2017. január 8., vasárnap

A hit Isten ellenszere a félelemre


„Káléb csitította a Mózessel szembeforduló népet, és ezt mondta: Bátran fölmehetünk és elfoglalhatjuk, mert meg tudunk birkózni vele” (4Móz 13:30)

Félelmeinket úgy tudjuk legyőzni, hogy hittel követjük Jézust. A hitünk teszi lehetővé, hogy ne bizonytalanul, hanem határozottan tudjunk a jövő felé haladni.

A hit teszi lehetővé, hogy meggyőződéssel kijelentsük: Isten velünk van, bármi is történjék. Biztosak vagyunk abban, hogy Isten értünk munkálkodik, és abban is, hogy Ő a legjobbat akarja számunkra.

„Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál” (Róm 8:28). A Biblia szerint, ha hívők vagyunk, minden, ami velünk történik, a javunkat szolgálja. Ez nem azt jelenti, hogy csak jó dolgok történnek velünk, hanem azt, hogy ami történik, az mind a javunkra és Isten dicsőségére van.

Egy hívő ember életében nincs az a nehéz helyzet, dilemma, vereség vagy csapás, amiből Isten ne tudna valami jót kihozni a végén. Akkor hát mitől féljünk az előttünk álló években?

Hogyan tekintesz a jövőre? Kételkedéssel? Cinikusan? A legrosszabbra számítva?

A jövődet illetően két lehetőség közül választhatsz:

Vagy cinikusan, kételkedve, negatív gondolatokkal és mindig a legrosszabbra számítva nézel szembe vele, vagy…

úgy várod azt, hogy számítasz arra, hogy Isten veled lesz, és az Ő jósága és kegyelme követnek téged életed minden napján.


Isten úgy alkotott meg téged, hogy meghalld a hangját


Hiszen szól az Isten így is meg amúgy is, de nem törődnek vele. (Jób 33:14)


Isten úgy alkotott meg téged, hogy meghalld a hangját. Bizonyos értelemben beléd van építve a "vevőkészülék", amelyen keresztül meghallhatod Isten iránymutatását.


Milyen csatornákat használ Isten? Elsősorban a Bibliát. Ezért fontos minden nap olvasnunk a Szentírást. Isten akarata megtalálható Isten igéjében.



Az Úr istenfélő tanítókon keresztül is szól. Volt már veled olyan, hogy a gyülekezteben, vagy csak egy egyszerű bibliaórán úgy érezted, hogy a tanító egyenesen hozzád beszél? Ezekben a pillanatokban Isten az, aki valóban egyenesen téged szólít meg.


Isten a többi keresztényen keresztül is kommunikál. Még rajtad keresztül is. Ha rá vagy hangolódva és tanulmányozod az igéjét, Isten időnként felhasznál téged is arra, hogy olyasmiről beszélj emberekkel, amiről Isten szeretne velük beszélni. Nem lelkipásztorok számára fenntartott különleges szolgálatról van szó. Isten minden hívőn keresztül beszél, más és más időben.


Isten még a körülményeidet és a fájdalmaidat is felhasználja arra, hogy megérintsen. Isten minden időben szól. Nekünk pedig figyelnünk kell rá. Hangold magad Isten csatornájára és ő a helyes ösvényen fog vezetni téged.






Legyenek Isten szerinti és szeretetteljes elkötelezettségeid


"Mivel körülöttünk minden el fog olvadni, milyen szent és istenfélő életet kellene éljetek!" (2Péter 3:11 LB fordítás)


Az elkötelezettségeid fejleszthetnek vagy romba dönthetnek, de mindenképpen meghatároznak téged! Mondd el, hogy mire kötelezted el magad és én megmondom, hogy ki leszel húsz év múlva!

Az emberek pont ennél a fajta elkötelezettségnél feledkeznek meg arról, hogy mi Isten célja az életükkel. Sokan félnek elkötelezni magukat bármi iránt és így csak sodródnak az életben. Mások félszívvel kötelezik el magukat olyan egymásnak ellentmondó értékeknek, amik miatt csak csalódottságot és középszerűséget fognak érezni. Megint mások pedig teljes mértékben elkötelezik magukat olyan világi céloknak, mint a gazdagság vagy hírnév, és a végén csalódni fognak és elkeserednek.

Minden döntésnek megvan a maga örök életre szóló következménye, éppen ezért bölcsen kell döntenünk: "Mivel körülöttünk minden el fog olvadni, milyen szent és istenfélő életet kellene éljetek!" (2Péter 3:11 LB). Nekünk, hívőknek, Isten szerinti és szeretetteljes elkötelezettségeink kell legyenek. Ha egyre jobban szeretnénk Jézushoz hasonlóvá válni, akkor ugyanolyan dolgok mellett kell elköteleznünk magunkat, mint Ő.

Beszéljünk róla:

* Mit mondanak a te elkötelezettségeid rólad?
* Milyen elkötelezettségekről kell lemondj? Milyen elkötelezettségeket kell megújíts vagy elvállalj?

Vesd le a régit és öltsd fel az újat!

„Vessétek le a régi ént, ami megtévesztő kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg elmétekben, és... öltsétek fel az új éneteket, ami valóságos megigazulásban és szentségben teremtetett, hogy Istenhez hasonló legyen.” (Ef 4:22-24, NIV fordítás)


Ha tartós változást szeretnél az életedben, a testeddel kell kezdened, és ez magában foglalja a gondolkodásmódod megváltoztatását is. Fontos, hogy amit beengedsz az elmédbe és amin gondolkozol, Istennek tetsző legyen, és az Ő dicsőségére legyen.

Az Efézusi levél 4:22-24 azt mondja: „Vessétek le a régi ént, ami megtévesztő kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg elmétekben, és... öltsétek fel az új éneteket, ami valóságos megigazulásban és szentségben teremtetett, hogy Istenhez hasonló legyen.” (NIV ford.)

Figyeljük meg, hogy levételről és felöltésről van szó az igeversben. Az egészségünkkel kapcsolatban is például igazából az a lényeg, hogy bizonyos dolgokat, amiket eddig csináltunk, abbahagyunk, vagyis "levetünk", és új dolgokat kezdünk el. Ne tölts magadba negatív és fájdalmat okozó dolgokat, érzéseket, hanem inkább olyan dolgokkal töltődj fel, amelyek építenek téged.

Ne engedj negatív és fájdalmat okozó dolgokat az elmédbe, ehelyett inkább olyan dolgokra kezdj figyelni, amelyek építenek és amitől még inkább Krisztushoz hasonlóvá leszel. Az elméd megújítása során is először "le kell vetned" bizonyos dolgokat, mielőtt "felölthetnél" valami újat.

Amikor például elmész egy áruházba, hogy egy új kabátot vegyél magadnak, amikor felpróbálod az új kabátot, nem a régire veszed rá, hiszen akkor nem tudod, hogy jó-e rád. Le kell vetned a régit, mielőtt felvennéd az újat.

Le kell vetned magadról, ami régi, mielőtt felöltöd az újat! Ez a szellemünkre, a lelkünkre, az érzelmeinkre és az értelmünkre is igaz.

Beszéljünk róla:

* Melyek azok a „régi dolgok”, amelyeket ki kell iktatni az életedből, az elmédből vagy a testedből?
* Melyek azok az „új dolgok”, amelyekkel az elmédet és a testedet fel kell töltened? Milyen új szokásokat kell kialakítanod ebből a célból?
* Hogyan próbálsz meg Istenhez még inkább hasonlóvá válni "valóságos megigazulásban és szentségben"?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése