2017. október 5., csütörtök

A győzelmes élet


„Bátran fölmehetünk és elfoglalhatjuk, mert meg tudunk birkózni vele.” (4Mózes 13:30)

A 12 kém, akiket Mózes az Ígéret Földjére küldött, mind ugyanazt látta. De tíz közülük visszatérve ezt mondta: „…erős nép lakik azon a földön, a városok erődítményei igen nagyok… olyannak láttuk magunkat, mint a sáskák” (4Mózes 13:28,33). Ezzel olyan pánikot okoztak, hogy az emberek meg akarták kövezni Mózest, új vezetőt akartak választani, és vissza akartak menni az egyiptomi rabszolgaságba. Hihetetlen!

De Káléb nem! Benne „más lélek” volt (4Mózes 14:24). Hallgasd csak: „Bátran fölmehetünk és elfoglalhatjuk, mert meg tudunk birkózni vele” (4Mózes 13:30). Évekkel később, amikor Józsué felosztotta az Ígéret Földjét a törzsek között, Káléb előlépve így szólt: „Most, éppen ma vagyok nyolcvanöt esztendős… Amilyen akkor volt az erőm, olyan az erőm most is… Most azért add nekem azt a hegyvidéket, amit megígért nekem az Úr… [Azután] Józsué megáldotta őt, és örökségül adta Hebrónt Kálébnak, Jefunne fiának (Józsué 14:10-13).

Káléb győzelmes életet élt, mert: a) emlékezett Isten ígéreteire és azok szerint cselekedett; b) volt bátorsága vállalni a népszerűtlenséget; c) nem volt hajlandó feladni, amikor nagy volt rajta a nyomás; d) lehetőségeket látott akkor, amikor mások csak problémákat; e) frissen tartotta gondolkodását akkor is, amikor a teste már öreg volt. Vajon téged ez jellemez?

Figyelj: „Mert az Úr szemei áttekintik az egész földet, és ő megmutatja erejét azoknak, akik tiszta szívvel az övéi” (2Krónika 16:9). Amikor egy újabb évvel nézel szembe, Isten meg akarja mutatni neked, hogy mit tud elvégezni benned, érted, veled és általad! Megengeded neki?


AMIKOR CSALÓDÁS ÉR


„ Istenem elcsügged a lelkem, azért terád gondolok… „ (Zsoltárok 42:7)

Max Lucado írja: „Amikor Isten nem azt teszi, amit mi szeretnénk, az nem könnyű; soha nem is volt, soha nem is lesz az. A hit az a meggyőződés, hogy Isten jobban tudja, mint… és hogy átvisz minket a nehézségeken. A be nem töltött várakozások csalódást okoznak… ezen csak az elvárások megváltoztatása segíthet. Ne ess kétségbe, ne add fel, légy türelmes! Isten ura a helyzetnek. Nincs vége, amíg nincs vége.” Tehát, ha csalódott vagy: 1) Nézz magadba. Dávid is megkérdezte magától: „Miért csüggedsz el lelkem, miért háborogsz bennem?” (Zsoltárok 42:6). Ismerd be az érzéseidet! Nem tudsz megbirkózni velük, amíg nem fogadod el létezésüket. Kérd Istent, hogy mutassa meg a probléma gyökerét! Felgyülemlett harag? Irigység? Meg nem bocsátás? Büszkeség? Érzéki vágy? Fizikai vagy szellemi kimerültség? Engedd, hogy Isten felfedje és rámutasson! 2) Nézz felfelé! Dávid azt mondta: „Bízzál Istenben, mert még hálát adok neki az ő szabadításáért!” (Zsoltárok 42:6). Ahelyett, hogy saját csüggedtségedre összpontosítanál, figyelj Rá, aki ismeri a kiutat! 3) Emlékezz Isten múltbéli hűségére! Dávid azt mondta: „Istenem elcsügged lelkem, azért terád gondolok” (Zsoltárok 42:7). József minden megpróbáltatása közben is arra a biztonságérzetbe kapaszkodott, hogy sorsát még mindig Isten irányítja. Ha felidézed magadban Isten hűségét, ez a te bizalmadat is erősíti az iránt, hogy Ő továbbra is gondoskodni fog rólad. 4) Ne felejtsd el, nem feltétlenül kell megértened!Csak mert nem érted, mit csinál éppen Isten, ez nem jelenti azt, hogy később nem lesz értelme. „… akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál…” (Róma 8:28). 5) Ne add meg magad a keserűségnek! Amikor reményeid szétfoszlanak, könnyen neheztelés költözhet a szívedbe. „ … Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?” (Róma 8:31). Nem számít, milyen mélynek tűnik a gödör, Isten melletted áll!


ISTEN DOLGOZIK BENNED


általa kaptuk hitben a szabad utat ahhoz a kegyelemhez, amelyben vagyunk... De nem csak ezzel dicsekszünk, hanem a megpróbáltatásokkal is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot" (Róma 5:2-3)
Két dologra számíthatsz, ha Istennel jársz: megpróbáltatásokra, amelyek a javadat szolgálják; és kegyelemre, amely képessé tesz arra, hogy állva maradj, amíg túljutsz rajtuk. Imádkoztál már türelemért? Akkor készülj fel a megpróbáltatásokra - más módon nem tanulod meg! A türelem csak a nehézségek talaján no. Az igazság az, hogy éppen azok között, akiket most ki nem állhatsz, lesznek olyanok, akik által lelkileg éretté válsz, és el tudsz jutni rendeltetésedhez. Isten azt mondta: Móáb a mosdómedencém..." (Zsoltárok 60:10). A móábiták voltak Izráel kellemetlen szomszédai, akik folyton bajt okoztak és az őrületbe kergették" őket. De épp az ilyen emberek tudnak Istenhez közelebb vinni! Nos, ki a te mosdómedencéd? Ki az, aki a legrosszabbat hozza ki belőled? Ki kényszerít a térdeidre? Ki miatt van szükséged még nagyobb hitre? Ki által fejlődik a személyiséged? Az a baj, hogy mi bizonyos dolgokért imádkozunk, Isten viszont egy folyamatban gondolkodik; csak akkor tudjuk ezt felismerni, ha jobban megismerjük Őt. Elmondom, hogy működik ez: erőt kérsz Istentől, és o megengedi, hogy küzdelmeken menj keresztül, melyek megerősítenek. Bölcsességet kérsz, és ilyenkor zűrzavaros helyzetekkel kell megbirkóznod, amelyekre nincs egyszerű megoldás. Sikert kérsz, és o munkaképességet ad, és bölcsességet a termelékenységhez. Kéred az o tetszését, és o felelősséget ruház rád. (Te pedig szeretnél valahogy kibújni alóla.) Most is épp ez történik veled! Lehet, hogy nem vagy teljesen tudatában, de e nélkül sohasem leszel alkalmas arra, hogy olyan helyzeteket kezelj, amilyeneket Isten eltervezett számodra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése