2017. január 13., péntek

3 lépés a szellemi növekedéshez

"Igazán mondom nektek: a búzamagot el kell vetni a földbe, hogy ott elhaljon, azután majd felnő, és gazdag termést hoz. Ha viszont nem hal el, akkor csak egymaga marad" (János 12:24 - az Egyszerű fordítás szerint).


Amikor az Istennel való járásodra gondolsz, vannak olyan napok, amikor talán ezen tűnődsz: "Miért ilyen nehéz ez? Még mindig rengeteg problémával küzdök, mikor lesz végre minden rendben?"

Pásztorként az utam során megtanultam, hogy a szellemi növekedés sokszor olyan, mint amit a természetben látunk - a legjobb gyümölcs lassan érlelődik meg. János 12:24-ben Jézus azt mondja: "Igazán mondom nektek: a búzamagot el kell vetni a földbe, hogy ott elhaljon, azután majd felnő, és gazdag termést hoz. Ha viszont nem hal el, akkor csak egymaga marad" (János 12:24 - egyszerű fordítás szerint).

A probléma az, hogy hajlamosak vagyunk a türelmetlenségre, ezért kiássuk a magot, hogy megnézzük hogy áll a gyümölcs fejlődése, és ez lassítja a növekedésünket. Ha nem látsz annyi gyümölcsöt, mint amennyit szeretnél, ne ess kétségbe! A növekedés időbe telik.

Beszéljünk róla!

Próbáld ki ezeket a lépéseket a szellemi növekedésed érdekében:

* Tápláld a növekedést Isten Igéjével - Tudom, hogy eddig is tetted ezt, de amikor Isten ígéreteit olvasod újra és újra, ez segít emlékezned arra, hogy Ő munkálkodik, még akkor is, ha nem látod Őt dolgozni: "A hit a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés" (Zsidók 11:1).
* Működj együtt Istennel, ahogy megmetsz téged - Dicsérd Istent a munkájáért, amit az életedben tesz, és emlékezz rá, hogy: "..termő vesszőimet viszont megmetszi és megtisztítja, hogy még bőségesebb és jobb termést hozzanak" (János 15:2 b - az egyszerű fordítás szerint).
* Imádkozd végig a "gyümölcs-listát" - Imádkozd végig a Galata 5:22-23-ban lévő "gyümölcs-listát". Az új fordítású Bibliában így olvasható ez: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, és mértéktartás. Kérd Istent, hogy segítsen, hogy ez a gyümölcs növekedhessen az életedben.

Az Isten szerinti célokat a szeretet motiválja

"Törekedjetek a szeretetre;"1Kor.14,1

Istent jobban érdekli az, hogy miért teszed azt, amit teszel, mint az, amit teszel. Az Isteni célokat - azokat a célokat, amelyeket Isten megáld - a szeretet kell, hogy motiválja.

Az embereket sok minden motiválhatja, amikor kitűzik a céljaikat - a kortársak nyomása, bűn, kapzsiság, materializmus, bosszú, büszkeség, irígység vagy féltékenység. Isten csak azokat a célokat áldja meg, amelyeket a szeretet motivál.

A Biblia azt mondja, hogy minden, amit tesztek, azt szeretettel tegyétek. Tehát, minden cél, amelyet magad elé állítasz, az Isten dicsőségét kell, hogy szolgálja és minden cél mögötti motiváció a szeretet kell legyen. Erről így ír a Biblia: "Minden dolgotok szeretetben menjen végbe." 1Kor.16,14

A szeretet, amely motivál minket, lehet a mi szeretetünk Jézus iránt vagy más emberek iránt is. Ez az úgy nevezett Nagy Parancsolat: Szeresd az Urat teljes szívedből és felebarátodat, mint magadat. Amikor egy cél arra indít téged, hogy jobban szeresd az Urat, vagy más embereket, akkor az Úr ott lesz a célod mögött.

A Biblia azt mondja: " Istent soha senki nem látta. Ha szeretjük egymást, Isten lakik bennünk és az Ő szeretete lett teljessé bennünk. " 1Ján. 4,12

Máskülönben, ha a céljaidat szeretet nélkül tűzöd ki magad elé, akkor az emberek eszközökké válnak az életedben, és már nem emberi lényekként fogod látni őket, hanem a terved részeivé válnak és ez visszatart téged attól, hogy szeretni tanulj. Isten azt akarja, hogy úgy töltsük az időnket a földön, hogy megtanuljuk hogyan kell Őt és másokat szeretni.

Használd fel küzdelmeidet, hogy megerősödj hitedben

"Most, hogy a legrosszabb véget ért, örömmel jelenthetjük, hogy tiszta lelkiismerettel és hittel kerültünk ki belőle, és szembenézhetünk a világgal - s ami fontosabb - veletek, emelt fővel. De ez semmiképp sem a mi lépteinknek köszönhető. Isten volt az, aki megtartott minket figyelmünket rá irányítva, feltétel nélkül." (angolról fordítva, 2Kor 1,12 MSG)




Ahhoz, hogy túljuss mindazon, amin most mész keresztül, segít, ha arra összpontosítasz, hogy ki Isten - arra, hogy az Ő természete nem változik. Tekintet nélkül a körülményeidre és, hogy hogy érzed magad, kapaszkodj abba a tudatba, hogy Isten természete változatlan.

A körülményeid nem változtathatják meg Isten természetét. Isten kegyelme még mindig tart, Ő még mindig érted van, még ha nem is érzed úgy.

Jusson eszedbe mindaz, ami Istenre nézve örökérvényű igazság: Ő jó, Ő szeret téged, Ő veled van, Ő tudja, min mész keresztül, Ő törődik veled, és terve van az életedre nézve.

Raymond Edman mondta egyszer: "A sötétségben sose kételkedj abban, amit Isten mondott a világosságban."

Beszéljünk róla!
Mit mondott neked Isten a világosságban, amit most kétségbe vonsz a sötétségben?
Miért kételkedsz most Istenben?
Mondd ki ezt az igazságot: A körülményeid nem változtathatják meg Isten természetét.

Ne aggódj, légy egészséges!

"Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg." (Ézs 43,2)


Mikor stresszes az életed, három alapvető dolog közül választhatsz: aggódsz, nem veszel tudomást a stresszről vagy lazítasz és bízol Istenben.

A zsoltáros azt mondja a Bibliában: "Így szóltam magamhoz, légy nyugodt, mert vigyáz rád az Úr." (Zsolt 116,7 NCV fordítás) Nem bízhatsz Istenben és aggódhatsz ugyanakkor.

Ez az igazi lelki bölcsesség nemcsak Istentől való, de bölcs dolog egészségedet illetően is. A Biblia a Példabeszédek könyvében azt mondja, a békés szív egészséges szív. "A nyugodt szív életet ad a testnek, de a rosszindulat rothasztja a csontokat." (Péld 14,30 NIV fordítás)

Nem csak az rombolja az egészségedet, amit eszel - hanem az is, ami téged eszik! Lehet remek terved az egészséges étkezésre vonatkozóan - friss, egészséges, organikus ételeket eszel, megfelelő adagokban - de ha neheztelsz valakire vagy aggódsz a holnap miatt, azt az egészséged sínyli meg.

Az aggodalom olyan, mint a méreg vagy a tűz. Belülről éget fel. Sosem felejtem el a Columbo egyik régi epizódját, amiben Johnny Cash játszotta a rossz fiút. Mikor végül elkapták, azt mondta: "Úgy örülök, hogy elkaptak, mert megölt a bűntudat."

Meg se tudom mondani, hány beszámolót olvastam már orvosoktól, akik állították, hogy az emberek többsége már holnap elhagyhatná a kórházat, ha megszabadulhatnának aggodalmaiktól, bűntudatuktól és sértődöttségüktől.

Sok fajta aggodalommal kell szembenéznünk az életünkben, de többségük ezen öt terület körül forog:

* Egyedül maradunk.
* Nem fogjuk tudni, mit tegyünk a jövőben.
* Nem lesz meg, amire szükségünk lesz.
* Bántódásunk esik valakitől vagy valamitől.
* Nem lesz erőnk a túlélésre.

De van jó hír: Nem kell aggódnod. Az aggódás nem kötelező gyötrelem. Sok minden lehet hatással az egészségedre, amit nem irányíthatsz, de az aggódás mennyiségét irányíthatod!

Isten több mint 7000 ígéretet tesz a Bibliában. Sok ígéret azokra a területekre vonatkozik, amik miatt a legjobban aggódsz, mint a fent említett öt terület.

Ismered Őt, aki a jövődet alakítja, ha kapcsolatban állsz Istennel Jézus Krisztus által. A jövődre vonatkozó ígéretei életet adnak, nem okot gyomorfájdító aggodalomra.

A 7000 ígéret egyike: "Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg."

Nem szükséges aggódnod. Ő, aki irányítja a jövődet, végig is kísér az úton. Ez lehet olyan fontos az egészségedet illetően, mint egy diéta vagy edzőtermi tagság 2014-ben.

Beszéljünk róla

* Hogy látod, aggodalmaid hogyan hatnak fizikai állapotodra vagy szeretteid egészségére?
* Az életed melyik területén küzdesz azért, hogy bízz Istenben és ne aggodalmaskodj feleslegesen?
* 2014-ben Isten mely ígéretére lesz szükséged segítségképpen, hogy jobban bízz Benne és kevesebbet aggódj?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése