2017. február 24., péntek

A Biblia mindent túlél"Az ég és a föld elmúlik, az én szavaim azonban nem múlnak el." (Mt. 24:35)


A Biblia a történelem legjobban megvetett, kigúnyolt, megtagadott, vitatott, elemzett könyve. Ezt a Bibliát századokon keresztül támadták - mindenért, amit csak el tudsz képzelni.

Mégis a Biblia a legolvasottabb, legtöbbször kiadott és legtöbbet fordított könyv a világon. És ami a legfontosabb, még mindig megváltoztatja azoknak az életét, akik alkalmazzák tanítását.

Az egyik oka amiért, hogy elhiszem, a Biblia Isten szava, az, hogy annyi támadást túlélt a történelem során.

Az összes harc ellenére a történelem során ma a Biblia a legnagyobb egyedi kulturális forrás. A legnagyobb egyedülálló forrása a zenének, képzőművészetnek és építészetnek. Ha kivennéd a Bibliát a kultúrából, lerombolnád az elmúlt 2000 év zenéjének, képzőművészetének és építészetének nagy részét. Még az angol nyelvünk jelentős része is a King James Bibliából származik (a magyar Károli fordításnak felel meg - ford. megj.).

A Biblia virágzott az elmúlt 2000 év folyamatos támadásainak ellenére.

Jézus ezt mondja a Máté 24:35-ben: "Az ég és a föld elmúlik, az én szavaim azonban nem múlnak el." Az egyetlen dolog a bolygón, ami a végsőkig kitart, az Isten Szava. Minden más el fog pusztulni, mert az igazság örökkévaló.

Voltaire, a híres francia filozófus briliáns ateista volt. Számos Bibliát kigúnyoló röpiratot írt. Egyszer tett egy nagyon bátor kijelentést: "Mához képest 100 év múlva a Biblia egy elfelejtett könyv lesz."

Ma mindenki elfelejtette ezt az idézetet - nem úgy a Bibliát! Miután Voltaire meghalt, közel 100 évig a tanyát, ahol élet a Francia Biblia Társaság használta könyvraktárnak. Az ő házából árulták a Bibliákat! Most múzeum. Az emberek elfelejtették Voltaire-t. Viszont senki nem felejti el a Bibliát.

Nem számít, hogy milyen támadás kerül a Biblia útjába, minden túlél - és mindent túl fog élni. Biztos lehetsz benne.

Beszéljetek róla:

Az élethez való hozzáállásod visszatükrözi azt a tudást, mely szerint az a Föld egy napon elmúlik? Hogyan változna meg az életed, ha arra az egyetlen dologra összpontosítanál, amely soha nem fog elmúlni?

Kérj Istentől bátorságot, hogy meg tudj állni kegyelmesen, kedvesen és bölcsen azok előtt, akik szembeállnak Isten Szavával.Bemerítés: Isten családjának része vagy


„Dicsőítsétek Istent azért a kiváltságért, hogy Isten családjában vagytok, és az Ő csodálatos nevéről neveznek titeket.” (1Péter 4:16 – LB fordítás)


Az egészséges családokban van egyfajta családi büszkeség, a tagjai nem szégyellik, mikor a család részeként ismerik fel őket. Sajnos, nagyon sok egyháztaggal találkoztam, akik sohasem azonosították magukat nyilvánosan Isten családjával a bemerítkezés által.

A bemerítkezés nem valami választható rituálé, amit lehet késleltetni vagy elhalasztani. Ez jelzi, hogy Isten családjába tartozol. Ez hirdeti ki nyilvánosan a világnak, „Nem szégyellem, hogy isten családjának része vagyok.” Jézus az ő családjában mindenkinek megparancsolta ezt a gyönyörű cselekedetet.

Éveken át csodálkoztam, hogy Jézus a Nagy Missziós Parancsban miért emeli ki ugyanúgy a bemerítést, mint az evangélizációt és a tanítványképzést.

Miért ilyen fontos a bemerítkezés? Mert ez szimbolizálja életed egyik célját: belépni Isten örök családjának közösségébe.

A bemerítkezés kinyilvánítja a hitedet, részeséve tesz Krisztus halálának és feltámadásának, jelképezi, hogy meghaltál a régi életed számára és kijelenti az új életedet Krisztusban. Ugyanakkor annak az ünnepe is, hogy Isten családja befogadott.

A bemerítkezés egy szellemi igazság fizikai képe. Kifejezi, mi történik abban a pillanatban, mikor Isten behoz téged a családjába.

A bemerítkezés nem tesz téged Isten családjának tagjává, ezt csak a Krisztusban való hit teszi. A bemerítkezés megmutatja, hogy Isten családjának része vagy. Olyan, mint a jeggyűrű, látható módon emlékeztet arra a belső elkötelezettségre, amit a szívedben hoztál meg. Ez egy kezdeti cselekedet, egy elindulás, nem pedig olyan valami, amit félretehetsz, míg el nem jutsz a szellemi érettségre. Az egyetlen bibliai feltétel, hogy higgy.

A Biblia azt mondja: „Jézus és az emberek, akiket ő megszentelt, ugyanahhoz a családhoz tartoznak, ezért nem szégyelli őket testvéreinek nevezni.” (Zsidók 2:11 – CEV fordítás)

Merüljünk el ebbe a csodálatos igazságba! Azért, mert Jézus megszentel, Isten büszke rád!

Beszéljünk róla:

* Isten családjába tartozni a legmagasabb tisztelet, a legnagyobb kiváltság, amit te és én valaha is kaphatunk. Semmi más nem ér fel ehhez. Miért ne állnál meg most megköszönni Istennek, hogy befogadott téged?
* Ha még nem merítkeztél be a Krisztusban való hited megvallására, tedd meg sürgősen, ahogy Jézus parancsolta.


Légy elnéző és irgalmas másokkal

"A szeretet soha nem türelmetlen." (1Kor 13,7a GW fordítés)


Egyetlen kapcsolat sem működik kegyelem nélkül. Ez az örökké tartó szeretet! Muszáj néha engedékenynek lenned másokkal, és el kell tudni engedni dolgokat.

A Biblia azt mondja, "A szeretet soha nem türelmetlen." (1Kor 13,7a GW) Ennek a versnek egyik magyarázata az, hogy "belenyugodni bármibe". Egy másik fordítás azt mondja, "türelmesen elfogadni mindent". Az Új Jeruzsálemi Biblia fordítása pedig azt mondja, "mindig légy kész engedményeket tenni". Elnézőnek kell lenned, amikor mások hibákat követnek el.

Az a görög szó, ami azt jelenti, hogy "mindig türelmes", szó szerint azt is jelenti még, hogy "tetővel fedett". Vennél olyan házat, amin nincs tető? Persze, hogy nem. Nem lenne semmilyen védelem a széllel és az esővel szemben. A tető befedi és védi a házad.

Ugyanígy a türelmes és kegyelmes szeretet befedi a kapcsolatot és elnéz a másiknak dolgokat. Miért olyan fontos ez?

Azért, mert nem vagy tökéletes, és a házastársad sem az. És a barátod sem tökéletes. Két nem tökéletes embernek sosem lehet tökéletes kapcsolata. Nincs tökéletes házasság vagy tökéletes barátság, úgyhogy hagyd abba a további keresgélést.

A Róma 3,10 azt mondja, "Senki nincs, aki mindig a jót cselekszi, egy sincs." A Biblia még azt is mondja, "Ha azt mondjuk, egy bűnünk sincs, csak bolondot csinálunk magunkból és elutasítjuk az igazság elfogadását." (1Jn 1,8 LB)

Irgalmasnak és elnézőnek kell lennünk egymás iránt, mert a megbocsátás kétirányú utca. Nem kaphatod meg azt, amit te sem vagy kész megadni más embernek.

Ha hosszan tartó szeretetet akarsz, meg kell tanulnod engedékenynek lenni másokkal, amikor hibáznak. Ezt hívjuk kegyelemnek vagy irgalmasságnak.

Beszéljünk róla:

* Mi a különbség aközött, hogy mások hibáit elfogadhatónak tartjuk, illetve aközött, hogy elnézzük azokat?
* Ki az, aki szeretnéd, hogy megbocsásson neked? Te is kész voltál eddig mindig megbocsátani neki?
* Hogyan tudod a mostani kapcsolataidban megvalósítani azt, hogy elnéző és irgalmas vagy mások iránt?
Remény valódi kapcsolatok megélésére:
Kérj iránymutatást!


"5. Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja. 6. De hittel kérje, semmit sem kételkedve, mert aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, amelyet a szél sodor és ide-oda hajt." Jakab 1:5-6

"Ha tudni akarod, hogy Isten mit vár tőled, akkor kérdezd meg, és ő örömmel megmondja majd… De amikor kérdezed, légy biztos benne, hogy tényleg tudni szeretnéd a választ." Jakab 1: 5-6 (The Living Bible - ford.)

(Tom Holladay a Saddleback gyülekezet pásztora és a Jézus kapcsolati alapelvei című könyv szerzője.)

Isten találta ki a kapcsolatokat férfi és nő, szülők és gyerekeik és a barátok között. Nem tűnik logikusnak, hogy hozzá forduljunk iránymutatásért, amikor problémák adódnak ezeken a területeken?

Ahogy a mai igevers mondja: "Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől." (Jakab 1:5, MBT)

De miért kell kérdeznünk ahhoz, hogy válaszoljon? Mert az Istennel való kapcsolatunk a hittel kezdődik. Ő nem erőltet ránk dolgokat, hanem meghív minket egy kapcsolatba. Ezért kérdezünk.

Őszintén szólva nagyon sokszor én is elfelejtek kérdezni. Ha hasonló vagy hozzám, akkor te is rohansz egész nap, csinálsz ezt, csinálsz azt, feltételezve, hogy minden rendben lesz. Pedig nagyon fontos, hogy néha megállj és feltedd a kérdést: "Istenem, mondd, mi a TE irányod?" És ő boldogan válaszol majd.

Hogy hogyan válaszol? Általában két fő módon: olyan embereken keresztül, akik Istent követik, illetve az Igén keresztül. Találkozz olyan emberekkel, akikről tudod, hogy hűségesen keresik Isten akaratát, és kérd ki a véleményüket. Nézz a szemükbe, és kérj őszinte választ. Mellette pedig fordulj Isten Igéjéhez. Kérdezd meg: "Istenem, te mit akarsz nekem mondani erről?"

Sokan azt gondolják, hogy Isten nem foglalkozik a kapcsolatainkkal. Végül is ott van neki az egész világegyetem, amit mozgásban kell tartania. Pedig Isten igenis törődik a kapcsolataiddal, hiszen ő teremtett! Az 1 Korinthus szerint: "Egyébként mindenki éljen úgy, ahogy az Úr adta neki, ahogy az Isten elhívta: így rendelkezem minden más gyülekezetben is." 1 Kor. 7: 17; "Amikor döntesz ezekről a dolgokról, bizonyosodj meg róla, hogy úgy élsz, ahogy Isten rendelte, házasságban vagy egyedülállóként, összhangban Isten vezetésével és segítségével, elfogadva minden helyzetet, amelybe ő helyez." 1 Kor. 7:17 (The Living Bible - ford.)

Tudom, hogy egyes kapcsolatokban nagyon mély sebek vannak. De Isten Igéjének csodálatos ígérete az, hogy ő képes szépséget vinni bármilyen kapcsolatba. Tökéletességet nem, de szépséget igen. Fontos, hogy mindkét fél egyetértsen ezzel, és így is küzdelmes lesz eljutni odáig. De a kapcsolat teljes feladása sehol sem szerepel Isten tervében és szándékában. Ezért kell hozzá fordulnunk iránymutatásért és vezetésért.

Nézz Istenre!


"Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan." 1 Jn. 3:18

(Tom Holladay egy tanító pásztor a Saddleback Gyülekezetben, és a szerzője a "The Relationship Principles of Jesus" - "Jézus kapcsolati alapelvei" c. könyvnek.)

Még a legjobb kapcsolatokban is küzdünk az önzőséggel. Ezért olyan fontos, hogy Istenre nézzünk mint példára, mikor problémákba ütközünk.

Hogy fecskendezhetsz akár csak egy kicsi önzetlenséget is egy kapcsolatba? Isten erejéből kell szeretned, nem a saját erődből. Az Efézus 4:32 ezt tanítja, "Legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban".

Az egyetlen mód, hogy elég erős legyek megbocsátani valakinek, az, hogy arra gondolok, hogy Isten is megbocsátott nekem.

Hogy tudsz megbocsátani? Hogy tudod elengedni a keserűséget? Csak Isten adhat neked egy új fajta erőt, hogy képes legyél rá.

A Filippi 2-ben ezt olvassuk: "Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; ...Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt: mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel" (angolból ford.: aki, bár Isten volt, nem követelte magáénak és nem ragaszkodott isteni jogaihoz) (Fil. 2:3,6)

Ha valakinek van hozzá joga, hogy ragaszkodjon jogaihoz, akkor az Jézus Krisztus. De ehelyett Ő vállalta a kereszthalált, és meghalt értünk. Feladta a jogait, hogy te és én megbocsátást és életet nyerjünk.

Ha Jézushoz akarunk hasonlítani, nekünk kell lenni az önzetlennek egy kapcsolatban. Küzdeni fogunk az önzőséggel, de ha Istenre nézünk, aki megmutatja, hogyan kell cselekednünk, és ha Jézustól erőt kérünk, akkor helyesen tudunk dönteni. És ahelyett, hogy egyre romlanának a kapcsolataink, egyre jobbakká válnak.

Mikor arra nézel, hogy Isten mennyi mindent bocsátott meg neked, az erőt ad, hogy te is megbocsáss. Mikor arra gondolsz, Ő milyen türelmes veled, az erőt ad, hogy te is türelmes légy valaki mással.

Mikor fontolgatod, hogy bevalld a hibáidat, nézz Istenre, aki mindennel kapcsolatban őszinte. Mikor az áldozatra nézel, amit érted hozott a kereszten, az erőt ad, hogy te is áldozatokat hozz a házasságodban, a gyermekeidért vagy egy barátért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése