2017. augusztus 23., szerda

LÁTSZAT VAGY VALÓSÁG?

„...ki lehet sátradnak vendége, ki tartózkodhat szent hegyeden? Az, aki... törekszik az igazságra..." (Zsoltárok 15:1-2)

Charles Swindoll írja: „A színfalak mögött... az élet olyan lehet... mint egy olcsó anyagból készült homlokzat. Salamon olyan ember volt, akinek Isten hatalmas bölcsességet, sikert és gazdagságot adott... [de] ő hagyta, hogy az Úrral való kapcsolata zátonyra fusson... Vannak, akik azt mondják, hogy a siker tönkretehet egy embert. Én azt mondom, a siker megmutatja, hogy milyen volt egész idő alatt. A siker nem rombolja le a jellemet, csak felfedi. Salamon uralkodása alatt Izrael egyre gazdagodott. Dávid határozott katonai fellépéseivel békét szerzett, és a környező királyságok mind tiszteletben tartották Izraelt... Salamon királyságát belülről fenyegette veszély. Apjához hasonlóan Salamonnak is sok felesége volt. Ők csábították Salamont bálványimádásra, és amikor Roboám lett a király, Izrael kettészakadt. A nyilvánosság előtti ember hitelesnek tűnt... de a színfalak mögött vetekedett apjával és nagyapjával (2Krónika 11:18-23). A nyilvánosság előtt egy szép képet ápolt, miközben sötét örökséget hagyott fiaira... szép képet akart mutatni azzal, hogy bölcs tanácsot kér, de elutasította azt barátainak sugallatára... Amikor az ország gazdagságát Egyiptom kifosztotta, Roboám az aranypajzsokat rézpajzsokkal helyettesítette, amelyek kifényesítve az aranyhoz hasonlóan ragyognak, de értékük mégsem közelíti azt... egy harmadosztályú pótlás egy első osztályú balfogás után... „hasonló hasonlót szül" - a buja vágyak olyan gyermekeket szülnek, akik szívében szintén ott van az élvezetvágy. Egy-két generáció alatt a megalkuvás magva teljes lázadássá nőtt. Dávid engedett a bűnnek, ez meggyengítette Salamont, Salamon pedig Roboámra volt hatással. Végül a bűn, amit az anya szeretett, az apa pedig megengedett, behálózta a fiút. Próbáltad már valaha becsapni magad azzal, hogy meg tudsz birkózni a bűn következményeivel? Vagy belegondoltál már abba, hogy milyen hatást gyakorol a bűnöd azokra az emberekre, akikre befolyással vagy? Ha életed minden részét filmre vennék, vajon mit látnánk?"


MAGAD MÖGÖTT HAGYHATOD A MÚLTAT


„Elfelejted a nyomorúságot, úgy gondolsz rá, mint elmúlt árvízre” (Jób 11:16)
Támár szörnyű dolgot élt át, amikor megerőszakolták. Jövője azonban nagyszerűbb volt, mint a múltja, mert életet adott az Úr Jézus egyik ősének. Micsoda megtisz­teltetés! Sebzett lélek, te is túl tudsz jutni fájdalmas tapasztalatodon, és énekelheted a győztesek énekét. Isten kegyelméből megtanulhatsz a jelenben élni, és elenged­heted a múltat. Hogyan? Úgy, hogy időt töltesz Isten jelenlétében, és engeded, hogy szeretete megérintse a fájó pontokat benned. Add át minden titkodat Istennek - és hagyd is nála! Ő el tudja távolítani a fájdalmat az emlékekből, úgy, mint ahogy ki le­het szívni a mérget egy rovarcsípésből, és akkor a gyógyulás megkezdődik. Jób, aki elvesztette az egészségét, a vagyonát és a családját, megérte ezeknek a szavaknak a beteljesülését: „Elfelejted a nyomorúságot, úgy gondolsz rá, mint elmúlt árvízre". Rajta, állj bele Isten kegyelmének áradatába, és engedd, hogy átjárjon! Engedd, hogy min­dent kimosson! Éjszaka volt ugyan, de most már itt a nappal! Hadd öleljen biztonságot adó karjaiba Isten! Ott hagyhatod, hogy a múlt lehulljon rólad, mint egy köpeny. Talán fogsz rá emlékezni, de nem kell továbbra is viselned. „Ha lefeküdnél, senki föl nem ret­tentene" (Jób 11:19 Károli). Nincs többé fel-alá járkálás, nincs többé rossz álom, nincs többé holnaptól való félelem. A szégyen elmúlt, a kegyelem uralkodik. Kelj fel Krisztus nevében, és vedd át a hatalmat minden emlék felett, ami a múlthoz köt. Engedd, hogy Isten begyógyítsa sebeidet, letörje láncaidat, és szabaddá tegyen!






Mennyei otthonod

„Elmegyek helyet készíteni a számotokra.” (János 14:2)

Felejtsd el azokat a dolgokat, amiket a filmekben láttál, mint például a ködben úszó partok és az alvilágban kísérteties kelta zenére lebegő test nélküli szellemek! A mennyország más!

1) Otthon, amely kifejezetten neked épült. Aggódsz amiatt, hogy hová mész, ha meghalsz, vagy hogy hová mentek szeretteid? Ne tedd! Jézus azt mondta: „Ne nyugtalankodjék a ti szívetek! Bízzatok Istenben, és bízzatok énbennem! Az én Atyám házában sok hajlék van; ha nem így volna, megmondtam volna nektek. Elmegyek, hogy helyet készítsek a számotokra. És ha majd elmentem, és helyet készítettem nektek, ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is” (János 14:13 NIV).

2) Egy város, amit szeretni fogsz! „Én, János, láttam a szent várost, az új Jeruzsálemet” (Jelenések 21:2 KJV). A területe pontosan 1400 négyzetmérföld. A kiterjedése akkora, mintha Londontól Szentpétervárig és Glasgow-tól Gibraltárig tartana. Anglia területének negyvenszerese, Franciaországénak tízszerese, és nagyobb, mint India. És ez csak a földszint, mert épp olyan magas, mint amilyen széles; 600.000 emeletes - több mint elég helyet biztosít milliárdnyi jövő-menő ember számára. Mert jönni-menni fognak. A kapuk sohasem lesznek zárva. Miért is csuknák be őket? Isten ellenségei száműzve lesznek, és csak ez a tökéletes hely marad tökéletessé lett emberekkel.

3) Krisztussal lehetsz – azzal a személlyel, akit a legjobban szeretsz! Pál, akinek abban a kiváltságban volt része, hogy ellátogathatott a mennybe, ezt írta: „Vágyódom elköltözni és Krisztussal lenni, mert ez sokkal jobb mindennél” (Filippi 1:23). Tehát ne rendezkedj be túlságosan itt a földön!


Tűzcédrusok

„Libanon dicsősége adatik neki.” (Ézsaiás 35:2 NKJV)

Egy másik cédrusfajtát, melyet Salamon felhasznált a templomépítéshez, úgy neveztek: tűzcédrus. Azt mondják, a pásztorok szívesen használták tűzrakáshoz éjjel, mert úgy át volt itatódva gyantával, hogy könnyen meggyulladt és sokáig égett. Micsoda kép! Isten összegyűjtött tizenkét tűzcédrust a felső szobába, és „hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. Mindnyájan megteltek Szentlélekkel” (Apostolok Cselekedetei 2:2-4). Azon a napon 3000 embert nyertek meg Krisztusnak! Az egyház tűzben született, és a tűz tartotta életben – és nem szabad hagynunk, hogy ez a tűz kialudjon! Már az ószövetségi időkben is azt parancsolta Isten az ő népének, hogy vegyenek az oltáron égő tűzből, és vigyék magukkal, akárhová mennek. Érted a lényeget? Manapság sok „ébredés” és „megújulás” nem tűnik többnek, mint hullámoknak, melyek jönnek és mennek. Akkor vagyunk a legsebezhetőbbek, amikor lelkileg éhesek vagyunk, mert ilyenkor két szellemi világ küszöbén állunk. Ahhoz, hogy fel tudjuk ismerni az igazi ébredést, fel kell tennünk magunknak négy kérdést: 1) Biblikus ez? (ld. Ézsaiás 8:20). 2) Felmagasztalja Krisztus személyét? (ld. János 3:30). 3) Megmutatja Isten szeretetét? (ld. ApCsel 2:44-47). 4) Megnyer lelkeket, és tanítvánnyá teszi őket? „Az lesz az én Atyám dicsősége, hogy sok gyümölcsöt teremtek, és akkor a tanítványaim lesztek” (János 15:8).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése