2017. augusztus 22., kedd

HANGOLD ÚJRA A HÁZASSÁGODAT!


„... legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak..." (Efezus 4:32)
Közel maradni egymáshoz a házasságban nem a sziporkázó beszélgetéseken, a közös érdeklődési körön vagya hihetetlenül jó szexen múlik. Bármennyirejókisezeka dolgok, a titok nyitja az egyszerű, hétköznapi, régi, de jól bevált udvariasság és kedvesség gya­korlása. Ez az, amit már kis korunkban megtanulunk, de elfeledkezünk róla, amikor túl elfoglaltak vagyunk: mint például a tisztelet, az érzékenység, a figyelmesség és a törődés. Ha a házasságodra már ráférne egy újrahangolás, kezdd ezzel a négy dologgal! Először gyakorold az „ölelés terápiát"! Amikor nézeteltéréseitek vannak, emlékezz erre: „A szívek akkor is egyetérthetnek, amikor a fejek nem". Egy ölelés csodákat tud művelni. Amikor szeretettel és gondoskodóan érintjük meg egymást, a testünk olyan kémiai anyagokat termel, amelyek lenyugtatják indulatainkat, és erősítik a fizikai kötődést. Isten tervezett minket ilyennek. Másodszor: ne feledkezz el a kis dolgokról! Ha mindennapi apró figyel­mességeket építesz be a házasságodba, ezek később nagy erőforrássá válnak; olyan ez, mint egy betétszámla, amiből később ki tudsz venni. Tehát gondolj olyan kedvességekre, aminek párod örülne, például segíts leszedni az asztalt evés után, vesd meg az ágyat, sétáltasd meg a kutyát vagy vidd ki a szemetet. Harmadszor: figyelj a modorodra! Az, hogy már házas vagy, nem jelenti azt, hogy az alapvető udvariasságnak háttérbe kell szorulnia. A Biblia azt mondja: „legyetek egymáshoz jóságosak". Ez azt jelenti, hogy figyel­mesen meghallgatod a másikat, és nem szakítod félbe, valamint gyakorolod az alapvető szókincset, mint: „Kérem", „Köszönöm" és „Bocsánat". Ez nem olyan bonyolult, mintáz atomfizika vagy az űrkutatás, de működik! Végül: dicsérjétek meg egymást! A házastár­sad nem gondolatolvasó. Ha valami jót gondolsz róla, mondd meg neki! Hideg, versengő világban élünk; ha valakitől, akinek a véleménye számít, azt halljuk, hogy szeret, hogy okosnak, vonzónak, szórakoztatónak tart, az valóban mindent jelent.






HASZNÁLD A TALENTUMODAT ISTEN DICSŐSÉGÉRE!

„Mind kaptatok Istentől ajándékokat." (1Péter 4:10 NLT)

A munkád fontos Isten számára. A heted 40 óráját kitölti, ezért Istenre kellene mutatnia. „Mind kaptatok Istentől ajándékot... úgy használjátok... hogy Isten dicsőíttessék!" (1Péter 4:10 NLT). Mind azért kaptunk valamilyen talentumot, hogy Isten dicsőségét szolgálhassuk ebben a világban. A fel nem fedezett, a nem fejlesztett ajándékok nem Őt dicsőítik, mint ahogy a rosszul használtak sem. Isten úgy ajándékozott meg, hogy képes legyél valamire oly módon, ahogy senki más nem képes. Ha megnyitod a különleges képességed adta lehetőséget, és Isten országának építésére használod, akkor töltőd be igazán az Ő akaratát. Pál azt mondja: „...tőle... van minden... azért, hogy övé legyen a dicsőség..." (Róma 11:36 NLT). A levegő, amit belélegzünk, az ereinkben áramló vér, a fejünkben lévő szürkeállomány, mind Isten befektetései bennünk; természetes, hogy elvárja, hogy mindez megtérüljön. Max Lucado írja: „Azért élünk, hogy megmutassuk Istent másoknak, hogy kinyilvánítsuk az Ő dicsőségét. Vászonként szolgálunk az ecsetvonásaihoz, papírként a tollához, termőföldként a magvaihoz, pillantásnyi mozaikok vagyunk arcképéből... Ő teszi különlegessé a megszokottat, azzal, hogy a konyhai mosogatót szentéllyé, a büfét gyülekezeti házzá, és a 8-tól 4-ig tartó munkanapot lelki kalanddá teszi... Amikor erősségeiddel Teremtődet dicsőíted... ez hirtelen megédesíti a napodat." Tehát légy olyanná, mint amilyen a nagy New England-i prédikátor, Jonathan Edwards volt, aki két elhatározás alapján élt: „Elszántam magam először is arra, hogy minden ember Isten dicsőségére éljen. Másodszor arra, hogy bárhogy is élnek a többiek, én Isten dicsőségére fogok."







Kis cédrusok

„Libanon dicsősége adatik neki.” (Ézsaiás 35:2 NKJV)

Salamon libanoni cédrusokat használt a templom építéséhez. Amikor a templom elkészült, betöltötte Isten dicsősége. Nézzük meg azt a négyféle cédrust, melyet Isten ma is használ arra, hogy egyházát építse. Kis cédrusok. Juhaklok kerítésoszlopainak használták őket. Egy idegenvezető mesélte, hogy egyszer látott egy teherautót, amely kátyúkkal, gödrökkel és kanyarokkal teli úton szállított kis cédrusokat. Bár a rakomány nem volt rögzítve, mégsem esett le egyetlen fa sem. Micsoda szemléletes képe az állhatatosságnak és ragaszkodásnak! Ezekben az emberekben megvan mindaz, ami ahhoz kell, hogy túléljék a gödröket és az élet kanyarjait. Azt mondják, hogy az emberek nem határozzák meg a jövőjüket; a szokásaikat határozzák meg, és azok határozzák meg a jövőjüket. A kis cédrusoknak olyan szokásai vannak, mint: a) Imádság. Beszélnek Istennel – aztán időt fordítanak arra, hogy figyeljenek: „Minden reggel fölébreszt engem, hogy hallgassam tanítványként” (Ézsaiás 50:4). b) Bibliaolvasás. „Ezsdrás szívből törekedett arra, hogy kutassa és teljesítse az Úr törvényét” (Ezsdrás 7:10). Te vajon felkészült szívvel és engedelmességre készen közelítesz-e Isten Igéjéhez? c) Tanúság. „Ti vagytok a tanúim” (Ézsaiás 43:10). A bíróságon a tanú szavahihetősége dönt arról, hogy melyik fél győz. Mennyire hiteles a bizonyságtételed? d) Tizedadás. „Tiszteld az Urat vagyonodból és egész jövedelmed legjavából, akkor bőségesen megtelnek csűreid, és must árad sajtóidból” (Példabeszédek 3:9-10). Azt mondod: „De miután befizettem a számlákat, már nem marad szinte semmim.” Isten az első helyen akar állni pénzügyeidben, nem az utolsón. Ha őt teszed az első helyre, áldásai ki fognak áradni életed minden területére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése