2017. augusztus 18., péntek

Amikor a dolgok széthullanak körülötted, összpontosíts Isten szeretetére


"Gondolj nyomorúságomra és hontalanságomra, az ürömre és a méregre! Mindig erre gondol, és elcsügged a lelkem. De ha újra meggondolom, reménykedni kezdek: Szeret az ÚR, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged! Az ÚR az én osztályrészem - mondom magamban -, ezért benne bízom. Jó az ÚR a benne reménykedőkhöz, a hozzá folyamodókhoz. Jó csendben várni az ÚR szabadítására." (Jsir 3,19-26)



Amikor széthullik minden körülöttünk, könnyen a fájdalomra, a problémákra, a nyomásra és a nehézségekre fókuszálunk. Ez a természetes reakció. A bibliai reakció viszont az, hogy összpontosítsunk Isten szeretetére.

Akkor is, ha nagyon dühös vagy Istenre, emlékeztetned kell magad, hogy mennyire szeret téged. Összpontosíts a feltétel nélküli szeretetére. Ne felejtsd el, nem tudod megakadályozni Istent, hogy szeressen téged. Panaszkodhatsz, üvöltözhetsz és kiabálhatsz vele, Ő mindig szeretni fog.

Ezt a biblikus hozzáállását láthatjuk Jeremiás életében, a Siralmak 3,19-26-ban. Jeremiás azzal kezdte, hogy fájdalmára fókuszált:"Gondolj nyomorúságomra és hontalanságomra, az ürömre és a méregre! Mindig erre gondol, és elcsügged a lelkem." Jeremiást felemésztette a körülötte levő pusztítás, felemésztette a gondolatait, és még keserűbbé, depressziósabbá tette.

Ha meg akarod változtatni az életedet, meg kell változtatnod a gondolataidat. Ezt tette Jeremiás is. Láthatjuk a gondolkodásában történt változást a következő igeszakaszban: "De ha újra meggondolom, reménykedni kezdek: Szeret az ÚR, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged! Az ÚR az én osztályrészem - mondom magamban -, ezért benne bízom."

Addig nem tudod, hogy minden, amire szükséged van, az Isten, ameddig Isten nem lesz minden, amid van. Azonban Ő minden, amire szükséged van, mert Isten fog gondoskodni rólad.

Buta hibákat ejtünk mindig, amikor kételkedni kezdünk Isten szeretetében. Elkezdünk így gondolkodni: "Én jobban tudom, mint Isten, inkább a magam útját választom, mint Istenét." Vagy azt gondoljuk, Isten a nagy ünneprontó, aki keresi, hogyan tehetné szerencsétlenné az életünket.

Változtatnunk kell a gondolkodásunkon. Emlékeznünk kell a következőre: "Mert nem vet el örökre az Úr. Még ha megszomorít is, irgalmaz, mert nagyon szeret. Mert nem szíve szerint alázza és szomorítja meg az embereket." ( Jsir 3,31-33)

Isten szeret téged. Ő nem egy szigorú szülő, akinek nem lehet a kedvében járni. Ő nem egy gyengeségekkel és hibákkal teli tökéletlen szülő, aki néha összekúszál mindent. Ő Isten - az örökkévaló, mindentudó, tévedhetetlen Isten, aki megalkotott téged azért, hogy szeressen, és soha nem fog lemondani rólad.

Tehát, amikor úgy érzed, hogy mindent elvesztettél, ne erre összpontosíts, hanem arra, ami megmaradt: Istenre és az Ő irántad való szeretetére.


Az életedet a gondolataid formálják


Hadd változtasson Isten egy új személlyé azáltal, hogy megváltoztatja a gondolkodásodat. (Róma 12:2 NLT fordítás)


Nem válhatsz egészen azzá a személlyé, akivé Isten teremtett addig, ameddig meg nem érted azt az öt tényezőt, amelyek hatással vannak a személyiségedre. Az első kettő a kémiád (amilyennek „elkészültél”) és a kapcsolataid. Te annak a terméke vagy, ahogyan Isten megteremtett, és amilyen kapcsolataid vannak az életedben.

A személyiségedre szintén hatással vannak a körülményeid és a tudatod. A körülményeid azok a dolgok, amik veled vagy körülötted történnek, de nincs befolyásod rájuk. A traumák, a bajok, a szenvedés, a szégyen, a sokk és a fájdalom, ami ért, mind hatással voltak az életedre. Talán még rossz bánásmódban vagy bántalmazásban is volt részed, és ez is nyomot hagyott a személyiségeden. Ha voltak az életedben sorozatos kudarcok vagy katasztrófák, az is mind-mind kitörölhetetlen nyomot hagyott a személyiségeden.

A tudatod az, ahogyan beszélsz önmagaddal. De tudod mit? Ha úgy beszélnél a barátaiddal, mint ahogyan magaddal, talán már nem is volnátok barátok, mert a gondolatainkat már annyira átszövik azok a hazugságok, amiket másoktól hallottunk, és amiket hagytunk magunkban felgyülemleni. Amikor más emberek gondolatait ismételgetjük a fejünkben, azok egyre mélyebbre hatolnak a tudatunkban, és elkezdik alakítani a személyiségünket.

A Példabeszédek 4:23 ezt mondja: "Vigyázz, hogyan gondolkodsz, az életedet a gondolataid formálják.” (LB, szabad fordítás) A gondolataidnak nem kell feltétlenül igaznak lenniük ahhoz, hogy pusztítani tudjanak. Elég, ha egyszerűen elhiszed őket. Ha azt mondogatod magadnak, hogy a házasságod nem fog sokáig tartani, akkor nem is fog. Ha attól félsz, hogy nem vagy képes megtenni valamit, akkor nem is fog menni. A gondolataid vezérlik az életed!

A körülményeid kicsúszhatnak az irányításod alól, de Isten mindent a kezében tart. A gondolataid formálják azt, aki vagy, de változtathatsz a gondolkodásmódodon. A körülményeid és a tudatod alakították eddig a személyiségedet, de életed hátralevő részét az fogja meghatározni, ahogyan a körülményeidre reagálsz, és azok a gondolatok, amiket elhiszel.


Beszéljünk róla:

* Mi a természetes reakciód egy nehéz helyzetre vagy körülményre? Elfutsz, vagy szembenézel vele? Aggódsz, vagy bízol Istenben?
* Hogyan kell változtatnod a gondolkodásmódodon? Ki vagy mi gyakorol negatív hatást a gondolataidra?

Miért halogatok megtenni dolgokat?

Miért halogatok?


Jak 4:17 Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi: bűne az annak.(Jak 4:17 MBT)

A Bibliának kifejezetten sok mondanivalója van a halogatásról. Csak egy percet szánjunk oda a mai igevers elolvasására és engedjük, hagy valóban a lelkünk mélyére hasson.(...)
Tudok dolgokról, amiket meg kellene tennem és mégsem cselekszem azokat. És tudok olyan dolgokról is, amiket nem volna szabad megtennem, de azokat mégis megteszem. De a legfőbb gond az, hogy azokat a dolgokat halogatom, amiket tényleg meg szeretnék változtatni az életemen. De miért?

A Biblia öt dolgot említ, amiért halogatsz:

1. Határozatlanság. két(felé osztott) lelkű ember, állhatatlan minden utaiban. (Jak.1.8 Vida). Megtörtént már veled, hogy elküldtél egy pincért csak azért, mert nem tudtad elhatározni magad? A határozatlanság lehet az oka annak, hogy elszalasztasz megvásárolni egy autót, kiválasztani a főiskolát, hozzámenni valakihez, vagy éppen feleségül venni valakit, megvenni egy ruhát, vagy akár állást változtatni.

2. Maximalizmus. Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet, és aki csak a fellegeket lesi, nem arat. (Préd.11:4 MBT), vagyis, ha mindig az ideális körülményekre vársz, soha nem fogsz elérni semmit. Ha arra várakozol, hogy a dolgok körülötted tökéletesek legyenek, hogy te cselekedhess, igen sokat kell majd várnod. Nincs annyi időd itt a földön (sem pénzed), hogy a dolgaid vagy a körülményeid „110 százalékosak” legyenek.

3. Félelem. Az emberektől való rettegés csapdába ejt, de aki az ÚRban bízik, az oltalmat talál (Péld.29:25 MBT). Mondtál már le időpontot a fogorvosnál? Esetleg sürgős műtéti beavatkozást? Vagy házassági tanácsadást? Szalasztottál-e már alkalmat arra, hogy megvalld a hitedet a munkahelyeden? Kérdezd meg magadtól ilyenkor: Mitől félsz valójában?

4. Harag. Aki munkájában hanyag, az testvére annak, aki tönkretesz. (Péld18:9 MBT). A halogatás egy módja annak, ahogyan az általunk nem kedvelt embereknek fizetünk a kellemetlenkedéseikért. Késlekedünk. A kisgyermekek is nagyon ügyesek a halogatásban. Megkéred őket, hogy takarítsák ki a szobájukat. Végül is megteszik, de nagyon sokáig tart nekik. Ennek egyik oka az lehet, hogy engedetlenek veled szemben. A halogatás gyakorlatilag passzív ellenállás. „Nem akarom megtenni, mert nem tetszik az, hogy megmondod nekem, hogy mit kell tennem.” A harag az, ami miatt sokszor elnapolunk bizonyos dolgokat.

5. Lustaság. Vágyakozik a lusta lelke, de hiába, a szorgalmas lelke pedig bővölkedik (Péld 13:4 MBT). Az egyik legnépszerűbb szavunk az, hogy: „könnyű”. Ha könnyű valami, máris kedveljük a dolgot. Ha pedig nehéz? Nem tetszik nekünk. El tudod képzelni a következő címek valamelyikét, mint a legtöbb példányszámban eladott sikerkönyvek címeit: „Tíz nehéz lépés, hogy megváltoztasd az életed” vagy „Hét nehéz út, hogy formába lendülj”? Szerintem senki sem venne ilyen könyvet. Ne feledd: ha könnyű, tetszik, ha nehéz, akkor nem tetszik.

Ha legközelebb halogatáson kapod magad, állj meg és kérdezd meg magadtól, hogy miért teszed? Azután pedig Istentől kérd, hogy segítsen túllendülni ezen. Így tudsz majd egyre előrébb jutni az életedben és tenni azt, amit tenned kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése