2011. január 7., péntek

2011. január 7. Karácsonyi idő, Vízkereszt utáni péntek (Pennaforti Szent Rajmund pap, szerzetes) A nap liturgikus színe: fehér

Hiszünk Isten Fiában, Jézusban, hisszük, hogy örök életünk van. Erről az örök életről akarunk tanúságot tenni a világban. Ezt az örök életet akarjuk építeni magunkban, amikor a pénteki bűnbánati napot megtartjuk.

Isten iránti szeretetünkből fakad az a bizalom, amellyel a leprás fordul Jézushoz. Ha akarod, megtisztíthatsz. Milyen sokszor imádkozzuk: legyen meg a Te akaratod. Mennyire tudom ezt komolyan venni?

Pennaforti Szent Rajmund pap, szerzetes
Ünnepe: január 7.

Rajmund rendi elöljáróként vezette a rábízottakat. Kérjük Istent, hogy adjon ma is Egyházának jó vezetőket, akik Isten útján vezetik a keresztény népet, és tanúságot tesznek az Isten szeretetéről.

A Barcelona melletti Pennafort várában született 1175 körül. Az aragóniai királyi családdal rokonságban volt. Barcelonai kanonok lett. Bolognában jogot tanított. Belépett a dominikánus rendbe. Rómába rendelték, és ott IX. Gergely pápa káplánja és gyóntatója volt. Ő állította össze IX. Gergely pápa rendeleteinek gyűjteményét (Decretales). 1238-ban a rend főnökévé választották, de két év múlva lemondott. Nolascoi Szent Péterrel megalapította a Fogolykiváltók rendjét (Mercedariusok). Barcelonában halt meg 1275 január 6-án.

Reá emlékeztet a szentmise Kezdőéneke:

Az Úr lelke rajtam, mert fölkent engem,
Elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek,
és meggyógyítsam a megtört szívűeket.

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Kérjük, Testvéreim, Urunkat, Jézus Krisztust, hogy kegyelmével indítson minket is törvényei ismeretére, és a szeretet parancsának betöltésével eljuthassunk a szentek tudományára.


   1. Vonzz minket is, Urunk, követésedre és szolgálatodra.
   2. Add, hogy szeretetedet mindennél többre értékeljük.
   3. Ajándékozz meg bennünket igazi szabadsággal, hogy ne ragaszkodjunk túlzottan semmihez sem ezen a földön.
   4. Engedd, hogy igazi buzgóság töltsön el bennünket Egyházadért.
   5. Hivatásunk betöltésével vezess bennünket a szentek társaságába.


Urunk, Jézus Krisztus! Te minden hívedet szolgálatodra hívtad meg, de a földi tevékenységeket különböző módon jelölted ki. Kérünk, Szent Rajmund közbenjárására kegyelmeddel tölthessük be hivatásunkat, hogy a felebaráti szeretetben megnövekedve, eljuthassunk Hozzád, Aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké.

            
1Jn 5,5-13

Ki más győzi le a világot, mint aki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia? Ő az, aki víz és vér által jött, Jézus Krisztus. Nem csupán víz által, hanem víz és vér által. És a Lélek az, aki tanúskodik arról, hogy a Lélek igazság. Mert hárman vannak, akik tanúskodnak: a Lélek, a víz és a vér; és ez a három egy. Ha az emberek tanúságát elfogadjuk, Isten tanúsága nagyobb. S Isten tanúsága az, hogy tanúságot tett az ő Fiáról. Aki hisz Isten Fiában, az magában hordozza Isten tanúságát. Aki nem hisz a Fiúnak, hazugnak tartja őt, mert nem hisz abban a tanúságban, amelyet Isten tett az ő Fiáról. A tanúság pedig az, hogy Isten örök életet adott nekünk. És ez az élet az ő Fiában van. Akiben a Fiú van, annak van élete; akiben nincs Isten Fia, annak nincs élete. Ezeket azért írom nektek, hogy tudjátok: nektek, akik hisztek Isten Fiának nevében, örök életetek van.
Lk 5,12-16

És történt, hogy amikor egy városban volt, íme, egy leprás férfi meglátta Jézust, arcra borult, és ezekkel a szavakkal kérlelte őt: ,,Uram! Ha akarod, te megtisztíthatsz engem.'' Ő pedig kezét kinyújtva megérintette őt, és szólt: ,,Akarom, tisztulj meg!'' Azonnal eltávozott róla a lepra. Erre ő meghagyta neki, hogy senkinek se szóljon, hanem ,,menj, mutasd meg magadat a papnak, és mutass be áldozatot tisztulásodért, amint Mózes rendelte, bizonyságul nekik.'' De a híre annál jobban elterjedt. Sok ember gyűlt össze, hogy hallják őt, és meggyógyuljanak betegségeikből. Ő azonban visszavonult a pusztába, és ott imádkozott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése