2017. április 23., vasárnap

A bűn kapcsolati problémákat okoz


„Láttam azt is, hogy milyen sok elnyomás történik a nap alatt. Láttam az elnyomottak könnyeit, akiknek nincs vigasztalójuk. Elnyomóik erőszakosan bánnak velük, és nincs vigasztalójuk.”

(Préd 4,1)

Egy olyan tökéletes környezetben, ahol nincs bűn, semmilyen konfliktushelyzet nem adódhat. De például, ha megnézünk egy házasságot, ahol egyik fél sem tökéletes, rögtön elképzelhetetlenné válik a tökéletes kapcsolat fogalma. Egyszerűen lehetetlen. Neked sem lesz tökéletes kapcsolatod. Minden kapcsolatban lesznek konfliktusaid.

Salamon is ezt mondja a Prédikátor könyvében, hogy „megfigyeltem az embereket a világban, és tudjátok mit vettem észre? Nem kedvesek egymáshoz, bántalmazzák egymást, félrevezetik egymást, hazudnak egymásnak, képmutatóak egymással szemben, hamisak a kapcsolataikban, álarcokat hordanak, elrejtik magukat, félrevezetik és kihasználják egymást.”

Miért tesszük ezt? Mert semmi sem működik a Földön a bűn miatt. Ha nem Isten akaratát követjük veszteség keletkezik.

A Prédikátor 4,1-ben ezt olvassuk: „Láttam azt is, hogy milyen sok elnyomás történik a nap alatt. Láttam az elnyomottak könnyeit, és senki sincs, aki megvigasztalja őket. Az elnyomók nagyon erősek, az áldozatok tehetetlenek.” (Préd 4,1 NLT)

Amikor Ádám és Éva fellázadt, nem csak Istentől szakította el magát, hanem egymástól is elszakadtak. Nem lehetsz Isten szerinti meghitt kapcsolatban a házastársaddal, ha először nem vagy meghitt kapcsolatban Istennel. Ha elszakadtál Istentől, semmi módon nem lehetsz olyan kapcsolatban a feleségeddel vagy férjeddel, ahogyan azt Isten valóban eltervezte.

A bűn az anyagiakat és a karrieredet is megrongálja. Hogyan tűnik el a félretett, megspórolt pénz? Úgy, hogy az ember semmibe veszi az Isten szavában leírt elveket. Számtalan helyen beszél a Szentírás a pénzügyekről. Minden gazdasági problémának, amelyeket a kormány nem tud megvalósítani és megoldani, egyetlen oka a felelőtlen életmód - mind elköltjük azt a pénzt, ami soha nem is volt és nem engedelmeskedünk Isten pénzügyi elveinek.

A Prédikátor 5,13-14-ben ezt olvassuk: „Egy borzasztó dolgot láttam a világban: az emberek megspórolják a pénzüket egy ideig, amíg szükségük van rá, majd egy rossz üzletben mind elveszítik és semmi sem marad a gyerekeinek.” (GNT fordítás)

Beszéljünk róla:

* Annak tudatában, hogy a bűneinknek következményei vannak, mennyire másképpen állsz ellene és mennyivel hatékonyabban?
* Hogyan láttad Isten kegyelmét a munkád során pénzügyi és szakmai nehézségeidben?



Isten szeretete örökké tart

"Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete! Adjatok hálát az istenek Istenének, mert örökké tart szeretete! Adjatok hálát az urak Urának, mert örökké tart szeretete! Nagy csodákat művel egymaga, mert örökké tart szeretete."
/Zsoltárok 136:1-4/

A húsvéti étkezések végén dicsőítő éneket énekeltek. Ugyanazt énekelték mindig, és azóta is, immár több ezer éve. Ez a 136. zsoltár.

A tanítványok is énekelték ezt Jézussal. Az egyik evangélium megemlíti, hogy elénekeltek egy éneket, majd kimentek. Ez az a zsoltár, amit a húsvéti étkezések zárásaként szoktak énekelni.

Így hangzik:
"Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete! Adjatok hálát az istenek Istenének, mert örökké tart szeretete! Adjatok hálát az urak Urának, mert örökké tart szeretete! Nagy csodákat művel egymaga, mert örökké tart szeretete."

Ünnepeljük mi is azt, hogy Jézus megszabadít bennünket, és mondjuk el ezt az imát Neki:

Mennyei trónod hátrahagytad,
Szereteted örökké tart.
Tökéletesen bűntelen életet éltél,
Szereteted örökké tart.
A megaláztatás próbáját kiálltad,
Szereteted örökké tart.
Önszántadból haltál meg a kereszten,
Szereteted örökké tart.
Három napig voltál a sírban,
Szereteted örökké tart.
De a harmadik nap feltámadtál,
Szereteted örökké tart.

A mennyei ünneplés csodálatos lesz, és Jézus Téged is hív, hogy vegyél részt ezen! Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy elfogadod az ajándékot, amit ad Neked, a megbocsájtás és az élet ajándékát.


Ki határozza meg, ki vagy Te?


"Az ÚR ekkor odafordult hozzá, és azt mondta: Menj, és a te erőddel szabadítsd meg Izráelt Midján markából! Én küldelek téged!" (Bírák 6:14.)


Gedeon az utolsó tagja volt Manassé leszármazottai közül a leggyengébb törzsnek.

A kérdéses napon a búza fárasztó csépelése volt a feladata, hogy eltávolítsa a pelyvát a gabonamagok közül.

De az áhítatosság nem a mezőgazdaságról szól. Ez Isten azon képességéről szól, hogy annak lát téged, akinek teremtettél, nem pedig annak, akinek látszol. Isten Gedeont dicső harcosnak és birának látta, aki visszavezetheti népét Isten helyes dícséretéhez. (Bírák 6:12.)

Másrészről viszont Gedeon csak egy srácnak látta magát, aki pelyvát válogat.

Istennek azonban ez nem számított. Azt mondta Gedeonnak: "Menj, és a te erőddel szabadítsd meg Izráelt Midján markából! Én küldelek téged!" (Bírák 6:14.)

Jegyezd fel: Sokkal fontosabb annak az ereje aki Elküld, mint annak, akit elküldtek. Isten azt kérdezi: "Nem én küldtelek el téged?"

Gedeonnak csőlátása volt; abban hitt, amit gondolt, és az volt számára aaz igazság, amit látott. Gedeon azt mondta Istennek: "Kérlek, Uram, hogyan szabadítsam meg Izráelt? Hiszen az én nemzetségem a legszegényebb Manasséban, és én a legkisebb vagyok atyám házában." (Bírák 6:15.)

Erre Isten azt válaszolta: "Majd én veled leszek, és úgy megvered Midjánt, mintha csak egy ember volna." (Bírák 6:16.)

Nem számított, hogy Gedeon mit mondott magáról, vagy mások mit mondtak róla. Csak egy vélemény számít: Istené.

Amit Isten mond Gedeonról, az az igazság.

Amit Isten mond Rólad, az az igazság. Értékes gyermek vagy, az ő képmására teremtve, jó illat, amiben gyönyörködik az Úr.

Beszéljetek róla:

Ahogy mások jellemeznek téged lehet különbözik attól, amit Isten mond rólad?
Hogyan jellemzed saját magad? Különbözik attól az igazságtól, amit Isten mond rólad? Kérd Isten, hogy segítsen úgy látni magad, ahogyan ő lát téged!
Mi a helyzet azzal, ahogy másokról vélekedsz? Kérd Istent, hogy segítsen úgy látni őket, ahogy Ő látja őket!

Légy egészséges: figyelj a mára!


“Add meg nekünk ma a napi kenyerünket!” (Máté 6:11 NIV fordítás)



Máté 6:11 versében azt mondja a Biblia: add meg nekünk ma a napi kenyerünket! (NIV fordítás)

Vegyük észre, a Biblia nem azt mondja: “Add meg nekünk ma a heti kenyerünket” vagy “Add meg nekünk ma az egész éves kenyerünket”.

Isten azt akarja, hogy egyszerre csak egy napig bízz benne. Nem kell aggódnod a holnapért egészen holnapig! Nem kell aggódnod a következő hetedért egészen a következő hétig!

Ez annyit jelent, hogy nem kell feszültségben élned a jövőbeni lépéseid miatt, hogy azok által Erős Dániellé válhass. Csak arra kell összpontosítanod, amit a mai napon kell megtenned. A Dániel Terv sikeres véghezviteléhez egyszerre csak egy napra összpontosíts!

Jézus azt mondta: “Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.” (Máté 6:34 NLT fordítás)



Beszéljétek át:

* Milyen részeiért szoktál a Dániel Tervnek leginkább aggódni? Szerinted ez miért van így? Hogyan kapcsolódhat ez az Istenben való bizalomhoz?
* Szerinted Isten miért akarja, hogy naponként haladj?
* Készíts egy listát az összes téged aggasztó dologról, melyek a "Dániel Terv" mottójú úttal kapcsolatosan felmerülnek benned. Utána szűkítsd le a listát kizárólag azokra a dolgokra, amelyekkel ma kell megküzdened. Oszd meg az aggodalmaidat, és beszélj róluk Istennek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése