2017. február 19., vasárnap

A Biblia történelmi hitelessége

"...lehetetlen, hogy Isten hazudjon..." (Zsidókhoz írt levél 6:18b)


A Biblia megbízható, mert doktrinálisan és teológiailag is hibátlan. Továbbá erkölcs és etika kérdésében is pontos. Mindezeken felül a Biblia a történelmi hitelessége miatt is megbízható.


Miért fontos ez a szempont?
A Zsidókhoz írt levél 6:18-ban azt olvassuk, hogy "lehetetlen, hogy Isten hazudjon...". Tulajdonképpen az egész világmindenség csakis amiatt áll fenn, mert Isten mindenkor igaz.
Ha a Bibliában csak egyetlen hazguság is van, már nem lehet Isten szerinti könyv. Nem lehet Istentől való, mert lehetetlen, hogy Isten hazudjon. A Zsoltárok 33:4 szerint "az Úr igéje igaz". Ez azt jelenti, hogy a Biblia igazat szól mind a megváltásról, mind a történelemről.


Honnan tudjuk, hogy a Biblia történelmileg hiteles? A módszer ugyanaz, mint bármely más történeti esetben:


A Biblia első kézből származó beszámolókat tartalmaz. Minden történész utána járna, hogy a történetet az írta-e le, aki maga látta, vagy aki közvetett módon hallott róla, vagy netán egy többszáz évvel későbbi legenda. A Biblia elsősorban szemtanúk beszámolóinak sora. Mózes ott volt a Vörös tenger kettéválasztásánál. Józsué jelen volt, amikor leomlottak Jerikó kőfalai. Jézus tanítványai felső szobában tartózkodtak és megjelent előttük a feltámadt Jézus.


A bibliai történeteket kivételes odafigyeléssel rögzítették. Az Ószövetség másolói úgy másolták le az egyik tekercset a másikról, mintha csak egy fénymásolót használtak volna. Szabályok hosszú sora biztosította, hogy mindent teljes pontossággal másolnak át. Az egész Ószövetség szövegében a meghatározott számú hasáb mindig ugyanúgy nézett ki. Tudták, hogy egy adott könyv hány írásjelből áll. Például, lehet, hogy tudták, hogy 1653 A betű van a könyvben. Ha végül 1654 volt belőle, eldobták a tekercset és újra kezdték az egész munkát.


A régészet igazolja Biblia igazságát. Régészeknek sikerült feltárnia bibliai helyszíneket. Például megtalálták Siloám tavát, amely egy medence volt, ahol Jézus meggyógyított egy vakot, valamint Heródes templomának részleteit. A Hettita Birodalom is szép példája annak, hogy a régészet miként támasztja alá a Biblia történeti hitelességét. Generációkon keresztül a történészek semmilyen más forrásból nem értesültek a hettiták létezéséről. Aztán az 1900-as évek elején egy archeológus tízezer agyagtáblát fedezett fel a hettita fővárosban. Mostmár mindenki számára ismert, hogy valaha létezett a hettita nép.

Beszéljetek róla:

* Bízol a Biblia igazában?
* Mind mondanál annak, aki azt állítja, a Biblia nem bír történelmi hitellel?

A harag egy választás

“Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba, de a bölcs csendesen visszatartja azt.” Példabeszédek 29:11 (NLT fordítás)


Ha meg akarod szelídíteni az indulatodat el kell határoznod, hogy kezelni fogod.

Abba kell hagynod, hogy azt mondogatod: “Nem tudom kezelni!” és fel kell ismerned, hogy képes vagy rá. Csakúgy, mint a szeretet, a harag is egy választás. Amikor dühös leszel, azt választod, hogy az leszel. Senki sem kényszerít rá, hogy dühös legyél. Az emberek azt mondogatják: “Annyira fel tudsz bosszantani!” Azonban senki sem tehet téged dühössé a te engedélyed nélkül. A harag egy döntés, amit tudatosan irányítanod kell, amennyiben egy szerető személlyé akarsz válni.

Sokkal jobban tudsz a haragodon uralkodni, mint ahogy azt elismered. Hadd mondjak egy példát. Tegyük fel, hogy otthon vagy és vitába keveredsz valakivel a családodból. A hangotokat megemelitek, kezdesz begurulni, és mérges vagy. Egyszer csak csörög a telefon és kedvesen beleszólsz: “Halló? Ó, igen! Drágám, téged keresnek!”.

Mi történt? Nem akartad, hogy zavarba hozzanak vagy, hogy magyarázkodni kelljen, ezért hirtelen lekapcsoltad a haragodat. A harag igencsak uralható!

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 29:11-ben: “Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba, de a bölcs csendesen visszatartja azt.” (NLT fordítás). Ostoba vagy bölcs ember szeretnél lenni? Az, ahogyan egy helyzetben viselkedsz, csak és kizárólag a te felelősséged. A harag egy választás.

Annak az ideje, hogy eldöntsd irányítod-e a haragodat nem akkor van, amikor épp felmegy benned a pumpa, az adrenalin elborítja az elmédet és megfeszülnek az izmaid.

A csatát ezen a ponton már elvesztetted.

Előre tanuld meg a haragodat kezelni - mielőtt bemész arra a megbeszélésre vagy mielőtt a nap végén hazaérsz és kinyitod az otthonod bejárati ajtaját. Döntsd el: “Ma egyszerűen nem leszek dühös. Nem engedem, hogy hozzám férkőzzön.” Te irányítod a haragodat azzal, hogy elhatározod - előre eldöntöd - vissza fogod tartani a dühödet.



Beszéljünk róla:

* Milyen taktikát használhatsz vagy milyenek működtek nálad, amivel a haragodat kezelted?
* Milyen más úton tudsz egy olyan helyzetre reagálni, ami kihozna a sodrodból? Hogyan tudnád az üzenetedet átadni anélkül, hogy ostobán viselkednél?
* Mit gondolsz, miként lehet szeretettel reagálni valakire, aki nem tud uralkodni a haragján?


Fejezd be a halogatást!


"Nincs olyan dolog, mely ne sikerülne Krisztus segítségével, aki az erőt adja nekem." (Filippi 4:13 - LB fordítás)


A Biblia öt olyan feladatról beszél, melyet a halogatás elhárításához meg tudunk tenni.

1. Fejezd be a mentegetőzést. "A lusta ember tele van kifogással..." (Példabeszédek 22:13 - LB fordítás). Mit is mondtál, hogy a "napokban" mit fogsz csinálni? Mivel kapcsolatban keresel kifogásokat? Az első számú kifogás, amit hallok, az a következő: "Majd amikor kicsit lenyugszanak a dolgok, majd akkor...". Nem fognak a dolgok lenyugodni. El kell végre döntened, hogy mi a fontos.

2. Kezdd el ma! Nem jövő hónapban, jövő héten vagy holnap. "Ne dicsekedj a holnapi nappal, mert nem tudod, mit hoz az a nap!" (Példabeszédek 27:1). Semelyikünknek nincs a holnap garantálva.

3. Állíts fel egy jól kigondolt tervet. A Példabeszédek könyve 13:16 ezt mondja: "Minden okos ember előre tervez, de az esztelen nem..." (LB fordítás). Ha nem sikerül tervezni, akkor igazából a terved a kudarc. Ki kell jelölnöd egy bizonyos idősávot minden héten azokra a dolgokra, amiket meg kell tenned. Bármi is legyen, írd a naptáradba. Ha egy nagy feladatról van szó, bontsd le kis darabokra. Szedd szét falatnyi részekre.

4. Nézz szembe a félelmeiddel. Utáljuk belátni ha félünk valamitől, mert azt gondoljuk, hogy ez a gyengeség jele. Pedig a félelem az emberi természetünk jele. Csak az együgyűek nem félnek. Biztos hallottad már a következőket: "A bátorság nem a félelem hiányát jelenti, hanem azt, hogy annak ellenére, hogy félünk, előre tartunk." A Biblia azt mondja, hogy semmi olyasmi nincs, amit Krisztus segítségével, aki erőt ad neked, ne tudnál megtenni.

5. Arra fókuszálj, hogy mit nyerhetsz, ne a szenvedésre. Nagyon kevés olyan dolog van az életben, ami könnyen jön. Keresztül kell vergődnöd a frusztráltságon és arra kell gondolnod, hogy mit nyerhetsz, nem a fájdalomra vagy a szenvedésre. Arra koncentrálj, hogy milyen jól fog esni, ha végre elvégezted a feladatod.


A Galata 6:9 azt mondja, hogy "A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk."

Jézus sosem mondta, hogy az élet könnyű lesz. Lesznek áldozatok, amiket meg kell hoznunk és lesz olyan, hogy el kell magunkat köteleznünk. De óriási jutalom vár ránk, ha a dolgokat, amiket tőlünk kér, megtesszük.

Beszéljünk róla:

* Ne kérdezd, hogy "Mihez van most kedvem?", helyette kérdezd azt, hogy "Mit vár tőlem Isten?"
* Szeretném, ha leírnál három olyan dolgot, amit Isten szeretne, ha megtennél. Egyet-egyet írj le a következő területekkel kapcsolatban: családod, személyes életed, karriered. Válaszd ki az egyiket a három közül és kezdj neki ma. Akkor is ha csak 15 percet tudsz naponta a kitűzött célra áldozni, ezt az időt erre áldozd - sokkal jobban fogod magad érezni!







Jézus a kegyelem kényszer nélküli ritmusáról tanít


"Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Az én igám édes, és az én terhem könnyű." (angolból fordítva: "Járj velem és dolgozz velem - figyeld meg, én hogyan csinálom. Tanuld meg a kegyelem kényszer nélküli ritmusát. Nem rakok rád semmi nehezet vagy hozzád nem illő dolgot. Tarts velem, és meg fogsz tanulni szabadon és könnyedén élni.") (Mt 11:29-30)

Jézus arra hív el minket, hogy meghitt közösségben legyünk vele. Ez csak úgy érhető el, ha Ő állandóan ott van az életünkben. Ahogy erről Rick pásztor is tanított, a nem tekinthetjük a kereszténységet egy pót-filozófiának egy olyan élethez, amelyet megterveztünk magunknak.

Helyette, inkább úgy kell látnunk Jézussal való kapcsolatunkat, mint ahogy az az ember látta, aki elrejtett kincsre talált egy mezőn. Teljesen átértékeli a dolgokat az életében ezután, mert semmi sem lesz olyan fontos számára, mint az, hogy megvehesse azt a mezőt.

Olyanoknak kell lennünk, mint az az ember, aki egy ritka gyöngyöt talál, és rájön, hogy mindene, amije van, jelentéktelen ehhez a gyöngyhöz képest. Ezután már nem érdeklik azok a dolgok, amelyek valaha a figyelme középpontjában álltak. (Mt 13:44-50) Lehet, hogy eddig sok minden más is fontos volt számunkra, de most már egyetlen személyt kell a középpontba helyeznünk: Jézus Krisztust.

Ahogy erről Geoff pásztor is tanított, amikor Jézus szemével kezdjük látni a dolgokat, az életünk gyökeresen megváltozik. Hirtelen a házsártos házastársunkat örökkévaló lényként látjuk akit szeretni lettünk elhívva. Egy idegesítő szomszédot is képesek leszünk olyannak látni, mint aki fontos Jézusnak. És észrevesszük, hogy azt a munkatársunkat, akinek különös tehetsége van ahhoz, hogy felbosszantson, Jézus ugyanúgy szereti, mint minket.

Jézus ezeket a személyeket arra használja, hogy egy még mélyebb kapcsolatra hívjon el: "Járj velem és dolgozz velem - figyeld meg, én hogyan csinálom. Tanuld meg a a kegyelem kényszer nélküli ritmusát." És hogyan lehetünk Jézushoz hasonlóak? Jézus ezt mondja nekünk: "Tarts velem, és meg fogsz tanulni szabadon és könnyedén élni."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése