2017. augusztus 16., szerda

Isten kiválasztott téged, jóval azelőtt,hogy te döntést hoztál mellette




Drága Barátaim, az Atya Isten sokkal hamarabb kiválasztott titeket, mert Ő tudta, hogy a gyermekei lesztek. (I.Péter 1,2. LB szabad fordítás)



Isten azt mondja, hogy az üdvösséged nem csak egy véletlen. Ő kiválasztott téged, jóval azelőtt, hogy te döntést hoztál volna mellette. Ő kezdeményezett. Az angolnyelvű Good News (Jó hír) biblia fordítás a következőképpen fogalmaz: "Isten szándéka és terve szerint választott ki titeket."

Miért választana ki téged vagy engem Isten, arra, hogy befogadjon családjába? Azért mert Ő a szeretet Istene. Ő a kegyelem Istene. Minél jobban megérted a kegyelmet, annál jobban elámulsz annak nagyszerűségétől. Isten kiválasztott téged. Megérdemelted? Véletlenül sem. Megérdemled, hogy a mennybe juss? Semmiképpen sem! Elég jó vagy, ahhoz, hogy Isten családjához tartozz? Nem. Ő egyszerűen csak kiválasztott. És ez a Jó Hír.

Milyen alapon választott ki téged? I.Péter 1,3 a következőket mondja: Ő határtalan irgalmából újjászült minket, s így lehetünk Isten családjának örökös tagjai.

Isten az irgalma alapján választott ki, nem a teljesítményed alapján. Sosem fogod kiérdemelni. Sosem tudnál megdolgozni érte. Sosem lennél eléggé tökéletes. Ez egyedül Isten kegyelme és irgalma, ami által a világegyetem Alkotója azt mondja: "Azt akarom, hogy te is a családomhoz tartozz". Ha ez nem elég bátorító számodra, akkor jobban teszed, ha ellenőrzöd a pulzusodat :)


Még a sérüléseid is dicsőséget hozhatnak Istennek


"Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt." (Zsoltárok 139:14.)


Amikor az emberek megsérülnek, a valós igazságra van szükségük, nem leegyszerűsített igazságra. Nem elég azt mondani valakinek, hogy imádkozzon, olvassa a Bibliát, vagy menjen gyülekezetbe. Segítened kell nekik, hogy megtudják, hogyan változtathatnak az életükön.

Nem tudunk addig változtatni az életünkön, amíg nem tudjuk meg kik is vagyunk. Nem lehetsz addig az, akinek Isten szánt téged, amíg nem fogadod el a személyiséged - az egyéniséged, a hibáid, amiket Isten okkal adott neked.

Csodálatos alkotás vagy (Zsoltárok 139:14.). Hogy betöltsd Isten neked szánt célját, végig kell nézned életed minden területét és megérteni öt tényezőt, amik hatással vannak a személyiségedre. Utána a legjobbat kell kihoznod belőle. Mindannyian különböző szülőket, fájdalmakat, gondokat, és lehetőségeket kaptunk, de rajtunk áll mihez kezdünk velük.

Ez olyan mint az öt-lapos póker: nem te kevered a lapjaidat, nem te választod ki őket. Azzal kell játszanod, amit osztottak neked.

Az első tényező, ami azzá tesz téged ami vagy, a kémiád. Ez a te DNS-ed, a te génjeid, a te hormonjaid, a te kémiai felépítésed. Néhányan túlérzékenységgel születnek, mások kiemelkedően magas fájdalomtűréssel. Néhányaknak alacsony az energiaszintje, mások átugorják a falakat is. Néhányan hajlamosak rá, hogy ártsanak neked, szűklátókörűek, vagy törékeny csontozatúak. Néhányaknak alacsony az oxitocin szintje - az a hormon, ami hatással van rá, hogyan kezelünk más embereket.

Egy sérülés sem bűn, vagy gyalázat - így vezet téged Isten. Vettem egy farmert egyszer, amin ez volt olvasható: "Ez a farmer szándékosan van meghasadva, hogy egyedi legyen. A "génjeid" is ez a helyzet: a sérülések tesznek téged egyedivé. Azok a sérülések az egyéniseg részei, Isten az ő céljaira és dicsőségére tervezte őket.

Nem leszel képes változtatni az életeden vagy betölteni Isten célját, amíg nem érted meg, hogy csodálatos alkotás vagy és és egyedien sérült Isten dicsőségére. Ezek után a kérdés: Mit kezdesz azzal, amit neked osztottak?

Beszéljetek róla:

Milyen sérülések tesznek téged egyedivé?
Hogyan használhatod azokat a sérüléseket Isten dicsőségére?


Mit tegyél, ha darabokra hullik körülötted a világ


"Mert nem vet el örökre az Úr. Még ha megszomorít is, irgalmaz, mert nagyon szeret." (Jer. sir. 3:31-32)


Mit teszel, ha a világ darabokra hullik körülötted?

Lehet, érkezett egy rettegett telefonhívás, ahol ezt hallottad: "Sajnálom, megkaptuk a teszteredményeket, és azt mutatják, hogy ez rák."
Lehet, hogy elhagyott a kedvesed, vagy épp meghalt egy szeretted. Lehet, hogy elveszítetted a munkahelyedet, vagy a tőzsdeindex süllyedése bizonytalan pénzügyi helyzetet eredményezett számodra.
Minden olyan simán ment az életedben, és a következő percben mintha egy vihar csapna le az életedre, és minden terved összedől. Mit teszel?

Egész könyvek foglalkoznak a Bibliában ezzel a kérdéssel. Egyiket, a Jeremiás siralmait, Jeremiás próféta írta miután látta Jeruzsálem pusztulását, és azt, ahogy Izráel népét elviszik fogságba a babilóniaiak.

A Siralmakban Jeremiás kegyetlenül őszinte miközben Istennek panaszkodik. Gyakorlatilag ezt mondja:" Nem tetszik semmi, ami az életemben történik. Nem tetszik, ami a gazdasággal történik. Nem tetszik ami a nemzetbiztonsággal történik. Nem tetszik, hogy éhező és munkanélküli embereket látok. Nem szeretem látni az erkölcstelenséget, igazságtalanságot és bűnözést. És igazán nem nem tetszik, hogy a népünket rabszolgaságba viszik."

De ennek a panaszokkal teli könyvnek a közepén, Isten - felhasználva az ihletett Szentírást, amely "hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre" (2Tim.3:16) - megmutatja, hogy kezeljük érzelmeinket miközben darabokra hullik körülöttünk a világ.

Ezen a héten szeretnék áttekinteni 6 konkrét dolgot, amiről Isten mondja, hogy tegyük, ha az életünk romokban hever.
Lehetséges, hogy most nincs szükséged erre. Lehet, hogy számodra most minden csupa napsütés. Ebben az esetben dicsőség az Úrnak! De remélem, megszívleled ezeket a kis áhítatokat, mert garantálom, hogy egy napon szükséged lesz rá. Elkerülhetetlenül lesznek az életedben (talán többször is) olyan időszakok, amikor rosszra fordulnak a dolgok, és tudnod kell, hogy mit tegyél, ha eljönnek a kemény idők.

Íme a házi feladat mára: Szánj időt arra, hogy elolvasd a Jeremiás siralmai 3. fejezetét! Szánj oda 10 percet a mai napodból, olvasd lassan, emlékezz közben arra, mit élt át Jeremiás, miközben ezeket a szavakat írta. Kérd Istent, hogy szóljon hozzád, és készítse a szívedet arra, amit ezen a héten tanítani szeretne számodra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése