2017. január 27., péntek

A csendesség bizalmat igényel


"...mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma;"Mt.6,11.

A bizalomra alapozott imádkozás a harmadik dolog, amit meg kell tennünk, ha csöndességet tartunk. Amikor ezt teszed, a stressz feloldódik benned, mivel a bizalmi ima az aggodalom egyetlen és legjobb ellenszere.

Ne félj elmondani Istennek, hogy azt várod tőle, hogy betöltse minden szükségletedet. Szeretem, ha a gyermekeim, és ma már az unokáim is megbíznak bennem. Isten szereti, ha az ő gyermekei megbíznak benne

Akkor mutatjuk meg a bizalmunkat Istenben, amikor azt mondjuk Neki: "Uram, annyi tennivalóm van ma. Lehetetlen teljesíteni őket. Nem tudom mindegyiket elvégezni, ezért kérlek, segíts hogy tudjam, mi az, ami valóban fontos és mi nem. Segíts, hogy ne aggódjak amiatt, hogy nem végeztem el a kevésbé fontos feladataimat. Segíts, hogy arra figyeljek, ami valóban fontos. Szükségem van ma az erődre, hogy azt tegyem, amit tennem kell. Tőled függök anyagilag, fizikailag és érzelmileg is, szükségem van rá, Uram, hogy ma segíts nekem."

Tehát Jézus nem azt mondta, hogy "minden havi kenyerünket add meg nekünk", vagy "minden heti kenyerünket". Ő azt mondta: "mindennapi kenyerünket", mert meg kell tanulnunk huszonnégy-óránként Istentől függni. Ő nem arra a pontra akar elvezetni téged, hogy teljes mértékben egy egész évre előre bízz benne, hanem, hogy egyszerre csak egy napig. Ő elegendő kegyelmet, erőt és energiát ad neked a mai napra.

A legjobban ez a Filippi 4,19.-ben van megírva: "Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban."


Bocsáss meg, mert neked is megbocsátottak

"Emlékezz, hogy az Úr megbocsátott neked, így neked is meg kell bocsánatod másoknak. (Kol 3,13 NLT fordítás)


A Biblia azt mondja, hogy három ok van, amiért el kell engednünk a múltat és azokat az embereket, akik megbántottak. Ezeknek az okoknak semmi köze ahhoz, hogy az illető, aki megbántott, megérdemli-e vagy sem a megbocsátást.

1. Ha megbántott valaki, meg kell bocsátanod neki, mert Isten is megbocsátott neked. A Kolossé levélben írja Pál: "Emlékezz, hogy az Úr megbocsátott neked, így neked is meg kell bocsánatod másoknak." (Kol 3,13 NLT fordítás) Ha megbocsátó akarsz lenni, először is el kell fogadnod a bűnbocsánatot, amit Isten nyújt Jézus Krisztus által. Isten A Biblia azt írja, hogy Isten Jézus alakjában jött a földre, hogy megbocsássa mindazt a rosszat, ami valaha történt. Ő fizetett érte, hogy nekünk ne kelljen. Ez az evangélium.
2. Meg kell bocsátani azoknak, akik megbántottak, különben életedet a sértődöttség fogja irányítani. A Biblia azt írja a Prédikátor könyvében: "Csak a bolond gerjed haragra és tartogatja ellenszenvét." (Préd 7,9 CEV fordítás) A sértődöttség rossz kedvűvé tesz és a múlthoz szegez. Amikor a múltban ragadsz a múlt irányít. Valahányszor megsértődsz valami miatt, az irányít. Néhányan hagyják, hogy még ma is sérelmet okozzanak azok, akik 5, 10 vagy akár 20 évvel ezelőtt megbántották őket. Ez ostobaság. Ne hagyd, hogy megtörténjen. Nem bánthatnak többé. A múlt elmúlt. Hagynod kell elmenni.
3. Meg kell bocsátanod azoknak, akik megbántottak, mert neked is további megbocsátásra van szükséged. Jézus mondta: „Mert ha az embereknek megbocsátjátok vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket." (Mt 6,14-15) A megbocsátás kétirányú utca: nem kaphatod meg azt, amit nem vagy hajlandó adni.

Egyszer valaki így szólt John Wesley-hez: "Sosem tudok megbocsátani annak az embernek!" Wesley így felelt: "Akkor remélem Ön többet sosem vétkezik." Te sem akarod elégetni azt a hidat, amin keresztül eljutsz a Mennyországba.

Beszéljünk róla:

* Milyen helyzetekben kell megbocsátanod, hogy továbbléphess a múltadtól?
* Mi az a bűn, amiről úgy gondolod, hogy sosem tudnád megbocsátani?
* Szerinted Isten hogyan vélekedik arról a bűnről?


Csendesség:
Válassz egy állandó időpontot!


"Kora reggel, még szürkületben fölkelt, kiment, és egy puszta helyre ment, ahol imádkozott" (Márk 1:35).


Hogy hatékony csendességed legyen, ki kell választanod egy bizonyos időpontot arra, hogy minden nap találkozz az Úrral. Azt is el kell döntened, hogy milyen hosszú legyen ez az idő. Az általános szabály ez: A legalkalmasabb idő akkor van, amikor a legjobbat tudod nyújtani, amikor elemedben vagy. Add Istennek a napod legjobb részét, amikor a legfrissebb, és a legéberebb állapotodban vagy. Ne próbáld Istent a maradék időddel szolgálni. Ne felejtsd el azt sem, hogy a számodra legmegfelelőbb idő, talán különbözik másokétól.

Úgy tűnik a legtöbbünknek, a kora reggel a legmegfelelőbb idő. Jézus saját gyakorlata is ez volt, hogy felkelt korán imádkozni, és az Atyával találkozni:"Kora reggel, még szürkületben fölkelt, kiment, és egy puszta helyre ment, ahol imádkozott" (Márk 1:35).

A Bibliában sok Isten szerinti férfi és nő kelt fel korán, hogy találkozzon Istennel. Néhányan közülük:

* Ábrahám (1.Mózes 19:27)
* Mózes (2.Mózes 34:4)
* Jób (Jób 1:5)
* Anna és Elkána (1. Sámuel 1:19)
* Jákób (1. Mózes 28:18)
* Dávid (Zsoltárok 5:3; 57:7,8)

(Nézzd meg még: Zsoltárok 143:8; Ézsaiás 26:9; Ezékiel 12:8)

Talán azt is megfontolhatod, hogy két csendességed legyen (reggel és este). Dawson Trotman, a "Navigators" alapítója, egy betükódot talált ki esti csendességének: "ŐSUS" (HWLW). Akár egy csapattal töltötte az estét, akár otthon a feleségével, amikor a beszélgetés befejeződni látszott, azt mondta: "Rendben, ŐSUS". Az, hogy "ŐSUS" annyit jelent, hogy "az Ő Szava az Utolsó Szó". Ezt gyakorolta éveken keresztül, hogy az Istenre figyelés volt az utolsó tevékenysége, napjai zárásaként. (Betty Lee Skinner, Daws, Zondervan, 1974, p.:103).

Bármelyik időpontot is választod, legyél benne kitartó! Jegyezd be a naptárodba; Legyenek találkozóid Istennel, mint ahogy akárki mással is lennének! Randizz Jézussal!

Aztán legyél várakozással teli, és ne ültesd fel! Azok a randik, amiken felültetnek minket, nem tartoznak a legjobb tapasztalataink közé, és Jézus sem szereti, ha felültetik. Szóval tervezz be egy randevút vele, és legyél ott, bármibe is kerüljön!

A kérdés gyakran felmerül: "Mennyi időt töltsek Istennel?" Ha még sosem volt rendszeres csendességed azelőtt, talán kezdhetnéd hét perccel (Robert D. Foster, Seven Minutes with God {Hét percek, Istennel}, NavPress, 1997) ,és engedd természetes módon növekedni ezt az időt. Célózd meg, hogy sosem töltesz napi 15 percnél kevesebb időt Istennel!

Beszéljünk róla!

* Számodra mikor a legalkalmasabb, hogy a csendességedet megtartsd?
* Mik azok a dolgok, amiket rendszerint a csendességed elé helyezel, vagy helyette végzel? Milyen lépéseket fogsz ma megtenni annak érdekében, hogy átértékeld azokat a dolgokat, amik elsőbbséget élveznek a napirendedben, hogy Istené lehessen az első, és az utolsó szó?


Találj egy nyugodt helyet


Jézus kiment (a városból), és szokása szerint az Olajfák-hegyére ment; a tanítványok követték Őt. (Luk.22:39 Budai)

A hely, ahol a csendességedet szoktad eltölteni, szintén nagyon fontos. A Biblia rámutat arra, hogy Ábrahámnak is volt egy szokásos helye, ahol Istennel találkozott (1Móz 19:27). Jézusnak kifejezetten szokása volt, hogy a Gecsemánéban imádkozzon, az Olajfák hegyén: "Ezután eltávozott onnan, és szokása szerint az Olajfák hegyére ment. Követték a tanítványai is." (Luk 22:39 MBT)
A te helyednek egy elkülönített helynek kellene lennie. Ez az a hely, ahol egyedül lehetsz, ahol csend van, ahol nem zavarnak és nem zökkentenek ki. A mai hangos nyugati világban ez találékonyságot igényel, de nagyon fontos.


Ennek a helynek ilyennek kéne lennie:
• Ahol hangosan imádkozhatsz anélkül, hogy zavarnál másokat.
• Ahol jó a megvilágítás az olvasáshoz (talán van egy asztal is).
• Ahol kényelmesen vagy. (FIGYELEM: ne az ágyadat válaszd a csendességed helyéül. Ez túl kényelmes!)


A te helyednek egy különleges helynek kell lennie. Bárhol is találkozol az Úrral, tedd a helyet egy különleges hellyé kettőtök számára. Ahogy a napok telnek, ez a hely egyre többet fog jelenteni számodra, mert itt csodálatos időket élsz meg Jézus Krisztussal.

A te helyednek szent helynek kell lennie. Ez az a hely, ahol találkozol az élő Istennel. Ahol találkozol az Úrral, lehet éppolyan szent, mint az, ahol Ábrahám találkozott az Úrral. Nem szükséges a templom épületében lenned. Vannak olyan emberek, akik egy csendes helyen leparkolva az autóikban tartanak ilyen csendes időt, vagy egy üres kamrában otthon, vagy a hátsó udvaron vagy a baseball fedezéknél. Mindegyik ilyen hely szentté vált számukra.

Beszéljünk róla:
• Követve ezeket az irányelveket, hol van a legalkalmasabb hely arra, hogy elcsendesedj?
• Mit kell tenned annak érdekében, hogy a minimumra csökkentsd a zavaró tényezőket, hogy ezalatt a csendes idő alatt Istenre tudj összpontosítani?


Kövess egy egyszerű tervet


"Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján!" (Zsolt. 139:23-24)


Valaki egyszer ezt mondta: "Ha nincsenek céljaid, biztosan el is éred őket!" Ahhoz, hogy legyen egy jó csendességed, szükséged van egy tervre, egyfajta általános, követendő vezérfonalra.

A főszabály ez: a terv legyen egyszerű.

A következő három dologra lesz szükséged tervezett csendességedhez:

* Bibliára - egy jól nyomtatott, mai fordításra (nem magyarázó körülírásra), lehetőleg jegyzetek nélkül;
* jegyzetfüzet, hogy leírhasd mit mutatott meg neked az Úr, és hogy imalistát készíthess;
* énekeskönyv - lehet, hogy néha énekelni szeretnél, amikor dicséred az Urat (ld. Kol. 3:16)

Várj Istenre (pihenés). Légy csendben egy percig; ne essél be futva Isten jelenlétébe és ne kezdj rögtön beszélni. Kövesd Isten útmutatását: "Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!" (Zsolt. 46:10, lásd még Ézs. 30:15; 40:31). Légy csendben egy rövid ideig, hogy áhítatos lelkület alakuljon ki benned.

Imádkozz röviden (kérés). Ez még nem az imaórád, hanem csak egy rövid nyitóimádság, amiben kéred Istent, hogy tisztítsa meg szívedet és vezessen az együtt töltött időben. Van két jó rész a Bibliában, amit érdemes kívülről megtanulni: Zsolt. 139:23-24 és Zsolt. 119:18. Össze kell hangolódnod a Szerzővel, mielőtt megértenéd a Könyvét!

Olvass el egy szakaszt a Szentírásból (olvasás). Itt kezdődik az Istennel való beszélgetés. Ő az Igéjén keresztül beszél hozzád, te imádságban válaszolsz neki. Olvasd a Bibliádat:

* lassan - ne siess, ne próbálj egyszerre sokat olvasni; ne rohanj keresztül rajta.
* megismételve - olvass el egy szakaszt újra meg újra addig, amíg kezd kirajzolódni egy kép a fejedben. Sok ember azért nem nyer sokat a Bibliaolvasásából, mert nem olvassa el többször az Igét.
* megállás nélkül - ne állj meg a mondat közepén, hogy aztán hirtelen áttérj egy másik tárgyra és elemzést készíts. Csak egy szakaszt olvass, annak a szakasznak az öröméért, engedve, hogy Isten beszéljen hozzád.
* hangosan, de csendesen - ha hangosan olvasod, az fejleszti koncentrálóképességedet és segít jobban megérteni, amit olvasol, mert látod és hallod is a szöveget. Mégis csendben olvass, hogy mást se zavarj vele.
* módszeresen - ne használd a "véletlen kinyitás" módszerét - egy részt innen, egy részt onnan, amit szeretsz, egy másikat, ami meg érdekes. Akkor érted meg a Bibliát, ha úgy olvasod, ahogy megírták, egyszerre egy könyvet, vagy egy levelet.



Beszéljünk róla:

* A fenti vezérfonalak közül melyik az, amely természetellenes számodra (lassú olvasás, pihenés, stb.)? Kérd Istent, hogy segítsen ezeken a területeken, hogy csendességed hatékonyabb lehessen.
* Egy hatékony csendesség hogyan változtatja meg a napodat?


Hogyan tanulmányozzuk Isten igéjét?


"Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsolt 119,18)


Isten szavának tanulmányozása megváltoztatja az életedet, ha gyakorlatban is alkalmazod, amit tanultál. De mindez azzal kezdődik, hogy hajlandónak kell lenned a tanulásra.

A Biblia azt írja: "Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsolt 119,18)

Isten nagyon sok mindent meg akar mutatni nekünk, de késznek kell lennünk arra, hogy szavait nyitott szemmel vizsgáljuk.

Hogyan tanulmányozzuk tehát Isten igéjét? A hatékony Biblia-tanulmányozásnak, bármilyen módszert is választunk, 5 része van. Ma kettőt nézünk meg ezek közül, holnap pedig hármat.

1. Tedd fel a helyes kérdéseket. Tanulmányozni a Bibliát azt jelenti, hogy jó kérdéseket teszünk fel a szöveggel kapcsolatban. Nincs korlátozva, hogy mennyi kérdést tehetünk fel a Bibliával kapcsolatban, mint ahogy határtalan annak bölcsessége és mély értelme is. Minél mélyebbre ásunk, annál több aranyra lelünk.

Ha az olvasott szöveggel kapcsolatban kérdéseket teszünk fel, elérjük, hogy a szöveget teljesen más szemmel vizsgáljuk. Valahányszor felütjük a Bibliát, hogy tanulmányozzuk, új igazságok fognak kiragyogni.

2. Írd le az észrevételeidet. Soha ne tanulmányozd a Bibliát toll és papír nélkül (vagy billentyűzet nélkül, ha jobban tetszik). Mikor kérdést teszel fel és megtalálod rá a választ, írd le, amit tanultál. Olvashatod a Bibliát úgy, hogy nem írsz le semmit, de akkor nem tanulmányozod.

Dawson Trotman, a Navigátorok alapítója szokta volt mondani: "A gondolatok kigabalyodnak mikor elhagyják az ajkakat és az ujjbegyeket." Más szóval, amit nem tudsz kimondani és nem tudsz leírni, azt nem is igazán gondoltad át. Még ha nem is találtál semmit az adott versben, akkor is írd le, hogy nem találtál benne semmit. Már csak a cselekedet maga, hogy leírod, új gondolatokat fog elindítani.

Beszéljetek róla

Gondoljátok át: a hely, ahol Isten szavát tanulmányozzátok minden nap, segíti vagy akadályozza az összpontosítást?






Nagyszerű bibliatanulmányozási módszerek


Ő így válaszolt: "Meg van írva: Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik." Máté 4:4

Isten azt akarja, hogy szavát alkalmazzuk és hogy engedjük, hogy az megváltoztassa életünket. Ez azonban csakis az Ő igéjének tanulmányozásával történhet.
Hogyan? Tegnap két olyan általános alapelvet osztottam meg veletek, amely alkalmazható bármilyen fajta igetanulmányozáshoz.

1. Tedd fel a helyes kérdéseket.

2. Írd le az észrevételeidet.

Ma még három alapelvet fogok megemlíteni.

3. Alkalmazd Isten igéjét. Elmozdulsz a "mi"-ről az "és akkor mi" felé és teszed, amit a Biblia mond. A végső célja a bibliatanulmányozásunknak az alkalmazás. Más szavakkal, hogyan fogja ez az igerész az életemet megváltoztatni? Nem nyugszunk meg abban, ha csak értjük Isten igéjét. Alkalmazni akarjuk a bibliai alapelveket a mindennapi életünkben.

A megértés alkalmazás nélkül abortusz. Megállítod a folyamatot, mielőtt még gyümölcsöt hozna. Mindaz a bibliatanulmányozás, amit végzünk semmit sem ér, ha a végén nem hasonlítunk jobban Krisztusra.

Valójában csak azt a részét hiszed el a Bibliának, amit alkalmazol is. Hiszel a Krisztus jó hírének másokkal való megosztásában? Hiszel a tized szerinti adakozásban? Teszed is ezeket a dolgokat? Ha nem teszed, akkor igazából nem hiszed el azt, amit a Biblia ezekről tanít. A legtöbbünknek nem az a gondja a Bibliával, hogy nem érti ami van benne, hanem az, hogy nem alkalmazza azt, amit igazából ért.

4. Tanulmányozd a Bibliát szisztematikusan. Ne csak véletlenszerűen. Úgy tanulmányozhatod szisztematikusan, ha igeversről igeversre, könyvről könyvre, témáról témára haladsz. Ennek ellentéte az ide-oda belekapok mód, amikor csak úgy kinyitod a Bibliát és ráböksz a helyre, ahonnan épülni akarsz. Ez nem jár olyan eredménnyel, amelyet Isten el akar érni az életedben.

5. Olvasd a Bibliát újra és újra. Ez a nagyon egyszerű tanács meg fogja változtatni az életedet. Elképesztő, hogy mennyit tanulhatsz egy igerészből, ha újra és újra elolvasod és aztan visszatérsz rá pár hónappal később. Minél többet olvasol egy részt, annál többet fogsz belől fejlődni, tanulni.

A mai napnál nincs megfelelőbb idő arra, hogy te magad is elkezd az ige tanulmányozását. Bármely módon is tanulmányozod a Bibliát, alkalmazd ezt az öt alapelvet és többet fejlődsz majd, bármely részét is tanulmányozod.

Gondolat ébresztőnek:

Az életed melyik különleges területén akarja ma Isten, hogy alkalmazd az ő szavát?




Van lelki tanácsadód? Ha nincs, segítene ez esetleg abban, hogy a Bibliát szorgalmasabban tanulmányozd?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése