2017. június 8., csütörtök

A hit Isten Szava mozgósítva
"A hit tehát hallásból van, a hallás pedig a Krisztus beszéde által." Róma 10:17
Legtöbbünk nem magabiztos vagy bátor. A legtöbb ember halálra van rémülve. Félünk kockázatokat vállalni, félünk a bukástól és a haláltól. Nem járkálunk magabiztosan, mert nem a hit emberei vagyunk.
Szeretnél a hit embere lenni? A hit Isten Szava cselekedetekben. A Biblia azt írja a Római levél 10. részében: "A hit tehát hallásból van, a hallás pedig a Krisztus beszéde által."
Ha valaha is olvastál egy igeverset a Bibliából, ami után azt gondoltad, "Ezt meg tudom tenni! Ezt meg tudom tenni!", akkor abban a pillanatban Isten Szava hitet ébresztett benned.
Ez a különbség a Biblia és az önsegítő könyvek közt. Az önsegítő könyvek rálátást adnak arra, hogy miként segíthetsz magadon. Meg tudják mondani, mi a helyes, amit tenned kell, de nem adnak erőt hozzá. Azt mondják, hogy abba kéne hagynod az aggódást és fel kéne hagynod minden rossz szokásoddal. Segítő szándékú, igen, de nincs rá erőd, hogy megfogadd a tanácsot.
Isten Szava nem csak azt mondja meg, hogy mit tegyél, hanem erőt is ad hozzá. Ami pedig növeli a hitedet, amint megteszed.
Mikor elolvastam a többezer ígéretet a Bibliából, ahol Isten azt mondja, hogy közbenjár az érdekünkben, ha engedelmeskedünk neki, az nekem magabiztosságot adott. Tudom, hogy, ha megteszem, amire Isten kér, akkor ő egy biztos eredményt ígért.
1981. nagy részében nagyon letört voltam. Előtte egy évvel költöztem Dél-Kaliforniába, hogy elindítsam a Saddleback gyülekezetet. Érzelmileg, mentálisan, fizikailag és szellemileg is ki voltam merülve. Úgy éreztem, van egy felhő a fejem felett, ami alól nem tudok szabadulni.
Soha nem fogom elfelejteni azokat a verseket, amik akkor elindították bennem a hitet: "De nem egy év alatt űzöm ki előled, hogy ne legyen pusztává a föld, és ne szaporodjék el károdra a mezei vad. Apránként űzöm ki előled, amíg megszaporodsz, és birtokba tudod venni az országot." (2 Móz.23:29-30)
Isten megígérte a zsidóknak az Ígéret Földjét. Át kellett kelniük a Jordán folyón, be Izraelbe és leigázniuk pár törzset, akik már ott éltek. Nem gondolták, hogy meg tudják tenni. Azt gondolták, túl nagy a cél.
A 2Mózes 23:29-30-nál ezt mondja Isten a zsidóknak, "Látjátok ezeket az ellenségeket? Nagyobbak nálatok. De nem fogom az első évben nektek adni, az első évben az egész földet. Apránként foglaljátok majd el - egyszerre csak egy csata. Erősödni fogtok ezáltal. Mikor elég erősek lesztek, hogy elbírjatok az egésszel, akkor meg is kapjátok az egészet."
Mikor ezt olvastam, mintha egy ígéret lett volna, kifejezetten nekem. Felfogtam, hogy nem kell mindent elérnem az első évben. A hátralevő életem Jézus Krisztus szolgálatában fogom tölteni és ezt az ő időbeosztása és lépései szerint fogom tenni.
Ez a felismerés magabiztosságot adott nekem ahhoz, hogy hatalmas célokat tűzzek ki. Az Ige mozgósította a hitemet. Isten Szava mozgósítani tudja a te hitedet is.
Beszéljetek róla:
* Mit szeretnél, hogy Isten elérjen az életedben? Elhiszed, hogy meg fogja tenni?
* Mit gondolsz, Isten mit szeretne elérni az életedben? Meg vagy győződve róla, hogy meg fogja adni neked, ami kell hozzá, hogy véghezvidd?
* Isten melyik ígéretére van ma szükséged?


A lelki növekedés - csakúgy mint a fizikai - időt igényel


"Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára." (Filippi 1:6)

Évekbe telik, mire felnőtté válunk, és egy teljes évszak kell ahhoz, hogy megérjen a gyümölcs. Ugyanez igaz a Lélek gyümölcsére is. A Krisztusi jellem fejlődését nem lehet siettetni.

Amikor gyorsan akarod megérlelni a gyümölcsöt, az elveszti az ízét.

Amíg mi azon aggódunk, hogy milyen gyorsan növekszünk, Isten azzal törődik, hogy hogyan erősödünk közben. Isten az örökkévalóságban és annak fényében látja az életünket, úgyhogy soha nem siet.

Abban a pillanatban, hogy megnyitod magadat Krisztusnak, Jézus elkezdi a munkáját az életedben. Talán azt gondolod, az egész életedet átadtad Neki, de az igazság az, hogy sok minden van az életedben, aminek még csak nem is vagy tudatában. Csak annyit tudsz odaadni Istennek, amennyit megértesz saját magadból abban a pillanatban. Ez teljesen rendben van így.

Amint Jézus elkezd munkálkodni, egyre többet és többet vesz át az életedből egészen addig, amíg teljesen az Övé nem leszel. Lesznek küzdelmek és harcok, de a végeredmény soha nem kétséges. Isten megígérte, hogy "aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára." (Filippi 1:6)






A tiszta lelkiismeretnek boldog szív az eredménye


„Milyen boldog az, akinek bűne megbocsáttatott! Milyen öröm, amikor a vétkek eltöröltettek! Milyen megkönnyebbülés azoknak, akik megvallották bűneiket és Isten nem emlékezik meg róluk.” (Zsoltárok 32:1-2 LB fordítás)

A boldogság elvesztésének egyik fő oka, hogy bűnösnek érezzük magunkat vagy szégyenkezünk. Ahhoz, hogy tiszta legyen a lelkiismereted, meg kell szabadulnod a bűntudattól, mert lehetetlen egyszerre boldognak és bűntudatosnak lenni.

A Filippi 2:15-ben ezt olvassuk: „Tisztán és ártatlanul éljetek mint Isten gyermekei, fényként ragyogva ebben a világban az elfordult és elfajult emberek között” (NLT fordítás).

Lehet most azt mondod, hogy te boldog szeretnél lenni, de hogyan tarthatod tisztán a lelkiismereted, ha most nem az? A Zsoltárok 31:1-2 megadja a választ: „Milyen boldog az, akinek bűne megbocsáttatott! Milyen öröm, amikor a vétkek eltöröltettek! Milyen megkönnyebbülés azoknak, akik megvallották bűneiket és Isten nem emlékezik meg róluk” (LB fordítás).

A boldogság, az öröm és a megkönnyebbülés három olyan dolog, amire mindannyian vágyunk. Mind boldogok akarunk lenni. Mind szeretnénk örvendeni az életnek. Mindannyiunknak szükségünk van a fájdalmunk enyhülésére. A Biblia azt mondja, mindezek a tisztaságból származnak, és a tisztaság a megbocsátásból következik Isten kegyelme által.

Tehát íme egy módja, hogy miként legyen boldog a szíved: Legyen tiszta a lelkiismereted!

Ez azt jelenti, hogy minden reggel és este tartanod kell egy lelki leltárt, amikor elmondod Istennek mindazokat a dolgokat, amelyek közéd és közéje kerültek és megbírkozól a napi szeméttel. Ezt nevezik lelki lélegzetvételnek, amikor megvallod a bűneidet és belélegzed Isten erejét megengedve neki, hogy megtisztítson. Isten megígérte, hogy „ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól” (1Jn 1,9).

Beszéljünk róla:

  • Mit kell ma elmodanod Istennek, hogy tiszta legyen a lelkiismereted?
  • Hogyan kell átrendezned a napi teendőidet, hogy időt szánhass a lelki leltárra?
  • Szerinted mások Jézus Krisztus fényeként látnak téged ebben a világban? Mit mond el a Krisztusban megtalált örömöd a világ számára?




Állíts Isten-méretű célokat

"Az ÚR, az ég Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom földjéről, aki beszélt velem, és így esküdött meg nekem: A te utódaidnak adom ezt a földet!" 1. Mózes 24:7a


A Bibliában több mint 7000 ígéret van Istentől a számodra - ígéretek sikerről, magabiztosságról, egészségről, jómódról, erőről, bölcsességről és egyebekről. Miért teszi Isten ezeket az ígéreteket?

Mert azt akarja, hogy megtanuljunk bízni Benne.

Mikor állítasz magad elé egy célt, ne a problémákra összpontosíts, hanem az ígéretekre. Keress egy ígéretet Isten Igéjében, ami elsegít a célod eléréséig.

Ezt tette Ábrahám is, mikor a szolgája elkezdett aggódni azon, hogy meg tudja-e tenni, amit rábíztak. A mai igeversben Ábrahám elmondja neki az ígéretet, amit ő kapott Istentől: "Ő elküldi majd angyalát előtted, hogy onnan hozz a fiamnak feleséget." (1. Mózes 24:7b)

Neked nincs szükséged angyalra, hisz a Bibliában tucatnyiszor azt mondja Isten: "Veled leszek, bárhová mész." Isten mindig veled van, akár érzed, akár nem. Neked csak rá kell csatlakoztatnod magad.

A te Istened mérete meghatározza a céljaid méretét. Az olyan célok, amik Istentől vannak, mindig egy ígérettel kezdődnek. Ne a korlátaidat nézd; nézd Isten ígéreteit!

Beszéljünk róla

* Hagytad valaha, hogy a határaid korlátozzák a céljaidat?
* Tölts el ma egy kis időt Isten Igéjét kutatva ígéretekért, és imádkozd meg, melyek azok, amiket a céljaidra vonatkoztathatsz.





Ha vitába kerülsz, válaszd a szeretetet


„ A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt.” Péld 15,1

Az egy dolog, hogy beszélünk arról, hogy éljünk szelíden és engedjük, hogy Isten irányítson. De hogyan alkalmazd ezt a gyakorlatban, amikor valakivel vitatkozol és úgy érzed, hogy fel tudnál robbanni?

A Példabeszédek 17,14 azt mondja: „A viszály kezdete olyan, mint amikor megindul az árvíz, azért tartsd távol magad a perpatvartól, mielőtt kitör.”

Hogyan állítsd meg? Hogyan törd meg a folyamatos szóbeli megtorlások körét, amikor valaki folyton felidegesít? Ezt úgy teheted meg, hogy a durva szavak helyett szelíden válaszolsz, mert az elhárítja az indulatot. (Péld 15,1)

A szelídség alázatot jelent. Azt jelenti, hogy felismered hol hibáztál - azonban ez nem könnyű. Ezért kell kérned Isten, hogy adjon erőt, hogy a természetünkből fakadó durva szavak helyett inkább a szelídeket tudjuk választani az ilyen helyzetekben.

De mi történik akkor, ha egy keményfejű emberrel van dolgod, aki nem reagál a szelíd szavakra? Istennek erre is van válasza: „… a szelíd szó a csökönyösséget is megtöri.” Péld 25,15b

Ez azt is jelentheti, hogy megállsz és imádkozol, elmondasz egy csendes imát önmagadban; egy pillanatra eltávolodsz a helyzettől, így kérheted Istent, hogy adjon megfelelő szavakat.

Az egyik kedvenc imádságom a Zsoltárok 141,3: „Uram, tégy zárat a számra, őrizd ajkaim nyílását!” Ez egy rövid imádság, ami változtathat a helyzeten, amikor idegesnek érzed magad. Próbáld ki ezen a héten és lásd meg, Isten hogyan segít szeretettel válaszolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése