egy szolga, aki vezet?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése