2017. június 7., szerda

Akadályok Isten akaratának megismerése előtt


„Ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata.” (Efezusi levél 5:17)

Minden nap beszélek olyan emberekkel, akik ezt mondják: „Ha van Isten, és engedte, hogy megszülessek, és még mindig élek, akkor mi a terve velem?”

„Miért vagyok itt, és mit kellene tennem? Hogy találom ki Isten akaratát úgy, hogy ne vesztegessem el az életemet?”

A Biblia ezt mondja: „Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak. Éppen azért: ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata.” (Efezusi levél 5:15-17)

Bölcs dolog rájönni, miért is vagyok a földön. Bolondság úgy leélni az életet, hogy fogalmunk sincs róla. Szerencsére Isten nem játszadozik velünk. Azt akarja, hogy megértsük az Ő akaratát a mi életünkre nézve. Amikor a helytelen dolgokra tekintünk, korlátokat állítunk fel, amelyek megakadályozzák, hogy rájöjjünk Isten akaratára.

Például:

* Isten akarata nem egy érzésről szól. Isten tervének felfedezése nem pusztán érzelmi megtapasztaláson keresztül történik. Az életedre vonatkozó terve valóságos, nem misztikus.

* Isten akarata nem egy recept. Isten akarata nem valami lépésről-lépésre követhető művelet, amit szigorúan követned kell az életed során. Az élet nem ilyen egyszerű! Többre van szükséged egy receptnél.

Íme a megoldás: Isten akarata az életeddel egy barátsággal kezdődik. Istent sokkal jobban érdekli, hogy kapcsolatot építs vele, mint, hogy egy sor szabályt kövess.

Mindenekelőtt Isten azt akarja, hogy úgy ismerd őt, ahogy ő ismer téged. Amint létrejön ez a kapcsolat, minden más – karrier, család, célok, szórakozás, ambíciók, pénzügyek, egészség és barátok – a megfelelő helyre kerül.




Az igazi hatalom forrása


"Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet." (Mt.5:5)


Szeretnél valamin változtatni az életedben, csak úgy tűnik, nem sikerül? Szeretnél változást látni egy helyzetben, de úgy látszik, hogy nem történik meg? Honnan szerzel valódi erőt, hogy igazi változást érj el az életedben?

Jézus azt tanítja, hogy az igazi hatalom a legfurcsább és legváratlanabb helyek egyikén található. Igazi hatalom a szelídségben található.

Nos, ha szelídségről vagy kedvességről beszélünk, hajlamosak vagyunk egy bárányra vagy egy kisbabára gondolni. De Isten szótárában a szelíd nem gyengét jelent.
Azt jelenti, hogy "irányítás alatt van az erő".

Képzeld el úgy, hogy olyan, mint egy rakéta, amelyet kilőnek az állomásról. Ha vennéd ugyanazt az energiát, és létrehoznál egy robbanást, akkor tönkre tennéd a kilövőbázist. De mivel ez az energia egy bizonyos pontba van irányítva, így alkalmas arra, hogy a rakétát kilője a világűrbe.

Ezt szeretné Isten tenni az életedben. Szeretné azt az erőt, ami a szavaidban van; az érzelmeidet, a vállalkozókedvedet irányítás alá venni. De ez a te döntésed.
3 lehetőség közül választhatsz, hogy hogyan éled az életed.

az irányítás nélküli élet: ez a fajta életmód, mindent tönkre tesz körülötted. Robbanásveszélyes sok haraggal, gonddal, romboló erővel és fegyelmezetlen cselekedetekkel teli. Úgy tűnhet, hogy sok minden történik, de minden területen csak pusztuláshoz vezet.

az irányítás alatt lévő élet: Ennél az életmódnál jellemző, hogy életed minden területét megpróbálod irányítás alatt tartani. Ez a hozzáállás lefáraszt, és stresszes leszel, amint ráébredsz, hogy nem tudsz mindent ellenőrzés alatt tartani.

az Isten által irányított élet: Ennél az életmódnál veszed azt a hatalmat, amelyet Isten neked adott, és visszaadod Neki. Felhagysz azzal, hogy mindent saját magad irányíts. Isten az Ő irányítása alatt olyan módon fog használni, ahogy sosem gondoltad volna.


Kitalálod, melyik életmód a leginkább gyümölcsöző?
Ha alárendeljük életünket Istennek, akkor azokat a gyümölcsöket fogja teremni, amelyekről Pál ír a Galata 5:22-23-ban:
"szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás."


Engedjük, hogy Krisztus rajtunk keresztül éljen


"Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az Ő tetszésének megfelelően." (Fil 2,13)


A Szentlélek munkája, hogy a Krisztusi vonások kialakulnak jellemedben.

Saját erődből nem tudsz Jézushoz hasonlatossá válni. Az újévi fogadalmak, az akaraterő, a legjobb szándék nem elég. Csak a Szentléleknek van ereje, hogy életedben előidézze azokat a változásokat, amiket Isten kíván. A Biblia így ír erről: "Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően." (Fil 2,13)

A Szentlélek erejének említésekor sok ember csodás megnyilatkozásokra és erőteljes érzelmekre gondol. Pedig a legtöbb esetben a Szentlélek ereje csendes, szerény módon jelenik meg életedben, hogy még tudatában sem vagy, nem is érzed.

A Krisztusi vonásaink nem utánzással alakulnak ki bennünk, hanem úgy, hogy elérjük, bennünk lakozzanak. Engedjük, hogy Krisztus rajtunk keresztül éljen.

De hogy történik mindez? Döntéseinken keresztül. Úgy, hogy minden helyzetben úgy döntünk, Jézust követjük és bízunk Isten Szentlelkében, hogy megadja nekünk az erőt, a szeretetet, a hitet és a bölcsességet, hogy így cselekedjünk. Mivel Isten Szentlelke bennünk él, ezeket a dolgokat mindig szabad kérnünk tőle.

Beszéljünk róla

* Hogyan dolgozik benned a Szentlélek? Előfordult már, hogy az ő munkáját sajátodnak vallottad?

* Legutóbbi döntéseid mennyire árulkodnak arról, hogy szeretnéd, Isten Krisztusi vonásokat alakítson ki benned is?
Isten igazsága szabaddá tesz

,,Ha engedelmeskedtek a tanításomnak, valóban az én tanítványaim vagytok. Megismeritek majd az igazságot, az igazság pedig megszabadít titeket.” (János 31b:32 egyszerű fordítás)

Semmi sem képes úgy megváltoztatni az ember életét mint a Biblia. Láttam, ahogy Isten igéje megváltoztatott önző és önimádó férfiakat akik rosszul bántak nőkkel, olyan férfivá, aki most már Isten szerinti házasságban élnek, csodálatos apukák és példás polgárok a közösségeikben.

A törvény nem tudja megváltoztatni az ember szívét. Ha azt gondolnám, hogy meg tudná tenni, akkor politikus lennék. Egyáltalán nem hiszek abban, hogy a politika meg tudná változtatni földünk legnagyobb problémáit. Létrehozhatsz törvényeket, hogy megfékezd a rasszizmust és a vakbuzgóságot, de nem a törvény fogja őket olyan emberekké tenni akik elfogadják és szeretik az emberiség más fajához tartozó embertársait. Egyedül Isten képes erre.

Jézus így mondja ezt el a János 8:31-32-ben. ,,Ha engedelmeskedtek a tanításomnak, valóban az én tanítványaim vagytok. Megismeritek majd az igazságot, az igazság pedig megszabadít titeket.”

A világon bárhol világi egyetemek a fenti versszakasznak csak a második felét aggasztják ki épületeik falára: ”Az igazság szabaddá tesz”. De ezek az egyetemek figyelmen kívül hagyták a versszakasz első felét. Saját magad és mások véleménye nem fog szabaddá tenni. Csak egyedül a Bibliáé. Még ha nehéz és kényelmetlen is engedelmeskedni a Biblia tanításának, szabaddá fog tenni téged

Mindent elhiszel, amit az interneten olvasol? Természetesen nem! Elhiszel mindent, amit a TV-ben látsz? Nem. Mindent elhiszel a hírújságnak, amit éppen olvasol, vagy a Blikk magazinnak? Nem. Miért töltünk több időt azoknak az olvasásával vagy nézésével amiről tudjuk hogy hazugság, ahelyett hogy azt olvasnánk amiről tudjuk hogy igaz?

Az alapvető kérdés az, hogy mivel fogsz szemben állni az életedben: Mi a te elhívásod? Ez Isten akarata vajon, vagy a világ sodort oda? Ez lesz az, ami az Isten szerinti igazság, vagy csak egy közvélemény? Döntést kell hoznod és a te érdekedben ezt minél hamarabb meg kell tenned.

Ha a Biblia nem csalhatatlan, tévedhetetlen és hibátlan akkor nagy bajban vagy. A Biblia elmondja, hogyan menekülhetsz meg. Elmondja, hogy a te életed nem véletlen. Azt is elmondja, hogyan lehet megbocsátani, és hogy hogyan tud Isten téged jó dolgokra használni ezen a földön.

Ha a Biblia nem igaz – pedig kétséget kizáróan igaz – akkor az élet értelmetlen lenne.

Beszéljétek meg:

* Minek van nagyobb hatalma az életedben? A Biblia vagy a világ?
* Ha valaki mások véleményére hagyatkozva formálja az életét, akkor milyen lesz az élete?
* Ha valaki arra alapozva formálja az életét, hogy mit tart Isten igaznak, akkor milyen lesz az élete?

Ne vesződj az apró dolgokkal

"Zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent, hogy feddhetetlenek és romlatlanok legyetek." Filippi 2:14-15
Szoktál ideges lenni, veszekedni kis dolgok miatt? Természetesen. Mindannyian szoktunk. Nehéz ezt a szokást megtörni, mert természetünktől fogva negatívak vagyunk. Ádám és Éva óta kifogásokat keresünk és vádolunk: kifogásokat keresünk a saját hibáinkra és vádolunk másokat az általuk elkövetett hibákért. Mi elbújunk és lármázunk. Másokat hibáztatunk a saját problémáink miatt.
A Filippi 2:14-15-ben ezt olvassuk: "Zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent, hogy feddhetetlenek és romlatlanok legyetek". Lehet, hogy ez az egyik legnehezebben megtartható ige a Bibliában. Egyetértesz?
A panaszkodók 4 típusával szoktam rendszeresen összefutni.
Az első csoport a nyafogós. Kikelsz reggel az ágyból, és azt mondhatnád: "Jó reggelt, Uram!" de a nyafogósak inkább azt mondják: "Ó Uram, reggel van!"
A második csoport a mártírok csoportja. A kedvenc kifejezésük: "Engem senki sem értékel!". Remekül tudnak önsajnálat-bulikat tartani. Fintorognak és panaszkodnak, ha valami nem úgy alakul, ahogy ők szeretnék.
A harmadik csoportba tartoznak a cinikusok. Az ő hozzáállásuk: "Minek törődjek ezzel? Úgysem változtat semmin." Mindent megmérgeznek.
A negyedik csoport tagjai pedig a perfekcionisták. Soha, semmi nem elég jó nekik. A kedvenc mondásuk: "Ez a legjobb, amit ki tudtál hozni magadból?".
Számomra a legfélelmetesebb ige a Bibliában Máté 12:36-ben van leírva: "De mondom nektek, hogy minden haszontalan szóról, amelyet kimondanak az emberek, számot fognak adni az ítélet napján."
Ettől végig kell, hogy fusson a hideg a hátadon. Hányszor volt, hogy panaszkodtál, nyafogtál vagy veszekedtél valami miatt, amikor egyáltalán nem kellett volna.
Ehelyett: "mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra." (1 Thesszalonika 5:18)

Beszéljetek róla
  • Mi az, ami miatt folyamatosan panaszkodsz az életedben? Szerinted ezek valódi problémák, vagy sem? Miért azok, vagy miért nem azok?
  • Hogyan tükrözik az "üres szavak" (Máté 12:36) azt, hogy jelentéktelen dolgokra koncentrálsz az életben?
  • Mit gondolsz, hogyan tüntet fel a panaszkodás egy nehéz helyzetet mégrosszabb színben?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése