2017. március 6., hétfő

De Isten a mi Szabadítónk


„De őt az Isten, miután feloldotta a halál fájdalmait, feltámasztotta, mivel lehetetlen volt, hogy a halál fogva tartsa őt.” (Apcsel 2:24.)


A kétségbeesés, zavarodottság, vagy a sötétség pillanataiban természetes, hogy azon gondolkodunk, vajon Isten figyel-e ránk. Őszintén, néha azt akarod kérdezni: „Hé, Isten, tényleg van neked bármilyen terved most?” vagy „Istenem, végiggondoltad, hogy mi fog történni velem?”

Ilyenkor kell belekapaszkodnunk a „de Isten” hitbe, vagyis amikor elhisszük, hogy lehet, hogy most rossznak tűnnek a dolgok, de Isten jóra fordítja majd. „De őt az Isten, miután feloldotta a halál fájdalmait, feltámasztotta”.

Van, amikor rögtön érkezik a szabadítás a „de Isten” után, néha viszont évekbe is beletelik, hogy lássuk a végét annak a mondatnak, amit Isten az életünkkel ír. De ez nem azt jelenti, hogy Istent nem érdekli az életünk története.

Isten a „de Isten” előtti időszakot használja, hogy fejlessze a teljes bizodalmunkat az ő hatalmában és kegyelmében.

Lehet, hogy minden oldalról hatalmas nyomásnak vagyunk kitéve, de Isten megőriz attól, hogy összeomoljunk; össze vagyunk zavarodva, de Isten felemel minket a kétségbeesés verméből; üldöznek, de Isten a mi oldalunkon áll; le vagyunk sújtva, de Isten elpusztíthatatlanná tesz minket azzal, hogy megtölt az ő tönkretehetetlen Lelkével. (2 Korinthus 4.)

Amikor egy „Isten, mi a terved most?” pillanattal kerülünk szembe, tudhatjuk, hogy nincs messze a „de Isten” pillanat sem, ahol kibontakozik előttünk Isten kegyelme és mindaz a jó, amit számunkra tervezett. (Jeremiás 29., Róma 8:28.)

Ahogy várakozunk, Jézus megváltoztat minket. Már nem lesz szükségünk rá, hogy előre lássuk, hogyan jön a szabadítás. Tudhatjuk, hogy nem számít, mi a történet vége, mert biztosan meg van benne írva: „de Isten a mi Szabadítónk”. (2 Sámuel 22:2.)



Engedd, hogy Isten Szava aktivizálja a hitedet


"A hit tehát hallásból van, a hallás pedig a Krisztus beszéde által." (Róma 10:17)

Legtöbben nem vagyunk magabiztosak és bátrak. Sokan közülünk halálra rémül a kudarctól. Félünk a kockázatvállalástól, a sikertelenségtől, a haláltól. Nem tudunk bizalomban élni, mert nem vagyunk a hit emberei.

Akarsz a hit embere lenni? A hit Isten Szavának aktiválása. A Biblia ezt a mondja a Róma 10:17-ben: "A hit tehát hallásból van, a hallás pedig a Krisztus beszéde által."

Ha olvastál valaha igeverset a Bibliából, és hirtelen ez a gondolatod támadt: "Ezt meg tudom csinálni! Meg tudom csinálni!", akkor Isten Szava éppen akkor aktivizálta a hitedet.

Ez a különbség az önsegítő könyvek és a Biblia között. Az önsegítő könyvek gyakran nyújthatnak számodra olyan szemléletmódot, amely segíthet. El tudják mondani, hogy melyek azok a dolgok, amelyeket meg kell tenned, de nem tudnak erőt adni ahhoz, hogy ezeket megtedd. Az énkönyvek elmondják neked, hogy nem kellene aggódnod, vagy hogy abba kellene hagynod a rossz szokásaidat. Ez jó segítség, igen, de nem lesz erőd, hogy megtartsd ezeket a jótanácsokat. Azok a könyvek nem élnek.

Isten Szava azonban nemcsak azt mondja meg, hogy mit tegyél; megadja az ehhez szükséges erőt is. Növeli a hitedet is, miközben megteszed ezeket a lépéseket.

Amikor a sok ezer ígéretet olvasom a Bibliában, ahol Isten azt mondja, hogy a nevünkben fog eljárni, ha engedelmeskedünk neki bizonyos dolgokban, ez engem magabiztossággal tölt el. Tudom, ha megteszem, amit Isten kér tőlem, akkor ő megígér bizonyos következményeket.

1981 nagy részében nagyon lehangolt voltam. Egy évvel azelőtt költöztünk Dél Kaliforniába, hogy elindítsuk a Saddleback gyülekezetet. Érzelmileg, szellemileg, lelkileg, értelmileg teljesen kimerültem. Úgy éreztem, mintha felhő lenne a fejem körül, amiből egyszerűen nem tudok kikeveredni.

Soha nem felejtem el azokat az igeverseket, amelyek akkor tényleg aktivizálták a hitemet, 2. Mózes 23:29-30-ban: "...nem egy év alatt űzöm ki előled, hogy ne legyen pusztává a föld, és ne szaporodjék el károdra a mezei vad. Apránként űzöm ki előled, amíg megszaporodsz, és birtokba tudod venni az országot."

Isten megígérte Izráel népének az Ígéret Földjét. Átkeltek a Jordánon Izráel felé és legyőzték azokat a törzseket, amelyek már ott éltek. Nem gondolták, hogy meg tudják csinálni. Úgy gondolták, hogy túl nagy ez a cél.

A 2. Mózes 23:29-30-ban Isten ezt mondja az izráelitáknak: "Ismeritek az ellenséget? Ők nagyobbak, mint ti. Nem adom nektek az egész országot rögtön az első évben. Lépésről lépésre fogjátok birtokba venni, apránként - egyszerre csak egy csatát kell megvívni. Meg fogtok erősödni. És amikor megerősödtök, és képesek lesztek kezelni, akkor megkapjátok az egészet."

Amikor ezeket a verseket elolvastam, olyanok voltak számomra, mintha egyenesen nekem írták volna. Rájöttem, nem kell mindent megcsinálni az első évben. Életem teljes hátralévő részében Jézus Krisztust akarom szolgálni, és mindent az ő időbeosztása és az ő békessége szerint akarok tenni.

Amikor ezt megértettem, magabiztossá váltam arra is, hogy hatalmas célokat tegyek magamévá. Az Ige aktivizálta a hitemet. Isten Szava a te hitedet is aktivizálni tudja.

Beszéljetek róla

* Mit szeretnél elérni az életedben? Elhiszed, hogy meg tudod tenni?
* Mit gondolsz, Isten mit szeretne, hogy elérjél az életedben? Bízol abban, hogy Ő megadja mindazt, amire szükséged van, hogy ezt véghezvidd?
* Isten mely ígéretét követeled magadénak ma?

Honnan nyerhetsz rendkívüli bátorságot?


„Ne veszítsétek el tehát bizalmatokat, amelynek nagy jutalma van.” (Zsid 10,35)


1. El kell fogadnod Isten Szavát, mint tekintélyt a saját életedben! Hogy miért? Mert ez az egyetlen irányadó hatalom, amely sohasem fog hazudni neked. Ha bátor nő vagy férfi szeretnél lenni, akkor ne az éppen uralkodó trendre építsd az életedet, hanem olyan sziklára, amely sohasem inog meg. Gondolkodj így az életedről: „Isten mondta, én elhiszem, és ennyi elég – akár értem, hogy mi történik, akár nem.” A Zsidókhoz írt levél 6,18 ezt írja: „Így e két változhatatlan tény által, amelyekben lehetetlen, hogy Isten hazudjon, erős bátorításunk van nekünk, akik odamenekültünk, hogy belekapaszkodjunk az előttünk levő reménységbe.”

Vagy a világra, vagy Isten szavára építjük az életünket. Én magam folyamatosan olyan dolgokat állítok, amelyek népszerűtlenek. És miért? Mert jobban félek attól, hogy Isten nemtetszését váltom ki, mint attól, hogy mások elutasítanak.

Ha nem tudod, miben hiszel, akkor itt az ideje kitalálnod! Egy közelben levő gyülekezet jó irányadó lehet, és segíthet benne, hogy megtaláld azt az eszközt, amellyel jobban el tudsz mélyedni Isten szavában és jobban megismerheted azt.

2. Tölts személyesen időt Jézussal! „Amikor látták, hogy milyen bátran beszél Péter és János, és felfogták, hogy ők írástudatlan és iskolázatlan emberek, elcsodálkoztak. Fel is ismerték őket, hogy Jézussal voltak, (…)” (ApCsel4,13). Minél több időt töltesz Jézussal, annál kevésbé félemlít majd meg mások véleménye, és annál több lesz a bátorságod.

Nem könnyű bátran felvállalni egy népszerűtlen véleményt, de az igazság bátor felvállalásáért örök jutalom jár. A Zsidókhoz írt levél 10,35 így írja: „Ne veszítsétek el tehát bizalmatokat, amelynek nagy jutalma van.”

Ha rendkívüli bátorságra vágysz, így imádkozz ma:

„Istenem, szeretnék bátor lenni. Nem akarok meghátrálni. Nem akarom hagyni, hogy mások határozzák meg, mit mondjak vagy gondoljak. A Bibliára szeretném építeni a világnézetemet. Két ígéretet teszek ma: először is elfogadom a Te Szavadat tekintélynek az életemben. Ha te mondod, én elhiszem, és kész. Másodsorban, Uram, szeretnék veled minden nap időt tölteni. Szeretnélek személyesen is megismerni. Szeretnék örömmel és bátorsággal telve lenni, hogy azt mondják a többiek: „Ez az ember Jézussal van.” Kérlek, segíts, hogy ne féljek az igazságtól. A Te nevedben kérlek. Ámen.”






Ne csak olvasd - Fogadd is el Isten igéjét


"Ezért tehát szabaduljatok meg minden gonoszságtól és aljas szokástól. Vessétek alá magatokat Istennek és fogadjátok el az igét, amit Ő a szívetekbe ültet, amely meg tud menteni benneteket." (Jakab 1:21)


Akkor fogjuk Isten szavát meghallani, ha nyitott és befogadó hozzáállással hallgatjuk és elfogadjuk. A magvető példázata azt illusztrálja, hogy a mi felfogó képességünk meghatározza azt, hogy Isten szava meggyökerezik-e bennünk, és, hogy gyümölcsöt fog-e hozni. Jézus három fajta elutasító viselkedésről beszél - zárt gondolkodásmód (kemény talaj), felszínes gondolkodásmód (sekély talaj), és zaklatott gondolkodásmód (talaj sok gazzal) - és aztán azt mondja, "Vigyázzatok tehát, hogyan hallgatjátok!" (Lukács 8:18a).

Amikor úgy érzed, hogy nem tanulsz semmit egy prédikációból vagy egy tanításból, meg kell vizsgálnod a hozzáállásodat, különösen ami a büszkeségedet illeti, mert Isten a leguntatóbb tanítón keresztül is tud szólni hozzád, ha megalázod magad és befogadó vagy. Jakab ezt tanácsolja: "...szelíden (gyengéden, szerényen) fogadjátok a belétek (szívetekbe) oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket." (Jakab 1:21b).

Beszéljetek róla!

* Gondolkozz el, hogy hogyan befolyásolt mostanában a büszkeséged a Úr igéjének tolmácsolójához való hozzáállásodban? Kérd Istent, hogy tegyen sokkal alázatosabbá hozzáállásodat az ő követei irányában.
* Melyek azok a zavaró körülmények, amelyek megakadályoznak abban, hogy Isten igéjét befogadó ember legyél?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése