2017. június 3., szombat

GONDOSKODJ A RÁD BÍZOTT NYÁJRÓL!

„Legeltessétek az Isten közöttetek lévő nyáját…” (1Péter 5:2)

Ha túl messzire tekintesz előre, az elvonja energiádat a jelen feladataitól. A Biblia azt írja: „legeltessétek az Isten közöttetek levő nyáját; ne kényszerből, hanem önként, ne nyerészkedésből, hanem készségesen; ne is úgy, mint akik uralkodnak a rájuk bízottakon, hanem mint akik példaképei a nyájnak. És amikor megjelenik a főpásztor, elnyeritek a dicsőség hervadhatatlan koszorúját.” (1Péter 5:2-4). Egy bibliaiskola igazgatója azt mondta: „Volt idő. amikor Isten elkezdett nagy dolgokat tenni az életemben… sok álom beteljesedett… abban az időszakban egyre több problémával szembesültem… úgy éreztem magam, mint egy tűzoltó. Ahogy kioltottam a lángokat az egyik helyen, fellobbantak valahol másutt… letaglózottnak éreztem magam és elcsüggedtem. Azt gondoltam: »Elmegyek valahová misszióba, ahol a munka szórakoztató, és majd küldök haza képeslapokat.« Aztán Isten egy látomásban elém hozta azt, amikor Sámuel felkente Dávidot, és az Úr megkérdezte tőlem: »Mit tett Dávid, miután Sámuel felkente őt királlyá?« »Visszament a juhokat őrizni« - feleltem (ld. Sámuel 17:5). Az Úr így folytatta »Ha Dávid akkor elindult volna egy óriást keresni, akivel megvívhat, az oroszlán és a medve megette volna a nyáját. A te nyájad a bibliaiskola, gondoskodj hát róla.« Akár lelkipásztor vagy, akár segédlelkész, zenei vezető vagy egyszerű laikus, Isten mindannyiunkra bízott nyájat… Dávid nyája Istentől kapott megbízatás volt, és bár felkent király volt… az elsődleges feladata az volt, hogy ellássa korábban kapott feladatát. Az óriások úgyis jönnek majd, és ha megmaradsz a rád bízott helyen, akkor a megfelelő időben te is találkozol majd a tiéddel, és legyőzheted. Eljön majd az előléptetés ideje is – miután hűségesnek bizonyultál.” Bárhol is van most „nyájad”, Isten téged is ott akar látni.


Isten békéje

„Ne nyugtalankodjék a ti szívetek!” (János 14:27)

Az aggodalmaskodás olyasmi, amit megengedsz magadnak – a békesség az, amit keresel. Az egyik fordítás így adja vissza Jézus szavait: „…Ne engedjétek meg magatoknak a rettegést…” (János 14:27 NKJV). Ez azt jelenti, hogy irányítani tudod, mi jár a gondolataidban.
Hogyan? Úgy, hogy két dolgot teszel: 1) Teletöltöd elmédet Isten Igéjével. Nem csak azzal az Igével, amit futólag elolvasol, hanem azzal az Igével, amelyet végiggondolsz, alkalmazod minden körülmények között, és amelyre, mint egyetlen biztos alapra, rá tudsz állni krízisek idején. 2) Minden helyzetet Isten kezébe teszel, és Benne bízva ott is hagyod. Íme egy imádság, ami segíthet ebben: „Uram, akkora a fejetlenség és a zűrzavar! Mindenki akar belőlem egy darabot. Túl sok a tennivaló, és sosincs elég idő elvégezni. A fejem tele van mindenféle szeméttel, a szívem meg majd megszakad. Uram, hol vagy? Úgy érzem magam, mint a tanítványok a viharban, amikor a szél és a hullámok csaknem felborították a hajójukat. Ugyanúgy kiáltok, mint akkor ők: „Valaki ébressze már fel Jézust – mindjárt megfulladok!” Az életem viharai már majdnem elsüllyesztették a csónakomat – többet már nem bírok elviselni. Békesség Fejedelme, szükségem van Rád. Atyám, aki soha nem szunnyadsz, és nem alszol, vedd át az irányítást! Vigasztalásra és bátorságra van szükségem, melyet csak a te Lelked adhat. Szólj, Uram, mert a szél még mindig emlékszik a hangodra! Hadd találjak egy csendes helyet Benned, egy helyet, ahol kebledre hajthatom a fejem, hallgathatom szívverésedet, és biztonságban érezhetem magam. Ámen.”



Siker otthon

„Bölcsesség építi a házat…” (Példabeszédek 24:3)

Jó kapcsolat építése a családban olyan, mint egy falat építeni: apránként, tégláról téglára. És a habarcs, ami összetartja, a feltétel nélküli, nem ítélkező, önzetlen szeretet. Az egyetlen módja annak, hogy kiderüljön, jó munkát végeztél-e az építkezésnél, az, amikor az élet viharai próbára teszik művedet. Az otthoni siker egyik legfontosabb kulcsa a kommunikáció. Tehát: 1) Légy kreatív! Töltsetek együtt időt a családoddal! Hívd fel napközben a házastársad, és néha próbálj meg együtt ebédelni vele. Vidd el a gyerekeidet az iskolába vagy a fociedzésre, így beszélgetni tudsz velük. A kommunikáció megtörténhet bárhol, de nem fog megtörténni, ha nem kap elsőbbséget. 2) Ismerd fel a kommunikáció-gyilkosokat! Az internet, a mobiltelefon és a tévé az első számú vádlottak. Egy átlagos házaspár kevesebb mint egy órát fordít hetente értékes kommunikációra, de ötször ennyi időt töltenek naponta tévénézéssel. Ez a „képernyő teszt”, és át kell menned a vizsgán, ha boldogulni akarsz otthon. 3) Bátorítsd a család minden tagját, hogy kimondja véleményét! És ha megteszi, ne kritizálj, és ne torold meg! A véleménykülönbség egészséges dolog, ha jól kezelik, jobbá teheti a dolgokat! 4) Figyelj tudatosan arra, hogyan reagálsz a dolgokra a családban! Lehet, hogy akaratlanul is felvettél egy olyan stílust, ami megfojtja a kommunikációt. Állj meg és vizsgáld meg, milyen vagy: a) megtorló – ez megaláz másokat; b) leuraló – ez megfélemlít; c) elszigetelő – ez frusztráló hatást kelt; d) együttműködő – ez bátorító, biztató hatással van. Ha az együttműködőn kívül bármelyik másik kommunikációs formát szoktad meg, azonnal kezdj el azon dolgozni, hogy megváltoztasd! Ezt meg kell tenned, ha jó kapcsolatot akarsz építeni a családodban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése