2017. június 3., szombat

Az idők megváltoztak


Steven Adams, a Saddleback gyülekezet gyermeklelkipásztora szerint ma a gyerekeknek egészen más csatákat kell megvívniuk, mint szüleiknek annak idején.

"Intelmeket írt Jákob elé, tanítást adott Izráelnek, és megparancsolta őseinknek, hogy adják azokat tovább utódaiknak. Tudja meg ezt a jövő nemzedék, a születendő ifjak, és ha felnőnek, beszéljék el fiaiknak, hogy Istenbe vessék bizalmukat; ne felejtsék el Isten nagy tetteit, és tartsák meg parancsolatait." 78. Zsolt. 6-7

Egyik nap 10 éves fiammal néztünk egy régi rajzfilmet, aminek a címe Bízd csak az Öcskösre. Ebben a fejezetben az Öcskös elvesztette a pénzt, amit apjától kapott fodrászra, és félt elmondani szüleinek a történteket. Ezért a bátyja, Wally közbelépett, és levágta öccse haját, aki nagyon mókásan nézett ki az új frizurájával.

Amikor reklám következett, volt köztük egy filmajánló, Fran Drescher új vígjátékát, az Elváltan és boldogan-t reklámozta. A film párhuzamot von a nő valódi élete és szerepe között, hiszen Fran egy olyan nőt alakít, aki felfedezi, hogy a férje homoszexuális. Miközben megpróbál szembenézni ezzel a teljesen új helyzettel a házasságában, megnyitja magát egy új kapcsolat felé is. Bob Dylan még azt énekelte, hogy "az idők változnak", viszont az igazság az, hogy az idők már megváltoztak.

Steven Adams, a Saddleback gyülekezet gyermeklelkipásztora azt mondja, hogy azok a küzdelmek, amelyeket manapság a gyerekeknek meg kell vívniuk, jelentősen különböznek azoktól, amelyekkel szüleik küzdöttek gyermekkorukban. Egy friss kutatás szerint például egy top 100-as listán 7 és 18 éves gyermekek körében a pornográfia a 4. helyet foglalja el az internetes keresési rangsorban. Még ha Wally és a kisöccse ilyen képeket kerestek volna is, és valamilyen turpisság folytán be tudtak volna szerezni egy Playboy magazint, azok a 60-as években megjelent képek csak alig voltak merészebbek annál, amit ma egy képes sportmagazin fürdőruhákat bemutató mellékletében láthatunk.

Az idők megváltoztak.

Steve pásztor azt ajánlja a szülőknek, hogy imádkozzanak azért, hogy Isten kenje fel és erősítse meg gyerekeiket, hogy szembe tudjanak nézni a csatákkal. Ez egy egyszerű imádság, amit minden nap el tudsz mondani: "Istenem, én szeretem ezt a gyermeket, és tudom hogy célod van az ő életével. Most azért imádkozom, hogy áld meg őt, és áraszd ki a te áldásaidat őrá a mai napon. Ámen"

Ez egy egyszerű imádság, de erő van benne. Steve pásztor arra hívja fel a figyelmet, hogy gyermekeinknek szükségük van erre az áldásra. Szükségük van a Szent Lélek kenetére, hogy szembe tudjanak nézni korunk kihívásaival és kísértéseivel. Mond el ezt az imát minden nap.


Bízz a Bibliában, Jézus is ezt tette

" Bizony mondom néktek, amíg az ég és a föld el nem múlik, a törvényből egy jóta vagy vessző sem veszik el, amíg minden be nem teljesedik." (Máté 5:18, NIV fordítás)

Talán hallottad már, hogy valaki ezt mondja: "Jézusban bízom, de azokban az emberekben, akik a Bibliát írták, nem." Ez azonban így nem logikus.

Jézus ugyanis bízott a Bibliában - annak minden szavában! Azt tanította nekünk, hogy a Biblia egy különleges könyv, amely minden más könyvtől különbözik.

Jézus ezt mondja a Máté 5:18-ban: "Bizony mondom néktek, amíg az ég és a föld el nem múlik, a törvényből egy jóta vagy vessző sem veszik el, amíg minden be nem teljesedik" (NIV fordítás).

Jézus azt mondja, hogy a Biblia megáll az idők végezetéig. Elvégzi azt, amit Isten be akar teljesíteni ezen a világon.

A János 10:35-ben ezt mondja Jézus: Mi pedig tudjuk, hogy az Írásnak mindig igaza van (NIRV ford.). Jézus a Biblia igazságát hirdette. És amikor Jézus azt mondja, hogy a Biblia igaz, akkor nekünk oda kell figyelnünk.

Amikor Jézus a Bibliáról beszélgetett emberekkel, gyakran egyetlen bibliai mondat vagy egyetlen szó alapján érvelt. Az Írás minden mondatában, minden szavában hitt. Szóval, ha bízom Jézusban, akkor miért ne bíznék a Bibliában is?

Amikor Jézus a Bibliáról beszél, akkor nem csupán mint irodalmi alkotásról vagy történelmi eseményeket leíró könyvről beszél. Ő a Bibliát egy olyan könyvnek látta, ami életeket változtat meg. A Lukács 11:28-ban ezt mondja Jézus: "Leginkább azok az áldottak, akik hallják az Igét, és engedelmeskednek is neki" (NIV ford.). Jézus nem csak azt akarta, hogy olvassuk a Bibliát. A verseket és a történelmi témájú könyveket szoktuk olvasni. Ő azt akarta, hogy engedelmeskedjünk neki. Ezt kell tennünk, mert a világegyetem Teremtője írta.

Amikor Jézus a Bibliáról beszélt, úgy beszélt róla, mint amiben a személyek és események valóságosak. A prófétákról is mint valós személyekről beszélt. És Dánielről is. Jézus mindent elhitt Noéról és az özönvízről. Elhitte, hogy élt Ádám és Éva. Elhitte Sodoma és Gomora tragikus történetét. Elhitte Jónás történetét is, és azt, hogy lenyelte a cethal.

Jézus elhitte a Biblia legvitatottabb történeteit is, pl. Noé, Ádám és Éva, Sodoma és Gomora, vagy Jónás történetét. (Azok az emberek, akik szerint a Biblia inkább csak jó de soha meg nem történt történetek gyűjteménye, mindig ezt a négy történetet emelik ki.)

Ha Jézus elhitte Jónás történetét, akkor nekem is el kell hinnem. Nem tudom, hogy Isten hogyan teremtett olyan nagy halat, ami le tud nyelni egy férfit, de ez így történt.

Bízom a Bibliában, mert Jézus is ezt tette.

Beszéljünk róla:

* Vannak olyan részei a Bibliának, amit nehéz elhinned? Miért?
* Szerinted mit szeretne Isten az Igéjén keresztül elvégezni az életedben?




Szolgálni és adni - ez a két szó kéne, hogy életed meghatározza


"Az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért" Mt.20:28

Azt az utasítást kaptuk, hogy az Urat szolgáljuk. Jézus félreérthetetlenül fogalmaz: "aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok. Mint ahogy az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért." Mt.20:27-28

A keresztyének számára a szolgálat nem egy olyan dolog, amit csak úgy beillesztünk a napirendünkbe, ha jut rá felesleges időnk. Ez a keresztyén élet szíve. Jézus azért jött, hogy szolgáljon és hogy adjon - és ez a két ige kell, hogy meghatározza a Te életedet is itt a földön.

A szolgálat és az adás foglalja össze Isten célját az életedben. Teréz anya egyszer ezt mondta: "A szent élet az, hogy Isten munkáját cselekedjük mosollyal az arcunkon”

Jézus azt tanította, hogy a lelki érettség önmagában nem a vég. A lelki érettség a szolgálatért van! Azért növekedünk a hitben, hogy továbbadhassunk. Nem elég csupán egyre többet és többet tanulni. Azt kell cselekednünk, amit már megtanultunk és gyakorolnunk azt, amit hiszünk. A minket érő hatás, hogyha nem kerül kifejezésre, depressziót okoz. A tanulás szolgálat nélkül lelki stagnáláshoz vezet.

A régi hasonlat a Galileai-tengerről és a Holt-tengerről még ma is igaz. A Galileai-tó tele van élettel mivel be is fogad, és ki is ad magából vizet. Ezzel ellentétben, a Holt-tengerben nincs élet, mivel nincs kiáramlása sem, így a tó stagnál.

Az utolsó dolog, amire a hívőknek el kellene menniük, az egy újabb Biblia-tanulmányozás lenne. Már így is többet tudnak, mint amennyit alkalmaznak belőle. Amire szükségük van, az tapasztalat a szolgálatban, amivel erősíthetik a lelki “izmaikat”.

A szolgálat a mi természetes hajlandóságunknak az ellentéte. Az idő nagyrészében az érdekel minket, hogy szolgáljanak minket, és nem pedig az, hogy mi szolgáljunk. Azt szoktuk mondani:”Egy olyan gyülekezetet keresek, amelyik megfelel a szükségleteimnek és megáld engem”, és nem ezt, hogy :” Egy olyan helyet keresek, ahol szolgálhatok és áldássá lehetek”. Mi várjuk el, hogy minket szolgáljanak, és nem pedig fordítva.

De ahogyan növekedünk Krisztusban, az életünk középpontja mindinkább a szolgálatban teli élet kell hogy legyen. Jézus bölcs követője nem kérdezi többé, hogy: “Ki tesz eleget az én szükségleteimnek?” hanem azt kérdezi: "Kinek a szükségleteit tudom én betölteni?"

Ne engedd át a vezetést a büszkeségednek!

"Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál.” (Pál levele a Filippiekhez, 2:3)

A kapcsolataidat érintő összes konfliktusnak van egy közös eleme: a büszkeség.
De nézzük meg kicsit közelebbről: mi is a közös a bűneimben és a büszkeségemben? Természetesen én. A probléma éppen velem van. ÉN akarom, amit akarok, ÉN azonnal akarom ezeket. És innen ered a gondjaink jelentős része. Soha ne engedd át ennek az érzésnek a kapcsolataid vezetését, hiszen ez minden bűn gyökere!
A Filippibeliekhez írott levél 2. fejezete ezt mondja: „Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál.” Pál azt tanítja tehát, hogy a büszkeségünk két módon is képes konfliktusokat generálni. Az egyik az önzés, a másik pedig a hiú becsvágy. Az önzés azt mondja: „minden rólam szól”, míg a becsvágy jelentése: „mindig igazam van”.
Önző törekvéseink megszámlálhatatlan problémához vezetnek. Jakab levelének 3. fejezetében így ír: "Mert ahol irigység van és viszálykodás, ott zűrzavar van és mindenféle gonosz tett." Amikor zűrzavarba botlasz a munkahelyeden, a gyülekezetedben, az otthonodban, a házasságodban vagy éppenséggel a politikusaid körében, akkor biztosan tudhatod, hogy az önzés és a féltékenység okozza ezeket.
A hiú becsvágy az a magatartás, amikor úgy véled, mindenben igazad van. A Living Bible Fordítás szerint a mai igénk így hangzik: „Ne azért élj, hogy jó benyomást tégy másokra!”. Pedig életünk szinte minden területén ezt tesszük, nem igaz? Főként a közösségi oldalakon. Óriási a kísértés, hogy jobb képet fess magadról az interneten, mint amilyen valóban vagy.
Pál a Galatákhoz írott levelében egy 17 pontos listát állít össze a büszkeségnek életünkre gyakorolt hatásairól. Azt állítja, hogy amikor saját magunkat helyezzük létünk középpontjába, akkor ez a döntésünk megszámlálhatatlan módon fogja befolyásolni boldogulásunkat. Olyan elemekkel indít, amelyek lényege saját testi vágyaink önző módon történő beteljesítése: vad bulizásokat, részegeskedést, szexuális eltévelyedéseket, erkölcstelenségeket sorol.
A lista többi eleme valójában ezekhez kapcsolódó bűn. A Galaták 5:19-21-ben ezt olvassuk: „A test cselekedetei azonban nyilvánvalóak:…ellenségeskedés, viszálykodás, féltékenység, harag, önzés, széthúzás, irigység… Ezekről előre megmondom nektek, amint már korábban is mondtam, akik ilyeneket cselekszenek, nem öröklik Isten országát.”
Ha tehát boldogságra vágysz a kapcsolataid terén, harmóniára lesz szükséged. Ha pedig eléred ezt a harmóniát, alázatosságra kell törekedned. Soha ne engedd, hogy a büszkeséged vezéreljen!
Beszéljetek róla:
• Hogyan jellemeznéd kapcsolataid alapjait? Azért vagy-e a kapcsolataidban, hogy magadat szolgáld ki, vagy azért, hogy másokat szolgálhass?
• Hogyan tudod gyakorolni az alázatot a kapcsolataidban?
• Láttad-e már megnyilvánulni a büszkeség pusztítását? Mit tudsz tenni ma annak érdekében, hogy helyreállítsd ezeket a kapcsolatokat?



Szüntesd meg a negatív hozzáállást


„Ügyelj arra, hogyan gondolkodsz; az életedet a gondolataid határozzák meg” (Péld 4:23 GN)

(„Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet.” Péld 4:23)

Sokkal korábban, mint ahogyan ezt a pszichológia megállapította, Isten már megmondta, hogy a gondolataid határozzák meg az érzéseidet, és az érzéseid határozzák meg a cselekedeteidet. Ha változtatni szeretnél az életeden, akkor meg kell tanulnod irányítani a gondolataidat is.

Mindenki beszél magában – ráadásul állandóan. A gondolataid valóban beszélnek hozzád! Például most is beszélsz, folyamatosan kommunikálsz magaddal. A kutatások azt bizonyítják, hogy a legtöbb ember átlag 150-200 szót mond ki percenként, de az agyunk akár 500-600 szót is felfog egy perc leforgása alatt. Ezért van az, hogy képes vagy egyszerre rám figyelni, de ugyanakkor a mai ebédet is megtervezni.

A tények azt bizonyítják, hogy a belső párbeszédünk – amelyet saját magunkkal folytatunk – 1300 szót tartalmaz percenként. Hogyan lehetséges mindez? Úgy, hogy az agyunk képekben gondolkodik, így egy gondolatot a századmásodperc tört része alatt is megláthatunk.

A probléma azonban az, hogy sokan úgy gondolkodunk, mint Jób tette: „Minden amit csak mondok, úgy tűnik engem vádol” (Jób 9:20 GN). Tulajdonképpen azt mondja, hogy „Minden amit mondok, csak lefelé elcsüggeszt engem.” Ha átlagos ember vagy, akkor a saját magad legrosszabb kritikusa is vagy egyben.

Gyakran kritizáljuk saját magunkat; bemegyünk egy szobába mosollyal az arcunkon, miközben legbelül azt gondoljuk: „Kövér vagyok. Buta vagyok. Csúnya vagyok. És ráadásul mindig elkések!”

Isten azt szeretné, ha abbahagynánk a saját magunk kritizálását. Amikor saját magad kritizálod, kit kritizálsz valójában? Amikor azt mondod, „Kövér vagyok. Buta vagyok. Csúnya vagyok. Tehetségtelen vagyok,” valójában a Teremtőre mutogatsz eközben, aki téged is megteremtett. Amikor azt mondod, „Istenem, én értéktelen vagyok. Nem vagyok jó. Semmire sem vagyok képes” akkor valójában azt mondod, hogy „Uram, rosszul jártál velem.” Ezért mondja Isten azt, hogy rossz ötlet saját magad kritizálni.

Hogyan tudnád megváltoztatni a gondolkodásodat annak érdekében, hogy még magabiztosabb személyiség lehess?

A Biblia tanít a megoldásról erre nézve is. „Azon gondolkodjatok, ami igaz, jó és helyes… Gondoljatok azokra a dolgokra, amelyekért hálásak lehettek Istennek” (Filippi 4:8 LB).

Más szóval, ne a hiányosságaidon gondolkodj folyamatosan. Figyelj inkább arra, hogy azzá válj, akivé Isten szeretné, hogy légy; és arra, ahogyan ő munkálkodik az életedben.

Nincs annál jobb orvosság, amely az önbizalmadat növelné, mint elhinni azt, amit Isten mond rólad. Ahogyan olvasom a Bibliát fejezetről-fejezetre, és találok egy verset, amely megszólít, azonnal leírom azt egy papírra, megjegyzem, azután pedig megerősítem ezt a felismerést: „Atyám, köszönöm neked, hogy értékes vagyok; hogy az én életemnek is van jelentősége; hogy megbocsátottál nekem; hogy vannak képességeim”. Engedd, hogy Isten megújítsa a gondolkodásodat, mert „az életedet a gondolataid határozzák meg” (Péld 4:23)

Beszéljünk róla:

Nem tudok jobb orvosságot az önbecsülés hiány kezelésére, mint Isten igéjének mindennapos olvasását: tanulmányozd, memorizáld, gondolkodj rajta és alkalmazd az életedben.

Mennyire vagy fegyelmezett a mindennapi csendességeddel kapcsolatban?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése