2017. november 26., vasárnap

A Biblia azt mondja, a szeretet egy készség


"Szeretteim, szeressük egymást; mert a szeretet Istentől van, és aki szeret, az Istentől született, és ismeri Istent"(1.János 4:7.)


A szeretet egy készség, amit meg lehet tanulni. Másszóval, olyan valami, amiben jó lehetsz és ez azt jelenti, hogy a szeretet gyakorlásával egyre jobbá válhatsz abban, hogyan kell szeretni.

Lehet azt gondolod, nagyon jól tudsz szeretni, de Isten azt akarja, még jobb legyél benne, a szeretet szakértője legyél, a szeretet mestere. Mégis, a legtöbb ember nem tanulja meg, hogyan kell szeretni.

Válhatsz a kapcsolatok szakértőjévé. Nem szeretnél olyanná válni, akit úgy ismernek, mint a rendkívüli szeretet emberét? Amikor az emberek rólad beszélnek, lehet azt mondják: "Őt nem érdekli, hogy ki vagy, vagy hogyan nézel ki." vagy "Őt nem érdekli hol voltál, mit tettél vagy honnan jöttél."

A gyakorlás az egyetlen módja, annak, hogy valamiben jártasságot szerezz. Újra és újra kell csinálnod. Amikor először csinálod, furcsának érzed, de minél többször csinálod, egyre jobb leszel benne.

Ugyanez a helyzet a szeretettel is (1. János 4:7.). Gyakoroljuk a szeretetet egymás iránt idén karácsonykor is, különösen akkor, ha ez nehéz. A Biblia azt mondja, "Ezekkel törődj, ezekkel foglalkozz, hogy előrehaladásod nyilvánvaló legyen mindenki előtt."(1. Timóteus 4:15.)

A Biblia azt mondja, a szeretet egy választás


"Szeresd az Urat, a te Istenedet, hallgass szavára, és ragaszkodj hozzá, mert így élhetsz, és így lakhatsz hosszú ideig azon a földön, amelyet Istened, az Úr esküvel ígért oda atyáidnak, Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak." ( 5Mózes 30:20)

A mai napon beléphetünk abba a hatalmas és irányíthatatlan szeretetbe, amely egyszerűen csak megtörténik velünk.Valójában a nyelvünk is magában hordozza a szeretet irányíthatatlanságát: Mi azt mondjuk : "Szerelembe estem" feltéve ha a szeretet valamiféle árok. Olyan mintha sétálnék az úton egyik nap és egyszer csak -bamm! - szerelembe estem... és már nem bírtam segíteni magamon.

De el kell mondjam az igazságot. Ez nem szeretet. A szeretet nem csak úgy megtörténik velünk. A szeretet egy döntés, ami elkötelezettséget von maga után.
Választanod kell, hogy szeresd Istent, mert Ő nem fog kényszeríteni hogy szeresd Őt. (5Mózes30:20) Fel kell nézz Istenre, és elindulni egy teljesen más úton. Le tudod rombolni az eddigi életed, ha ezt választod. Isten nem fog rákényszeríteni, hogy szeresd Őt, hiszen tudja hogy a szeretet nem lehet kényszer.

Ugyanennek az alapelvnek kell érvényesülni a kapcsolataidban is. Választhatod azt hogy másokat szeretsz, de Isten nem kényszerít arra hogy bárkit is szeress.

A karácsonyi időszak alatt, összegyűlünk hogy együtt ünnepeljünk a családunkkal és barátainkkal. Ezek az együtt töltött idők gyakran vidáman telnek el. De én több mint 30 éve vagyok pásztor, és tudom hogy előfordul amikor feszültséggel és szívfájdalommal is jár.
Van valaki akit lehet hogy nehezedre esik szeretni még karácsonykor is - valaki a családodból, barátaid vagy a szomszédaid közül ? Isten segíteni fog neked szeretni azt a személyt, feltéve ha te is akarod.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden tökéletes lesz, még azt sem hogy az a személy elfogadja majd a szereteted. De te vagy az egyetlen gátja annak, hogy másokat szeress - mert a szeretet egy döntés amit te hozol meg.


A Biblia azt mondja, a szeretet szokás


"Ha azokat szeretitek, akik szeretnek titeket, mi a jutalmatok?
Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik."
(Lukács 6:32)

Ha a szereteted olyan, mint egy villanykapcsoló, felkapcsolod, és leoltod, akkor nem úgy szeretsz másokat, ahogy Isten akarja, hogy szeresd őket. Úr Jézus azt mondja: "Ha csak azokat szertitek, akik titeket szeretnek, akkor mi a jutalmatok? (Lukács 6:32a)"

Az ő nézőpontja ez: Mindnyájan tudjuk szeretni azokat, akik viszontszeretnek. A szeretetben naggyá válni azt jelenti, hogy megtanulod szeretni azokat is akik nem szerethetőek, amikor szereteted azokat, akik nem szeretnek téged, amikor szereted azokat, akik bosszantanak, idegesítenek, amikor szereted azokat, akik hátba támadnak, akik pletykálnak rólad.

Ez teljesíthetetlen feladatnak tűnik, és az is, ezért van szükségünk, hogy Isten szeretete bennünk legyen, mert csak így tudunk szeretni másokat. "Mi ismerjük és hisszük azt a szeretetet, amellyel Isten szeret minket" (1.János 4:16)

Amikor felismerjük, hogy Isten mennyire szeret minket - extravagáns, ellenállhatatlan, feltétel nélküli szeretettel - akkor ez a szeretet megváltoztatja egész életünk irányultságát. Ha nem fogadjuk el Isten irántunk való szeretetét, akkor nehéz lesz számunkra másokat szeretni. A szeretetlen, nehéz, bosszantó emberek szeretéséről beszélek, akik mások vagy éppen követelőzők.

Nem tudod megtenni, csak ha Isten szeretete árad rajtad keresztül. Szükséged van rá, hogy megismerd Isten szeretetét, hogy aztán az túlcsorduljon az életedből mások felé!

A Biblia azt mondja, a szeretet tett


Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan. (1 János 3:18)

Amikor valakit igazán szeretsz, azt azzal is kifejezed, amit teszel érte. A szeretet több vonzalomnál vagy egy fellángolásnál. Több, mint érzelgősség, bár oly sok dal szól manapság erről. Ha innen indulnánk ki, a szeretetnek annyi lenne, amikor megszűnik az érzelem. De nem így van, egyáltalán nem. Hiszen a szeretet viselkedésben és tettekben nyilvánul meg.
A Bibliában Isten újra meg újra azt a parancsot adja, hogy szeressük egymást. Egy érzelemnek azonban nem lehet parancsolni. Ha most azt mondanám neked, "Légy szomorú!", nem lennél egycsapásra tényleg szomorú. Meg tudnád játszani, akár a színészek, de az érzelmeid nem úgy vannak programozva, hogy parancsra működjenek.
Ha a szeretet csak egy érzés lenne, Isten nem parancsolhatná meg nekünk. Azonban a szeretet olyasmi, amit teszel. Kiválthat érzelmet, mégis tett.
A Bibliában olvassuk, "ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan" (1 János 3:18). Jól eljátszhatjuk: "Szeretem az embereket". De tényleg, valóban szeretem őket? A szeretetünk abból derül ki, ahogyan viselkedünk velük.
Az ünnepek alatt hogyan fogod megmutatni másoknak, hogy szereted őket? Ne általánosságban gondolkodj. Vedd sorra a családod minden tagját és gondold végig: Hogyan nyilváníthatom ki a szeretetemet .............. felé?


Engedd, hogy a Szentlélek megváltoztassa a gondolkodásmódodat!


„Engedjétek, hogy a Lélek megváltoztassa a gondolkodásmódotokat.” (Efézus 4:23, CEV fordítás)

Végig az egész Biblián egy fontos igazság illusztrációját láthatjuk újra és újra: abban a pillanatban, mikor megteszel egy hitbeli lépést, a Szentlélek felszabadítja az erejét.

Mikor Józsué egy lehetetlen akadállyal nézett szembe, a megáradt Jordán vize csak akkor húzódott vissza, miután a vezetők lába belépett a rohanó áradatba, hitben és engedelmességben. Az engedelmesség megnyitja Isten erejét.

Isten azt várja, hogy te cselekedj előbb. Ne várd, hogy erősnek vagy magabiztosnak érezd magad. Menj tovább a gyengeségedben, tedd a helyes dolgokat a félelmeid és érzéseid ellenére. Így működhetsz együtt a Szentlélekkel, és így fejlődhet a jellemed.

A szellemi fejlődést a Biblia több dologhoz hasonlítja: egy maghoz, egy épülethez, egy felnövekvő gyermekhez. Mindegyik hasonlat aktív részvételt követel. A magokat el kell vetni, gondozni kell, az épületeket építeni kell – nem jelennek meg csak úgy – a gyermeket is etetni, tanítani, nevelni kell, míg felnő.

Miközben az erőfeszítéseink semmit sem érnek, hogy az üdvösséget megszerezzük, a szellemi növekedésünk szempontjából annál hasznosabbak. Nem teheted meg, hogy csak ülsz, és várod, hogy valami történjen. Az Újszövetség legalább nyolc helyen mondja, hogy „tegyünk meg minden erőfeszítést”, hogy növekedjünk, és Jézushoz hasonlóvá váljunk. (Lukács 13:14, Róma 14:19, Efézus 4:3, 2Tomóteus 2:15, Zsidók 4:11, Zsidók, 12:14, 2Péter 3:14)

Efézus 4:22-24 -ben Pál kifejti, ahhoz, hogy Krisztushoz hasonlóvá váljunk, három területen van kötelezettségünk, három területen kell felelősséget vállalnunk.

Először, fel kell hagynunk azzal, ahogyan korábban cselekedtünk. „Mindennek, ami azzal a régi élettel kapcsolatban van, mennie kell. Oda-vissza rothadt. Szabadulj meg tőle!” (Ef.4:22, MSG fordítás)

Másodszor, meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat. "Engedjétek, hogy a Lélek megváltoztassa a gondolkodásotokat.” (Ef. 4:23 – CEV fordítás) A Biblia azt mondja, „átváltozunk” az értelmünk megújulása által. (Róma 12:2)

Az átváltozás görög szava a „metamorfózis” (ezt használja a Róma 12:2 és 2Korinthus 3:18), ma annak a csodálatos változásnak a kifejezője, amin a hernyó átmegy, miközben pillangóvá válik. Ez egy gyönyörű képe annak, ami szellemileg történik velünk, mikor engedjük, hogy Isten irányítsa a gondolatainkat. Belülről kifelé változunk, szebbé válunk, és szabadon szárnyalunk új magasságokba.

A harmadik dolog, amiért fel kell vennünk Krisztus jellemét, hogy új, istenfélő szokásokat fejlesszünk ki. A jellemed lényegében a szokásaid összessége, az, ahogyan cselekedni szoktál. A Biblia azt mondja: „Öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett!” (Ef.4:24)

Beszéljetek róla:
• Milyen lépést kell ma megtenned hitben és Isten erejében?
• Milyen gyakorlati módon tudod megváltoztatnod a gondolkodásmódodat?

Szárnyald túl az elvárásokat, és SIKERES leszel a munkádban!


„Szolgák, tegyétek meg, amit földi uraitok parancsolnak, és ne csak a minimumot tegyétek, amit elvárnak tőletek. Adjátok a legjobbat, a legtöbbet, ami tőletek telik.” Kolossé 3:22 (MSG – szabad fordítás)

Ha azt szeretnéd, hogy a munkádat Isten megáldja, akkor túl kell szárnyalnod az elvárásokat. Nem számít, hogy mi a feladatod, lehetsz kamionsofőr, ügyvéd, szakács vagy tanító, tégy többet, mint a minimum, ne csak annyit, amit még éppen elnéznek neked.


1. Sokat számít a lelkesedés!
2. Istennek dolgozol valójában!
3. Koncentrálj a jellemed fejlődésére!
4. Emberekkel dolgozol együtt – törődj velük!
5. Remekelj! – szárnyald túl az elvárásokat!

Isten azt akarja, hogy menj túl azon, ami megszokott, múld felül azt, amit megkövetelnek tőled. A mai igénk azt mondja, hogy szárnyald túl a főnököd elvárásait, szárnyald túl a vevőid elvárásait. Az ilyen munkát megáldja Isten.

A középszerűség kultúrájában élünk. Hányszor panaszkodunk a silány munka, a rossz kiszolgálás, a gyenge minőség miatt? Az amerikaiak büszkék szoktak lenni az iparukra, de ez manapság épp, hogy csak elmegy. Olyan sok ember van, aki csak eltölti az idejét, épp csak teljesíti a minimum követelményeket, a lehető legkisebb erőfeszítést teszi, nem töri magát.

Ezek a rossz hírek, de a jó hír, hogy ez nagyon megkönnyíti, hogy kitűnj a munkában. Bármikor dicsekedhetsz a munkáddal, ha elhatározod, hogy többet teszel, mint amit elvárnak, és a csúcsra emelkedhetsz.

Kétféle büszkeség van. Galata 6:4 azt mondja: „Mindenki a saját cselekedetit vizsgálja meg, akkor mindenki önmagával dicsekedhet, anélkül, hogy másvalakihez hasonlítaná magát” (NIV – szabad fordítás) Látjátok a különbséget? Az egyik fajta büszkeség önközpontú, másokhoz hasonlító, amikor megpróbálod magadat mások fölé emelni. Ez a büszkeség bűnös. Büszke lehetsz azonban, ha magadat önmagadhoz hasonlítod, és fejlődést mutatsz.

Sőt, a személyes büszkeségen túl, nekünk azért kell többet teljesítenünk a munkánkban, mert mi Jézus Krisztust képviseljük a körülöttünk levők számára, és Jézus azt mondja: „Ha pedig valaki egy mérföldnyi útra kényszerít, menj el vele kettőre.” (Máté 5:41) Tégy többet, mint amit elvárnak tőled, és figyeld, amint Isten megáldja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése