2017. augusztus 6., vasárnap

A bűn anyagi és szakmai nehézségeket okoz


"Miért olyan nehéz az élet? Miért kell szenvednünk?" (Jób 7:1, szabad fordítás)

Valaki egyszer ezt mondta: "Megmásztam a siker létráját. Amikor fölértem, rájöttem, rossz falnak van támasztva és fölöslegesen pazaroltam az erőmet."

Hogyan megy tönkre a gazdaság? Úgy, hogy elutasítjuk ISten pénzügyi alapelveit.

A számvitel alapelvei, a jó nyilvántartás, a megtakarítás, a költés, az adományozás, a befektetés, és az "addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér" alapelv mind bibliai alapelvek. Isten azt mondja, ha követed őket, ő meg fogja áldani életledet jóléttel. Ez nem jelenti azt, hogy mindenki milliomos lesz, de Isten azt mondja, mindened meg lesz, amire szükséged van, ha követed az ő szavát.

"De van itt egy borzasztó dolog, amit látok ezen a világon. Az emberek megtakarítják pénzüket egy ideig, majd elveszítik mindet valamilyen rossz üzlet során és végül nem marad semmilyük, amit gyermekeiknek továbbadhatnának" (Préd. 5:13-14, szabad fordítás). Amit itt Salamon észrevett az ő korában, az ma is igaz, mert a bűn azóta is folyamatosan jelen van világunkban. Amikor a tőzsde összeomlik, azt mondjuk: "Ez nincs rendben", de ez is része annak, hogy bűn által összetört világban élünk.

A bűn által elveszíthetjük munkánk és Isten iránti elhívásunk értelmét, beteljesedését, célját. Salamon sem volt ettől mentes. A Prédikátor könyvének 2. részében ezt mondja: "Meggyűlöltem az életet, mert rossznak tartottam azokat a dolgokat, amiket véghez visznek a nap alatt: hiszen minden hiábavalóság és hasztalan erőlködés. ... Odáig jutottam, hogy már kétségbeestem minden szerzeményem miatt, amiért fáradoztam a nap alatt." (Préd. 2:17, 20)

Salamon felismerte, hogy az elégedettség nem abból következik, hogy sok pénzért tényleg nagyon keményen dolgozunk azért, hogy elérjük a céljainkat. Vagy ahogy egy srác korábban mondta nekem, és talán te is így gondolod: ""Megmásztam a siker létráját. Amikor fölértem, rájöttem, rossz falnak van támasztva és fölöslegesen pazaroltam az erőmet."

A bűn, amely anyagi nehézségeket okoz lehet csupán az is, hogy nem jól használod a pénzt, amit Isten ad számodra. Szánd rá az időt, vizsgáld meg a pénzügyi (és szakmai) helyzetedet és kérd Istent, hogy mutassa meg azokat a dolgokat, amiket látnod kell.

Bízz Istenben! - Adj hittel!

„Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre.” (2 Korinthus 9:8.) Ha ez a vers tényleg igaz, akkor miért kéne aggódunk?

„Tudjuk pedig, hogy aki szűken vet, szűken is arat, és aki bőven vet, bőven is arat. Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvtelenül vagy kényszerűségből, mert a jókedvű adakozót szereti az Isten.” 2 Korinthus 9:6-7.

Ez a vetés és aratás törvénye. Ezt minden földművelő ismeri. A gazdának négy zsák vetőmag van a csűrében és a kopár földjét nézegeti. Nem kezd el morgolódni – „Nincs termés! Bárcsak lenne termés!” Csak kimegy és elkezdi vetni a magot, az megsokszorozódik és többet kap, mint amennyi volt neki. Négy zsák magból négy zsák mag lesz? Nem. Sokkal több ennél. Százszorosan megsokszorozódik.

Egy épeszű gazda se mondaná „Nem engedhetem meg magamnak, hogy vessek. Ez az összes mag, amim van, csak négy zsák. Ezért megtartom a magot.” Az egyetlen módja, hogy kapjon majd valamit, ha odaadja ezt. El kell vetnie. Ha megtartja, csak annyi marad, de ha odaadja, megsokszorozódnak.

Ugyanez igaz a pénzedre is. Igaz mindenre az életedben. Logikátlannak tűnik, hogy amikor szükségben vagy, adnod kell. Azért, mert ez hitet követel. Isten azt mondja „Az én utam nem a ti utatok.” Miért így tervezte ezt Isten? Mert Isten adakozó. Ő a legnagylelkűbb adakozó az egész univerzumban és azt akarja, hogy hozzá hasonlóvá váljunk.

„Mert Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta…” (János 3:16.) Isten azt akarja, hogy megtanulj nagylelkű lenni. Ha nem tanulsz meg adni, ha zsugori és fukar vagy, mindig aggódsz, hogy mi lesz neked, ahelyett, hogy adnál, akkor sosem válsz Krisztushoz hasonlóvá.

Jézus mondta „Adjatok, és adatik nektek: jó, megnyomott, megrázott, megtetézett mértékkel adnak öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyan mértékkel mérnek viszonzásul nektek.” (Lukács 6:38.)

Szeretnénk azt mondani, „Uram, ha minden szükségemet betöltöd, akkor fogok adni." Isten azt mondja, "Nem, ha adsz, akkor betöltöm minden szükséged." Miért? Mert ez hitet kíván.

„Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre.” (2 Korinthus 9:8.) Ha ez a vers tényleg igaz, akkor miért kéne aggódunk?

Nincs miért aggódnunk.






Isten egyedinek alkotott Téged, mások javára


"Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, és mielőtt a világra jöttél, megszenteltelek, népek prófétájává tettelek."
(Jeremiás 1:5)


A Jeremiás 1:5 azt mondja el nekünk, hogy Isten azért alkotta Jeremiást, hogy a Teremtő üzenetét átadja a nemzeteknek. Isten ehhez hasonlóan téged is azért alkotott, hogy megoszd magadat azokkal, akik körülötted élnek.

Kevesebb leszel, ha véka alá rejtőzöl, elrejtve a szakértelmed, adottságaid, meglátásaid, örömöd és fájdalmad mások elől. Isten azt akarja, hogy megoszd magad másokkal. Ő olyan egyediséggel alkotott meg téged, ami gazdagítja a világot, mikor odaszánod önmagad a közösséged számára.

Talán nagyszerű énekes, nagyszerű szakács, nagyszerű szerelő, esetleg nagyszerű tanár vagy. Bármilyen ajándékot adott neked Isten, azért tette, hogy mások felé szolgálj vele.

Beszéljünk róla:

Kérdezd meg Istent, miért alkotott téged, és mit kellene szétosztanod másoknak. Kinek az életére lesz hatással, ha adsz az idődből és tehetségedből?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése