2017. január 10., kedd

A változáshoz közösségre van szükség!
"Ahogy a mi testünknek is több része van és minden résznek megvan a maga feladata, úgy van ez Krisztus testében is. Mi a test különböző részei vagyunk és mindannyian egymáshoz tartozunk." (Róma 12:4-5., NLT fordítás)


Egyedül nem fogsz változtatni azokon a dolgokon, amelyeken kellene, akarsz vagy tervezel változtatni. Ha tudnál egyedül változtatni, megtennéd, de mivel nem tudsz, nem is teszed meg!
A Biblia azt mondja a Róma 12:4-5-ben: "Ahogy a mi testünknek is több része van és minden résznek megvan a maga feladata, úgy van ez Krisztus testében is. Mi a test különböző részei vagyunk és mindannyian egymáshoz tartozunk." (NLT fordítás)
Isten úgy alkotta meg a világot, hogy szükségünk van egymásra. Nekem szükségem van rád, és neked rám. Az "egymás" kifejezés 58-szor szerepel az Újszövetségben: szeressük egymást, gondoskodjunk egymásról, támogassuk egymást, imádkozzunk egymásért, köszöntsük egymást, osszunk meg dolgokat egymással. Isten sosem mondta, hogy magányos lovasként kell élned az életed. Még a magányos lovasnak is ott volt Tonto, a harcostársa! Nem arra lettél teremtve, hogy magányosan élj. Az, hogy lesz házastársad vagy nem, nem annyira lényeges. Egy szellemi családra van szükséged, és fontos, hogy egy kis csoporthoz is tartozz.
Neked szükséged van rám, nekem rád. Szükséged van a körülötted lévő emberekre, és nekik rád. Egymáshoz tartozunk.
Nagyon sok jó könyv van, ami elmondja, mit kellene tenned, de két dolgot nem említenek, amire a Biblia szerint mindenképpen szükséged van: Isten ereje és a közösség. Ez kell az igazi változáshoz. A változáshoz közösségre van szükség!
A Saddleback gyülekezetben sokféle háttérből való ember él; 65 különböző nyelvet beszélünk, és tagjaink a legkülönbözőbb vallási, etnikai és nemzetiségi háttérből jönnek.
Közös azonban bennünk az, hogy mindannyian szeretjük Istent. Ez egyesít minket és lehetővé teszi, hogy segítsük egymást.
A Galata 3:28 ezt mondja: "Krisztusban nincs különbség zsidó és görög között, rabszolga és szabad ember között, férfi és nő között. Krisztusban mindannyian egyformák vagytok." (NCV fordítás)
Beszéljünk róla:
* Milyen változásokat szeretnél az életedben ebben az évben? Milyen célokat tűztél ki?
* Hogyan segít téged a hozzád legközelebb álló emberek támogatása abban, hogy elérd ezeket a célokat?
* Mi tart vissza attól, hogy segítséget fogadj el vagy kérj másoktól?

Boldog maradhatsz!


„A pásztorok pedig visszatértek, dicsőítve és magasztalva az Istent mindazért, amit pontosan úgy hallottak és láttak, ahogyan ő megüzente nekik.” (Lukács 2:20)Megünnepeljük Jézus születésnapját, aztán visszatérünk a munkahelyünkre, hivatalba, iskolába, tesszük a dolgunkat, amit tenni szoktunk.

Emlékszel, hogy a karácsony épp csak néhány héttel ezelőtt volt? (Vagy csak azért emlékszel még rá, mert azon gondolkodsz, mikor fogod leszedni a karácsonyi díszítést?)

A betlehemi pásztorok visszatértek a mezőjükre. Isten elküldte őket, hogy megkeressék az újszülött Jézust egy jászolban. Csodálták Istent, és tudták, hogy áldottak lettek, mert láthatták a Messiás érkezését. Aztán pedig visszatértek a nyájaikhoz. Visszatértek hitben megerősödve, feltöltekezve, dicsérve és imádva az Istent. Azonban mégiscsak visszatértek a mindennapi rutin feladatukhoz.

Isten felvisz minket a hegycsúcsra, ahol hatalmas csodákat mutat nekünk, de nem maradhatunk mindig a hegycsúcson. Az a hely a mezőn van, a nyájak között, ahol a hitünk növekszik, az evilági dolgok, a mindennapok talaján. Ez az, ahol meghalunk Krisztusnak, engedve, hogy az ő élete kibontakozzon bennünk. (Galata 2:20)

Visszatérhetsz a napi rutin feladataidhoz, de Isten azt akarja, hogy tudd:

* Azok a dolgok, amiben igazán hiszel, napról napra felszínre jönnek. Az felett való konfliktusok, hogy ki készíti el a kávét, ki mosogat el, ki megy haza korábban, vagy kié lesz a nagyobb szelet a süteményből, meg fogják mutatni, hogy vajon Krisztus él benned, vagy még mindig azt mondod, „Nem, ez én vagyok, aki élek.”
* Isten azt akarja, hogy sikeres legyél, és ő veled marad, segíteni neked, hogy azt tedd, ami helyes. Ahogy Rick pásztor gyakran mondja, Isten a te oldaladon van. Ez azt jelenti, hogy Isten figyelme nem arra irányul, hogy rajtakapjon, ha valami rosszat teszel, hanem hogy felfedje, hol van még szükséged, hogy Jézus élete növekedjen benned.
* Boldog maradhatsz! Vajon nem tudjuk-e mindig kimutatni, hogy a karácsonyi időszakban az emberek mennyire barátságosak, szívélyesek, szeretőek és adakozóak, aztán pedig az év többi részében siránkoznak a nem szeretem dolgok felett? Lehet már január, te maradhatsz mégis barátságos, szívélyes, szeretetteljes, adakozó most is. Ez a te választásod!


Boldog Karácsonyt, és boldog visszatérést a rutinfeladataidhoz!


Isten határozza meg, ki vagy, egyedül Isten


„Saját tulajdonaként azonosított minket azáltal, hogy a Szent Szellemet a szívünkbe helyezte.” (2Korinthus 1:22 – NLT fordítás)


Nem az érzéseid határozzák meg, hogy ki vagy. Nem is mások véleménye. Sem a körülményeid. Nem a sikereid vagy a kudarcaid határoznak meg. Nem az az autó, amit vezetsz, nem az a pénz, amit keresel, nem a ház, amire azt mondod, hogy a tied (pedig valójában a banké).

Isten határozza meg, hogy ki vagy, egyedül Isten. Ő pedig a sajátjaként határoz meg, sajátjaként azonosít. (2Korinthus 1:22)

Az tény, hogy ha nem tudod ki vagy, sebezhetővé tesz arra, hogy más emberek mondják meg, ki vagy. Pedig a sziklaszilárd, evangéliumi igazság az, hogy az vagy, akinek Isten mond téged, és ebben a kérdésben senki másnak nincs szavazati joga.

Jézus képes volt szembenézni küldetésének hihetetlen követelményével, mert pontosan tudta, ki ő. Tudta, hogy fontos Istennek, és ez adott neki magabiztosságot, hogy céltudatosan haladjon, hitben járjon.

Isten értékes, drága gyermeke vagy, és Ő a saját tetszésére teremtett téged. Mivel Krisztussal vagy azonosítva, a Szent Szellem ereje van benned.

Beszéljünk róla:

Mivel Isten határozza meg, ki vagy, nem kell elfogadnod, mások hogyan határoznak meg, milyen címkéket ragasztanak rád.

* Kérd Istent, segítsen elhinni és elfogadni azt, amit ő mond rólad.
* Hogyan változhatna meg az életed, ha teljesen elfogadnád, hogy Isten az Ő tetszésére teremtett téged?


Tudtad, hogy Isten is állít fel célokat?


"E terv szerint, amikor erre megérik az idő, Isten a Krisztusban mindent egybeszerkeszt: mindazt, ami a Mennyben és a Földön van, és őt teszi mindennek fejévé." (Efézus 1:10)*


Az elmúlt néhány napban arról beszéltünk, hogyan lehet meglátni dolgokat a hit szemével: hogyan lehet ez az év valóban más, mint az előző. Hogyan lehet ez az évtized valóban más, mint az előző.

Mielőtt bármi értékeset tudnál alkotni, meg kell tanulnod azt látni, amit Isten. Ez azért kell, hogy meg tudd látni azt, amit Isten képes tenni az életedben. Ha egyszer látod, mire képes Isten, kénytelen leszel elhinni, hogy tényleg meg is fogja tenni. El fogod hinni, hogy segít majd neked megváltoztatni azokat a dolgokat, amiket meg kell. Amíg nem hiszed el, hogy lehetséges a változás, nem fogsz erőfeszítéseket tenni azért, hogy megváltozz. De amint elhiszed, hogy meg tudsz változni, fel tudsz magadnak állítani hitbeli célokat.

A célok felállítása a lelki fegyelem része. Nem csupán egy jó ötlet: a Biblia szerint ahhoz, hogy lelkileg növekedni tudj, fel kell állítanod magad elé lelki célokat. A célok kiterjesztik a határaidat és segítenek benne, hogy azzá válj, akivé Isten formálni akar.

A célok állítása a lelki fegyelem része, mivel Isten is állít célokat. Tudtad? Márpedig ha Isten állít célokat, akkor ahogy haladsz előre Krisztus képére formálódás útján, neked is célokat kell majd állítanod. Istennek vannak céljai a történelemben, amelyek még nem teljesültek. Istennek céljai vannak a családjával – az egyházzal –, amelyek még nem teljesültek. És Istennek céljai vannak a te életeddel is, amelyek még szintén nem teljesültek.

A Biblia azt mondja hogy Isten tervez, tehát biztosak lehetünk benne, hogy a tervezés helyes dolog. Isten megtervezte az világegyetemet, és minél mélyebben tanulmányozzuk, annál jobban látjuk, milyen hatalmas tervezés is áll e mögött.

A Biblia azt mondja, Isten azt tervezi, hogy Krisztusban mindent egybeszerkeszt, és minden élet egy végső cél felé halad. Egy nap Jézus vissza fog jönni, minden térd meghajol majd előtte, és minden nyelv megvallja majd, hogy Ő az Úr. Egy nap Isten be fogja csukni az Élet Könyvét itt a földön; új földet és új eget fog teremteni, és "őt teszi mindennek fejévé." (Efézus 1:10)

Isten egy olyan Isten, aki célokat állít, és azt várja, hogy ezt te is tedd meg. Azt szeretné, ha ugyanazt mondanánk, amit Pál apostol: "Én tehát nem céltalanul futok, hanem egy határozott cél felé. Úgy küzdök, mint egy ökölvívó, aki eltalálja az ellenfelét, és nem a levegőbe csapkod." (1Korinthus 9:26)*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése