2017. szeptember 5., kedd

Hogyan töltsünk időt Istennel

Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján! (Zsol. 139:23-24)



A fő szabály az, hogy egyszerű legyen a terved. Az alábbiakban 3 dolgot említünk, amelyek fontosak ahhoz, hogy minőségi időt tudjunk tölteni Istennel.

Várj Istenre (Relaxálás) -- Légy csöndben egy percig; ne menj futva Isten jelenlétébe és ne kezdj rögtön beszélni. Kövesd Isten intését: "Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!" (Zsol. 46:10). Légy csöndben egy kicsit, amíg kialakul benned egy áhitatteljes lelkület.

Röviden imádkozz (Kérés) -- Kérd Istent, hogy tisztítsa meg szívedet és vezessen a közösen eltöltött időtökben. Rá kell hangolódnod a Szerzőre, mielőtt megértenéd a Könyvét!

Olvasd a Szentírást (Olvasás) -- Itt kezdődik Istennel való beszélgetésed. Ő az Íráson keresztül beszél hozzád, te pedig imában beszélgetsz vele. Miközben olvasod a Bibliád, próbáld így:

Lassan -- Ne siess, és ne akarj túl nagy részt elolvasni.
Ismételj -- Olvass el egy szakaszt újra meg újra, addig, amíg kezd kialakulni egy kép a fejedben.
Megállás nélkül -- Ne állj meg a mondat közepén, hogy utánanézz valaminek máshol. NE felejtsd el, a célod nem az, hogy információt gyűjts, hanem hogy betelj az Igével és hogy Krisztust jobban megismerd.
Hangosan, de nyugodtan -- A hangos olvasás fejleszti a koncentrálásodat. Abban is segít, hogy jobban megértsd, amit olvasol, mert látod és hallod is azt.
Szisztematikusan -- Olvass végig egy könyvet fegyelmezett módszerrel. Jobban meg fogod érteni a Bibliát, ha úgy olvasod, ahogy írták - egy könyvet, vagy egy levelet egyszerre.


Nem kell egyedül szembenézned a jövővel


„Amikor mély vizeken mész át, én veled vagyok. Amikor nehézségek folyóin kelsz át, nem fogsz belefulladni. Amikor az elnyomás tüzén sétálsz keresztül, nem fogsz elégni, és a lángok nem fognak felemészteni." (Ézs. 43:2, új fordítás)

Nem számít, mivel kell szembenézned a jövőben, mert soha nem kell egyedül szembenézned semmivel. Az Ézsaiás 43:2-ben az áll, hogy "amikor mély vizeken mész át, én veled vagyok. Amikor nehézségek folyóin kelsz át, nem fogsz belefulladni. Amikor az elnyomás tüzén sétálsz keresztül, nem fogsz elégni, és a lángok nem fognak felemészteni." (új fordítás)

A bátorság kulcsa ez: Nincs okom a félelemre, mert tudom, Isten közel van hozzám. Magunkra hagyottan elvesznénk, de a Zsidókhoz írt levélben ezt olvassuk: „Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged." (13:5).

Lehet, hogy most úgy érzed, egyedül vagy. Talán így érzel, de nem vagy egyedül! Isten látja, hogy éppen min mész keresztül. Ő törődik veled. Isten veled van ebben a helyzetben, és megsegít, csak bízzál Benne! Soha ne felejtsd: Isten és az ember, így ketten, erős többséget jelent.

A kételkedés és félelem csíráit Sátán elülteti majd a gondolkozásunkba: „Mi lesz veled, ha elveszted a munkádat, vagy megbetegedsz?” „Mi lesz, ha munkaképtelenné válsz?” „Mihez fogsz, ha megint leül a gazdaság?” Szorongásunknak, persze, más okai is lehetnek. Ilyenkor különösen fontos Isten ígéretére emlékezni, arra, hogy soha nem hagy el, és mindig velünk lesz. Nem is kell tudnunk, mit hoz a jövő, mert ismerjük azt, akinek a kezében van.


Beszéljünk róla!

* Hogy tudod Istennek kimutatni, hogy bízol benne?
* Mennyiben változna meg az életed, ha tökéletesen megbíznál Istenben?
* Imádkozzunk egymásért, és kérjük Istent, hogy segítsen, hogy ne kételkedjünk, hanem Őbenne bízzunk a jövőnkkel kapcsolatban!


Örökségünk: kegyelem, türelem, bölcsesség és erő


"Isten fenntart az ő gyermekei számára egy megfizethetetlen, romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökséget, amely a mennyekben van fenntartva számunkra" 1Pt.1,4

Az Újszövetség nagy hangsúlyt helyez a mi gazdag "örökségünkre". Isten családjában, az Ő gyermekeiként mi is részesülünk a családi vagyonból. Minden, ami Istené, hozzánk tartozik (Gal. 4,7). Pál apostol hozzáteszi: "És világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok: milyen reménységre hívott el minket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a szentek között" (Ef. 1,18).

Milyen javakat öröklünk?

Isten családjának gyermekeiként nekünk adatott "gazdagsága, kegyelme, jósága, türelme, dicsősége, bölcsessége, ereje és irgalma" (Ef. 1,7; Róm2,4; 9,23; 11,33; Ef. 3,16; 2,4). Örökségül kapjuk az örök életet is, Isten már és itt és most belénk helyezi Szellemét, az eljövendő dolgok biztosítékaként.

Micsoda örökség ez! Sokkal gazdagabb vagy, mint gondolnád. Ezért írta Pál teljes bizonyossággal: "Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban" (Fil 4,19).

Örökkévaló örökséged felbecsülhetetlen, tiszta, tartós és őrzött; senki nem veheti el tőled. Nem rombolhatja le háború, rossz gazdasági helyzet, vagy katasztrófa. Ezt az örökséget kellene várnod, nem pedig a nyugdíjazást; a nyugdíjazás mindössze egy rövidlátó célkitűzés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése