2017. szeptember 24., vasárnap

Isten áldásaiban élni


„Boldog ember az…” (Zsoltárok 112:1)

A 112. zsoltár annak a leírása, hogy mit jelent Isten áldásaiban élni. Az első vers az ajtó, amelyen be kell lépned ahhoz, hogy elnyerd azokat. „Boldog ember az, aki az Urat féli [bízik benne, tiszteli őt és engedelmeskedik neki], sok örömöt talál parancsolataiban [gyönyörködik abban, amit Isten mond, és meg is teszi]”. Most, ahogy látod, mit kínál Isten az ilyen embereknek, gyorsan tovább akarsz menni a következő versekre. De nem teheted, előbb alkalmasnak kell bizonyulnod! Ez az igevers az árcédula; nézd meg jól! Nem tehetsz semmit azért, hogy kiérdemeld Isten szeretetét, de engedelmeskedned kell neki, ha áldásaiban akarsz élni, és ha alkalmasnak minősülsz, íme a jutalom:

„Utódja hős lesz a földön, a becsületesek nemzedéke áldott lesz. Vagyon és gazdagság lesz házában, igazsága örökre megmarad. Világosság ragyog a sötétben is a becsületesekre attól, aki kegyelmes, irgalmas és igaz. A jó ember könyörületes, és kölcsönt ad, ügyeit törvényesen intézi. Nem is fog meginogni sohasem, örökre emlékezetes lesz az igaz. Nem fél a rossz hírtől, erős a szíve, bízik az Úrban. Rendületlen a szíve, nem fél, végül megvetéssel néz ellenségeire. Bőven adakozik a szegényeknek, igazsága örökre megmarad, hatalma [neve] dicsőségesen emelkedik (Zsoltárok 112: 2-9). Ezt jelenti Isten áldásaiban élni.





ISTEN SEGÍTSÉGÉRE SZORULVA


„Segítségem az Úrtól jön..." (Zsoltárok 121:2)
Hallottál már arról a fickóról, aki így imádkozott? „Uram, ma eddig mindent jól csele­kedtem. Nem pletykálkodtam, nem voltam indulatos, nem voltak szennyes gondolataim, nem voltam kapzsi, sem mogorva. De néhány perc múlva fel kell kelnem az ágyból, és azután már minden segítségedre szükségem lesz." Mosolygunk ezen, de az igazság az, hogy nehezünkre esik elismerni, hogy segítségre van szükségünk, főleg egy olyan világ­ban, amely az önállóságot becsüli. A legveszélyesebb időszak az életedben az, amikor azt hiszed, nincs szükséged Istenre! Ilyenkor beköszönt az önelégültség; növekszik az elbizakodottság. Azt mondod: „Szükségem van rád, Uram", aztán úgy cselekszel, mint­ha minden rajtad múlna. Emiatt nem használod a hitedet, pedig hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni (Id. Zsidók 11:6). Ha a célod eléréséhez nincs szükséged Istenre, ak­kor nem ez Isten célja az életeddel! Ha Ő is benne van látomásodban, akkor kiderül, hogy Ő az egyedüli eszköz és forrás, amire szükséged van célod eléréséhez, látomásod beteljesüléséhez. Az Ő segítsége nélkül ugyan mi olyat tudnánk mondani vagy tenni, ami valóban számít? Semmiben sem jutunk előre, amíg alázatosan el nem ismerjük, hogy az élet legtöbb dolgában tehetetlenek vagyunk. Isten azonban nem az! Bármivel is nézel ma szembe, olvasd el ezeket a szavakat, és nyugalmat találsz bennük: „Nem engedi, hogy lábad megtántorodjék, nem szunnyad őriződ. Bizony nem szunnyad, nem alszik Izrael őrizője! Az Ur a te őriződ, az Úr a te oltalmad jobb kezed felől. Nem árt neked nappal a nap, sem éjjel a hold. Az Úr megőriz téged minden bajtól, megőrzi életedet. Megőriz az Úr jártodban-keltedben, most és mindenkor." (Zsoltárok 121:3-8






Vedd fel a kereszted!

„… vegye fel naponként a keresztjét…” (Lukács 9:23)


Hajlamosak vagyunk arra, hogy keresztnek tekintsünk egy problémás házastársat, egy konok tinédzsert, egy ágyhoz kötött hozzátartozónkat vagy a nehéz anyagi körülményeket. Valaki azt írta: „Azt hisszük, hogy Isten úgy osztja ki a kereszteket, mint ahogy a börtönőr a lapátokat az elítélteknek. Senki sem akar kapni. Mindenki kap egyet… [De] a kereszt ennél sokkal többet jelent. Ez Isten eszköze megváltásunkra… szeretetének bizonyítéka. Felvenni a keresztet… annyi, mint felvenni Krisztus terhét… az emberekért.” Jézus azt mondta: „az én terhem könnyű” (Máté 11:30). Az a kereszt, melynek hordozására te lettél elhívva, nem fogja feltörni a hátad, hanem felébreszti és kifejleszti benned az erődnek azon területeit, amelyek eddig aludtak, vagy kevésbé értékes célokra voltak használva. Amikor ezt felismered, nem fogsz többé könnyebb keresztért imádkozni, inkább erősebb hátat fogsz kérni. Amikor Pál így kezdett imádkozni, Isten azt mondta: „Elég neked az én kegyelmem” (2Korinthus 12:9). Amikor egy csúnyán összeégett gyermeket felöltöztettek temetési ruhába, és otthagyták egy mezőn meghalni, John Bentley ügyvéd a feleségével gondozásukba vették, míg újra egészséges nem lett, és örökbe fogadták. Ma Bentley-ék egy árvaházat irányítanak. Nem sétáltak tovább, hanem vállukra vették a keresztet Kína gyermekeiért. Ifjabb Michael Landon 19 éves volt, amikor elfogadta Krisztust, és a szokásos szemét helyett evangéliumi üzenetű filmeket kezdett forgatni, ezzel gyakorolva hatást Hollywoodra. A színészlegenda fia különleges tehetséggel rendelkezett ahhoz, hogy felvegye keresztjét a szórakoztatóiparért. De ne feledd, a kereszthordozás elhívása azt jelenti, hogy meghalsz az önérdekednek, és keresztre feszíted tested vágyait, hogy így láthatóvá legyen benned Krisztus élete.




Íme három kérdés, ami segít felismerni, hogy mi a te kereszted: 1) Milyen irányba vezet Isten? Ha azt hiszed, hogy a háttered nem számít, gondold át újra! Térkép lehet a jövődhöz. Fontold meg azokat a tapasztalatokat, és azt az életstílust, amit megismertél. Az, hogy Egyiptomban nőtt fel, felkészítette Mózest arra, hogy a fáraó elé álljon. Dávid évekig birkákat terelt, ez előkészítette arra, hogy egy népet vezessen. Pál kitüntetett helyzetben volt, mint zsidó hittudós és mint római polgár, ez képessé tette arra, hogy mind a vallásos, mind a nem vallásos emberek felé szolgálni tudjon. 2) Milyen terhet helyezett Isten a szívemre? Pál azt mondja: „szívem szerint kívánom, és Istentől könyörgöm az Izráel idvességét” (Róma 10:1 Károli). Pált az a szenvedélyes vágy hajtotta, hogy lássa, amint népe megváltást nyer. Téged mi hajt, mi ösztönöz? Menhelyet építeni a hajléktalanoknak? Kiállni mások kihasználása és mellőzése ellen? Próbáld ki, látogass meg egy ápolóintézetet, és figyeld, hogy el tudsz-e távozni anélkül, hogy érzelmeidet megérintette volna. Vagy tölts időt fogyatékkal élő gyermekek között; többet tanítanak neked, mint amennyit te tanítasz nekik! A megvalósulás a szíved vágyaiból fakad, nem csupán a fejedből kipattanó ötletekből. 3) Milyen területeken tudom hasznosítani talentumaimat? A Biblia azt mondja, hogy Isten „ajándékot adott az embereknek” (Efézus 4:8), és azt is, hogy: „különbségek vannak a szolgálatokban is, de az Úr ugyanaz. És különbségek vannak az isteni erő megnyilvánulásaiban is, de Isten, aki mindezt véghezviszi mindenkiben, ugyanaz” (1Korinthus 12:5-6). Hogyan ismered fel a különbséget a saját magad által generált és az Istentől származó gondolat között? Salamon azt mondta: „Sokféle szándék van az ember szívében, de csak az Úr tanácsa valósul meg” (Példabeszédek 19:21). Az emberi ötleteknek rövid a szavatossági idejük, az isteni útmutatás maradandó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése