2017. november 12., vasárnap

Befektetés Isten Pénzügyi Alapjába (Szolgálat)


"Légy nagylelkű: Fektess be a jótékonyságba. A Jótékonyság nagy nyereséggel tér vissza. Ne gyűjtsd a kincseket, hanem oszd meg azt. Légy áldás mások számára." Prédikátor 11:01-2a (MSG)

Isten azt akarja, hogy használj arra pénzt, hogy segíts a rászorulóknak. Isten nem azért rakott a földre, hogy önmagunknak éljünk. Azért ad nekünk, hogy mi is adhassunk másoknak.

Ez Isten munkája, hogy olyanra formáljon minket, mint Ő. Isten nagylelkű. Mindenünk ami van az életben az Isten nagylelkűségének az eredménye. Nem lenne semmink - nem is élnénk - ha nem lenne Isten ilyen kegyelmes és nagylelkű velünk. És Isten ilyen nagylelkűnek szeretne minket.

Képzeld el hogy ha édesapád milliárdos lenne, és megakarná osztani veled a vagyonát. De tudja, hogy le kell, hogy teszteljen mielőtt odaadná, hogy biztos legyen abban, hogy tudod kezelni.

Tehát ad neked egy kisebb mennyiségű pénzt és ezt mondja, "Szeretném ha keveset költenél magadra és a többit úgy költsd el, hogy másokon segítesz. Vizsgálni foglak, hogy hogyan osztod szét a pénzt. És ha jól megy akkor mindent odaadok neked."

Hogy használnád ezt a pénzt?

Isten szeretné, ha nagylelkűek lennénk a szegényekkel. Mindenhol azt olvashatjuk a Bibliában, hogy Isten azt mondja, hogy Isten figyel minket, ahogyan segítünk a szegényeken, és nagylelkű igéreteket ad, ha így teszünk. Pl:

Péld 28:27 Nem fog szűkölködni az, aki ad a szegénynek, de aki elfordítja tőle tekintetét, azt sok átok éri.

Péld 19:17 Aki könyörül a nincstelenen, az Úrnak ad kölcsön, mert ő megtéríti jótéteményét.

Minél többet segítünk másokon, Isten annál jobban megáld minket. Azért ad nekünk, hogy segítsünk másokon.

Miért? Mert Isten azt szeretné ha olyanok lennénk mint Ő! Isten a legfőbb adakozó!


Isten receptje a jó egészségre: nagylelkűség és vidámság


„Mert ezek a parancsolatok nem üres beszéd számotokra, hanem életet jelent nektek. Általa éltek hosszú ideig…” (5Mózes 32:47)

Sokan azt gondolják, hogy a Biblia tele van „Neked nem szabad…” kezdetű parancsokkal. Azt hiszik, hogy a Biblia másról sem szól, mint korlátozásokról, és unalmassá teszi az életedet.

Isten azonban azt akarja, hogy örömteli és egészséges életet élj. A jó egészség utolsó két tényezője, amit meg szeretnék osztani veled, megmosolyogtat majd.

Ha nagylelkűen adsz, jót tesz az egészségednek. Mindig, amikor nagylelkű vagy, mindig, amikor adsz, erősíti az egészséged. Tudod, hogy a Bibliában több ígéret van az adásról, mint bármi másról? Azért, mert Isten azt akarja, hogy olyanok legyünk, mint ő, Isten pedig ajándékozó Isten.

Mindened, amid van, ajándék Istentől. Ő nagylelkű, és azt akarja, hogy te is az légy. A Biblia azt mondja: „Az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül.” (Példabeszédek 11:25) Nem vidámít fel ez a vers? Ez az, amiért jó érzés tölt el, mikor segítesz másoknak, akár pénzügyileg adakozol, akár valami fizikai dolgot adsz, vagy épp az idődet adod.

Ha vidám vagy, az jót tesz az egészségednek. Isten azt mondja nekünk az Igéjében, hogy az élettel az a szándéka, hogy élvezzük, ne csak elszenvedjük. „A vidám szív a legjobb orvosság, a bánatos lélek pedig a csontokat is kiszárítja.” (Példabeszédek 17:22) Szeretném ezt gyakorolni: aki nevet, az tovább bírja. Tanulj meg nevetni magadon, játssz minden nap, lazíts, kapcsolódj ki, és szórakozz!


Mutasd meg a hited engedelmességben


„Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű." (Mt 11, 29-30)

Jézus olyan belső és személyes kapcsolatra hív bennünket, amelyet csak akkor tarthatunk fenn, ha folyamatosan jelen van az életünkben. Azt mondja: „Járj és dolgozz velem – figyeld, hogyan kell. Tanuld meg a kegyelem ritmusát." (Mt 11: 29-30 MSG fordítás)

Jézus valóságos – ezért a neki adott válaszunknak is valóságosnak kell lennie. Más szavakkal mondva: nem elég azt mondani, hogy van hitünk; meg kell mutatnunk a hitünket az által, hogy Isten akaratát cselekedjük. Dietrich Bonhoeffer (jelentős teológus, aki mártírhalált halt a náci rezsim alatt) mondja: „A hit csak ott valódi, ahol engedelmesség is van, anélkül sosem. A hit csak az engedelmesség aktusában válik hitté."


De az, hogy megtettünk egy lépést, még önmagában nem jelenti azt, hogy követjük Jézust. Ő nagyon pontosan megfogalmazza mit kell tennünk. Nem mondja azt, hogy „kövess néhány alapvető bibliai igazságot" vagy „kötelezd el magad egy adott tanítás mellett." Jézus nem mutatott be tervezetet a pozitív gondolkodásról és nem alkotott egy lépésekből álló útmutatást azok számára, akik követni szeretnék őt. Jézus egyszerűen azt mondja „Kövess engem!" – csak ennyit kell tennünk. Szintén Bonhoeffer mondja: „A Jézus Krisztus nélküli tanítványság a saját akaratunk választása. Még akkor is, ha ez a választásunk esetleg mártíromsághoz vezet – nem feltétlenül tartozik hozzá ígéret, és Jézus sem fogadja el."


Bonhoeffer megjegyzi, hogy sohasem követhetünk egy eszmét saját akaratunkból. „A kereszténység élő Krisztus nélkül elkerülhetetlenül tanítványság nélküli kereszténység; a tanítványság nélküli kereszténység pedig mindig Krisztus nélküli kereszténység."
„Csak egy absztrakt eszme marad – mondja Bonhoeffer – egy mítosz, amelyben ugyan van helye Isten Atyaságának, de elveti Krisztust, mint az élő Fiút. Egy ilyenfajta kereszténység pedig nem több, mint a tanítványság vége. Egy olyan vallás, amely bízik Istenben, de nem követi Krisztust."


Beszéljünk róla:

* hogyan néz ki az igazi hit?
* melyik az a hitlépés, amelyet meg kellene tenned, de még mindig hezitálsz rajta? Fókuszálj az engedelmességre, ne pedig arra, ami megtörténhet akkor, ha megteszed ezt a lépést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése