2017. augusztus 1., kedd

Kockáztass, és szerezz meg többet, mint amiről álmodhatnál

"Akinek van, annak adatik, akinek pedig nincs, attól még az is elvétetik, amije van" Lukács 19:26
("Tedd kockára az életed és így többet kapsz a végén, mint amiről valaha is álmodtál. Élj biztonságosan, és a kevés kincsed szorongatva fogod végezni" - MSG Bible - fordítás)

Jézus elmond egy történetet egy gazdáról, aki megbízta három szolgáját, hogy kezeljék a pénzét, míg ő távol van. Mindegyiknek adott egy-egy meghatározott összeget. Mire visszatért az első szolga megduplázta a rábízott pénzt, a második 50 % hasznot szerzett.

A harmadik viszont lényegében azt mondta, hogy félt, hogy megbünteti a gazda, ha hibát követ el, így elásta a pénzt, míg gazdája visszatért. A gazda megjutalmazta az első két szolgát, mondván, hogy aki jól bánik a kevéssel, arra nagyobb felelősséget bíznak. A harmadik szolgát azonban megszidta: "akinek van, annak adatik, akinek pedig nincs, attól még az is elvétetik, amije van" (Lk. 19:26)

Hitben járunk, amikor kockázatokat vállalunk, de nem akármiféle kockázatokat, hanem olyanokat, amik kifejezetten Isten irányítása alatt állnak. Ezek a biztatások, finom noszogtatások, amiket Isten ad, arra késztetnek, hogy hitben járjunk, ne látásban.

Mikor nem hit által élünk, akkor hitetlenek vagyunk. Minden Istentől független döntés hitetlen döntés. Jézus kifejezte a hitét, mikor azt mondta: "Bizony, bizony, mondom néktek: a Fiú önmagától semmit sem tehet, csak ha látja, hogy mit tesz az Atya; mert amit ő tesz, azt teszi a Fiú is, hozzá hasonló módon." (János 5:19)


Ragaszkodj a krisztusi személyazonosságodhoz!

„Ő az övéiként azonosított minket azáltal, hogy Szent Lelkét a szívünkbe helyezte.” (2 Korinthus 1:22 – NLT fordítás)

A hited megerősödik, ha a krisztusi személyazonosságodra összpontosítsz. (Galata 2)

Ez azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagysz minden más képet magadról, ami nem Istentől jön. Nem fogadod el, amit mások mondanak rólad, ahogyan megbélyegeznek vagy meghatároznak téged.

Elkezdesz hinni abban, amit Isten mond rólad, hogy Ő örül neked, hogy elégedett azzal amilyennek teremtett, és abban, hogy Ő határoz meg téged.

Nem az érzéseid határoznak meg. Nem mások véleménye, és nem a körülményeid. Nem is a sikereid vagy a bukásaid. Nem az autó, amit vezetsz, nem a pénz, amit megkeresel, vagy a ház, amit a magadénak mondasz, pedig valójában a banké.

Téged Isten határoz meg, egyedül Isten. Ő pedig úgy határoz meg, úgy azonosít téged, mint a saját tulajdonát. (2 Korinthus 1:22)

Ha nem tudod, ki vagy, akkor sebezhetővé válsz, és ki leszel téve annak, hogy mások mondják meg, ki vagy. Azonban a kőkemény, szilárd, evangéliumi igazság az, hogy az vagy, akinek Isten mond téged, és ebbe nincs senki másnak beleszólása.

Az önazonosság-tudat nagyon fontos része a bővölködő életnek. Jézus azért volt képes szembenézni küldetésének hihetetlen kihívásaival, mert pontosan tudta, hogy ki Ő. Tudta, hogy Isten számára fontos, és ez adott neki magabiztosságot, hogy céltudatosan járjon hitben.

A te személyazonosságod Krisztusban van meghatározva, és a Szent Lélek ereje benned van. Isten drága, értékes gyermeke vagy, és Ő örömét leli abban, amilyennek teremtett téged.

Beszéljünk róla

* Mit jelent az, hogy „céltudatosan, hitben” menni előre?
* Milyen bizonyítéka van annak, hogy a Szent Lélek munkálkodik az életedben?


Szeress másokat azáltal, hogy megőrzöd testi egészségedet

"[a szeretet] Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik." (1Kor.13:7)

A szeretet fárasztó. Igazán szeretni, munka. Érezted már úgy, hogy "már nem tudok több szeretetet adni"? A legtöbb ember nem érti, hogy a fizikai állapotuk nagy hatással van a kapcsolataikra és a képességükre, hogy szeressenek.

Fizikai energiába kerül, hogy meghallgassunk másokat, hogy az ő szükségletüket helyezzük előtérbe. Próbáltad már valaha, hogy érdeklődőnek tűnj, miközben hullafáradt voltál? Azért nem tudsz figyelni, mert ez energiába kerül.

Mi történik a kapcsoltaiddal, amikor kimerült vagy? A kis apró gondok nagy problémává válnak, amikor fáradt vagy. Nyűgösebb, védekezőbb és kritikusabb vagy, ha testileg ki vagy merülve.

Melyek azok a Bibliában szereplő szokások, amelyek testileg felfrissítenek?

Pihenés- "Hiába keltek korán, és feküsztök későn: fáradsággal szerzett kenyeret esztek. De akit az ÚR szeret, annak álmában is ad eleget." (Zsolt 127:2)

Néhányótoknak ezt rá kell írniuk az aktatáskájukra. A pihenés olyan fontos, hogy Isten a Tízparancsolatba is bevette. A hetedik napon pihensz. Ha nem veszel ki minden héten egy szabadnapot, akkor megsérted Isten egyik parancsolatát.

Néha a legszellemibb dolog, amit tehetsz, az, hogy pihensz. Elképesztő, mennyivel jobbnak látszanak a dolgok egy kiadós alvás után. Sokan közületek túl fáradtak, hogy szeressék gyermekeiket; túl fáradtak, hogy szeressék férjüket; túl fáradtak, hogy szeressék feleségüket.

Kiegyensúlyozott étrend- "Kezed alkotott és megerősített, tégy értelmessé, hogy megtanuljam parancsolataidat!" (Zsolt.119:73)

Nem igényel nagy fejtörést: Chips és sütemények helyett gyümölcsök és zöldségek fogyasztása nagyobb mértékben biztosítja számunkra a tartós energiát. Tudjuk mit kell tennünk, már csak meg kell tennünk.

Rendszeres testmozgás- "dicsőítsétek tehát Istent testetekben." (1Kor.6:20b) A testünk mozgásra lett teremtve. A bibliai időkben nem volt szükség edzésre, hiszen az emberek mindenhova gyalog közlekedtek és fizikai munkát végeztek. De legtöbben közülünk ülő életmódot folytatnak és mindenhova autóval mennek.

Mégis igazából két lehetőség közül választhatsz az életben: fáradtság vagy állóképesség. Az állóképesség magába foglalja a rendszeres testmozgást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése