2017. december 19., kedd

Adj tizedet Istennek a jövedelmedből!

„Hozzátok be… az egész tizedet…” (Malakiás 3:10)

Akár ószövetségi törvénynek tekinted a tizedfizetést, akár újszövetségi igazságnak, egy dolog biztos: ha Istennek adod a jövedelmed első tizedét, ez azt mutatja, hogy Ő az első az életedben. Azoknak, akik gyakorolják a tizedfizetést, Isten két dolgot ígér:

1) Áldását. Isten azt mondja: „Meglátjátok, hogy megnyitom az ég csatornáit, és bőséges áldást árasztok rátok” (Malakiás 3:10). Egy farmernak, aki hűségesen fizette a tizedet, jól ment, míg mások körülötte alig tudtak megélni. Amikor egyik szomszédja megkérdezte: „Mi a titkod?”, ő így felelt: „Nincs ebben semmi titok. Én csak belelapátolom Isten ládájába, ő meg visszalapátolja az enyémbe. Csakhogy Istennek nagyobb lapátja van!” A tizedadás által Isten üzlettársa leszel. Gondolj csak bele, mit jelenthet Isten áldása az üzleti életed, a családod, a szolgálatod vagy a jövőd vonatkozásában – a lehetőségeid végeláthatatlanok!

2) Védelmét. „Elriasztom tőletek a sáskákat, nem pusztítják el földetek termését, nem teszik tönkre szőlőtöket a határban…” (Malakiás 3:11). „Mi ez a sáska?” – kérdezed. Bármi, ami elnyeli az áldásaidat. A mosógép egy hónapon belül már harmadszor romlik el. A gyerekek újra meg újra betegek, és folyton orvoshoz kell vinni őket. Az autód sebességváltója épp a garancia lejárta után egy nappal romlik el. Az egyik héber szó a tizedre a „charam”, ami azt jelenti: „elpusztításra megjelölve”. A tizeded szó szerint erővé válik Isten kezében az ellenség munkáinak a lerombolására. Ez védőfalat von köréd. „Isten a pénzemet akarja?” – kérdezed. Nem! Ő a hiányaidat kéri! Azt akarja, hogy áldás és védelem alatt legyél életed minden napján.






Hogyan kezeld a kísértést?


„Engedelmeskedjetek azért az Istennek, de álljatok ellen az ördögnek…” (Jakab 4:7)

Amikor jön a kísértés, emlékezz erre a hét dologra: 1) Soha ne mondd, hogy „soha”! Sosem leszel annyira szellemi ember, hogy teljesen immúnis lennél. De: „Emberi erőt meghaladó kísértés még nem ért titeket. Isten pedig hűséges, és nem hagy titeket erőtökön felül kísérteni; sőt a kísértéssel együtt el fogja készíteni a szabadulás útját is, hogy el bírjátok azt viselni” (1Korinthus 10:13). 2) Ismerd fel, hogy akár az utolsó fordulóban is elbukhatsz! Az, hogy eddig még nem szúrtad el, nem jelenti azt, hogy nem is fogod. A sátán az időzítés mestere, és különösebben nincs miért sietnie. 3) Ismerd be, hogy mi az, ami alapvetően irányít! Szent Ágoston mondta: „Semmi sem tudja olyan biztosan földre kényszeríteni egy férfi lelkét, mint az asszonyi simogatás”. A tested erős hatalom, ha elkényezteted, mindig többet akar majd. 4) Értsd meg, hogy felelősséggel tartozol! A bűn egy döntés. Ha úgy döntesz, hogy visszaélsz Isten kegyelmével, akkor ennek meg fogod fizetni az árát; akár most, akár később. „Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is” (Galata 6:7). 5) Nem egy tehetetlen báb vagy. Lehet, hogy nem tudod megváltoztatni a múltban történteket, de a döntésed, Isten kegyelmével megerősítve, meg fogja határozni a jelenedet és a jövődet. 6) Ha vétkeztél is, még van remény. Isten megbocsát, és újra használni fog. Jézus azt mondta Péternek: „… könyörögtem érted, hogy el ne fogyatkozzék a hited: azért, ha majd megtérsz, erősítsd atyádfiait” (Lukács 22:32). 7) Maradj biztonságban Isten közelében! „Engedelmeskedjetek azért az Istennek, de álljatok ellen az ördögnek, és elfut tőletek” (Jakab 4:7).







Megpróbáltatások


„Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe estek.” (Jakab 1:2)
Jakab azt írja: „Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe estek, tudván hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez… hogy tökéletesek és hibátlanok legyetek, minden fogyatkozás nélkül” (Jakab 1:2-4). Péternél ezt olvassuk: „Szeretteim! A szenvedés tüze miatt, amely megpróbáltatásul támadt közöttetek, ne háborogjatok úgy, mintha valami meglepő dolog érne titeket” (1Péter 4:12). Mindenkire várnak megpróbáltatások, egyetlen ember sem kerülheti el ezeket. Amikor túljutunk az egyiken, nagy valószínűséggel már egy következő jön szembe velünk. Ezért nem azt írja Jakab, hogy „ha…”, hanem azt: „amikor…”.
Figyeld meg:
1) A megpróbáltatásoknak sokféle formája van. Érhetnek fizikai, érzelmi, anyagi és kapcsolati próbák; ezek nem egy kaptafára készülnek. Vannak sokkolóak, mint például egy szerettünk váratlan elvesztése; mások inkább hosszan elhúzódóak, mint egy csúnya válás vagy egy hosszan tartó betegség. Vannak nyilvánosság előtt lezajlók, míg mások csak belül okoznak szenvedést. Vannak, amiket magunknak köszönhetünk, vannak, amik mások hibáiból adódnak; és vannak olyanok is, amiknek semmi közük az emberi gyarlóságokhoz.
2) A megpróbáltatások a hitet teszik próbára. A megpróbáltatások visszavisznek az alapokhoz, és emlékeztetnek minket a helyes értékrendre. Egy bibliatanító mondta: „Nehéz megpróbáltatások alatt… visszatérek ahhoz, amiben igazán hiszek… az olyan alap dolgokhoz, mint az imádság és az Istenre támaszkodás… és csendben várok Istenre. A megpróbáltatások… arra kényszerítenek, hogy visszatérjünk hitünk alapjaihoz, így zajlik le a finomítás nélkülözhetetlen folyamata.”
3) A megpróbáltatások megérlelnek. Amikor szenvedések érnek, hajlamosak vagyunk gyors kiutat keresni. Ne tegyük! A megpróbáltatások éppen azért vannak, hogy általuk „tökéletesek és hibátlanok legyetek, minden fogyatkozás nélkül”. Ha hagyod, hogy a megpróbáltatások elvégezzék munkájukat, végül erősebb leszel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése