2017. március 9., csütörtök

Hogyan győzhetem le az elbátortalanodást?

A júdaiak azonban ezt mondták: Megrokkant a teherhordók ereje, pedig sok a törmelék, és mi már nem tudjuk építeni a várfalat! Nehémiás 4:4
Az elbátortalanodás gyógyítható. Ha úgy alakul, hogy elbátortalanodom, rögtön Nehémiáshoz veszem az irányt. Az ősi izraelnek ez a nagy vezetője értette, hogy az elbátortalanodásnak 4 oka lehet.
Első, hogy kimerültél. Egyszerűen elfáradtál, mint a munkások a Nehémiás 4:4-ben. Emberek vagyunk, elfáradunk. Nem égetheted a gyertyát mind a két végén. Szóval lehet, hogy ha elcsüggedsz, az nem azt jelenti, hogy változtatnod kell valamin. Egyszerűen csak pihenésre van szükséged! Néha a legszellemibb dolog, amit tehetsz az, hogy elmész és alszol egyet.
Második ok az, hogy frusztrált vagy. Nehémiás azt mondja, hogy annyi kőtörmelék volt körülöttük, hogy ez akadályozta őket a fal építésében. Vannak ilyen akadályok a te életedben is? Észrevetted, hogy valahányszor új dologba kezdesz, felgyülemlik a szemét?
Ha nem takarítod el rendszeresen a "törmeléket", akkor meg fog állítani abban, amit csinálsz. Nem kerülheted el, ezért meg kell tanulnod gyorsan felismerni ezt, és eltűntetni, hogy ne veszítsd szem elől az eredeti célt.
Harmadik ok az elcsüggedésre az lehet, hogy azt hiszed, elbuktál. Nehémiás emberei nem tudták annyira gyorsan befejzni a munkálatokat, mint tervezték, és ennek eredményeként az önbizalmuk összeomlott. Azt gondolták, "ostobaság volt azt hinnünk, hogy valaha újjá tudjuk építeni ezt a falat."
De tudod mit teszek, ha nem tudok valamit időre teljesíteni? Új célt tűzök ki magam elé. Nem adom fel. Mindenki hibázik. Mindenki csinál ostobaságokat. Szóval nem az a baj, hogy elbuktál, hanem az a fontos, hogy hogyan reagálod le a bukást.
Önsajnálatba kezdesz? Másokat hibáztatsz? Panaszkodsz, hogy ez lehetetlen? Vagy Isten akaratára koncentrálsz, és elkezdesz újra előre menni?
Végül az utolsó ok, amiért elcsüggedhetsz az, hogy megadod magad a félelemnek és ezért bátortalanodsz el. Nehémiás könyvének negyedik része arra utal, hogy azokat éri el leginkább a félelem, akik sokat vannak együtt negatív emberekkel. Ha a negatív gondolatokat ki akarod iktatni, akkor el kell távolodnod a negatív emberektől, amennyire csak tudsz.
Lehet, hogy a félelmeid miatt vagy elbátortalanodva. Talán azt mondod magadnak, "ez nem megy, ez túl nagy felelősség", vagy hogy "ezt nem érdemlem meg", esetleg tartasz attól, hogy mások megbírálnak. A félelem tönkreteszi az életed, ha hagyod. De dönthetsz úgy, hogy ellenállsz az elbátortalanodásnak. Mondd, "Istenem, segíts, hogy levegyem a tekintetem a problémákról és a körülményekről, és Terád nézzek".
Beszéljünk róla:
* A törmelék az, ami vesztegeti az idődet és energiádat, és megakadályoz abban, hogy azt tedd, amire Isten elhívott. Mi a törmelék a te életedben?
* Hogyan tudod csökkenteni a negatív dolgokat, amik elbátortalanítanak?
* Mi az a feladott cél, aminek újra figyelmet kell szentelned, hogy azt tedd, amire Isten elhívott?

Hogyan tedd rendszeressé a csendességedet


„De Isten munkáját tegyétek mindenek elé, és tegyétek, amit ő akar. Utána minden más is a tiétek lesz.” Máté 6,33


Mindenki küzd a mindennapi csendesség rendszerességével időnként. Tudd, ha te is küzdesz ezzel, hogy nem vagy egyedül!

A jó hír az, hogy egy általános problémára általános megoldások is vannak. Legközelebb, amikor azon kapod magad, hogy küzdesz, hogy csendességet tudj tartani mindennap – vagy még akkor is, ha még nem kezdtél el küzdeni ezzel – próbálj ki egy párat az alábbi megoldások közül:

1. Köss egy megállapodást. Kötelezd el magad Istennek, hogy egy bizonyos időt – még ha csak 2 percet is – mindennap Istennel töltesz az életedben. Írd le ezt a megállapodást valahová. Egy megállapodás csak egy ígéret, hogy több időt tölts Istennel minden nap – nem azért, mert mindenki más is ezt csinálja, hanem azért, mert időt akarsz tölteni Jézussal.

2. Építsd be a heti időbeosztásodba. Írd be a naptáradba, a számítógépedbe, a telefonodba, vagy akárhol tartod az időbeosztásod. Jelölj ki egy időpontot, hogy találkozz Istennel minden nap, pont úgy, mintha orvoshoz mennél, üzleti ebédre, vagy a főnököddel találkoznál.

3. Készülj fel az ördög támadásaira. Az, hogy figyelmeztetnek előre, azt jelenti, hogy fel tudsz készülni a támadásra. A sátán minden meg fog tenni, hogy távol tartson téged az Istentől töltendő idődtől. Legyél résen és készülj fel a támadásokra.

4. Csináld ezt hat hétig folyamatosan. Pszichológusok azt mondják, hogy hat hétig tart, amíg egy szokás kifejlődik: Három hétbe telik, míg az új feladathoz, vagy viselkedéshez hozzászoksz, és még három hétbe telik, míg egy biztos szokássá válik az életedben. A legtöbb ember soha nem vált sikeressé abban, hogy rendszeressé tegye a napi csendességét Istennel, mert soha nem tudta a hat hetes határt átlépni anélkül, hogy ne hagyott volna ki egy napot sem.

Egy szokás olyan, mint egy fonalgombolyag. Minden alkalommal, amikor eldobod a fonál nagy része letekeredik. Ebben az időszakban nem engedheted meg magadnak a „csak-most-az-egyszer” hozzáállást. Amikor eldobod a gombolyagot, az nem egyszer tekeredik le, hanem nagyon sokszor. Akármiért engedsz a kísértésnek, az csökkenti az akaratod, és erősíti az önfegyelem hiányát benned.

5. Támaszkodj Isteni erőre, ne az akaraterődre. Csak akkor tudsz ebben a kérdésben sikert elérni, ha Isten Lelkének erejére támaszkodsz. Kérd Istent, hogy erősítsen meg téged, és adja neked a Krisztus gondolkodását, hogy rá számíts abban, hogy segít majd neked kifejleszteni ezt a szokást. Ha csak az akaraterődre támaszkodsz, nem lesz semmi reményed, hogy következetes maradj. Jézus azt akarja, hogy tölts vele időt.

Meghalt a kereszten, hogy kapcsolatod lehessen vele. Nincs időd, hogy ne ezt csináld. Jézus azt mondja a Máté 6,33-ban, hogy „De Isten munkáját tegyétek mindenek elé, és tegyétek, amit ő akar. Utána minden más is a tiétek lesz.” Máté 6,33 Szakíts időt Istenre, és ez meg fogja változtatni az életed!

Beszéljünk róla:

- Milyen lépéseket fogsz tenni ma, hogy rendszeressé tudd tenni a csendességeidet?

- Szerinted miért kritikus a keresztényi növekedésben, hogy rendszeresen tarts csendességet Isten jelenlétében? Hogyan kapcsolódik az erre a kérdésre adott válaszod ahhoz, ahogy most tartod a csendességeidet?



Nyitott szív kell ahhoz, hogy meghalld Isten hangját


"Kiment a magvető vetni. Vetés közben némelyik mag az útfélre esett, és eltaposták, vagy megették az égi madarak." (Lukács 8:5)

"Néha nem adunk lehetőséget Istennek arra, hogy beszéljen hozzánk. A döntésünket már meghoztuk, a szívünk kemény, és nem akarunk figyelni. A bezárt szívünk a kemény talajhoz hasonló."


A Lukács evangéliumának 8. részében Jézus a négyféle talaj példázatán keresztül mutatja be, hogyan hallhatjuk meg Isten hangját.

Jézus idejében a földműveseknek nem voltak traktoraik vagy vetőgépeik. Ha egy földműves vetni akart, fogott egy zsák magot, kiment és elszórta a földbe. Ahogy szórta, a magvak különböző típusú talajokra hullottak. A magvak attól függően fakadtak meg, növekedtek és hoztak termést, hogy milyen fajta földre estek.

Ebben a példázatban a földműves Istent jelképezi, a magvak az Ő szavait, a talaj pedig azt a négy különböző választ, amelyet adhatsz Istennek, amikor beszélni próbál hozzád.

Ha hallani akarod Isten szavát, először is gondoskodnod kell arról, hogy nyitott legyen a szíved. Késznek kell rá lenned, és buzgón akarnod kell, hogy meghalld az Ő hangját, csak így tudod befogadni azt, amit mondani akar.

Amikor Jézus a kemény talajról (az útfélről) beszélt a Lukács evangéliumának 8. részében, akkor valójában arról szólt, ahogy az ember ellenáll annak, hogy meghallja Isten szavát. Van olyan ismerősöd, aki tényleg olyan, mint egy ösvény - szűklátókörű és keményszívű? Nem számít, mit mondasz neki Istenről, úgysem figyel rád, mert ő már előre eldöntötte, hogy mi a véleménye erről.

Néha nem adunk lehetőséget Istennek arra, hogy beszéljen hozzánk. A döntésünket már meghoztuk, a szívünk kemény, és nem akarunk figyelni. A bezárt szívünk a kemény talajhoz hasonló.

Vajon mi okozza, hogy így bezárjuk az elménket? Három szellemi gát lehet:

1. Büszkeség. Úgy döntünk, hogy nincs szükségünk Isten segítségére, mert saját magunk is tudjuk kezelni a dolgainkat. Nem imádkozunk, mert a büszkeségünk azt mondja bennünk, hogy magunk is tudjuk kezelni a problémákat.

2. Félelem. Félünk attól, hogy vajon Isten mit akar mondani nekünk. Mi van, ha valami olyat kér, amit mi nem akarnánk megtenni?

3. Keserűség. Ha ragaszkodunk egy régi sérelmünkhöz, és nem akarunk megbocsátani, akkor a szívünk megkeményedik. Védekezővé válunk és ellenállunk Isten szeretetének, az Ő szavának és hangjának.

Mi a megkeményedett szív ellenszere? "Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és a gonoszság utolsó maradványát is, és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket." (Jakab 1:21) Szabadulj meg minden szeméttől, azoktól a TV műsoroktól, filmektől, könyvektől, újságoktól, játékoktól és weboldalaktól, amelyeket nem lenne szabad beengedned az életedbe, és szelíden fogadd el Isten Igéjét.

Ebben az igeversben a kulcs kifejezés "a szelíden elfogadni". Imádkozz Istenhez és mondd ezt: "Uram, elismerem, hogy a magam módján próbáltam megoldani a dolgokat. Ez nem vezetett eredményre, ezért kész vagyok rád figyelni." Ez az első lépés.





Tedd le a csokit és vedd kézbe a Bibliát


"Mindaz, amit az Írásokban régebben megírtak, a mi tanulságunkra szolgál. Azért írták le, hogy az Írások felbátorítsanak, türelmes kitartásra buzdítsanak bennünket, és ezáltal reménysége kapjunk. " (Róma 15:4)

Rossz hangulatban vagy? Hangulat liftre van szükséged?

Tedd le a csokitortát. Ne tarts önsajnálat-partit. Vedd kézbe inkább a Bibliát.

Az Ige áttörésére van szükséged.

Isten azért adta a Bibliát, hogy bátorítson bennünket. Felfoghatod a Bibliát hangulatlift-ként is.

A Biblia azt mondja a Róma 15:4-ben: Mindaz, amit az Írásokban régebben megírtak, a mi tanulságunkra szolgál. Azért írták le, hogy az Írások felbátorítsanak, türelmes kitartásra buzdítsanak bennünket, és ezáltal reménysége kapjunk."

A Szentírásban mindent a mi bátorításunkra írtak. Ez egy óriási kijelentés - és igaz is! Még Isten Igéjének legkeményebb részei is azért vannak ott, hogy végtére is az életünket jó irányba terelje és bátorítson.

Ezért kell Istennel időt töltenünk minden egyes nap. Akár áhítat közben, csendességed közben, vagy személyes inspiráló idődben, de szükséged van arra, hogy egyedül Istennel legyél, olvasd az Ő szavát és beszélj hozzá.

A Biblia ezt mondja a Zsoltárok 119:114-ben: "Rejtekhelyem és pajzsom vagy, igédet várom, hogy megújítson." (MSG fordítás)

Ha elbátortalanodtál, elvesztetted a reménységedet, mondhatok neked egy dolgot az életedről anélkül, hogy valaha is találkoztunk volna: nem töltesz időt Isten Igéjével. Ha igen, akkor nem lennél bátortalan. Minél inkább olvasod Isten Igéjét, amikor padlón vagy, annál inkább felemel.

Úgyhogy következő alkalommal, amikor elcsüggedsz, ne kapcsold be a tévét, amikor hazaérsz. Inkább nyisd ki a Bibliádat és kezdd el olvasni. Hallgass inkább Dr. Lukácsra Dr. Phil helyett. (Dr. Phil - amerikai lelki tanácsadói tévéműsor - ford. megjegyzés)

Isten Igéjében van erő, ami meg tudja változtatni az életedet. Isten ereje van benne. Semmi más nem tudja ezt megtenni. A Biblia fog neked "igazi anyagot" adni - igazi bátorítást.

Beszéljetek róla:

* Melyek azok a dolgok, amelyeket bekapcsolsz, amikor kedvetlennek érzed magad? Azok a dolgok valóban bátorítást és reménységet nyújtanak számodra?
* Bármit be tudunk illeszteni a napirendünkbe, ha az igazán fontos nekünk. Szorítottál ki időt a napjaidban "csendes feltöltekezésre", hogy Isten meg tudjon téged újítani?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése